Suomen suurin matkablogiyhteisö
Sumba, Sudoroy, Färsaaret I @SatuVW I Destination Unknown

Suðuroy ja aikataulujen lukemisen taito

Sumba, Sudoroy, Färsaaret I @SatuVW I Destination Unknown

Olo oli aikas tyytyväinen. Suunnitelmat olivat menneet, tai ainakin menossa ihan nappiin, sillä matkanteko Färsaarten läntisimmästä kulmasta eteläisimpään kolkkaan lautta-bussi-lautta yhdistelmällä oli yksinkertaista kuin mikä. Tórshavenissa aikaa oli juuri sopivasti ruokaostosten tekoon, ja ehdimme jopa poimia matkalta sushi-annokset joista nyt nautimme satamaterminaalin toisessa kerroksessa odotellen M/F Smyriliä, määränpäänä Tvøroyri ja Suðuroy.

Lautan lähtemisaika tuli ja meni, ja meidän hämmennys kasvoi. Lautanhan piti kulkea jokaisena arkipäivänä klo 18:30 ja nyt terminaalissa ei ollut ketään muita kuin me ja alakerran yksinäisten pöytien ääressä istuva nuori poika läppäreineen.

Maanantai: Tórshavn – Tvøroyri, lähtö klo 16:00

Ei hitto…

Hilmarsstova, Färsaaret I @SatuVW I Destination Unknown

Hilmarsstova, Färsaaret I @SatuVW I Destination Unknown

Hilmarsstova, Färsaaret I @ Kate Cornfield I Destination Unknown

Kun kello läheni jo keskiyötä, saavuimme kuitenkin Tvøroyrin satamaan. Onneksi maanantaisin meni myös se viikon ainut myöhäinen iltalautta. Fróði, Airbnb hostimme odotteli meitä jo satamassa, ja automatka pieneen hobittimaiseen ruohokattoiseen Hilmasrsstova-mökkiimme vei vain hetken. Tässä oli nyt sitten seuraavien päivien kotimme kun tutkisimme eteläisintä, ja kuulemma myös välimerellisintä Färsaarten saarta!

Mitä tulee julkisen liikenteen aikatauluihin, ei se niiden lukeminen nyt niin vaikeaa ole, mitä nyt vaatii hieman keskittymistä. Bussien, lauttojen ja helikoptereiden lähtöajat on suunniteltu niin että kulkeminen paikasta A pisteeseen B pisteen C kautta on yleensä erittäin joustavaa. Kaikki tarvittava info löytyy selkeästi www.ssl.fo sivustolta ja paikallisella Travel Cardilla lautat ja bussit ovat ilmaisia, Mykinesin lauttaa lukuun ottamatta.

Akraberg lighthouse, Färsaaret I @Kate Cornfield I Destination Unknown

Lampaita, Färsaaret I @Kate Cornfield I Destination Unknown

Akraberg lighthouse, Färsaaret I @Kate Cornfield I Destination Unknown

“Tulitteko te tänne taksilla? Me tulimme bussilla ja sitten haikkasimme kylästä majakalle. Se oli tosi helppoa. En tiedä mitä se teidän taksi maksoi mutta bussi…” vahvasti ranskalaisella korostuksella höystetty naisääni jatkoi ja jatkoi vaan. Meillä oli taas mennyt aikataulujen lukeminen vähän pieleen, ja vain puolet matkasta kohti Akrabergia, Färsaarten eteläisintä majakkaa ja -kärkeä onnistui bussilla. Vágurista Sumbaan ja sieltä majakalle meidän oli jatkettava taksilla. Mutta menihän se näinkin.

Haikkausta Färsaarilla I @SatuVW I Destination Unknown

Haikkausta Färsaarilla I @SatuVW I Destination UnknownHaikkausta Färsaarilla I @SatuVW I Destination Unknown

Näiden ranskalaisten leidien lisäksi me emme tavanneet ketään muita matkailijoita tai haikkailijoita näiden viiden päivän aikana kun tutkimme Suðuroytä. Haikkipoluista osa oli merkattu kivikasoin, toisilla reiteillä seurasimme pieniä poluntapaisia painaumia mitkä olivat aikojen myötä melkein kadonneet luonnon viedessä poluista vallan. Ja parhaimmillaan me suunnistimme kartan ja kompassin avulla vuorien rinteillä kohti rantajyrkänteitä, välillä sumussa ja hieman hukassa, toivoen näkyvyyden kirkastuvan edes hetkeksi, jotta löytäisimme kartallekin sopivan maamerkin.

Rituskor, Färsaaret I @ Kate Cornfield I Destination Unknown

Rituskor, Färsaaret I @ Kate Cornfield I Destination Unknown

Rituskor, Färsaaret I @ Kate Cornfield I Destination Unknown

Vaikka Suðuroy ei ollutkaan samassa sarjassa Mykinesin kanssa mitä tulee auringonlaskuihin ja auringonpaisteeseen, saarelta löytyi yksi pelottavimmista silloista mitä itse olen koskaan kohdannut, ylittäen Atlantin satojen metrien korkeudessa mantereelta pienelle Rituskorin saarelle. Ystävieni Katen ja Anne Maritin ottaessa valokuvia, minä seurasin sivusta turvallisen välimatkan päästä hengitellen syvään. Eipä ole korkeanpaikankammo iskenyt aikaisemmin tällä voimalla!

Mitä tulee Suðuroyn välimerellisyyteen, sumu, kylmä tuuli ja vesisade pitivät huolen siitä että ei täällä kovin eteläiset tunnelmat ollut. Ihmiset olivat kyllä ystävällisiä, poimien meidät mukaan kun olimme jääneet viimeisen bussin kyydistä (ei mitään tekemistä aikataulujen lukemisen kanssa), auttaen kaupassa irtokarkkien punnitsemisessa ja ajaen meidät seuraavaan kylään bussia odottamaan kun sumussa saavuimmekin vuorilta väärään määränpäähän, minne paikallisbussin reitti ei edes ylettänyt.

Ovatko ihmiset välimerelliseen tyyliin avoimempia ja ystävällisempiä täällä etelässä kuin muualla Färsaarilla, se jääköön nähtäväksi kun suuntaamme kohti pohjoista. Aikataulut on tutkittu tarkkaan, ja lautta-bussi-bussi matkan pitäisi onnistua eteläisimmästä kolkasta pohjoisimpaan yhdessä päivässä. Saa nähdä miten käy…

Missä on Suðuroy ja miten sinne pääsee?

Suðuroy on Färsaarten eteläisin saari, ja lauttamatka sinne Tórshavenista kestää noin kaksi tuntia. M/F Smyril kulkee saarille 2-3 kertaa päivässä. Majoitusta ja ruokapaikkoja saarelta löytyy rajoitetusti, siksipä me vuokrasimme kämpän Airbnb:n kautta jotta voimme itse kokkailla ruuat paikan päällä.

Kuvat: Kate Cornfield & Satu Vänskä-Westgarth

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Sandra 31.08.2015 at 13.06

  Siis aivan syötävän suloinen hobittimökki. Tuonne on joskus päästävä, vaikka näyttää vähän liian viimaiselta tällä hetkellä :)

  • Reply satuvw 31.08.2015 at 19.51

   Ha ha, täällä on kyllä viimaa riittänyt! Tosin tuolla mökissä oli ihana viettää myrskypäivää, oli sisältäkin juuri niin kodikkaan näköinen kuin kuvissa näyttää :)

 • Reply Maarit Johanna 31.08.2015 at 18.25

  Tuo vihreys on niin ihmeellisen vihreää! Mulla loppuu sanat ja käsitys kun joku on noin superlatiivisen jotakin. Ei yhtään haittais patikoida noilla jyrkänteillä. Onneksi meillä on Fääritkin matkan varrella ens kesän Islannin matkaa ajatellen. Hobitin kolo airbnb-kämppänä kiinnostais :D

  • Reply satuvw 31.08.2015 at 19.52

   Näitä vihreiden eri sävyjen määrää me ollaan kyllä täällä kanssa ihmetelty! Ja patikointi, heh, meillä näyttää olevan taito tehdä pienistä ”helpoista parin tunnin haikeista” eeppisiä koko päivän reissuja. Hups…. Ja tuo hobittipaikka oli ihan mahtava, suosittelen! Hinta oli kanssa ihan kohdillaan, ainakin kun jaoimme sen kolmeen pekkaan.

 • Reply Milla - Pingviinimatkat 31.08.2015 at 20.34

  Ei vitsi miten kylmät väreet vaan tulee joitakin näitä maisemia katsellessa. Huikean näköistä. Haluan myös testaamaan korkeanpaikankammoa tuolle sillalle! Kuvittelen nimittäin, etten pode sitä kummemmin (ahtaanpaikankammoa sitten senkin edestä), joten pitäisi päästä johonkin missä sen saisi vietyä äärirajoille :)

  • Reply satuvw 02.09.2015 at 22.41

   No, täytyy kyllä sanoa että olin tyytyväinen että uskalsin edes käydä sillan lähellä, hieman aikaisemmin hengittelin alempana jyrkänteen reunalla pienen pienen hetken, ja sitten siitä kaukana, ihmetellen kuinka kaverini uskaltavat. Ja siis tosiaan hengitellen, en ole ennen koskaan ollut korkeista paikoista näin kauhuissani! Ja joo, maisemat ovat edelleen upeita :)

 • Reply Noora 31.08.2015 at 22.21

  Tässä on Islannin kiertelyn jälkeen alkanut salakavalasti haaveilla juurikin Färsaarista, myös Grönlannista, Huippuvuorista sun muista. Färsaaret pitää ainakin laittaa tämän perusteella menolistalle heti kun vain mahdollista!

  • Reply satuvw 02.09.2015 at 22.42

   Aah, Islanti! Se on taas mun listalla ihan ykkösenä, pitääpä tulla sun blogin puolelle lukemaan sieltä tarinoita :)

 • Reply marikaw 01.09.2015 at 9.08

  Tosi mielenkiintosta lukea näitä Färsaaripostauksia! En tiiä tuleeko ite ikinä sinne lähdettyä, mutta nää kuvat kyllä houkuttelee! :D

  • Reply satuvw 02.09.2015 at 22.43

   On kyllä upea paikka, suosittelen! :)

  Leave a Reply