Suomen suurin matkablogiyhteisö
Haikkailua Mykinesillä, Färsaaret I @SatuVW I Destination Unknown

Färsaaret ja arktisen kesäloman aikamoinen aloitus

Haikkailua Mykinesillä, Färsaaret I @SatuVW I Destination Unknown

Muutamasta yksittäisestä epävarmasta taputuksesta lähtenyt helpottunut kiitos kapteenille täytti matkustamon, kuin etelänmatkojen lomalennoilla aikoinaan. Vain hetki aikaisemmin olimme aloittaneet laskeutumisen kohti Färsaarten kansainvälistä ja ainoata lentokenttää Vagaria kohti. Pilvien välistä näkyi auringossa välkkyvä meri, ja sitten jo katosimmekin valkean pilvipeiton sisään.

Pian sen jälkeen puristin peloissani ja hieman noloa ystäväni Anne Maritin kättä, kunnes huomasin että käytävänpuolella istuva Kate roikkui Anne Maritin oikeassa käsipuolessa. Koneemme tärisi ja keikkui, ylös ja alas, sivulta sivulle. Yksi, kaksi, kolme, neljä… Varauloskäynti löytyisi vain seitsemän tuolirivin päästä, laskin, jos sille tiedolle tulisi tässä vielä tarvetta. Hetken tunsin jo helpotusta, pilvipeiton alta kun näkyi vihreää eri sävyissään. Ymmärrys siitä kuinka lähellä viereinen vuorenseinä olikaan, pyyhki kaiken helpotuksen kuitenkin nopeasti pois.

Muutamaa minuuttia myöhemmin laskeuduimme tilanteeseen nähden sujuvasti Vagarin lentokentälle, ja koneemme pysäköi aivan lentokenttäterminaalin ja sen porttien eteen.

“Oliko tämä ihan normaalia?” kysyin koneen peräosassa hyvää matkaa toivottavalta lentoemännältä, samalla kun tunsin jo mereltä puhaltavan viileän tuulen kasvoillani.

“Kyllä, tämä oli ihan normaalia, talvisin laskeutuminen ei tosin ole ihan näin helppoa” nauroi ystävällinen lento-emo.

Olimme saapuneet Färsaarille. Ja voisin melkein arvata, että koneessa taputtivat vain me turistit. Kaikille muille tämä oli ihan normaalia.

Haikkailua Mykinesillä, Färsaaret I @SatuVW I Destination Unknown

On vaikea pukea sanoiksi sitä fiilistä kun saapuu täysin uuteen paikkaan ilman mitään sen suurempaa suunnitelmaa siitä mitä tulee seuraavien viikkojen aikana tekemään ja ketä tapaamaan. Minä ja ystäväni olimme kyllä suunnitelleet tätä matkaa jo kauan, ja Färsaarten matkailu lähti innoissaan projektiin mukaan lennättämällä meidät saarille, buukkaamalle meille majoituksen muutamaksi yöksi ja järjestämällä meille julkisiin liikennevälineisiin oikeuttavan “matkakortin”, mutta matkan yksityiskohtien suunnittelun me jätimme siihen asti että saapuisimme paikan päälle. Listattuna oli monta mielenkiintoista kohdetta opaskirjan sivuilta ja läppäriltä löytyi iso kasa linkkejä upeisiin kuviin Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa. Nyt oli aika kirjata kalenteriin bussiaikatauluja ja laivamatkoja, ja etsiä majoitusta paikoista mitä ehdottomasti haluaisimme tutkia.

Minulle Färsaaret oli jo kauan ollut kiehtova kohde joka on samalla niin lähellä ja kaukana. Tanskalle kuuluvana itsehallintoalueena se on pohjoismaisittain tuttu, mutta samalla saarista oli vaikea löytää yksityiskohtaista tietoa, englanniksikaan. Mitä ihmettä nämä 50,000 ihmistä tekivät täällä Atlantin myrskyisimmässä kolkassa? Ehkä se tässä seuraavien viikkojen aikana valottuisi ainakin hieman, samalla kun haikkailisimme ja fillaroisimme läpi upeiden maisemien.

Mykines, Färsaaret I @SatuVW I Destination Unknown

“Most enigmatic of the 18 Faroe Islands”
“Undoubtedly one of the prettiest villages in the Faroes”

(Ote James Proctorin kirjoittamasta ja Bradtin julkaisemasta matkaoppaasta “Faroe Islands”)

Ei ole ehkä viisainta aloittaa matkaa paikasta, mikä on nimetty näiden saarien kauneimmaksi, mutta elokuun loppu lähestyi jo ja se myötä Mykinesiin kulkeva lautta liikennöi viimeisiä päiviä ennen talvitelakalle siirtymistä. Helikopterimatka Mykinesiin olisi varmasti myös ollut ikimuistoinen, mutta yleisten säähän liittyvien peruutusten vuoksi emme halunneet jättää sitäkään viimeiseksi vaihtoehdoksi. Niinpä me suuntasimme heti matkan alussa Mykinesiin, vaikka saattaisi hyvin olla että tämän jälkeen mikään ei tuntuisi, ja näyttäisi enää miltään täällä Färsaarilla.

Lautta Mykinesiin I @SatuVW I Destination Unknown

Mykinesin rantakalliot, Färsaaret I @SatuVW I Destination Unknown

Lunni Färsaarilla I @ Kate Cornfield I Destination Unknown

Mykinesin majakka I @ Kate Cornfield I Destination Unknown

Haikkailua Mykinesillä, Färsaaret I @SatuVW I Destination Unknown

Näin matkan alkuvaiheessa, kun ensimmäinenkään viikko ei vielä ole täynnä, on vaikea sanoa oliko Mykines nyt sitten paras. Mutta aika mieletön se kyllä oli. Suurin osa matkailijoista käy Mykinesissä pikaisella päiväretkellä, lähtien pääkaupungista Torshavenista aamulla aikaisin ja haikaten, usein jonossa, kohti Mykineshólmuria ja Färsaarten läntisintä majakkaa ennen kuin palaavat takaisin lautalle ja kaupunkiin. Me teimme juuri päinvastoin. Astuimme iltalauttaan vain muutaman muun matkustajan kera, ja nautimme haikista kohti länttä ja auringonlaskua seurana vain lampaat ja tuhannet saarella pesivät linnut.

Mykines, Färsaaret I @ Kate Cornfield I Destination Unknown

Mykines, Färsaaret I @ Kate Cornfield I Destination Unknown

Mykines, Färsaaret I @ Kate Cornfield I Destination Unknown

Itse Mykinesin kylässä asuu kymmenisen asukasta, joista kahdeksan viihtyvät saarella talvisinkin. Ja olihan se kylä juuri niin kotoisa ja kaunis kuin opaskirja kertoikin.

Mykines, Färsaaret I @ Kate Cornfield I Destination Unknown

Olemmeko me nyt kokeneet ja nähneet sen kaiken mikä Färsaarissa on parasta jääköön nähtäväksi, mutta toivon että tämä on vasta upean seikkailumme hieno alku. Lauantaisen saapumisemme jälkeen kalenteriin on tehty jo iso kasa merkintöjä, AirBnb:stä olemme varanneet muutamat mukavat kämpät ja idea siitä minkälaisen muodon tämä matka saa kokonaisuudessaan alkaa vähitellen selvitä.

Täällä Atlantin keskellä missä oma koti Norjan kukkuloiden keskellä tuntuu kovin kaukaiselta, suunnitelmat muuttuvat alati vaihtuvan sään mukaan. Ehkäpä huomenna pääsemme jatkamaan matkaa lautalla. Ehkäpä emme.

Mutta ehkäpä tästä on kuitenkin tulossa aikamoinen arktinen kesäloma!

Ja teille joita kiinnostaa miten Färsaarille ja Mykinesiin pääsee (ja mitä siellä voi tehdä) jatka vielä eteenpäin…

Matkustaminen Färsaarille

Färsaarille lentää yksi ja ainoa lentoyhtiö Atlantic Airways, joka lentää suoraan mm. Kööpenhaminaan, Edinburghiin, Barcelonaan, Bergeniin ja Reykjavikiin. Vaihtoehtoisesti Smyril Linen M/S Norrøna autolautan mukana voi matkata Tanskan Hirtshalsista Färsaarten pääkaupunkin Torshaveniin, ja siitä eteenpäin vaikka Islannin Seyðisfjørðuriin asti.

Matkustaminen Mykinesiin

Lautta Sørvágista Mykinesiin kulkee toukokuusta elokuulle kaksi kertaa päivässä, jos sää sen vain sallii. Liput kannattaa varata etukäteen netistä, mutta 60kr maksu suuntaansa maksetaan käteisellä vasta lautalla. Travel Card ei päde Mykinesin lautassa. Mykinesiin pääsee myös helikopterilla muutaman kerran viikossa, jos sumu tai sääolot muuten sen vain sallivat. Hinnat ja aikataulut ovat Atlantic Airwaysin sivuilla.

Koska Mykinesiin matkustaminen on erittäin sidottu säähän, sinne ei kannata suunnata aivan loman lopussa. Voi nimittäin käydä niin, että saarelta ei pääsekään pois päivään tai kahteen. Tai vaikka viikkoon!

Majoitus Mykinesissä

Jos haluat välttää turistijoukkoja, Mykinesiin kannattaa matkustaa iltalautalla ja sinne kannattaa jäädä yöksi. Majoitus vaihtoehtoja on kaksi: The Yellow House, joka oli meidän saarella vieraillessa kiinni, joten en tiedä siitä sen enempää, ja Kristianshús. Nukun melkein missä vain ja usein parhaiten teltassa tai pakun perällä, mutta hieman vaivautunut vastaanotto, likaiset huoneet ja mieleen muistuvat kirjoitukset Tripadvisorissa Kristianshúsin patjoissa asustavista luteista sai aikaan sen, että yövyimme saarella vain yhden yön. Suunnitelmana oli haikkailla pienellä saarella ainakin pari päivää, mutta näiden asioiden summa sai aikaan sen että me pakenimme takaisin kohti isompia saaria heti ensimmäisen yön jälkeen. Ensi kerralla mukaan lähtee myös teltta!

Mitä tehdä Mykinesissä

Haikkailla, haikkailla ja haikkailla. Lintubongailla. Ja tietenkin rentoutua kera kuuman kupposen teetä.

Mitä sitä muuta näissä maisemissa tarvitseekaan tehdä!

Previous Post Next Post

18 Comments

 • Reply Pirkko / Meriharakka 27.08.2015 at 14.56

  Heh heh, aloitat sitten lentokoneesta :-)
  Monet meistä kolleegoistasi osallistui Suomessa tiistaina Mondon ja Imagen järjestämälle matkakirjoittajakurssille ja sääntö numero yksi: älä astu lentokoneeseen, siis tekstissä – paitsi jos laskeudut Paroon, Burmassa (ilmeisesti yksi maailman vaarallisimmista kentistä). No olin kyllä Pekka Hiltusen kanssa tästä kohdasta hiukan eri mieltä, olisin kelpuuttanut kyllä osan Grönlanninkin lentoliikenteestä kuvailukelpoiseksi ja ehkä, jos kerran pelkäsitte laskussa tuon verran, niin Färsaaretkin voisi olla hyväksyttävä poikkeus!

  • Reply satuvw 27.08.2015 at 20.39

   Seurasinkin tuota matkakirjoituskurssia Twitterissä ja luin Panun Matkojen jutun siitä, kuulosti tosi mielenkiintoiselta! Ja eikös säännöt ole tehty rikottaviksi…? :) Vagurin kenttäkin on ainakin joidenkin lähteiden mukaan sijaintinsa vuoksi yksi vaarallisimmista, vaikka en ole kuullut että siellä olisi koskaan tapahtunut mitään onnettomuuksia. Ja luonnollisesti en ole Hiltusen kanssa tässä samoilla linjoilla, matkakertomus on matkakertomus ja lento sopii siihen ongelmitta jos jotain sanottavaa on, oli se sitten vaikka vain lentomatka Tampereelta Helsinkiin :)

 • Reply Maarit Johanna 27.08.2015 at 18.46

  Eiii tällaisia laskeutumisia arktisille saarille just kun meidän pitää ylihuomenna lentää pohjoiseen! :D Vähän kyllä jännittää onko sinne lentäminen yhtä pomppuista. Mitään en inhoa ja pelkää lentäessä yhtä paljon kuin turbulenssia.

  Mykines, kiinnitin heti huomion noihin mun lemppareihin Norjasta tuttuihin turvekattotaloihin! Lunneja en ole nähnyt vielä koskaan. Ehkä tänä syksynä bongaan niitä Islannissa. Mun on pakko päästä Fääreille!

  • Reply satuvw 27.08.2015 at 20.43

   Turvekattotaloja löytyy täältä joka kylältä, ja me ollaan viime päivät itse asiassa majoittauduttu turvekattoisessa pikku hobitti-mökkerössä :)

   Pidän sormia ristissä ja peukkuja pystyssä että teidän lento menee pohjoiseen hyvin, innolla odotan kuulumisia sieltä suunnalta!

 • Reply Tiina, Kinttupolulla 27.08.2015 at 18.55

  Tosi mielettömän näköistä ja lunnit on söpöjä! Nähtiin niitä Islannissa :-)

  • Reply satuvw 27.08.2015 at 20.44

   Maisemat on kyllä täällä ihan mielettömiä ja lunnit ovat aivan ihania! Ja en osannut arvata että niiden ”kutsuhuudot” kuulostavat matalalta kurlaamiselta… :)

 • Reply Héléna 27.08.2015 at 22.57

  Onpa upeita kuvia! Kiitos kiinnostavasta postauksesta, minua paikka on kiinnostanut aina. Färsaaret ovat tosin olleet viime aikoina vähän kyseenalaisessa valossa valaiden joukkosurman takia. Asiasta on osoitettu mieltä täällä meillä Ranskassa saakka. Vaikuttiko tapaus ollenkaan sinun matkasuunnitelmiisi?

  • Reply satuvw 27.08.2015 at 23.13

   Kiitos Helena! Meillä oli Färsaarten suunnitelmat tehty jo kuukausia sitten, joten tuo hiljattainen valaiden metsästys tai ”grindadráp” ei sinällänsä vaikuttanut matkasuunnitelmiin. Tosin näitä metsästyksiähän on täällä tehty vuosittain koska ne ovat osa vanhaa perinnettä. Vaikka en hyväksy tai kannata valaiden joukkotappoa, minua kiinnostaa henkilökohtaisesti kuitenkin myös se toinen puoli. Mikä tämä perinne oikein on, ja miksi sitä jatketaan vielä tänä päivänäkin? Toisaalta jos puhutaan valaiden joukkosurmasta ja sen medianäkyvyydestä, miksi mielenosoituksia ei järjestetä jatkuvasti myös esimerkiksi sikojen tai lehmien massakasvatuksesta lihatalouden käyttöön?

   Tosi hyvä kysymys ja kinkkinen aihe, vielä en siihen osaa tarttua millään lailla, mutta toivottavasti tämän reissun jälkeen asiasta olisi minullakin parempi käsitys!

 • Reply Milla - Pingviinimatkat 28.08.2015 at 9.13

  Ihana postaus Satu ja jumaliste mitä kuvia! Upea! Saaret kiinnostavat niin paljon, että toivon sinun postaavan näistä koko syksyn! Me kokeiltiin aikoinaan Madeiralla tuota muiden turistien suhteessa eri aikaan liikkumista ja saatiin siitä hyvästä ehkä muuta upein reissukuvamme koskaan. Todella kannattaa ja nämä sun kuvat on mitä parhain todiste siitä! Mitä tulee tuohon Monon/Imagen matkakirjoituskurssiin, niin joukossa oli hyviä vinkkejä ja aina on hyvä tarkastella omaa tekemistä kriittisesti. Meinaan kuitenkin itse jatkossakin kirjoitella Pingviinimatkoja suurella sydämellä ja vaikka aloittamalla lentokoneesta. Jos alan pohtimaan joka ikistä yksityiskohtaa ja ammattilaisen neuvoa, niin jäävät jutut nopeasti syntymättä :D Asia sitten erikseen jos yrittäisin myydä tarinani sinne Mondolle. Mielettön upeaa reissun jatkoa, innolla odotan siitä syntyviä kertomuksia <3

  • Reply satuvw 29.08.2015 at 18.58

   Kiitos ja kumarrus Milla! Olen täysin samaa mieltä siitä, kirjoittaessa tulee miettiä sitä mihin tarkoitukseen kirjoittaa. Tässä blogissa tarinat saavat alkunsa lentokoneesta, jos se on vain tarpeellista. Toivottavasti näin ei käy kovin usein, sillä yleensä ne lentokonetarinat eivät ole niitä mistä haluaisin kirjoittaa :)

   Olisin kyllä mielelläni itsekin osallistunut tuolle kirjoittamiskurssille, vaikutti tosi mielenkiintoiselta!!

 • Reply Jenna 28.08.2015 at 9.21

  Ei tällaisia tarinoita laskeutumispelkoiselle :D

  Aivan mielettömiä kuvia. Huokailen vaan ihastuksesta. Färsaaret kiinnostaa kyllä itseäni valtavasti ja innolla odotan lisää postauksia teidän reissulta. Nauttikaa kovin! Lunnit on kyllä söpöjä :)

  • Reply satuvw 29.08.2015 at 18.59

   Ha ha, toivottavasti näitä ei tule lisää! En uskalla edes ajatella sitä minkälainen lähtö meillä täältä tulee olemaan!!! :) Ja kyllä, me nautitaan…

 • Reply Sanna I Siveltimellä 28.08.2015 at 20.51

  Hjuijui tuota laskua… Muutoin kyllä, tämä itselle vieraampi kohde, näyttää todella upealle! Nautinnollista reissun jatkoa ja kiitos kun esittelet tälläisiä kohteita :)

  • Reply satuvw 29.08.2015 at 18.59

   Kiitos Sanna ja me kyllä nautitaan, upeita haikkeja joka päivä. Sääkään ei ole ollut ihan hirveä, vielä…. ;)

 • Reply Amanda 30.08.2015 at 13.37

  Niiiin kaunista! Ja hei pisteet lentokoneesta aloittamisesta. :D Tuli heti sellanen fiilis, että olin vähäsen mukana reissussa! Hauskaa, miten näiden kuvien perusteella noi saaret näyttää jotenkin niin tutuilta turvekattoineen ja kallioineen… Mutta jotenkin taas ei yhtään. Mä odotan paljon lisäjuttuja tuolta!

  • Reply satuvw 31.08.2015 at 9.02

   Täällä on kyllä ihan mielettömän upeaa Amanda, jotenkin kummasti maisemat näyttävät usein samalta kuin Irlannissa….. :) Ja lisää juttuja on tulossa pian!

 • Reply Arja / Haavematkoja 24.09.2015 at 23.54

  Kuulostaa ja näyttää aivan ihanalta! Vasta nyt ehdin lukemaan näitäkin juttujasi, tuonne haluaisin itsekin mutta…ehkäpä kuitenkin laivalla kun lentäminen pelottaa niin hirveästi muutenkin? Teillä oli varmasti aivan mieletön reissu :)

  • Reply satuvw 02.01.2016 at 16.26

   Nyt vasta huomasin kommenttisi, oli kyllä upea reissu, suosittelen!!!

  Leave a Reply