Hiihtovaellusta Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Pääsiäissäätä ja muutama vinkki hiihtovaellukseen Norjassa

On hiihtovaellusta ja on hiihtovaellusta. Toiset valloittavat korkeita vuoria randosuksilla ja laskevat hurjaa vauhtia alas. Toiset taittavat pitkää matkaa maastosuksilla tai murtsikoilla läpi laaksojen ja vuorten joskus myös lunta etsien, ja näköjään tänäkin vuonna pääsiäisen hiihdot sujuvat norjalaiseen tapaan påskeværin eli pääsiäissään tahdittamana.

Mitä sitten on tyypillinen pääsiäissää?

Auringonpaistetta ja valkoisena hohtavia hankia. Ja ainakaan neljän vuoden ajan påskevær ei ole pettänyt. Joten jos maastohiihto tökkii, ehkä kyse on vain maisemista (ja säästä!)?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hiihtovaellusta Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Lupasin hiihtoseikkailupostauksen yhdessä vinkkejä heille joita kiinnostaa hiihtovaellus täällä Norjassa. Reittejä löytyy myös ”vasta-alkajille” kunhan olosuhteet ovat kohdallaan, ja reitin voi valita niin että mukana ei tarvitse kantaa kuin pieni päiväreppu.

 1. Vaikka lunta riittäisikin, ”virallinen” hiihtokausi, milloin talvireitit (katso pdf) ovat merkittynä kepeillä on erittäin lyhyt. Suurin osa reiteistä merkataan maaliskuun puolella, osa vasta pääsiäiseksi. Tämän virallisen kauden ulkopuolella vuorille ei kannata lähteä ilman kartan ja GPS:n lukutaitoja ja kunnon talvivarusteita.
 2. Jos matkaat Norjaan hiihtovaellus mielessä, kannattaa lähteä reissuun muutaman reittivaihtoehdon kanssa, hieman eri alueilta. Joskus nopeaan vaihtuvat sääolosuhteet saattavat johtaa siihen että suunnitelmasta A ei tule yhtään mitään.
 3. Ja kun puhutaan säästä, paras sivusto sään seuraamiseen on yr.no, lumivyöryvaaroista taas tiedottaa varsom.no
 4. Ne reitit. Ut.no sivustolta löytyy ihan mieletön määrä reittejä ja reittitietoutta. Kaikkein helpoiten selattava tuo sivusto ei kuitenkaan ole. Monille reiteille on helppo matkata juna-bussi yhdistelmällä eli vuokra-autoakaan ei välttämättä tarvitse.
 5. Yöpyminen: Kätevästi teltassa tai hieman mukavammin Den Norske Turistforeningenin (DNT) mökeissä. Joidenkin reittien aloitus- tai lopetuspisteistä löytyy myös tunturihotelleja. DNT:llä on eri tasoisia mökkejä. Mökeissä joissa on tiettyinä ajankohtina henkilökuntaa voi nauttia kolmen ruokalajin illallisista, käydä lämpöisessä suihkussa ja juoda tuopin kylmää olutta, suoraan hanasta. Itsepalvelumökeissä taas kaapista löytyy erilaisia ruokatarvikkeita joita voi ostaa, käytetyt tuotteet kirjoitetaan ylös maksulomakkeeseen. Paikalta löytyy myös halkoja joilla voi lämmittää mökin kotoisaksi, ja yleensä pihamaalla on myös puusee. Ihan perusmökit taas ovat mökkejä ilmaan mitään sen erikoisempia ”palveluita”, eli kaikki tarvittava tulee kantaa itse mukana. Kaikki mökit ovat lukittuna, myös palvelumökit kauden ulkopuolella, ja jäsenet voivat lunastaa avaimen 100NOK (11,5€) panttia vastaan. Jäsenyys, 620NOK (72€), kannattaa jos hiihtoreissu kestää kauemmin kuin neljä yötä.
 6. Reittitietoutta löytyy myös iso kasa eri alueiden mökeiltä, eli jos reissu tietylle alueelle kiinnostaa, kannattaa olla yhteydessä mökkien henkilökuntaan.

Mutta eiköhän näillä pääse alkuun ja kysymyksiä saa laittaa tulemaan jos reissu tänne suunnalle kiinnostaa. Sen pidemmittä puheitta tässä näin Instagram Travel Thursdayn kunniaksi muutama kuva IG-galleriastani jotka toivottavasti saavat kaivamaan ne vanhat ehkä pölyttyneetkin murtsikat varastosta!

Hiihtovaellusta Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Hiihtovaellusta Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hiihtovaellusta Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Hiihtovaellusta Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Hiihtovaellusta Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Ei muuta kuin hyvää pääsiäistä, täällä Norjassa pääsiäistä juhlitaan pitkän kaavan mukaan ja he jotka eivät ole kadonneet vuorille koko viikoksi, lähtevät matkaan viimeistään nyt, sillä tänään torstaina on jo pyhäpäivä ja eilenkin monet palvelut pankit ja lastentarhat mukaan lukien sulkivat ovensa jo klo 12.

GOD PÅSKE!

Postauksen kuvat ovat Norjasta parin viikon takaiselta leidien hiihtoseikkailulta ja ne on napattu Instagram-galleriastani. Joka kuukauden ensimmäisenä torstaina järjestettävä Instagram Travel Thursday blogi-tempaus tuo yhteen matkablogaajia kertomaan omia matkailuun liittyviä tarinoitaan Instagram-kuvien voimin. Tutustu tämän kuukauden postauksiin alla. Kampanjan järjestäjinä Suomessa kanssani toimivat Kaukokaipuun Nella ja Veera Bianca. Jos olet bloggaaja ja halua lähteä tempaukseen mukaan, katso ohjeet täältä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Previous Post Next Post

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Jenni / Globe Called Home 02.04.2015 at 0.10

  Aivan tosi upean näköistä! Vähän sellainen fiilis, että pitäisiköhän sitä monen monen vuoden tauon päästä taas kaivaa murtsikat varastosta ja lähteä opettelemaan hiihtoa uudestaan. En ole tainnut kuin pariin otteeseen hiihtää oikeasti maastossa valmiiden latujen ulkopuolella, kummatkin kerrat äidin puolen suvun perinteisessä ”Hollolan hiihdossa”, jossa puoli sukua kokoontuu hiihtämään ympäri metsää. Huolimatta huonosta hiihtotaidostani, siinä oli sitä jotain!

  • Reply satuvw 02.04.2015 at 22.15

   Ehdottomasti! Ja en tuossa (tai aikaisemmassa postauksessa) huomannut mainitakaan että yksi seurueen jäsenista oli suksilla toista (!!) kertaa elämässään… Tosin hän on urheilullinen tyyppi jolla intoa riitti, mutta ei siis välttämättä tarvitse harjoitella vuosikausia että voisi lähteä hiihtovaellukselle.

 • Reply Hanne 02.04.2015 at 1.01

  Kävin tänään kauppamatkalla pyörähtämässä tuolla tuhannessa metrissä upeiden latujen äärellä ja sillä reissulla tuli kaksi asiaa mieleen. Huipulla oli häikäisevä auringonpaiste ja upeat ladut ja totesin, että on suorastaan noloa, että mulla ei ole edes suksia… Pakko ne hankkia kun täällä asuu.

  Ja sitten toiseksi: fjellvett (eli taito liikkua tunturissa – onkohan siihen joku hyvä käännös) ei ole ollenkaan turha juttu. Starttasin auton häikäisevässä auringonpaisteessa ja aurinko kuumotti vielä kasvoja kun ulkona satoi jo vakaasuoraan lunta ja rakeita, lumi lensi tuulessa ja olosuhteet oli kaikkea muuta kuin hienot. Sää vaihtui hetkessä, ja oli mukava istua autossa eikä olla suksien päällä. Periaatteessa kai aika itsestään selvää, mutta ilmeisesti ei kaikille kuitenkaan – sen verran tiuhaan siitä muistutetaan radiossakin.

  Mutta kun påskevær on parhaimmillaan, niin onhan siellä kyllä upeaa… kuvat ei valehtele tippaakaan – pikemminkin päinvastoin :)

  • Reply satuvw 02.04.2015 at 22.17

   Ehdottomasti sukset hankintaan! :)

   Ja täytyy kyllä tunnustaa että tällä(kin) reissulla kunnioitus vuoristoa kohtaan kohosi. En itse omista GPS:ää joten suunnistimme ystäväni elektroniikan voimin, ja pelkällä kartalla en olisi tuolla kyllä pärjännyt. Eli fjellvettissä on kyllä vielä opettelemista…

   Ihanaan kun tämä påskevær vaan jatkuu!!!

 • Reply Ansku BCN 02.04.2015 at 9.08

  Hei miten nuo DNT:n mökit, ovat varmasti auki kesäisinkin? Me tykätään haikata Pyreneillä ja Alpeilla silleen, että yövymme vuoristomajoissa joko omassa huoneessa, jos ollaan lasten kanssa, tai sellaisissa isoissa nukkumasaleissa, joissa saattaa olla 40 ihmistä samassa. Onko Norjassa sitä kulttuuria? Kesällä tullaan Norjaan vaeltamaan muutamaksi päiväksi, ja pitäisi varmaan sitäkin reissua alkaa pikkuhiljaa suunnittelemaan :)
  Kauniita kevätkuvia!

  • Reply satuvw 02.04.2015 at 22.22

   Hei mahtavaa, onko teillä yhtään tiedossa minne suunnalle olette tulossa?

   Nuo DNT:n ”täyden palvelun mökit” ovat auki kesäisin, aukioloajat vaihtelevat hieman ajankohan mukaan eli kannattaa tarkistaa jo siinä vaiheessa kun tekee suunnitelmia. Esimerkiksi Rondvassbu missä yövyimme tällä reissulla on auki 19.6 – 4.10. Sesongin ulkopuolella tuonne pääsee vain avaimella, ja silloinkin siis johonkin pienempään piharakennukseen. Nuo muut ”ei täyden palvelun mökit” ovat kesäisinkin auki vain avaimella, mutta toki kesällä voi hyvin käydä niin että paikalla on muuta porukkaa.

   Noissa täyden palvelun mökeissä on erilaisia majoitusvaihtoehtoja, jos haluaa yksityisen huoneen kannattaa varaus tehdä etukäteen. DNT:n mökit eivät kuitenkaan voi ja saa käännyttää ketään oveltaan, ja olen kuullut tarinoita kun kaikki lattiatila on esim. Gjendebussä (taitaa olla suosituin DNT:n mökki) ollut käytössä makuualustoille ja patjoille!! :)

 • Reply Annika - home & away 02.04.2015 at 9.28

  Upeita hiihtokuvia! Tekisi mieli kaivaa sukset varastosta, jos sellaiset vielä omistaisin. Vanhat on tainneet jäädä pieniksi. Ens talvena on varmaan pakko palata laduille :)

  • Reply satuvw 02.04.2015 at 22.24

   Jep, ei muuta kuin hiihtelemään!! :)

 • Reply Katja 02.04.2015 at 9.34

  Aivan huikeita maisemia. Noissa kelpais hiihdellä, tai ainakin istuskella ja juoda kuumaa kaakaota ja nautiskella maisemasta ;)

  • Reply satuvw 02.04.2015 at 22.24

   Niinpä, näihin maisemiin ei kyllä kyllästy ja jotenkin aina vaan ihmetyttää se, kuinka läheltä kotia näin upeita paikkoja täällä löytyy.

 • Reply Tiina, Kinttupolulla 02.04.2015 at 10.53

  Wau, upeita kuvia! Tässä taas yksi seikkailu, miksi sun blogia on niin kiva seurata. Melkein jo itsekin innostuin, mutta kylmä- ja suksikammoisena täytyy vielä vähän miettiä ensin ;-)

  • Reply satuvw 02.04.2015 at 22.25

   Ha ha, ei muuta kuin kerroksia päälle ja sukset jalkaan, siitä se kammo vähitellen häviää… :)

 • Reply Pirkko / Meriharakka 02.04.2015 at 17.59

  Vaikken taidakaan innostua hiihtovaelluksesta, kun hiihtäminen Etelä-Suomessa tapaa nykyisin jäädä korkeintaan joka toisen talven jutuksi ja silloinkin alle 10 kertaa. Mutta hienoja kuvia Sinulla on!

  • Reply satuvw 02.04.2015 at 22.25

   Kiitos Pirkko! Ja kuten tuolla ekaan kommenttiin ja mainitsinkin, yksi ryhmämme jäsenistä oli suksilla toista kertaa elämässään, eli kyllä vaellukselle voi lähteä hyvässä porukassa vähän vähemänkin kokenut! :)

 • Reply Kea / Deep Red Blues 02.04.2015 at 20.41

  Mä kattelin näitä kuvia ja mietin että olis kiva joskus ottaa koira mukaan tollaselle reissulle kun se varmasti tykkäis, mutta tällä hetkellä se on vielä toipilas ja joutuu vielä tovin parantelemaan polveaan. Hiihtovaellus kiinnostaa, mutta ehkä ennemmin sellanen skitouring splittilaudan kanssa, niin että pääsis jostain laskemaan alaskin. Ehkä ens talvena vihdoin panostan splitboardiin!

  Upeita kuvia ja tunnelmia Satu!

  • Reply satuvw 02.04.2015 at 22.27

   Toivottavasti siellä toipilas on pian taas kunnossa! Ja tuo skitouring tai ”toptur” niin kuin täällä sitä kutsutaan kiinnostaa itseäni ihan mielettömästi ja siksi olenkin vaihtamassa kulkupeliä laudasta suksiin, mutta vähän pitää vielä harjoitela…. :)

   Ja kiitos Kea!

 • Reply Anu Haapala 03.04.2015 at 0.23

  En kestä näitä kuvia, aivan upeita maisemia! Ja minä en edes juuri perusta talvesta enkä ole suostunut hiihtämään sitten lukion liikunnantuntien. :D Tosin noissa maisemissa olisi varmaan pakko kaivaa sukset esiin.

  Mukavaa pääsiäisen aikaa sinne! :)

  • Reply satuvw 03.04.2015 at 9.09

   Joo, nämä hiihtomaisemat ja reitit ovat erittäin kaukana koulun hiihtotunneista, suosittelen!! :) Ja mukavaa pääsiäistä sinulle myös!! :)

 • Reply Arja / Haavematkoja 03.04.2015 at 9.56

  Onpa kauniita lumikuvia nuo ensimmäiset! Ja kauniita ovat muutkin, vaikka niistä tulee toki mieleen aiempi postauksesi jossa lunta kaipailtiin :) Hiihtovaellus ei ole itselläni koskaan käynyt mielessä, mutta kyllä noissa maisemissa kelpaisi hyvin viettää muutama päivä. Pistän tästä vinkit korvan taa tulevia kevättalvia varten!

  • Reply satuvw 03.04.2015 at 10.00

   Jep, samalta reissulta kuvat joten ”pientä” yhdennäköisyyttä voi olla! :) Ja suosittelen siis erittäin lämpimästi, mutta kannattaa valita reitti huolella ja pitää silmällä säätä!

 • Reply Maarit 04.04.2015 at 8.59

  Olen aika huono hiihtämään, mutta kivaa se on silti! Sukset jalassa ei ehkä itselle reissu olisi se luontevin, mutta nuo maisemat on kyllä mahtavat. Olen kovasti yrittänyt täällä kotona puhua Norjan puolesta, mutten ole saanut miekkosta vielä vakuuttuneeksi, että ihan heti oltaisi ainakaan kahdestaan lähdössä. Itse taas pidän Norjaa todella kiinnostavana. Kyllä joku kerta pitää noihin maisemiin päästä. :)

  • Reply satuvw 06.04.2015 at 21.35

   Toivottavasti miehesikin kiinnostuu matkasta, tännehän voisi tulla vaikka kesällä, esimerkiksi Lofoottien maisemat ovat aivan mielettömät!! :)

 • Reply Sofia / Liikkeellä 04.04.2015 at 10.34

  Näyttäs tosiaan säät olevan kohdillaan! :) Mikä ettei joskus, tänä talvena täällä Rovaniemelle hyvän lumitilanteen vuoksi onkin tullut hiihdettyä enemmän kuin varmaan ikinä.

  • Reply satuvw 06.04.2015 at 21.36

   Hienoa että sieltä on lunta löytynyt, itse pääsin kokemaan Rovaniemen hanget ja kirpaisevan pakkasen tammikuussa :)

 • Reply Caro 07.04.2015 at 11.35

  Upeita kuvia, maisemia ja kevättalvista tunnelmaa!

  • Reply satuvw 10.04.2015 at 21.10

   Kiitos Caro! Näissä maisemissa kyllä kelpaa!! :)

  Leave a Reply