Suomen suurin matkablogiyhteisö
Giværin saari Pohjois-Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Pakomatka pohjoiseen ja miksi on hyvä herätä jossain muualla kuin omassa sängyssä

Giværin saari Pohjois-Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Matkustaa voi monesta syystä, ja tällä kertaa minä olin pakomatkalla. Rakkaasta perheestäni.

Keskustelu keittiönpöydän ääressä perheemme loppuvuoden aikatauluista sai aikaan sen, että minä päädyin kuumeisesti googlailemaan ajomatkoja pientä road trippiä varten ympäri Norjaa, mietin tarkenisinko muutaman yön teltassa ja kyselin olisiko ystävilläni muutamaa päivää vapaata (ei ollut). Lopulta löysin halvat junaliput kohti pohjoista ja sunnuntai-iltana seisoin pimeässä junalaiturin lamppujen alla toivoen että juna ihan oikeasti pysähtyisi tässä. Matkan aloitus iltasella “pysähtyy tarvittaessa” junapysäkiltä tekee matkasta heti alkuunsa hieman jännittävämmän.

Junalla Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Mieheni oli siis lähdössä viideksi viikoksi työmatkalle, mutta sitä ennen minä tarvitsin muutaman hyvin nukutun yön ennen kuin jäisin yksin käymään yöllisiä keskusteluja minin kanssa siitä kuinka hämähäkit täällä Norjassa ovat ihan kilttejä. Mieleeni muistui vajaa kaksi vuotta sitten Pohjois-Norjasta saamani viesti Norland Turselskapilta: “olisitko kiinnostunut tulemaan pohjoiseen katsomaan mitä teemme?” Ja olinhan minä. Vihdoinkin. Niinpä maanantaiaamuna heräilin istuinpaikaltani Bodøstä, valmiina viettämään muutaman päivän kameran kanssa tutkien kaupungin ympäristöä.

Givaerin saari Pohjois-Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Givaerin saari Pohjois-Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Givaerin saari Pohjois-Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Givaerin saari Pohjois-Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Givaerin saari Pohjois-Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Bodøn kaupunki itsessään on nopeasti nähty, mutta se mitä sieltä ympäristöstä löytyy on pysähtymisen arvoista, useammaksikin päiväksi. Aamun vielä odottaessa valkenemista minä hyppäsin tiistaina seitsemältä lähtevän lautan kyytiin suuntana Givær, yksi Bodøn edustan asutuista saarista. Lautan muut matkustajat olivat opettajia matkalla Helligværin saarelle töihin, ja he torkkuivat tottuneesti aaltojen pyörityksessä kun minä taas yritin tähyillä pimeyden lävitse ohitse kiitäviä maisemia hieman hermostuneena. Ei taitaisi minusta olla jokapäiväiseksi lautalla kulkijaksi!

Givær ei ole paikka minne mennään tekemään paljon kaikkea. Se ei ole myöskään tunnettu turistinähtävyys, ja saaren asukkaat eivät ole aktiivisesti markkinoineet saarta matkailukohteena vaikka sieltä löytyykin yksi rorbu, perinteinen kalastajamökki joka on remontoitu asutuskuntoon ja vuokrattavaksi. Minulle päivä oli täydellinen irtautuminen arjesta, ja jatkuvasti vaihtuva valo (ja sää) aamunkajastuksesta lumimyrskyn kautta auringonpaisteeseen ja sitten taas auringonlaskuun loivat aivan mielettömät puitteet valokuvaukselle. Kameran kanssa olisi ulkona voinut viettää vaikka koko päivän, jos vain arktinen pohjoistuuli ei olisi aivan täysin muuttanut sormiani jääpalikoiksi. Silloin kun en juossut kamerani kanssa ulkona, seurana saaren lampaat, istuin Olaug Olsenin (kuva alla olevassa kuvasarjassa), yhden saaren yhdeksästätoista asukkaasta keittiössä, join teetä ja kuuntelin tarinoita saaren elämästä.

Givaerin saari Pohjois-Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Givaerin saari Pohjois-Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Givaerin saari Pohjois-Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Givaerin saari Pohjois-Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Givaerin saari Pohjois-Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Elämä pienellä saarella 20 kilometriä Bodøsta ei ole loppujen lopuksi niin kovin erilaista kuin elämä täällä mantereella, mutta toteutus vaatii hieman enemmän järjestelyä ja miettimistä. Lapset käyvät koulussa ja tarhassa, mutta koulu- ja tarhamatkat sujuvat lautalla naapurisaareen. Lähin kauppakin löytyy siltä samaiselta saarelta, ja iltapäivälautta tuo tilatut tuotteet suoraan saaren laiturille, kuten se tuo lapsetkin. Saaresta löytyy myös oma generaattori, ja merenkäynti yltyy harvoin niin kovaksi että lautta ei pääsisi tulemaan saareen ollenkaan. Ja kas kummaa, Olaugin mieskin on poissa kotoa työhommissa useamman viikon kerrallaan ennen kuin palaa taas kotiin perheen pariin.

Arktinen kalastusreissu Pohjois-Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Arktinen kalastusreissu Pohjois-Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Arktinen kalastusreissu Pohjois-Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Arktinen kalastusreissu Pohjois-Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Arktinen kalastusreissu Pohjois-Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Arktinen kalastusreissu Pohjois-Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Matka Giværin saarelle ei kuitenkaan jäänyt ainoaksi merelliseksi aktiviteetiksi koska ohjelmassa oli myös pikainen kalastusmatka kippari Oddin kanssa. Pikainen, koska merellä oli aivan pirun kylmä. Ja pikainen myös siksi että meikäläinen oli aikas nopea kalanainen ja saalista tuli heti miten kun puuhaan ryhdyin. Tosin minun saalis jäi niin pieneksi että se palautettiin saman tien mereen, mutta jos kiinnostaa nähdä mitä sieltä meren uumenista olisi voinut löytyä, kurkkaappa tänne.

Kalamatkaa vauhditti myös se, että ennen lähtöä takaisin etelään halusin ihan ehdottomasti käydä katsastamassa erään erittäin norjalaiseen tyyliin koselig, eli kodikkaan paikan…

Hjerterommet kahvila Pohjois-Norjan Bodøssa I @SatuVW I Destination Unknown

Hjerterommet kahvila Pohjois-Norjan Bodøssa I @SatuVW I Destination Unknown

Siinä missä norjalaiset ovat eksperttejä kodikkuudessa (ilmiöstä lisää täällä), Heidi Gulliksen, Hjerterommet kahvilan omistajatar on siinä varsinainen kuningatar. Hänen kahvilansa on paikka mihin tullaan tapaamaan ihmisiä ja juttelemaan, ei aina niin itsestäänselvyys meille pohjoisen asukeille, ja siksipä kahvilassa ei esimerkiksi ole lainkaan langatonta nettiä. Harmi vain että puhelimeni 3G verkko toimi kuitenkin erinomaisesti…

Nyt olen kuitenkin siis palannut takaisin perheeni pariin ja mieheni on puolestaan lähtenyt maailmalle töitä tekemään. Mini on näköjään unohtanut hämähäkit, mutta siltikin kaksi pientä jalkaparia suunnistaa aina jossain vaiheessa yötä viereeni. Ihan ihanaa sekin. Nämä pienet matkat ovat omiaan muistuttamaan kaikesta siitä tärkeästä mikä kotona odottaa, ja laittaa asiat myös oikeaan mittasuhteeseen. En ole ainoa joka pyörittää kotiarkea usein yksinään, ja toisin kuin Giværin saaren asukkaat, minä voin aina kipaista kauppaan ostamaan suklaapatukan kun siltä tuntuu. Tai oluen. Tai kaksi!!

Tekemistä Bodøssa

Oman ohjelmani Bodøn ympäristössä suunnitteli ja toteutti Ivar Sandland Nordland Turselskap yrityksestä. Ivarilla on vankka tietämys koko Pohjoisesta Norjasta, joten häneen kannattaa olla yhteyksissä jos alue kiinnostaa. Bodøn tunnetuimmat nähtävyydet ovat Saltstraumen, pieni salmi jossa on erittäin voimakas (maailman voimakkain??) vuorovesivirtaus, ja kaunis Kjerringøyn kylä noin 30 kilometriä Bodøsta. Alueelta löytyy kuitenkin myös paljon muuta, mm. Norjan parhaat luolat, antoisat kala-apajat, mielenkiintoiset saaret kaupungin edustalla ja päiväretki Svartisen jäätiköllekin on mahdollista Bodøsta käsin.

Bodøn parhaat majoituspaikat

Nämä suosituksethan tulevat tasan kahden yön kokemuksella kaupungista, joten ota se huomioon… Muitakin hyviä majoituspaikkoja löytyy varmasti!

Clarion Collection Hotel Grand BodøHistoriallinen hotelli, aivan kaupungin keskustassa. Kuten muissakin Norjan Clarion Collection hotelleissa huoneen hintaan kuuluu ”kevyt illallinen”, joka ainakin minulla riittää mainiosti päivälliseksi. Sen lisäksi iltapäivisin vohveliraudat ovat kuumana jotta hotellivieraat voivat paistaa omat vohvelinsa kun makeannälkä yllättää. Nämä kannattaa ottaa huomioon varsinkin jos budjetti on rajattu, sillä ravintoloissa syöminen tulee nopeasti kalliiksi Norjassa.

Scandic Havet Hotel: Kaupungin uusin hotelli aivan merenrannassa ja näkymät merenpuolisista huoneista ovat aivan mielettömät. Ylimmän kerroksen Roast Restaurant on ehdottomasti ruokailun arvoinen paikka, ruoka on erinomaista ja hinnat norjan mittapuussa ihan OK. Ja tietenkin näkymät lasi-ikkunaseinistä kaupungin ylle ja merelle ovat upeat!

Givær saaren Rorbu: Auki vain kesäisin, ja erinomainen paikka jos haluaa rauhoittua hetken tai vaikka kalastella kaikessa rauhassa. Rorbussa majoittuu kuusi henkilöä ja hinta on erinomainen, 400 NOK yöltä (noin 48 EUR)!!

Missä ihmeessä on Bodø ja miten sinne pääsee?

Bodønhan pääsee tietenkin autolla, joko Lofoottien kautta autolautalla Moskenesista tai sitten mantereelta joko etelästä tai pohjoisesta, mutta jos pitkät automatkat eivät kiinnosta, Bodøn voi myös kätevästi lentää tai matkustaa junalla. Jos varaat junaliput ajoissa, Oslo-Bodø liput voivat parhaimmillaan maksaa vain NOK 249,- (noi 30 EUR), ilman makuuvaunupaikkaa tosin!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Maarit Johanna 18.11.2014 at 23.27

  Mun pikkusisko on käynyt Bodössa ja tuntuu ihan uskomattomalta miten se on samalla leveys asteella kuin Sodankylä. Muistan valokuvista ison uimahallin ja jäämeressä uimisen. Pakko kokeilla.
  Mielenkiintoinen postaus ja ah niin kauniit kuvat. Mulla olis kamera varmaan kans käden jatkeena ihan kokoajan jos pääsisin taas Norjaan ^^

  • Reply satuvw 19.11.2014 at 11.20

   Kuvattavaa täällä kyllä riittää, ihan mielettömästi, itse huomaan joskus turtuvani tähän meidän omaan ympäristöön mutta heti kun pääsee vähän kauemmaksi, taas muistikortit täyttyvät! Se on Pohjois-Norjassa jännä, että erittäin pohjoisetkin kaupungit ovat isoja ja vilkkaita, kun taas Suomen puolella tuntuu monessa paikassa että porukka vain muuttaa pois. Ja ei muuta kuin sitä reissua suunnittelemaan! :)

 • Reply Teea / Curious Feet 18.11.2014 at 23.37

  Ah! Upean näköistä ja kuuloista. Tuo Givær ja Rorbu voisi hyvinkin tulla kyseeseen siinä vaiheessa kun päätän pakata kymmenen kirjaa, kasan ristikkolehtiä ja kameran mukaani ja lähteä viikoksi ”keskelle ei-mitään”.

  Ihanasti kirjoitettu ja kiva kun laitoit loppuun ohjeet ja kartan :)

  • Reply satuvw 19.11.2014 at 11.22

   Joo, itse haaveilen juuri tuollaisesta lomasta, vaikka ihan muutama päivä vain omaa aikaa lueskella ja kirjoitella niitä näitä :) Ja yritän vihdoinkin muistaa lisätä kartat, niitä on useaan kertaan pyydetty kun nämä Norjan pikkupaikat eivät aina ole niin hyvin tunnettuja :)

 • Reply Susanna 19.11.2014 at 7.34

  Oi kun on huurteisen oloisia maisemia! Oli varmasti kiva matka ja sait vielä hieman henkistä huiliakin kotiympyröistä:)

  • Reply satuvw 19.11.2014 at 11.22

   Henkinen huili on kyllä tärkeää aina silloin tällöin, sitten on kotona taas ihana olla! Ja maisemat olivat kyllä huurteisen kauniita! :)

 • Reply UrbaaniLaura 19.11.2014 at 11.41

  Kaunista ja karua. Norjassa riittää noita kiinnostavia, pieniä paikkoja. Muualla nukkuminen saa kummasti arvostamaan kodin arkisia ympyröitä ja omaa sänkyä taas, edes hetken aikaa. Muutenkin, pieni irtiotto ihan kaikesta tekee välillä erittäin hyvää :)

  • Reply satuvw 19.11.2014 at 11.44

   Ihan totta, tällaisia pieniä karunkauniita paikkoja täällä on paljon! Ja irtiotot arjesta ovat kyllä ihan parhaita. Seuraava odottaessa…. :)

 • Reply Amanda 19.11.2014 at 11.43

  Oijoi, kaunista! Tollaiset irtiotot tekee aina hyvää, joten huippua, että pääsit moisen tekemään. Nyt taas syyhyttäisi päästä jonnekin uusiin luontomaisemiin… :)

  • Reply satuvw 19.11.2014 at 11.45

   Mites olisi Norja….?! :) Itseäni syyhyttäisi palata takaisin Pohjoiseen, Lofootit olivat niin lähellä tällä reissulla, vain kolmen tunnin lauttamatkan päässä mutta siellä ei nyt kerennyt käydä.

 • Reply Jenni / Globe Called Home 21.11.2014 at 3.07

  Vau mitä maisemia! Saaristolaiselämä kiinnostaa minua aina – onhan siitä ihan pikkiriikkisen kokemustakin kiitos sukumökin saaressa – mutta tuolla viehättäisivät vielä enemmän nuo kuvissa näkyvät vuoret.

  • Reply satuvw 21.11.2014 at 11.03

   Tuolla oli kyllä aivan mielettömät maisemat! Alkuunsa vuoret olivat pilviverhon peitossa ja en niitä edes nähnyt, mutta kun pilvet rupesivat väistymään ja aurinko paistamaan, näkymä oli upea!

 • Reply Tiina, Kinttupolulla 21.11.2014 at 21.27

  Norja on kyllä kertakaikkisen upea maa! Bodossa on tullutkin käytyä silloin aikoinaan pyöräreissussa :-)

  • Reply satuvw 22.11.2014 at 21.27

   Pyöräilyreissu pohjoiseen olisi kyllä ihan unelma!!! Haaveena olisi vain ottaa ja lähteä tuosta kotiovelta kohti Nordkappia…. :)

 • Reply Annika -Tarinoita Maailmalta 21.11.2014 at 22.17

  Ihana pakomatka :) Mulla on kaveri, joka on Bodosta kotoisin ja se on houkutellut kaymaan aina sillon talloin. Nyt se on tosin muuttamassa tanne Kanadan puolelle, mutta joskus viela haluaisin siellakin kayda. Ja etenkin Lofooteille olisi upea menna! Tuo mainitsemasi jaatikkokin kuulostaa aika kivalta… Ihanan tunnelmallisia kuvia!

  • Reply satuvw 22.11.2014 at 21.29

   Kiitos ja ehdottomasti kannattaisi käväistä jos mahdollisuus on, ja Lofootteja ei tosiaankaan kannata jättää välistä jos tuonne asti matkustaa! Haluaisin viedä kanssa koko perheen Lofooteille, viimeksi kun kävin siellä yksin pikaisella työreissulla. :)

 • Reply Milla - Pingviinimatkat 22.11.2014 at 5.24

  Huh mitä maisemia. Ja tuo valo, niin kaunista! Välillä on tosiaan parempi käydä pari päivää muualla, jotta se kotielämä taas on arvoisessaan asemassa :)

  • Reply satuvw 22.11.2014 at 21.29

   Ihan totta puhut! Nyt voisi taas lähetä pariksi päivää johonkin ;)

 • Reply Anu / Anu goes 24.11.2014 at 4.50

  Oi mitä kuvia! Etenkin nuo 4. kuvan vuoret…

  Voi, jos auton vuokraaminen ei olisi täällä niin pirun kallista (etenkin ”nuoren kuskin lisällä” – olisi mieluummin ajovuosien eikä iän perusteella!), tai jos onnistuisin löytämään jonkun kaveriksi, niin viettäisin kyllä viikon tai pari tien päällä ympäri Norjaa. Ehkei olisi pitänyt mennä myymään autoa ennen muuttoa… Bodøa olen itse asiassa ajatellutkin, lähinnä välietappina Lofooteille, jonne on kyllä pakko päästä alkuvuodesta. Eihän sitä voi sanoa asuneensa Norjassa, jos ei Lofootteja ole nähnyt :)

  • Reply Satu VW / Destination Unknown 25.11.2014 at 21.44

   Joo, siis maisemat tuolla olivat ihan omaa luokkaansa!! Hei suosittelen hyppäämään junaan, minipris lipulla voit päästä Bodøn asti alle kolmella sadalla kruunulla. Tai vaihtoehtoisesti kurkkaappa tämä: https://gomore.no/ – jaettuja autokyytejä Norjassa! En tiedä kuinka pitkälle pääsisi, mutta siellä voi itsekin hakea matkaseuraa. Lähtisin kyllä kaveriksesi jos ei olisi nämä kaksi pientä tässä jaloissa pyörimässä :)

  Leave a Reply