Irti arjesta kotikaupungissa, eli miksi on hyvä olla itsekäs äiti

Tarkoituksenani oli tällä viikolla käydä pikamatkalla Marokossa, virtuaalisesti ainakin, pistää padat soimaan ja testata kevään Marrakechin matkalla oppimiani ruuanlaittotaitoja kotona Norjassa. Mutta eihän tässä kuumuudessa mikään mausteinen maistu, hyvä jos muksujen kurkuista saa alas muuta kuin jugurttia ja jäätelöä. Muutenkin ajatukset pyörivät vain ympyrää.

Ympyrää, jonka keskipisteenä on Irlanti. Matkaan on aikaa vain reilu viikko ja nyt mietityttävät reittivalinnat, pakkauslistat, oikean polven kunto ja se onko matkaan ihan pakko ottaa niin paljon elektroniikkaa kuin olen pöydänkulmalle kasannut. Ja kun vietän unettomia öitä hikoillen meidän saunaksi muuttuneessa asunnossamme, unelmoin jo rauhallisista unista ilman muita keskeytyksiä kuin mitä tarjoavat väsynyt, amatsonimaisen lihaksikkaaksi muuttumassa oleva kroppani tai mielenkiintoisen, yömyöhään luetun dekkarin jäljiltä jäänyt jännitys.

Pysyäkseni kuitenkin hetken poissa aiheista retkipyöräily ja Irlanti, jäin miettimään kysymystä johon olen saanut vastata melkein heti ja aina kun olen kertonut tulevasta pyörämatkasta. Kysymys ei liity millään lailla siihen miksi ihmeessä olen lähdössä 2500 kilometrin pyöräretkelle hyvin vähällä kokemuksella. Sen sijaan se koskee sitä miten ihmeessä voin olla erossa lapsistani niin kauan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Argh.

Siinä yleensä ensimmäinen reaktioni jota seuraa vaivautunut hiljaisuus ja hämmennys. Miten? No siten…

Jotta minä voisin olla paras mahdollinen äiti lapsilleni, tarvitsen hitusen omaa aikaa aina silloin tällöin. Kolme, neljä viikkoa on ehkä hieman liioiteltua, ainakin säännöllisesti toteutettuna, mutta yö tai kaksi omassa rauhassa tai ystävien kera tekee ihmeitä myös. Tämän sain todeta kesäkuisella matkalla kotikaupunkiini Tampereelle, missä nautin leppoisasta yöstä Sokos Hotel Villan huomassa. Kaikki oli melkein niin kuin ennen lapsia; seuranani oli lukioaikainen ystäväni ja “partner in crime” seikkailussa jos toisessa Tiina,  mistään ei kuulunut “äiti äiti äiti” eikä nenään leijunut vieno tuoksu joka muistuttaisi vaipanvaihdosta – nyt ja heti, eikä ehkä kohta.

Ihan kohdallaan ei kaikki kuitenkaan ollut. Korkeiden korkojen ja tiukkojen farkkujen sijasta kassista löytyi mukava kesäterassiasu ballerinoineen, ja illan tavoitteena oli olla takaisin puhtaiden lakanoiden suojissa sen verran aikaisin että saisimme nukkua oikein kunnolla, herätä ilman krapulaa ja nauttia aamiaisesta pitkän kaavan mukaan ihan rauhassa.

Toista taisi olla kymmenen vuotta sitten, vaikka lapsia ei mietitty tälläkään reissulla. Nyt keskitymme nauttimaan täysillä pienestä irtiotosta Sokoksen “40 vuotta – 40 blogitarinaa” – kampanjan tiimoilta, ja tässä on meidän tarinamme siitä miksi on hyvä aina välillä ottaa omaa aikaa perhearjen keskeltä. Ja aina ei tarvitse lähteä kotikaupunkia kauemmaksi!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sokos Hotel Villa I @SatuVW I Destination Unknown

Vuodet vierivät, lapsia tulee lisää – niitä meillä on yhteensä nyt viisi, mutta kuohuva maistuu aina. Varsinkin sängystä käsin ja puhtauttaan kiiltävässä hotellihuoneessa missä ei ole vaarana kompastua leluihin.

Sokos Hotel Villa I @SatuVW I Destination Unknown

Sokos Hotel Villa I @SatuVW I Destination Unknown

Sokos Hotel Villa I @SatuVW I Destination Unknown

Tehdaskaupunki Tampere ja rosoinen tiili, siinä lyömätön yhdistelmä mikä toimii myös Villassa. Hotelli uudistui täysin vuonna 2011 ja siinä samalla sijoittui parhaiden hotellien joukkoon kansainvälisessä Interior Design Awards 2011 -kilpailussa. Designista huolimatta (vai siitä johtuen??) hotelli ei ole tönkkö näyttäytymispaikka, vaan kotoisa majapaikka Tullinaukion kulmilla.

Sokos Hotel Villa I @SatuVW I Destination Unknown

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matka kuin matka, ja kassistani löytyvät villasukat. Tällä reissulla ne saivat jäädä kotiin, ja sen sijaan kietouduin huoneestamme löytyvään Mummon Kammarin, tamperelaisen vanhustyön keskuksen villapeitteeseen. Kuulemma hääsviitistä löytyisivät myös ne villasukat.

Sokos Hotel Tammer I @SatuVW I Destination Unknown

Sokos Hotel Tammer I @SatuVW I Destination Unknown

Sokos Hotel Tammer I @SatuVW I Destination Unknown

Koska päivässä ei ihan ehdi Italiaan ja takaisin, me nautimme illallisen Tampereen Italiassa eli Sokos Hotel Tammerin Trattoriassa. Pitsa oli parasta pitkään aikaan kuten oli myös seura, tosin pitsan maistuminen saattoi johtua siitäkin että täällä meidän kulmilla Norjassa tunnetaan vain amerikkalaistyylinen rasvaa tihkuva pannupitsa. Suosittelen joka tapauksessa, ja sijainti on mitä mainioin Tammerkosken kulmilla.

Tampere I @SatuVW I Destination Unknown

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Illallisen jälkeen vauhti oli kova ja tarkoituksena oli suunnistaa Tampereen yöhön, toteutus jäi vain hieman heikoksi. Siiderituopit olivat ensimmäisessä baarissa vielä puoliksi täynnä siinä vaiheessa kun me jo suunnistimme rivakasti kohti hotellihuonettamme, nukkumaan… Tampere, kesäiltana, on kuitenkin sen verran kaunis että pikainen valokuvanpituinen pysähdys täytyi matkalla tehdä.

Äitien villi irtiotto arjesta, tosiaankin!

Sokos Hotel Villa I @SatuVW I Destination Unknown

Mutta mikä oli parasta koko viikonlopussa? Se, että vällyjen väliin pystyi palaamaan takaisin heti aamupalan jälkeen…

Vaikka yksi yö omassa rauhassa tuntui aivan taivaalliselta, saa nähdä miten Irlannin kanssa sitten ihan oikeasti käy, mitä tulee minuun nimittäin. Muksut ovat varmasti onnensa kukkuloissa kun “papa” on taas kotona, ja vaikka ikävä äitiä saattaa nostaa päätänsä aina silloin tällöin, heillä ei ole mitään hätää. Ja ehkäpä vielä joskus saamme miehenikin kanssa viettää yön ilman perheen pienimpiä, samaan aikaan ja samassa paikassa, viime kerrasta kun alkaa olla kohta kolme vuotta!

Helteistä viikonloppua sinulle missä sitten oletkin, täällä tutustutaan viikonloppuna pyöränhuollon saloihin ja vedetään viimeistelevät pyörälenkit, tankkausta, jäätelön muodossa unohtamatta!

Yöpymisen Sokos Hotel Villassa ja illallisen Tammerin Trattoriassa tarjosi meille Sokos Hotels ketju.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply lena 25.07.2014 at 16.42

  Ihana tarina, Satu! Irtiotolle on aina paikkansa ja aikansa ja mukava että teille tuli siihen mahdollisuus. :) Eikä tuo hotellikaan pahalta näytä, päin vastoin.

  • Reply satuvw 27.07.2014 at 22.59

   Kiitos Lena!! Hotelli oli kyllä ihana, ystäväni oli jo heti varailemassa uutta hotelliyötä sinne tuon reissun jälkeen. :)

 • Reply Maarit Johanna 25.07.2014 at 17.14

  Oi taisinkin nähdä kuvia tästä irtiotosta jo instagramissa! Tuntuupa olo kyllä jo ”vanhalta” kun me Markun kanssa harrastetaan tuota kymmeneltä nukkumaan-tyyliä jo tässä iässä aina reissun päällä :D

  • Reply satuvw 27.07.2014 at 23.00

   Jep, Instagramissa ja Facebookissa oli jo kuvia, tästä kun alkaa olla aikaa. Ja hei, kymmeneltä nukkumaan on ihan hyvä juttu, jaksaapa vetää päivät aina täysillä ;)

 • Reply kalamuija 25.07.2014 at 20.10

  Totta. Jo yksi yö tekee ihmeitä:) tsemppiä reissuun!

  • Reply satuvw 27.07.2014 at 23.04

   Kiitos!! Ja hyvään saumaan kommentoit, juuri mietin että pitääpä tulla kurkkaamaan sun kuulumisia blogin puolelle :)

 • Reply Jael 25.07.2014 at 20.42

  Ihana irtiotto ja hotelli:)
  Ja kyllä vaan irtiotto tekee hyvää pienten lasten äidille:)
  Mukavaa Irlannin reissua!

  • Reply satuvw 27.07.2014 at 23.04

   Siis kyllä!! Tuota energiaa riittää aina jonkin aikaa pienen irtioton jälkeen ;) Ja kiitoksia, enää viikko Irlantiin!

 • Reply Kaukokaipuun Nella 26.07.2014 at 7.58

  Ihana irtiotto! Teki varmasti hyvää. :) Tsemppiä hurjasti tulevaan seikkailuun, hienosti se menee! :)

  • Reply satuvw 27.07.2014 at 23.12

   Kiitos Nella, teki kyllä hyvää ja eiköhän reissukin tosiaan mene ihan hyvin omalla painollaan…. :)

 • Reply Milla - Pingviinimatkat 26.07.2014 at 9.13

  Jokainen meistä on aivan varmasti parempi puoliso, vanhempi jne. kun saa toteuttaa välillä omia juttuja ja keskittyä hetken ihan vaan omaan napaan. Menkää ihmeessä miehen kanssa joskus testaamaan Tammerin huone kahdestaan. Käytiin itse muuten vaan viime viikolla ja oli todella ihana. Vähän tän jutun myötä harmittaa ettei kokeiltu alakerran italialaista, mutta jos vaikka sitten ensi kerralla :) Uskomatonta miten aika kuluu ja teidän reissu on jo ihan käsillä! Tsemppiä viimeisiin unettomiin ja hikisiin öihin. Niin mahtavaa kohta seurata teidän reissua.

  • Reply satuvw 27.07.2014 at 23.13

   Tammeri tekisi kyllä mieli kokeilla, se on aikamoinen instituutio Tampereella. Vähän puhuttiin jos joulun tienoilla tultaisiin koko perhe Suomeen, joten ehkäpä sitten! :) Trattoria oli itsellenikin muuten uusi tuttavuus, ja menisin kyllä uudestaankin.

 • Reply Katja 26.07.2014 at 11.28

  Irtiotto ja vielä Tampereella, toimii! :)
  Ja pizzat näyttävät herkullisilta :3

  • Reply satuvw 27.07.2014 at 23.14

   Tampere on kyllä Suomen kesä- ja talvikohteista paras! :)

 • Reply Veera Bianca 26.07.2014 at 13.47

  Satu, kirjotat niin ihanasti <3 Näyttää oikein rentouttavalta reissulta :)

  • Reply satuvw 27.07.2014 at 23.14

   Aah, kiitos Veera!!! Ja voi kun voisin tehdä tämän uudestaan….. :)

 • Reply Anu Johanna 26.07.2014 at 18.29

  Oon täysin sitä mieltä, että äiti tarvitsee ja ansaitsee omaakin aikaa joskus (tosin joidenkin mielestä lapsettomalla ei tietenkään ole mitään oikeutta ottaa kantaa tällaiseen asiaan ;)).

  Sitä paitsi kuulostaapa ihanalta minilomalta! Terveisin nimimerkki ”En muista koska viimeksi olisin käyttänyt korkkareita tai käynyt yökerhossa”.

  • Reply satuvw 27.07.2014 at 23.17

   Ha ha, mun puolesta lapsettomat saa ottaa kantaa näihin lapsiasioihin ihan vapaasti (kunhan on minun kanssa samaa mieltä – vitsi vitsi…). Ja minilomat ovat ihan parhautta, näitä lisää!

 • Reply Ninarose 28.07.2014 at 22.21

  Hyvä, hyvä! Kyllä ne lapset kestää ja minusta mikään ei ole ihanampaa kuin tulla kotiin reissusta ja halata omia muksuja pienen tauon jälkeen. Multa kysytään paljon, varsinkin ulkomailla, että miten ihmeessä voin jättää lapsiani yksin. Kerron, että heillä on isä, joka huolehtii heistä kun olen poissa. Mutta ei sitä voi esimerkiksi Intian aavikon nainen tai beduiiniäiti Jordaniassa tajuta, vaikka kuinka sitä heille selittäisi, kun he itse ovat lapsiensa kanssa 24/7.
  Totta mulla on huono omatunto kun jätän lapsiani työreissujen ja välillä omienikin vuoksi kotiin, mutta näin tää meillä menee… ei minusta ole muuksi kuin tälläiseksi :)

  Nauti reissuistasi Treella ja pyörän selässä ja jatketaan selittelyjä ;)

  PS. Tuo Villa on muuten oikeasti tosi kiva hotelli. Ja Tampere tosi ihana kesäkaupunki!

  • Reply satuvw 28.07.2014 at 22.59

   Haa, hyvä kuulla kokemuksia muiltakin jotka ovat samassa tilanteessa :) Itse reissaan syksystä eteenpäin myös työn parissa, ja onhan sitä välillä hyvä kun on joku oma reissu välissä myös. Mainitsin tästä aiheesta joskus aikaisemminkin ja kerroin siitä kuinka Italian reissulla paikalliset, miehet varsinkin, olivat aivan ihmeissään miten oma mieheni oli kotona muksuista vastuussa kun minä olin kirjoitusreissulla. ”Laittaako hän heille ruokaakin” oli yksi kommenteista minkä sain…. ;)

   Ja kiitos, jatketaan tosiaan selittelyjä!! :)

 • Reply Marja-Liisa Amee 10.11.2014 at 21.28

  Ihana kaupunki Tampere.

  • Reply satuvw 10.11.2014 at 23.11

   Olen kyllä 100% samaa mieltä, ja ihanaa kun sinne on tiedossa seuraava reissu jo jouluna!! :)

  Leave a Reply