Suomen suurin matkablogiyhteisö

Påskevær – parasta Norjassa

Skitouring in the Rondane National Park, Norway

Jos pitäisi sanoa mikä Norjassa on parasta, koselig, käsite kodikkaasta – termi joka käy melkein mihin vain – kipuaisi ehdottomasti kärkikolmikkoon. Viime viikonlopun, ja viime vuodenkin perusteella tämän ohitse tosin kiilaisi kirkkaasti påskevær, pääsiäissää.

Skitouring in the Rondane National Park, Norway

Auringosta nauttimista keväthangilla Norjassa

Skitouring in the Rondane National Park, Norway

Tätä se on, kaikessa yksinkertaisuudessaan. Aurinkoa taivaan täydeltä ja auringossa kirkkaana kimaltavat hanget.

Hiihtolenkkejä, kuumaa kaakaota termarista, kaukaiset rannat mieleen tuova aurinkorasvan tuoksu, nuotiolla tirisevät makkarat ja kylmä olut takan ääressä iltasella.

Hiihtovaelluksella lasten kera Norjassa

Evästauko sen olla pitää!

Me lähdimme pääsiäisen viettoon Norjan vanhimmasta kansallispuistosta Rondanesta löytyvälle Rondvassbu-mökille, missä näin sesonkiaikaan pöytään katetaan iltaisin kolmen ruokalajin illallinen ja lounaseväät voi itse rakentaa aamiaispöydän antimista. Rondanen kymmenen yli kahdentuhannen metrin huippua jäivät meiltä kyllä täysin tutkimatta, sillä vietimme pääsiäistä aika leppoisissa merkeissä perheen pieninten kanssa. Ja kun on viitisen tuntia vetänyt perässään parinkymmenen kilon pulkkaa ylämäessä, on ihan mukavakin vain rentoutua auringossa pienten hiihtolenkkien lomassa järvenjäällä.

Se tosin ihmetyttää miksi norjalaiset ovat kehittäneet vain tuon påskevær – termin. Jos yleisessä käytössä olisi myös sommervær, kesäsää-käsite, saisimmeko me silloin nauttia kolmesta kuukaudesta auringonpaistetta viiden päivän sijaan!?

Toivottavasti auringonpaistetta riitti Norjan rajojen ulkopuolellekin ja mukavaa alkavaa arkiviikkoa täältä keväthangilta!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply kalamuija 22.04.2014 at 20.40

  Meillä oli ihan samanlainen pääsiäinen. Niin parhautta:)

  • Reply satuvw 22.04.2014 at 22.00

   Ihanaa! Toivottavasti tällaiset kelit jatkuvat hetken, tekee kyllä NIIN hyvää!

 • Reply Teea 22.04.2014 at 23.17

  Mahtavat maisemat!!

  • Reply satuvw 22.04.2014 at 23.18

   Joo, kyllä me taas huokailtiin Norjassa asumisen ihanuutta ;)

 • Reply Annika - Tarinoita Maailmalta 23.04.2014 at 5.25

  Upeat on maisemat ja jestas sentään siellähän on vielä talvi :D Täällä tuntui, ettei se koskaan lopu, mutta ei täälläkään sentään enää lunta ole. Tosin taitaa meillä olla vähän korkeuseroakin ;)

  Hieno tapa ja paikka viettää pääsiäistä kyllä!

  • Reply satuvw 23.04.2014 at 21.37

   Nämä talvikuvat ovat kyllä hieman hämääviä, täällä laaksossa on ihan kevät, mutta tuolla noin kilsan korkeudessa lunta riittää! Ja oli kyllä upea pääsiäisenvietto paikka, lähtisin mielelläni uudestaankin :)

 • Reply Amanda 23.04.2014 at 7.53

  Ton täytyy olla ihan kerta kaikkisesti paras tapa viettää pääsiäistä! Oi vitsi. Melkein alkoi haikailuttaa murtsikkakaipuu, mutta mutta… Kyllä toi täälläkin ollut tosi kesäinen sää toimi. :) Upeita kuvia ja noi maisemat, aina vaan päräyttäviä!

  • Reply satuvw 23.04.2014 at 21.38

   Täällä voi kyllä hiihtää vielä kesäkuussakin, ei ihan meidän nurkilla mutta kauas ei tarvitse matkustaa. Jos kevät ja kesä alkavat kyllästyttää, ei muuta kuin murtsikat mukaan ja Norjaan! :)

 • Reply Marika 23.04.2014 at 10.29

  Ai vitsi, ihanat kuvat!! Täällä eteläisessä Suomessa hiihtokelit jäi tulematta, josta vähän suutuin. Hiihtämiset jäi täysin välistä. Siis nolla kilometriä hiihtoa. Muutama vuosi sitten käytiin Norjassa pääsiäisen aikaan hiihtelemässä ja se vasta oli mukavaa, hikistä, myrskyistä ja aurinkoista puuhaa. Aivan täydellistä kaikkine pandarajauksineen.

  • Reply satuvw 23.04.2014 at 21.39

   Suomen talvi oli kyllä tänä vuonna erikoinen, kuuntelin ihmeissäni tarinoita lumen puutteesta, sen saapumisesta ja pikaisesta paosta. Tosi harmi!!! Pandarajaukset täällä tulivat kyllä aika vauhdilla, sen verran vahvasti aurinko porotti ja lumi sitä säteilyä heijasti!

 • Reply Katja 23.04.2014 at 13.12

  Kuulostaa aivan mahtavalta pääsiäiseltä! Tuli mieleen oma lapsuus, kun ala-asteella lähdimme opettajan kanssa hiihtoretkelle järven jäälle. Reippailun jälkeen istahdimme laiturille ja söimme eväämme, ei ole metwurstileipä tainnut maistua niin hyvälle kuin tuolloin :)

  • Reply satuvw 23.04.2014 at 21.41

   Ulkona eväiden syömisessä on kyllä jotain taikaa. Meilläkin mini kyseli syömisten perään jo siinä vaiheessa kun vasta pakattiin kamoja pulkkiin valmiiksi hiihtoretkeä varten ;)

 • Reply lena / london and beyond 23.04.2014 at 14.16

  Olin sitä mieltä että Kuopion sää oli oikein mahtava tänä vuonna ja Tahkollakin oli lunta. Mutta ei, teille tuli voitto tässä kisassa aivan täysin! Ihania kuvia ja upea pääsiäissää kerrassaan! :)

  • Reply satuvw 23.04.2014 at 21.46

   Ha ha, Rondane sijaitsee hieman korkeammalla kuin Tahko, eli nyt oli vähän epäreilu kisa. Mutta ihanaa että saitte nauttia auringosta ja lumesta myös!

 • Reply henna 23.04.2014 at 15.37

  Nooo- eipäs nyt hehkuteta Norjan pääsiäissäätä liiaksi siellä. Tromssassa oli lähes koko pääsiäisen ”normaali” kevätsää, eli räntää ja vettä vuorotellen vaakasuoraan. Paikalliset manasivat että huonoin ”påskevær” ikinä, vaikka sunnuntaina aurinko yrittikin hieman pilkistää esille. Ne hyvät kelit olivat vain teille eteläläisille..

  Ei siis hiihdelty täällä pohjoisessa, ei. :(

  • Reply satuvw 23.04.2014 at 21.47

   Nyt pitäisi siis muuttaa otsikko ”Parasta eteläisessä Norjassa” muotoon, täällä kun ainakin pari viimeistä pääsiäistä ovat menneet upeista keleistä nauttiessa! Tosi harmi että siellä oli noin karmeat kelit, ehkä teille tulee sitten puolestaan se ”sommervær” :)

  Leave a Reply