Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pirun paku: auton ostaminen lomamatkalta (ja kannattaako se)

Roadtripping in New Zealand

Oletko koskaan ajatellut ostaa auton, vuokraamisen sijaan, kun lähdet lomamatkalle?

Minulle ajatus ei ollut koskaan tullut mieleenkään, ennen kuin lennot Uuteen-Seelantiin olivat buukattu. Pian yksi ystävistäni kertoi ostaneensa reissupakun Aucklandista hostellin ilmoitustaululta löytäneensä myynti-ilmoituksen kautta. Toinen kaveri oli vaihtanut viskipullon vanhaan Toyotaan. Ja mieheni kertoi tarinoita tilanteista missä Aucklandin lentokentältä auton voi löytää alleen ilmaiseksi, kun edelliset reissarit eivät ole menopeliänsä saaneet myytyä. Pieni kierros parkkipaikalla, ja jos parkkiin jätetyn auton virtalukosta löytyvät avaimet, auto on sinun.

Me mietimme pitkään ja hartaasti mitä teemme autokysymyksen kanssa Uudessa-Seelannissa. Vertasimme vuokra-autojen hintoja käytettyjen autojen hintoihin. Katselimme myytävänä-ilmoituksia netistä. Pohdimme riittääkö auto, vai tarvitsemmeko pakun.

Kun ystävämme lähtivät Uuteen-Seelantiin reissuun ennen meitä, ja hommasivat reissupakun Aucklandissa asuvalta tuttavaperheeltään, asia oli sillä selvä. Reissupaku olisi vuorostaan meidän kun tänne saavumme. Ei sellainen unelmien volkkari mistä olen aina haaveillut (tiedättehän? onko niille ihanuuksille joku oikea nimi?), vaan vuoden −92 Toytoa Hiace. Auto odotti meitä lentokentän läheisyydessä tuttujen pihalla, kattotelineineen ja lasten turvaistuimineen. Helppoa kuin mikä.

Road tripping in New Zealand

Nyt kun lomaa ja pakua on alla kolme viikkoa, ja jäljellä neljä, kannattiko pakun osto?

Sitä mekin nyt mietimme. Pirun paku on tullut tokaistua muutamaan kertaan kun mietimme saammekohan pakua myytyä. Jos paku lähtee alta suunnilleen samaan hintaan kuin sen ostimme, pakuhan on ollut aivan paras paku. Melkein ilmainen auto näinkin pitkällä lomareissulla ei ole koskaan huono asia. Mutta emme me olisi tätä pakua loppujen lopuksi edes tarvinneet, henkilöauto olisi riittänyt, tai sitten isompi kulkupeli. Nelihenkinen perhe tavaroineen ja leluineen (lue: surffilaudat, melontakamat ja fillarit) ei tässä reissukaverissa nuku ilman että kaikki omaisuus on yön auton ulkopuolella. Ei hyvä idea Uudessa-Seelannissa.

Eli onko reissupakumme pirun paku vai paras paku jää vielä nähtäväksi. Jos olet tulossa Uuteen-Seelantiin ja olet autoa vailla, ei muuta kuin viestiä kommenttiboksiin tai sähköpostilla, ja ihana melkein legendaarisen VW-reissupakun veroinen luotettava matkakaveri voi olla sinun! ;) EDIT: PAKU ON NYT MYYTY!

Mistä ostaa auto Uudessa-Seelannissa?

Katso esimerkiksi nämä:

Miten käytännön kuviot toimivat?

Auton ostoon liittyvissä paperihommissa aikaa meni puolisen tuntia. Vakuutusta lukuun ottamatta me hoidimme nämä kaikki Rotoruan AA:ssa.

 • Omistajan muutos – onnistui lomakkeen täyttämällä, maksu noin NZD 10,-. Varsinaiset lomakkeet tulevat postilla kotiin.
 • Auton rekisteröinti (eli ajaa saman asian kuin tieverot), maksu noin NZD 80,- kolmelta kuukaudelta. Auton ikkunalle laitetaan läpyskä mistä näkyy että rekisteröinti on hoidettu ja mihin asti. Tärkeä!
 • Diesel-vero, maksetaan etukäteen 1000 kilometrin könttäsummissa. 2000km matkasta me maksoimme noin NZD 100,-.

Autovakuutus ei ole pakollinen, mutta suositeltava. NAC Insurancen kautta vakuutus maksoi noin NZD 180,- kolmelta kuukaudelta.

Tämän lisäksi autolla täytyy olla kunnossa Warrant of Fitness eli katsastus, meidän reissupakun katsastus on jo ovella mutta se on kuulemma täällä läpihuutojuttu. Standardit siis hieman eri tasolla kuin Euroopassa.

Auton vuokraaminen

Vuokrafirmojahan löytyy, me löysimme parhaimmat diilit Rent a Dent firmasta. Tätä meille myös suositeltiin ystävien toimesta.

Auton voi myös saada alleen ilmaiseksi, Herbtravel-blogissa asiasta lisää, katso tästä.

********************

Mikä on Instagram? Ilmainen älypuhelimilla toimiva kuvienjakopalvelu ja sosiaalinen verkosto. Instagramissa siis jaetaan kuvia ja kommentoidaan ja tykkäillään muiden kuvista.

Lähde mukaan! Kirjoita oma postaus aiheesta ”Instagram ja matkailu”, muista mainita ja linkittää ainakin yksi meistä järjestäjistä ja lisää linkki postaukseesi tuohon alla olevaan Linky-linkkien kokoilijaan. Aikaa sinulla on keskiviikkoon asti, ja torstaina lähtee taas uusi kierros käyntiin. Jos sinulla ei ole omaa blogia mutta olet Instagramissa, voit lisätä kuviisi #IGTravelThursday tunnisteen ja näin olla mukana jakamassa kuvallisia matkamuistojasi.

Ohjeet blogaajille löydät täältä, tilaa myös IG Travel Thursday – uutiskirje joka kolahtaa postilaatikkoosi aina keskiviikkoisin.Previous Post Next Post

You Might Also Like

32 Comments

 • Reply Teea 20.02.2014 at 0.41

  Mukavasti tietoa auton ostamisesta ja vuokraamisesta! Sitten joskus kun Uuteen-Seelaantiin tulee mentyä niin varmasti tulee harkittua myös auton ostamista. Mielenkiinnolla jään odottelemaan lopullisia mietteitänne asiasta, että kannattiko vai ei :)

  • Reply satuvw 22.02.2014 at 11.30

   Ainakin vielä tämän kokemuksen perusteella suosittelen ostoa, varsinkin jos tänne tulee pariksi kuukaudeksi tai pidemmäksi aikaa. Mutta katsotaan sitten vielä miten tuon myynnin kanssa käy… :)

 • Reply Katja 20.02.2014 at 8.20

  Mielenkiintoinen postaus. En kyllä tiedä uskaltaisinko itse autoa ostaa, mutta on kyllä kieltämättä hyvä vaihtoehto etenkin pitemmällä reissulla. Minäkin odottelen kyllä innolla oliko kannattavaa. :D

  • Reply satuvw 22.02.2014 at 11.38

   Ha ha, katsotaan miten käy! Kaikki kyllä sanovat että tuosta pakusta pitäisi saada omat rahat pois ilman ongelmia, mutta mutta, eihän sitä koskaan tiedä!

 • Reply kaukokaipuu 20.02.2014 at 8.48

  Tosi hyvä postaus Satu! Auton ostaminen on kyllä varmasti järkevää paikasta ja reissun pituudesta riippuen, ja me ollaan tähän mennessä tyydytty pelkästään vuokraamiseen.
  Ja tuo kuva on ihan mainio, kävin jo ihastelemassa sitä IG:ssa. (:

  • Reply satuvw 22.02.2014 at 11.52

   Kiitos Nella! Auton vuokraus tulee pitkän päälle kalliiksi, niin tulee tosin auton ostokin jos sitä ei saa myytyä :) Vuokra-auto on tavallaan helpompi, siinä kun ei tarvitse miettiä mm. noita paperiasioita lainkaan, mutta tähän asti kaikki on mennyt hyvin!

 • Reply Maarit Johanna 20.02.2014 at 9.07

  Oho, ei tulis mieleenkään ostaa autoa reissussa! Mutta ompahan vain tehty paljon helpommaksi kuin vaikka Amerikoissa. Sun blogista oppii kaikkea uutta, kiitos :p

  • Reply satuvw 22.02.2014 at 11.53

   Eipä olisi itsellekään tullut, ilman tänne Uuteen-Seelantiin lähtöä. Nyt on sekin kokeiltu! :)

 • Reply Rimma 20.02.2014 at 11.29

  Uudessa-Seelannissa pakujen vuokrahinnat oli kyllä aika tähtitieteelliset etenkin sesonkiaikaa, sillä mekin pulitettiin omastamamme yli tonni kolmeksi viikoksi. Että sikäli oli varmasti hyvä veto ostaa paku ja toivottavasti saatte sen kaupaksi (:

  • Reply satuvw 22.02.2014 at 12.12

   Reilu tonni kolmesta viikosta kuulostaa oikeastaan aika hyvältä, me katselimme hieman isompia pakuja alkuunsa, ja niiden hinnat olivat aivan täysin yli meidän budjetin. Ja kun autovuokra oli suunnilleen samassa kuin tämän pikkupakun osto, päätös oi aika helppo. Ja sormet on ristissä ja peukut pystyssä että tämä paku menisi kaupan!

 • Reply Hanna 20.02.2014 at 12.05

  Epäi oo kyllä ikinä käynyt mielessä, että vois ostaa auton reissua varten! Mutta jos siinä pitkän pennin säästää, niin varmasti kannattava hankinta :D Toivottavasti teidän autolle löytyy ostaja! :)

  • Reply satuvw 22.02.2014 at 12.12

   Jep, täällä säästää jos joku tuon matkakaverin ostaa :) Tai sitten voitaisiin jättää se kavereiden pihaan odottamaan seuraavaa reissua…. :)

 • Reply Laura/Urbaani viidakkoseikkailijatar 20.02.2014 at 14.11

  Tää oli hyödyllinen juttu! Olen kuullut monelta Aussien ja Uuden-Seelannin reissaajalta, että auto kannattaa ostaa ja myydä vain sitten eteenpäin. Tästä haaveilen itsekin. Ongelmaksi voi tulla se, että sisustan pakun liian kivaksi ja en enää pystykään siitä luopumaan, kun se onkin kotini. Nämä pakut, joista me molemmat taidetaan haaveilla ovat siis Kleinbusseja (tai Kastenwageneita), mutta itse kutsun niitä hippipakuiksi tai surffipakuiksi. Sellaisia ne ihanuudet ovat. :)

  • Reply satuvw 22.02.2014 at 12.17

   Muistelinkin että taisit tuon Kleinbussin aikaisemminkin mainita, itse en ollut termiä aikaisemmin kuullut.

   Meillä on sinällänsä turvallinen tilanne että olemme vuokranneet MYÖS kodin (ei halpaa lystiä tämä matka…), joten tuota pakua ei ole tullut sisustettua liian kodikkaaksi. Se on enemmänkin kulkuväline ja ihan hyvä niin, koska kohta tiemme vievät eri suuntiin, toivottavasti!!! Mutta jos saisin Kleinbussin käsiini, siitä luopuminen voisikin olla hieman vaikeampaa…

 • Reply Jenni 20.02.2014 at 14.16

  Minä tuskin koskaan päätyisin tuohon vaihtoehtoon, sen verran paljon oli vaivaa viimeksi Suomessa, kun auto piti saada myytyä nopealla aikataululla. Kuukausi siihen meni, ja ensimmäinen (ja onneksi viimeinen) ostajaehdokas ilmaantui kaksi päivää ennen maastamuuttoa… vähän jännitti!

  • Reply satuvw 22.02.2014 at 12.20

   Oi, toivottavasti meillä ei mene ihan noin tiukaksi… Saa nähdä!

 • Reply Tiina, Kinttupolulla 20.02.2014 at 14.20

  Hehe, mua alkoi jo ahistaa ajatus siitä meidän pakunrämästä joka seisoo yhä edelleen korjaamolla Suomessa ;) Meillä on ollut pirun huonoa tuuria autojen kanssa, joka johtunee tietysti siitä että ollaan ajeltu aina niillä halvimmilla rämillä. Ulkomailla tuollainen reissupaku on varmaan vielä ihan hyvä ajatus, kun ei ole lunta ja tiesuolaa ruostuttamassa auton pohjaa. Nimimerkillä: aina katsastuksessa hylätty ja sitten vähän hitsaillaan reikiä umpeen, korjaillaan ties mitä ja mietitään, että voi pirun paku :D

  Hienoa ettei teidän paku sammunut tien poskeen ketaakaan :)

  • Reply satuvw 22.02.2014 at 12.22

   Ha ha, tämä paku puksuttaa edelleen mukavaan tahtiin, vaikka kyllä meitäkin hieman varoiteltiin ”reissuautojen” kunnosta. Tässä pakussa oli se hyvä puoli että ystäväni ystäväperhe on sen omistanut, eli se ei ole ollut reppureissareiden käytössä – ja huoltamatta vuodesta toiseen :) Toivottavasti näissä merkeissä mennään reissun loppuun asti!

 • Reply maisasofia 20.02.2014 at 18.32

  Kieltämättä mielenkiintoinen vaihtoehto, varsinkin pidemmille reissuille :) Kuulostaa tosiaan siltä, että siellä on astetta helpommat byrokratiat moisen toteuttamiseen!

  • Reply satuvw 22.02.2014 at 12.31

   Siis kyllä, yllätyimme itsekin kuinka helposti ja nopeasti kaikki kävi! Noin muutenkin täällä mennään vähän rennommalla otteella kuin Suomessa :)

 • Reply Kea/Deep Red Blues 20.02.2014 at 18.59

  Mulla on kerran ollu sellanen tilanne että mulla oli Jeeppi Alaskassa, enkä saanu sitä ajallani myytyä… kaverit sitten onneksi hoitivat kaupat mun puolesta, joten ymmärrän että alkaa hiukka hermostuttamaan jos menopeliä ei saakaan kaupan. Toisaalta jos siihen ei sijoittaisi ihan niin paljoa niin voisi vaikka hieman huokeammalla myydä tai jättää jälkeensä kunhan siitä ensin on saanut täyden hyödyn irti. Autoasiat on matkoilla usein aika kinkkisiä, kun nuo vuokraamot tuppaavat yleensä olemaan aika hankalia tapauksia. Toisaaltavuokraamolle voi aina valittaa jos saakin sian säkissä. Ostetusta voi olla vaikeampi valittaa kun myyjä saattaa hävitä sen siliän tien… :)

  • Reply satuvw 22.02.2014 at 12.34

   Itse ajattelin asian niin että vaikka joutuisimme myymään pakun halvalla, pahimmillaan kustannukset tulevat olemaan suunnilleen samat kuin autoa vuokratessa. Eli sillä mennään, vaikka tietty olisi kiva jos saisimme omamme pois ja pankkitilin pohjalle jäisi hieman reissukassaa seuraavaa isoa reissua varten. Mikä voisi olla vaikka takaisin Uuteen-Seelantiin! :) Tosin sinun suosikki Alaskakin ”hieman” houkuttelisi…

 • Reply Heidi / Auringon alla 20.02.2014 at 19.18

  Hauska postaus, vaikka en usko ostavani autoa (saati sitten pakua) lomareissulle varmasti ihan lähiaikoina ;) Se on varmasti hyvä vaihtoehto, mutta stressaisin itse kaikesta ihan liikaa :)

  • Reply satuvw 22.02.2014 at 12.39

   Vuokra-auto on kyllä ehdottomasti stressivapaampi, mutta siitä joutuu tietty myös maksamaan… En usko että tämä auton osto toimii kaikkialla, mutta Uudessa-Seelannissa se on aika normaali käytäntö.

 • Reply Katja 21.02.2014 at 13.17

  Tiedostan niin hyvin oman onneni katoavan aina juuri ennen h-hetkeä, etten ehkä uskaltaisi ostaa autoa matkalla. Siinä olisi sitten sellaiset päänkiristykset meneillään lopussa, että oksat pois :D Toisaalta, jos auton saisi ostettua halvemmalla kuin vuokrattua tai suurinpiirtein samaan hintaan (voiko näin edes olla) niin sittenhän ei edes haittaisi jättää sitä jälkeensä jos ostajaehdokkaita ei löydykään.

  Ja tuollainen Volkkarin Kleinbussi olisi kyllä söpöin mahdollinen reissuauto! :)

  • Reply satuvw 22.02.2014 at 12.45

   Meidän tapauksessa on niin, että jos paku ei mene kaupaksi, voimme jättää sen tänne myyntiin ja mahdolliset kauppahommat menevät sitten ystäviemme kautta. Mutta, tätä vältämme niin pitkälle kuin vain pystymme. Jos myymme pakun halvalla, sitten ollaan suunnilleen samoissa kuin auton vuokraus. Pakua emme olisi tuolla summalla pystyneet vuokrata joten sinänsä hyvä diili joka tapauksessa :)

 • Reply Veera Bianca 21.02.2014 at 16.28

  No kävi miten kävi niin ainakin teillä on ihania kuvia pakusta maailmalla, koska hyvältähän se näyttää kajakit kyydissä!

  • Reply satuvw 22.02.2014 at 12.46

   He he, juuri näin. Kajakit ja surffilaudat ne pakun tekevät ;)

 • Reply Lotta Watia 23.02.2014 at 9.45

  Mielenkiintoinen postaus! Ei ole tullut mieleenkään ostaa autoa reissussa, ainoastaan vuokrata. Pitkällä matkalla se voisi kuitenkin olla oikein varteenotettava vaihtoehto.

  • Reply satuvw 24.02.2014 at 21.11

   Ehdottomasti harkitsimisen arvoinen juttu, jos paperisota ei ole hirmuinen ja vakuutuksen saa helposti myös!

 • Reply Kari 12.03.2014 at 5.06

  Terve, asumme Aucklandissa kesäkuun loppuun asti ja olemme aikeissa hankkia auton. Voisitko laittaa mailiini [email protected] tietoa milloin olette lähdössä maasta ja oletteko lähdössä Aucklandista? Lisäksi myös hinta kiinnostaa :)

  • Reply satuvw 13.03.2014 at 12.14

   Hei Kari! Kiva kun otit yhteyttä, laitoin viestiä tulemaan. Harmi kyllä paku meni jo kaupaksi!

  Leave a Reply