Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pieni palanen Vegaa

Visiitti Vegan saaristoon pohjoisessa Norjassa ei olisi voinut osua huonompaan ajankohtaan. Lofoottien jälkeen mikään muu ei nimittäin tuntunut miltään…

Vega saaristo Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Ehkä juuri tuon Lofoottien huuman vuoksi koko Vegan saaristo pääsi hetkeksi unohtumaan. Sain jokin aika sitten kommenttiboksiin kyselyn pohjoisen Norjan reissukohteista ja aloin kuumeisesti etsimään postausta Vegasta. Mitä ei löytynyt mistään. Reissukohteena Unescon maailmanperintöluettelosta löytyvä Vegan saaristo on kuitenkin kokemisen arvoinen, mutta ei ehkä heti Lofoottien jälkeen. Mieluiten vaikka heti ennen.

Vega saaristo Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Vegan saaristo koostuu yli kuudestatuhannesta saaresta, mutta suurin osa saariston reilusta 1200 asukkaasta asuu Vegan saarella. Saariston toimeentulo on historiallisesti tullut pitkälti maanviljelystä, kalastuksesta ja haahkojen kasvatuksesta, joiden untuvasta tehtyjen peittojen hinnat lähtevät 25,000 kruunusta (noin €3100) ylöspäin. Peittojen käyttöikä voi kuitenkin olla satakin vuotta, joten yhdelle yölle ei hintaa jääkään niin kovin paljoa!

Vega saaristo Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Matkailu saaristossa on hiljalleen nostamassa päätään, mutta matkailun kasvu halutaan tehdä kestävän kehityksen merkeissä, hiljalleen. Nyt saaristossa vierailee vajaa 40,000 turistia vuosittain, ja tavoitteet ovat 50,000 vierailijassa. Saaren ainut hotelli, Vega Havhotell, on tunnettu erinomaisesta ruuastaan, ja pääkokki ja omistaja Jon Aga on pieni kuuluisuus Norjassa muutama vuosi sitten televisiossa pyörineen Vegamat – sarjan johdosta.

Vega saaristo Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Vega saaristo Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Vega ei varsinaisesti sijaitse minkään turistivaltatien varressa; Norjan päätieltä E6:lta matkaa Brønnøysundiin on noin 100 km (ajomatkassa noin 1,5 tuntia), ja Brønnøysundista lautta Vegan pääsaarelle kestää noin 40 minuuttia.

Vega saaristo Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Jäin itse miettimään lähtisinkö Vegalle vielä uudestaan, tämä ensimmäinen visiitti kun oli pikainen työreissu vain. Mutta täytyy tunnustaa että Norjassa on niin paljon muutakin nähtävää, että voi olla että Lofootit veisivät voiton. Tai vuonot.

Vega saaristo Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Lisäinfoa Vegasta löytyy kuitenkin www.visitvega.no sivustolta haluat lisäinfoa siitä mitä saaristossa voi tehdä ja nähdä, me täällä yritämme parhaillaan lähteä road tripille kohti länsirannikkoa. Toivottavasti ”hiljaa hyvä tulee” sanonta pitää paikkansa ja pääsemme tänään vielä matkaan! Mukavaa alkavaa viikkoa ja blogaajat, muistakaahan Instagram Travel Thursday taas torstaina!

EDIT: Pieni huomio kommenteissa tulleen kysymyksen perusteella, kuvat ovat huhtikuiselta matkalta Lofooteille ja Vegaan. 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply lena 09.09.2013 at 14.25

  Vautsi mitä maisemia anyways :) Onko milloin otettu nämä kuvat? Näin syyskuun alussa lumisten maisemien näkeminen aina ihmetyttää!

  • Reply satuvw 09.09.2013 at 14.28

   Hyvä pointti, pitääpä laittaa pieni huomio tuonne postauksen loppuun. Kuvat on otettu siis huhtikuun puolessa välin, talvi kun vain Norjassa jatkui ja jatkui :)

   • Reply lena 09.09.2013 at 15.20

    oukei, mietinkin kyllä että aivan mahdollista että jossain päin Norjaa olisi vielä lunta.. Olen nyt Suomessa eikä täälläkään enää kesä ole ;)

    • Reply satuvw 09.09.2013 at 15.27

     No täällä on kyllä vuorilla tullut jo lunta, mutta laaksoissa lämpötilat ovat olleet jopa +20 tienoilla edelleenkin! Aika uskomatonta, mutta ihanaa että hyvät kelit jatkuvat :)

 • Reply Ciacy 09.09.2013 at 23.30

  Mà jotenkin kuvittelin et oisitte yhtàkkii làhtenyt las vegasiin, mutta eihàn se niin ollutkaan. Paikka vaikutti silti tosi kauniilta :D

 • Reply satuvw 11.09.2013 at 23.26

  Voi kun kiva kun kävit visiitillä Ciacy! :) Ja joo, ei (ikävä kyllä) olla pikaisella käynnillä Vegasissa, ihan Norjassa kuljetaan ristiin ja rastiin edelleenkin.

 • Leave a Reply