Suomen suurin matkablogiyhteisö

Instagram Travel Thursday: Onnellisten ihmisten Norja

Onnelisten ihmisten Norja via Instagram I @SatuVW I Destination Unknown

Terveisiä jälleen, kuten luvattu, Instagram Travel Thursdayn merkeissä täältä onnellisten ihmisten Norjasta! Tutkimusten mukaan Norja kun on välillä keikkunut onnellisuustilastojen ykkösenä, välillä kakkosena ja välillä vasta sijalla 29.

Jos olet hypännyt kelkkaan vasta nyt, torstait ovat täällä blogin puolella kuluneet viimeiset viikot Instagram-kuvien ja niihin liittyvien matkatarinoiden ja -vinkkien parissa. Tempaus lähti käyntiin Skimbaco Lifestyle – online lehden johdolla ja olen ollut tuomassa sitä Suomeen yhdessä Kaukokaipuun Nellan ja Running with the Wild Horses– blogin Veera Biancan kanssa. Veeralla on muuten upouusi upea blogi uudessa osoitteessa, käykääpä kurkkaamassa! Ja jos Instagram ei ole entuudestaan tuttu, postauksen lopussa pieni infopaketti asiasta! 

Mutta asiaan, eli miltä näyttää elämä täällä onnellisten ihmisten maassa? Ei niin kovin erilaiselta kuin Suomessa, mutta eroavaisuuksiakin löytyy. 

Työelämä

Näkymiä Lofooteilta via Instagram I @SatuVW I Destination Unknown

Tältä näyttivät työpäivät Lofooteilla huhtikuussa, päivät venyivät helposti 17h pitkiksi mutta näkymät olivat ainakin upeat!

Suurin ero työelämässä, omalla kohdallani ainakin, ovat olleet työpäivien pituudet. Täällä 37,5 tunnin viikko aivan oikeasti on 37,5 tuntia, tai jos päivät venyvät pitkiksi jokainen minuutti korvataan rahallisesti tai vapaa-aikana. Tämä on itselläni tarkoittanut käytännössä pitkiä työpäiviä (muksuja ennen ainakin) mutta samalla hurjaa määrää lomia ja vapaa-aikaa. En valita!

Perhe-elämä

Perhe-elämää Norjassa via Instagram I @SatuVW I Destination Unknown

Meidän perheen pienet ovat saaneet alkunsa täällä Norjassa, joten kovin suurella auktoriteetilla en pysty vertailemaan Suomen ja Norjan eroja tässä asiassa. Perheiden edut ovat kuitenkin hyvin samantapaiset, äitiys/isyysloma täällä on 47-57 viikkoa josta molemmat vanhemmat ”joutuvat” pitämään 12 viikkoa, ja lopun voi jakaa pariskunnan kesken miten haluaa. Tarhamaksut pyörivät noin kolmen sadan euron kuukausimaksun tienoilla ja lapsilisä ilmestyy tilille kuukausittain.

Ruoka

Kalankuivatusta Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Niin, ruoka. Voi kuinka ikävä minulla onkaan Suomen supermarkettien valikoimia! Ei sillä että ruoka Norjassa olisi jotenkin huonoa, valikoimat vaan ovat suppeammat kuin Suomessa ja hedelmä-vihannesosaston ostokset saa tarkistaa tarkkaan ennen kuin ne kantaa kotiin. Lisäksi tuoretta kalaa saa vain harvoista ja valituista ruokakaupoista.

Plussan puolelta löytyvät sitten esimerkiksi vohvelit, joita täällä voi nauttia välipalaksi, pääruuaksi tai jälkiruuaksi. Työpaikallakaan ”vohvelipäivä” ei ole mitenkään kummallinen ilmestys.

Yllä oleva ruokakuva on myös taannoiselta Lofoottien reissulta, missä kalankuivatusaika oli parhaillaan alkamassa. Suurin osa kalasta ei kuitenkaan päädy Norjalaisten ruokalautasella vaan Etelä-Eurooppaan, ja siellä varsinkin Italian ja Portugalin suuntaan. 

Ulkoilu

Ulkoilua perheen kanssa Norjassa via Instagram I @SatuVW I Destination Unknown

Syy miksi minä ja mieheni muksuinemme olemme täällä: ulkoilumahdollisuudet upeissa puitteissa. Ja se että vuorille ja hiihtopoluille päätyvät kaikki, pienistä muksuista isovanhempiin ja nelijalkaisiin ystäviin asti. Toissakesäisellä vuortenvalloitusretkellä tämä tuli varsin selväksi, suuntana oli Norjan korkein huippu Galdhøpiggen ja jäätikönylitysmatkalla oli yllättäen lähinnä lapsiperheitä. Luulot siitä että olimme ns. ”hardcore” kiipeilyreissuilla karisivat aikas vauhdilla! :)

”Koselig”

Kodikas ilta Norjassa I @SatuVW I Destination Unknown

Ehkäpä Norjan kielen käytetyin sana joka kääntyy löyhästi sanaksi ”kodikas”. Kodikasta voi olla vaikkapa asunto, kahvila, tilanne (kotona vauvan kanssa elo on varsin kodikasta) tai tapahtuma (kahvitteluhetki ystävien kanssa). Mielestäni kovin kodikasta on myös loppukesän grillaushetket nuotion ääressä!

”Norja on kallis maa”

Norja on kallis maa, mutta vain jos täällä ei asu ja tee töitä. Toki edelleenkin tulee käännettyä hintoja euroihin ja kauhisteltua maksettuja määriä lounasleivästä ja vesipullosta, mutta palkat heijastavat kuitenkin maan hintatasoa.

Kieli

Kouluruotsilla ja alla olevilla sanonnoilla pärjää jo pitkälle, helppoa kuin mikä!

Norjan kielestä

Matkailullista torstaita toivotellen täältä Norjasta!! :) 

Mikä on Instagram? Ilmainen älypuhelimilla toimiva kuvienjakopalvelu ja sosiaalinen verkosto. Instagramissa siis jaetaan kuvia ja kommentoidaan ja tykkäillään muiden kuvista.

Lähde mukaan! Kirjoita oma postaus aiheesta ”Instagram ja matkailu”, muista mainita ja linkittää ainakin yksi meistä järjestäjistä ja lisää linkki postaukseesi tuohon alla olevaan Linky-linkkien kokoilijaan. Aikaa sinulla on keskiviikkoon asti, ja torstaina lähtee taas uusi kierros käyntiin. Jos sinulla ei ole omaa blogia mutta olet Instagramissa, voit lisätä kuviisi #IGTravelThursday tunnisteen ja näin olla mukana jakamassa kuvallisia matkamuistojasi.

Ohjeet blogaajille löydät täältä, tilaa myös IG Travel Thursday – uutiskirje joka kolahtaa postilaatikkoosi aina keskiviikkoisin.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Kea 22.08.2013 at 8.25

  Hauska kuulla enemmän Norjassa asumisesta. Olin jotenkin aina kuvitellun ruoan olevan siellä todella hyvää ja yhtä hyvin saatavilla kuin esim. Ruotsissa. Kivoja myös nuo tarpeelliset sanat!

  • Reply satuvw 22.08.2013 at 10.21

   Ruoka on täällä vähän kinkkinen kysymys, aivan mahtavaa ruokaa ON kyllä tarjolla, mutta aivan liian usein ravintolareissut ovat pettymys. Ja kauppareissut myös… Hyvä syy reissata ulkomaille onkin juuri ruoka, ja ruokakaappien täyttäminen… :)

 • Reply Laura 22.08.2013 at 13.33

  Kuulostaa kylla aika onnelliselta :D Norja nayttaa kylla ihan mielettoman kauniilta kaikissa kuvissa! Mun on jo jonkun aikaan pitanyt kayda Bergenissa kun yksi parhaista ystavista asuu siella mutta viela ei ole tullut sopivaa tilaisuutta. Toivottavasti paasen pian kaymaan!

  Ja niin, minakin sain vihdoin osallistuttua tahan tempaukseen :)

  • Reply satuvw 22.08.2013 at 13.35

   Mahtavaa että lähdit mukaan, pitääkin heti tulla käymään vastavierailulla! :)

   Jos vaan pääset reissuun, niin Bergen on kyllä vierailemisen arvoinen paikka, opiskelin siellä aikoinaan itsekin yhden lukukauden mutta en ole sen jälkeen ”ehtinyt” kaupunkiin takaisin. Norjassa on niin paljon nähtävää… :)

 • Reply Veera Bianca 22.08.2013 at 13.37

  Oot saanut mut kyllä hirveen kiinnostuneeksi Norjasta. Siellä Geirangerin suunnilla pyörähdin vuosia sitten ja ihmettelin kohteen kauneutta. Tällainen reissu pitäisi toistaa!

  • Reply satuvw 22.08.2013 at 13.39

   Tänne pitäisi siis ehdottomasti järkätä bloggareiden reissu, vai mitä….? :)

 • Reply Heidi 22.08.2013 at 16.51

  Onpa kiva kuulla käytännön elämisestä Norjassa. Olin ihan ihmeissäni ruokakaupoista, sillä yleensä kiroan kotona, ettei suurimmistakaan marketeista löydy läheskään kaikkea mitä haluaisin :)

  • Reply satuvw 22.08.2013 at 17.41

   Älä muuta Norjaan! :) Etnisissä kaupoissa on usein parempi valikoima ja Oslossa on muutama ihan mahtava putiikki, mutta täällä pikkukaupungin kulmilla valikoimat ovat kyllä niukat.

 • Reply maisasofia 22.08.2013 at 21.35

  Kielipäälle tuo norjan pikakurssi oli illan hauskin juttu ;) Oon aikonut ottaa selvää, josko meillä päin voisi osana pohjoismaisen filologian sivuaineopintoja lukea hiukan norjaakin, kiinnostusta olisi (eiköhän, kun islantiakin voi…)! Ihana postaus, kiitos tästä :)

  • Reply satuvw 22.08.2013 at 21.37

   Kiitos ihanasta kommentista! Norja on kyllä ihan hauska kieli, välillä aina luulen että ymmärrän sitä hyvinkin, ennen kuin alan keskustella länsirannikon asukkien kanssa ja yhtäkkiä en ymmärräkään mitään. Eli murteissa on aikamoisia eroja, ja niin on kahden varsinaisen kielenkin välillä. No, vähitellen eteenpäin ja noilla opeilla tosiaan pääsee jo pitkälle. ;)

 • Reply kaukokaipuu 23.08.2013 at 19.04

  Aivan ihana postaus Satu! Ja mitä kuvia, oikeesti, tuo ensimmäinen. Ja ne kaikki, mitä tykitit someen Lofooteilta. Olisin voinut katsoa niitä vaikka kuinka paljon lisää!

  ”Lisäksi tuoretta kalaa saa vain harvoista ja valituista ruokakaupoista.” Tää sun postaus oli todella hyvä, ja tuo lause jäi mietityttämään. Jotenkin kuvittelin, että kalaa olisi paremmin tarjolla, ollaanhan Norjassa. Mistä teillä on tapana hakea fisuja pöytään ja onko tämä ”ongelma” yleinen koko maassa vaiko vain teidän huudeillanne? :)

  • Reply satuvw 27.08.2013 at 18.46

   Ihana Nella, kiitos kommentista!

   Kalaongelma on ihan yleinen Norjassa, tosin rannikolla ei aivan yhtä akuutti. Meillä fisut tulevat useimmiten pöytään pakastimen kautta, onneksi olemme nyt löytäneet ”kala-autot” jotka kulkevat alueella kerran viikossa tai kahdessa. Heilläkin on tarjolla pakastekalaa, mutta ainakin kalat tulevat suoraan tuottajilta eikä isoilta ruokamoguleilta :)

 • Reply Heli 25.08.2013 at 20.20

  Jos jotain tuohon listaan lisäisin, niin vaikkapa, että aika yleisesti norjalaisten mielestä Norja on ehdottomasti paras maa koko maailmassa. Kaukana katala maailma ja silleen… ;)

  Hintojen ja palkkojen suhteen minä kääntäisin niin päin, että hintataso heijastaa palkkoja. Norjalaisilla on varaa maksaa, joten hinnat voivat olla korkeat. Nämä tuumivat lähinnä itsekseen, että onpa kallista, ja kaivavat sitten kiltisti lompakon esille.

  • Reply satuvw 27.08.2013 at 18.49

   Ha ha, tuota ”Norja on paras mailmassa” pointtia en tullutkaan ajatelleeksi. Oman lähipiirin norjalaiset kun ovat aikas kriittistä kansaa, omaa maatansakin kohtaan. Mutta totta puhut!

   Ja tosiaan noinkin päin palkat/hinnat voi kääntää, ja totta on että norjalaiset ovat kuitenkin valmiita maksamaan kalliit hinnat.

  Leave a Reply