Suomen suurin matkablogiyhteisö

Yksityisopettajan otteissa

Tapahtunut tähän mennessä tiellä kohti sujuvasti soljuvaa norjan kielen taitoa:

 • Norskkurs 2 paikallisessa folkeuniversitetissa, tunteja kerran viikossa ja hinta NOK 4500,- (590€) plus kurssimateriaalit. Kävin kurssilla kaksi kertaa. Hyöty: ihan turha.
 • Kolmen viikon intensiivinen Norskkurs 3 Oslon folkeuniversitetissa, hinta NOK 5100,- (670€) plus kurssimateriaalit. Hyöty: suosittelen! Oman tason voi testata ennen kurssille kirjautumista täällä.

Online_learning

 • Television tuijotusta, CD-kokoelman avulla opiskelua automatkoilla (Speak Norwegian with Confidence), kieliopin pänttäämistä ja verbien toistelua kielioppikirjan avulla. Hyöty: suosittelen!

Ja viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä, löysin paikkakuntamme folkeuniversitetin kautta yksityisopettajan, jonka avulla opiskelen kerran viikossa silloin kun olen Norjassa. Kaksi tuntia kerralla keventää lompakkoa kuudella sadalla kruunulla (80€), mutta tuo on varmasti paras sijoitus kielitaitooni tähän mennessä! Vaikka Oslossa käyty intensiivikurssi oli erinomainen, varsinkin puhepuoli jäi vähäiseksi suuren ryhmäkoon (16 oppilasta) vuoksi. Näin tienpäällä yritän kehittää kielitaitoani lähinnä lukemalla netistä norjankielisiä uutisia ja kuuntelemalla Norjan nettiradiota. Kummasti motivaatio tosin laski kun Norjan vuoret ja vuonot jäivät taaksemme. Pieni potku pyllylle on nyt tarpeen! Joten ei muuta kuin selain kohti Aftenbladetin ihmeellistä maailmaa. Lisää norjan kielen opiskeluvinkkejä löytyy varsinkin kommenttien puolelta aikaisemmista kielikirjoituksista täältä ja täältä, ja otan mielelläni motivaatio- ja opiskeluvinkkejä vastaan. :)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply kalamuija 21.03.2012 at 21.59

  Hyvä postaus! Kiitos siitä. Päätin juuri, että palkkaan kielenopettajan. Ihan privaatin:) Tiedän täällä erään naisen ja olen miettinyt asiaa.. nyt sen päätin. Olen lähiaikoina miettinyt paljon tätä kieli asiaa. Oma norjankielentaitoni tuntuu huononevan kokoajan riippumatta siitä, että asumme täällä NOrjassa. Nyt kun olen äitiyslomalla en juurikaan puhu norjaa missään. Kotona vain suomea jne. Minnekään norjankurssille en halua missä on juuri afrikasta tänne muutaneita oppilaita:) Kiitos vinkistä. Nyt mä sen teen.. parempaa investointia ei taida voida tehdä?

  • Reply satuvw 22.03.2012 at 5.13

   Kiitos! :) Ja kyllä tosiaan suosittelen omaopettajaa. Itselläni taas kun en edes töissä ole päässyt puhumaan norjaa, kynnys puhua kieltä on huomattavasti alentunut kun on päässyt puhumaan muutaman tunnin kerralla henkilön kanssa joka korjaa virheet, selittää epäselvyydet jne. Me käymme yleensä läpi sekä kirjaa että ajankohtaisia asioita, ja juttelemme myös niitä näitä. Nyt pitäisi vaan viettää vähän enemmän aikaa uudessa kotimaassa!!!! :)

 • Reply Heli 22.03.2012 at 11.15

  Tein tuon linkkaamasi testin ja tulos vahvisti sen, mitä itsekin arvelin. Kielitaidossani on isoja eroja riippuen siitä, miten kieltä pitäisi käyttää. Ymmärrän tekstiä lähes täydellisesti (työn tuoma etu, kun käännettävät tekstit pitää ymmärtää pilkulleen), mutta keskustelu varsinkin useamman henkilön kesken on vaikeaa.

  Olen samaa mieltä, että erilaisten kurssien hyöty (ja taso) voi olla aika vaihteleva. Pari vuotta sitten käymäni kurssi oli kuvauksen perusteella tosi hyvä, mutta käytännössä aika olematon, kun opettajalla oli vähän turhan rento ote. Intensiivikurssi olisi kiva, mutta työssäkäyvällä on aika kortilla. Yksityisopettaja mulla on periaatteessa kotona, mutta tämä on usein sitä mieltä, että kyselen liian vaikeita, kun mennään kielioppisääntöjen puolelle ;)

  • Reply satuvw 22.03.2012 at 14.49

   Heh, ja minä kun olen aina harmitellut sitä että yksityisopetus kotona ei pelaa… Vaikka onhan se meilläkin niin että minä tavailen englanninkielen sanoja miehelleni :)

   Oma tekstin ymmärtämykseni ei ole niin kovalla tasolla kuin sinun, mutta sama homma on kuitenkin täälläkin, eroja löytyy kielen käyttötarkoituksesta riippuen. Norjaa puhuessa ärsyttä usein se, että se mitä on mielessäni, eli täydellisesti muodostetut ja äännetyt lauseet, tulevat ulos hieman vähemmän täydelllisessä muodossa… :)

 • Reply mimmi 25.03.2012 at 21.49

  Mun saksan taito on niin ruosteessa, että ajattelin kaivaa jostain saksalaisen vaihto-opiskelijan ja sopia sen kanssa viikottaisen tapaamisen jonnekin (baariin). Mä maksan bisset ja opiskelijan ei tarvitse muuta tehdä kuin jutella mun kanssa saksaksi. Ehkä sille täytyy rahaakin antaa, ei nää nykyopiskelijat ehkä enää juokse bissepalkalla…

  Mutta tällainen ajatus mulla on, jotta saisin saksan kielen puheen tuottamisen paremmalle tasolle. Kielioppi ja muu teoria on omasta lukemisesta kiinni.

  Mä olen siis kieltenopettaja koulutukseltani. Lähestymistapani on siis todella ammattimainen :)

  • Reply satuvw 27.03.2012 at 12.45

   Heh, olisi pitänyt arvata että kieltenopettajalta tulevat parhaat vinkit kielenoppimiseen. :) Tuo saattaisi tosin tulla Norjan tuoppihinnoilla kalliiksi, mutta voisi olla hyvä idea mun katoavaan ranskankielen taitoon…. Ja tietty siihen norjaankin!!

 • Reply Krista 05.04.2012 at 8.24

  Kiitos kolmen postauksen vinkeistä!!! Me ollaan juuri muutettu Norjaan ja ruotsilla mennään. Mielelläni oppisin kunolla norjaa ja jaksan toivoa, että joku päivä se sieltä tulee. :D Sanakirja on jo hankittukin mutta joku hyvä kielioppikirja on vielä hakusessa. Onneksi sentään oma ruotsi on vahva niin sillä jotenkin pärjää. Muuten sitten vaan nyökyttelen jos en ymmärrä jotain. :D

  • Reply satuvw 05.04.2012 at 8.50

   Tervetuloa Norjaan! Löysin eilen tieni blogiisi mutta en ehtinyt vielä kommentoimaan, kiva että postauksista löytyi vinkkejä norjan kielen opiskeluun. Itsellä on kielioppikirjana Kirsti Mac Donaldin ”Norsk grammatik, norsk som andrespråk” kirja, mikä on mielestäni ihan hyvä. Siinä kaikki on tosin selitetty norjaksi, joten aluksi sain tulkata sitäkin sanakirjan kanssa… :) Mutta vahvalla ruotsilla pärjää kyllä pitkälle! Ja täällä nyökytellään myös… :)

 • Reply Jaska 28.09.2015 at 14.12

  Hei,

  Ihan hyviä vinkkejä täällä. Lisäisin vielä yhden; http://www.nrk.no. Pienellä selaimen headereitten modaamisella voin sijoittaa tukikohdakseni Norjan, vaikka olen täällä keskellä takametsien nälkämaata. Joten voin katella vain Norjassa lymyiville tarkotettuja ohjelmia.

  Iso käsi NRK:lle, että ovat laittaneet useisiin norjankielisiin ohjelmiin tekstit. Ja tekstit voi halutessa napata pois päältä. Alussa katselin tuttuja, turvallisia ohjelmia, nimittäin historiadokumentteja :-). Toinen hyvä veto alussa on katsella englanninkielisiä ohjelmia.

  Jonkin verran olen kuunnellut myös nettiradiota, mutta tuo kuullun ymmärtäminen on mulla ollu aina vähän lapsipuolen asemassa.

  Itsellä pohjana on lukioruotsi, josta kirjoitin muistakseni been.

  Ha det bra,

  Jaska

  • Reply satuvw 02.01.2016 at 16.27

   Nyt vasta huomasin kommenttisi! Ja tuo on kyllä hyvä vinkki kanssa, pitäisi itsekin katsoa enemmän Norjan telkkua sen sijaan että tuijotan Netflixiä…. :)

  Leave a Reply