Töihin ja asumaan Norjaan

Tässä kevään, kesän ja syksyn aikana on sähköpostiin ja kommenttilooraan tipahtanut muutamia toivepostausten aiheita joihin olen luvannut vastata, eh, pian. Pahoitteluni viivästyksestä, mutta eiköhän tässä lomaillessa ole aikaa hiljalleen palata näihin aiheisiin. Muutosta Norjaan ja työnteosta Norjassa on tullut muutamia kysymyksiä joten tässä omaan kokemukseeni pohjautuvaa tietoa ja kasa linkkejä. Jos jotain oleellista puuttuu niin tietoja saa kyllä täydentää/korjata!

Jobba i Norge

Työnhaku ja -teko

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Työnhaku onnistuu alasta riippuen parhaiten paikan päältä, vaikka Työ- ja elinkeinotoimistokin sivuiltakin löytyy muutamia Norjan avoimia paikkoja. Norjassa vilkkaimmat työpaikkafoorumit löytyvät Finn.no:n sivuilta ja paikallisen Kelan, NAV:n alta. Yleisesti ottaen voidaan sanoa että Finnin puolelta löytyvät yksityisten paikat, kun taas NAV:n puolelta kunnalliset. Kielivaatimukset riippuvat täysin työpaikasta. Minä sain työni ilman norjan kielen taitoa ja huonolla kouluruotsilla, tosin sujuva englanti ja jonkinlainen ranska kompensoivat pohjoismaisten kielten puutetta. Ja nopeasti se norjan kielen taitokin sieltä tulee.

Ja itse työnteosta. Omiin ja ystävieni kokemuksiin pohjautuen voisin sanoa että työnteko on tietyllä tapaa leppoisampaa Norjassa kuin Suomessa. Näin on ainakin ekonomin vinkkelistä katsottuna. Vaikka töitä paiskitaan kovaa (ainakin ulkomaalaiset tekevät näin :), omaa vapaa-aikaa arvostetaan erittäin paljon. Mm. monet lähtevät kotiin (aina) kun kello lyö neljä, ja kaikki ylityötunnit saa yleensä pitää pois joko lomina, tai ne saa takaisin rahana. Myös keskijohdon tehtävissä. Moni ulkomailta tänne muuttanut onkin todennut että Norjan jälkeen on vaikea lähteä minnekään muualle töihin. Niinpä.

Paperisota

Paperisota on Norjaan muuttaessa suomalaiselle melko olematonta. Pohjoismaiden kansalaisilla on oikeus asua ja/tai työskennellä toisessa Pohjoismaassa ilman työ- ja oleskelulupaa, ja muuttoilmoitus on tehtävä jos Norjassa aikoo asustella yli 6kk. Tarpeelliset kaavakkeet löytyvät paikallisesta verotoimistosta (Skatteetaten) ja ilmoitus Norjaan muutosta lähtee tuota kautta automaattisesti myös Suomeen. Kun rekisteröidyt norjalaiseen väestörekisteriin, saat norjalaisen henkilötunnuksen mitä ilman mm. pankkitilin aukaiseminen on käytännössä mahdotonta.

Makkaranpalvontaa norjalaisittain

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Asuminen

Vuokra-asunnon hankkimisessa ei ole mitään sen kummempia kiekuroita, kaikki asunnot löytyvät parhaiten, jälleen kerran, Finnin sivuilta.  Hintataso vaihtelee suuresti alueittain, ja itse koin parhaimmaksi vuokrata ensin ja ostaa sitten. Oman asunnon ostamisesta löytyy lisäinfoa viime maaliskuulta kun teimme asuntokauppoja (kannattaa kurkata myös kommentit). Asumisessa eniten on hämmästyttänyt lämmöneristys – tai sen puute ja taso. Suomalaiseen rakentamiseen verrattuna norjalaisessa rakentamisessa ei olla varustauduttu aivan samalla tapaa talveen kuin kotimaassa (!!!).

Muutosta

Me muutimme mieheni kanssa Norjaan vähäisen omaisuuden kera (=yksi iso pakettiautollinen), sillä roudasimme vajaa pari vuotta sitten minun kamani Suomesta Sloveniaan emmekä halunneet tuoda kaikkea takaisin etelästä pohjolaan. Muutossa kannattaa kiinnittää huomiota auton tuontisääntöihin, sillä ulkomailta tuotavasta autosta joutuu pulittamaan korkeaksikin nousevat verot. Usein se oma rakas Suomi-auto kannattaakin jättää kotimaahan. Lisätietoja löytyy Norjan tullin sivuilta, mutta perussääntönä auto voi olla maassa vuoden ennen kuin se on siirrettävä Norjan kilpiin. Tämän vuoden aikana voi vielä anoa ”poikkeuslupaa” toiseksi vuodeksi. Auton tuonnista on kuitenkin ilmoitettava heti maahan saapuessa.

Haikkaamista norjalaisittain

Linkkejä

Ja tässä iso kasa linkkejä mistä voi olla maahanmuuttajalle hyötyä, kommenttilooraan tai sähköpostiin voi myös laittaa tulemaan kysymyksiä jos niitä on.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos haluat seurata muiden suomalaisten eloa täällä suunnalla, alla ainakin muutamia meidän ulkosuomalaisten blogeja.

Ei muuta kuin tervetuloa Norjaan, ainakin ulkoilmaihmiselle tämä on aikamoinen paratiisia asua!! :) 

Kuvitus on Jenny K Blaken kirjoista ”Brown Cheese Please” ja ”Norsk ikke sant?”. 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

27 Comments

 • Reply Saana 07.11.2011 at 20.46

  Hyvä kirjoitus, hienoa, että jaksat olla aina niin perusteellinen esim. sun asunnon hankkimis postauksesta on ollut paljon apua!

  Sellainen juttu tuli mieleen, että jos työsopimus on ”vakituinen” eli siinä ei ole voimassaoloaikaa on monet jutut hieman haastavampia. Silloin ei saa muutamassa päivässä saatavaa ulkomaalaisille tarkoitettua d-sosiaaliturvatunnusta, vaan joutuu odottamaan normaalia tunnusta. Tässä meni mulla 6 viikkoa! Ilman sitä ei saa verokorttia, pankkitiliä, puhelinliittymää jne. Myös asunnon vuokraus voi olla hankalaa ilman tunnusta. Sen lisäksi tuo vakituinen sopimus johtaa siihen, että Suomen kilvissä olevalla autolla ei saa ajaa kuin pari viikkoa laillisesti Norjassa. Jos autolla ajamisesta jää kiinni, joutuu maksamaan verot heti. Nämä olivat sellaisia asioita, joihin itse törmäsin. Olin ajatellut, että suomalainen vaan muuttaa Norjaan ja that’s it. Mutta määräaikaisella työsopimuksella, jos se on alle 2 vuotta on paljon helpompaa.

  • Reply satuvw 09.11.2011 at 7.13

   Tuota en tiennytkään! Mulla oli tuo vakituinen sosiaaliturvatunnus jo entuudestaan Norjassa vaihto-opiskelu ja kesätyöajoilta (joilloin vahingossa hommasin vakituisen tunnarin D-tunnuksen sijasta), joten sitäkautta kaikki onnistui nopeasti. Ja tuokin tuli uutena tietona että Suomen kilvillä täällä saa ajaa vain muutaman viikon. Ups…

 • Reply Jasmin 15.11.2011 at 20.55

  Kiitos hyödyllisestä postauksesta; tästä saa ainakin jonkunlaista mielenrauhaa itse muuttoa suunnittelevana. Katsotaan miten asiat sitten käytännössä omalla kohdalla sujuvat…

  Olen tässä jo jonkin aikaa miettinyt että miten mahtaa käytännössä onnistua vuokratakuu tilin avaaminen ennen asunnon vuokrausta jos tuota D-numeroa (saati sosiaaliturvatunnusta) ei vielä ole? Tarvitaanko D-numeron saantiin osoite Norjassa? Ja onko mahdollista hankkia ensin tuo D-tunnus ja varsinainen sosiaaliturvatunnus vasta esim. töiden löydyttyä (itsellä kuitenkin tarkoituksena hakea vakituisia töitä Norjasta)?

  • Reply satuvw 15.11.2011 at 21.13

   Hei hienoa, toivottavasti löydät Norjasta hommia!!

   Tilin avaus ilman tuota numeroa on mun tietääkseni käytännössä mahdotonta… Mutta ehkä vuokranantajan kanssa pystyisi tulemaan jonkinlaiseen sopimukseen esim. käteismaksusta?

   En ollut aivan varma tuosta osoiteasiasta, mutta vaikuttaisi siltä että pelkkä passi riittäisi: http://www.skatteetaten.no/en/taxnorway/arbeidstaker/arbeider/norsk-arbeidsgiver/brosjyrer/informasjon-til-utenlandske-arbeidstakere-om-skatt-skattekort-og-selvangivelse/?chapter=92417

   Ja ensin voi tosiaan hommata D-numeron, ja myöhemmin sitten sen sosiaaliturvatunnuksen jos tarvetta on. Eli tarvehan tulee heti jos saa vakkarihommia.

   Eli ei muuta kuin tsemppiä työnhakuun!!!

   • Reply Jasmin 03.12.2011 at 22.30

    Kiitos infosta!

    Olen itse vielä kahden vaiheilla haenko töitä Suomesta käsin, vai vasta paikan päällä. Molemmissa varmaan omat etunsa. Maisterin gradu on loppusuoralla ja samalla koitan etsiä asuntoa. Kokemusta Norjasta on sentään sen verran että olen ollut Oslossa aiemmin 3 kk työharjoittelussa muutama vuosi takaperin. Asuntoa etsiessä on tosin tullut jonkunmoinen kulttuurishokki kun olen huomannut että monissa paikoissa ei ole kunnollista hellaa ollenkaan, vain kaksi keittolevyä. Johtunee myös siitä että etsin yksiötä, sekä siitä että halvimman mukaan mennään. Vaikka valmistunkin maisteriksi, on aika vaikeaa arvioida kuinka nopeasti oman alan (tai ylipäätään mitään) töitä löytyy. Netissä kyllä löytyy Norjan tilastokeskuksen keräämiä tietoja keskipalkasta jne. mutta Suomen ja Englannin palkkatasoon tottuneena on vaikea kuvitella tienaavansa edes tuota keskipalkkaa.

    Katsellaan mitä tuleman pitää :)

    • Reply satuvw 05.12.2011 at 7.37

     Juu, tiedän kyllä tunteen palkkapuolen kanssa, mutta toisaalta hintatasokin on täällä hieman korkeampi kuin Suomessa. Työpaikkojahan kannattaa pitää silmällä jo Suomessa, jos jotain mielenkiintoista tulee esille niin ei muuta kuin hakemaan :)

 • Reply Ari 28.12.2011 at 15.09

  Pahus täällä unohdin käydä ennen joulua Sorry!
  Tuosta D-numerosta sen verran, älkää ottako jos ei
  ole pakko.
  Asiat menevät aivan sekaisin kun sen koittaa
  muuttaa oikeaksi sosiaalinumeroksi.
  (verotus ja muut edut eivät ole samat ja soppa on valmis)
  Ainoastaan silloin kun vain käväisette Norjassa töissä
  se on paikallaan.
  Lisäksi mielestäni on hyvä tietää jos muuttaa kirjansa tänne
  niin sosiaaliturva kotimaassa loppuu ja jos sitten päättää
  palata niin voi kestää jopa vuoden ennen kuin olet Kelan
  piirissä. Minulla ei ole näistä omakohtaista kokemusta, hurjia
  tarinoita vain olen kuullut, mikäli joku voi vahvistaa tietojeni
  paikkansa pitävyyden se olisi hyvä.

  • Reply satuvw 28.12.2011 at 21.34

   Eipä mitään! :)

   Itse en koskaan tuota D-numeroa hankkinut, tullessani Norjaan opiskelijavaihtoon ja kesätöihin hankin ”vahingossa” oiken sosiaalinumeron. Siinä kävi niin kuin sanoit, minuthan tiputettiin pois Suomen sosiaaliturvasta mutta itselläni ei ainakaan ollut ongelmia päästä takaisin Kelan piiriin.

   Mutta hyvä tietää D-numeron haitoista ja kiitos siitä, ystäväni täällä ovat hankkineet tuon oikean numeron samantien joten en tiennytkään siihen liittyvistä ongelmista!

 • Reply KB 23.04.2013 at 21.21

  Hei

  Vieläköhän vastaisit, vaikka kirjoituksestasi on aikaa..
  Kannattaako tai pitääkö kääntää CV norjaksi ja työtodistukset vai riittääkö englanti?

  • Reply satuvw 23.04.2013 at 21.34

   Moikka!

   Kyllä vastailen mielelläni :)

   Tuo riippuu ihan työpaikasta, jos työpaikkailmoitus on norjaksi, silloin hakemuksen ja papereiden tulisi kyllä myös olla norjaksi. Oman työni sain ilman kovin sujuvaa norjan kielen taitoa (onneksi), mutta suurimmassa osassa töitä jonkin asteinen norjan kielen tai ruotsin kielen taito tarvitaan.

   Tsemppiä työnhakuun!

   Satu

 • Reply cirque 08.08.2013 at 21.23

  Hei, kiitos hyvästä teksistä!
  Olemme kaverini kanssa aikeissa mennä kesätöihin Norjaan ensi vuonna, niin mitä töitä suosittelisit? Mainitsit että sait töitä huonolla norjankielen taidolla, niin missä itse olit töissä?
  Kiitos näin etukäteen!

  • Reply satuvw 09.08.2013 at 10.07

   Kiitoksia Cirque!

   Olin, ja olen itse vakityössä täällä Norjassa joka vastaa koulutustani, eli vastaan erään matkailualan firman kansainvälisestä markkinoinnista ja myynnistä, plus pyöritän meidän KV-tiimiä. Eli se työ ei taida ihan kesätöiksi taipua. :)

   Aikoinaan olin jokusen kesän Norjassa kesätöissäkin, silloin tosin koskioppaana, eli siihenkin tarvitsisi ainakin koskimelonta kokemusta.

   Mutta, kannattaa olla yhteydessä esim. Nordkapin/Honningsvågin suunnan hotelleihin jotka ovat auki vain kesäisin, siellä on paljon kausiluontoisia työntekijöitä aina kesäisin. Ja kannattaa ehdottomasti katsoa myös Nordjobb: http://www.nordjobb.org/fi/

   En tiedä ihan tarkalleen miten tuo toimii, mutta etusivun mukaan ”Nordjobb välittää kesätöitä, asunnon ja vapaa-ajan ohjelmaa toisessa Pohjoismaassa 18-28-vuotiaille nuorille.”.

   Toivottavasti näistä olisi jotain apua ja tsemppiä kesätöiden metsästykseen!!!

   Satu

 • Reply nuuna 14.08.2013 at 16.30

  Moikka, tosi kivan perusteellisesti kerrot jutuista ja asumisesta Norjassa, kiitti siitä :)
  Mua ittee on vaivannu se, että mulla ei siis oo mitään koulutusta, mutta töitä tehny koko pienen elämäni, nyt puolitoistavuotta Lidlissä. Kaipaisin uusia tuulia ja Norjaan muutto on ollut mielessä jo aika pitkään juuri senkin takia, että se on suhteellisen lähellä ja pidän yleisesti Norjasta muutenkin. Kysymyksenä siis se, että vaikka koulutusta ei ole, niin esim. kaupanala ym on aina kiinnostanut, niin saakohan töitä ilman koulutusta? Ruotsi on mulla tosi sujuvaa ja muutama norjalainen kaverikin löytyy, joten sen kanssa tuskin tulisi ongelmia!

  • Reply satuvw 14.08.2013 at 22.36

   Nyt pistit pahan!! :)

   Uskoisin kuitenkin että työkokemuksellasi voisit hyvinkin saada töitä kaupan- tai matkailualalta, täällä on paljon esim. ruotsalaisia hommissa hotelleissa ja turistikohteissa ja jos kieli on sujuvaa niin en näkisi mitään estettä. Tietenkin riippuu varmasti siitäkin mistä päin Norjaa töitä etsit, mutta itse kehottaisin kyllä kokeilemaan.

   Mielelläni kuulisin jos tänne päädyt ja minkälaisia töitä löysit joten toivottavasti tulet kertomaan jos näin käy!! :)

 • Reply RK 21.05.2014 at 10.29

  Hei,

  tosiaan kirjotuksestasi on kulunut hieman aikaa, mutta täällä olisi yksi tulevaisuuden suunnittelija joka kaipaisi apua! :)
  Ystäväni kanssa yhden illan heitosta , on muodostunut päähän pinttymä. Olemme harkinneet nyt alkuvuodesta lähtien muuttoa Norjaan. Kuitenkin asiaa hidastuttaa pelko, siitä ettei työpaikkaa löydy, sillä olemme 18- ja 19-vuotiaitaja matkaan lähdettäisiin lukio koulutuksella.
  Kysynkin nyt sinun mielipidettäsi ja näkemystä, mikä on mahdollisuus löytää töitä Norjasta ,tarkemmin ehkä Oslosta, näin nuorena ja englannin kielen + keskitasoisen ruotsin kanssa. Toki kesällä olemme suunnitellleet ,että Norjan kielikurssi kuulostaisi loistavalta !

  Sekava viesti, mutta toivottavasti näet tämän vielä! :) Kiitos jo etukäteen, jos päädytte vastaamaan!

  • Reply satuvw 22.05.2014 at 15.28

   Hei!

   Viesti löytyi ja autan mielelläni sen minkä pystyn!!

   Työpaikkoja nuorille löytyy varsinkin matkailualalta ja mahdollisesti myös pohjoisesta kalahommista. Esimerkiksi kesäsesongin aikaan harjoittelijoita otetaan mm. hotelleihin, ja talvisin taas hiihtokeskuksiin. Kannattaa varmasti olla yhteydessä mahdollisiin työnantajiin jo ennen lähtöä – käydä vaikka systemaattisesti kaikki hotellit tai hiihtokeskukset läpi, ja kartoittaa mikä on mahdollinen työtilanne. Norja on suhteellisen kallis maa, ja jos täällä ei ansaitse kruunuja, tili voi nopeastikin tyhjentyä…

   En tiedä auttaakohan tämä yhtään….? :)

 • Reply tomi 24.08.2014 at 12.16

  hei!
  Onko jollain tietoa, onko verovapaan auton pitäminen Norjassa vielä sallittua? Eli ainakin muutama vuosi sitten suomalaiset olivat Norjassa töissä ja ajelivat siellä Suomen tullikilvillä varustetulla autolla, jonka sitten toivat muuttoautona Suomeen ja näin siis saivat tuntuvan alennuksen autoverosta.

 • Reply töihin norjaan | etsintyota.com 11.10.2016 at 19.49

  […] Töihin ja asumaan Norjaan – Destination Unknown – matkablogiEi muuta kuin tervetuloa Norjaan, ainakin ulkoilmaihmiselle tämä on aikamoinen paratiisia asua!! ? Kuvitus on Jenny K Blaken kirjoista ”Brown Cheese Please” ja …Katso lisää sivuilla […]

 • Reply norjaan töihin | etsintyota.com 11.10.2016 at 19.50

  […] Töihin ja asumaan Norjaan – Destination Unknown – matkablogiEi muuta kuin tervetuloa Norjaan, ainakin ulkoilmaihmiselle tämä on aikamoinen paratiisia asua!! ? Kuvitus on Jenny K Blaken kirjoista ”Brown Cheese Please” ja …Katso lisää sivuilla […]

 • Reply pohjois norjaan töihin | etsintyota.com 11.10.2016 at 20.59

  […] Töihin ja asumaan Norjaan – Destination Unknown – matkablogiMuutosta Norjaan ja työnteosta Norjassa on tullut muutamia. … Pohjois-Amerikka. Kanada; In English; Töihin ja asumaan Norjaan.Katso lisää sivuilla […]

 • Reply norjaan töihin työpaikat | etsintyota.com 11.10.2016 at 21.01

  […] Töihin ja asumaan Norjaan – Destination Unknown – matkablogiTöihin ja asumaan Norjaan. by satuvw on 04.11.2011 · 17 comments. Tässä kevään, … Finn.no – Norjan vilkkain online markkinapaikka; asunnot, työpaikat, …Katso lisää sivuilla […]

 • Reply kesätöihin norjaan | etsintyota.com 11.10.2016 at 21.07

  […] Töihin ja asumaan Norjaan – Destination Unknown – matkablogiMuutosta Norjaan ja työnteosta Norjassa on tullut muutamia. … tullessani Norjaan opiskelijavaihtoon ja kesätöihin hankin ”vahingossa” oiken sosiaalinumeron.Katso lisää sivuilla […]

 • Reply muutto norjaan | etsintyota.com 11.10.2016 at 21.07

  […] Töihin ja asumaan Norjaan – Destination Unknown – matkablogiMuutosta Norjaan ja työnteosta Norjassa on tullut muutamia. … Kaipaisin uusia tuulia ja Norjaan muutto on ollut mielessä jo aika pitkään juuri senkin takia, …Katso lisää sivuilla […]

 • Reply asuminen norjassa | etsintyota.com 11.10.2016 at 21.08

  […] Töihin ja asumaan Norjaan – Destination Unknown – matkablogiAsuminen. Vuokra-asunnon hankkimisessa ei ole mitään sen kummempia kiekuroita, … Olin, ja olen itse vakityössä täällä Norjassa joka vastaa koulutustani, …Katso lisää sivuilla […]

 • Reply Niklas 21.04.2017 at 14.52

  Hyvä ja hyödyllinen teksti! Tulin tälle sivulle hakusanoin: kesätöihin norjaan, sillä haluaisin olla sielläpäin kesällä töissä. Olisiko antaa mitään vinkkejä millekään tehtaalle yms, josta paikkaa voisi 18v amispoika hakea? Olis tosi mahtavaa, jos jaksaisit auttaa.

  • Reply satuvw 23.04.2017 at 18.31

   Kiitos Niklas! Apua, täytyy tunnustaa että en tiedä MITÄÄN tuosta puolesta, matkailualalta työpaikkaa haikalevalle olisin neuvonut ottamaan suoraan yhteyttä hotelleihin jne. Kannattaa kysyä Suomestakin työkkäristä, heillä voisi olla tietoa. Yritin googlaamalla etsiä tietoa mutta ne kyllä löytänyt mitään järkevää. Pahoittelut!

 • Reply Jari Kettunen 09.09.2018 at 17.54

  Hei,

  Pitäisi muuttaa Norjaan ( kongsvinger ) tämän vuoden loppuun mennessä ja tuoda tullessani Suomesta ns. omakotitalollinen omia tavaroitani tänne. Onko näissä ”omissa” tavaroissa vielä jotakin, mitä minun pitäisi vielä tullata ja siten maksaa jotain ylimääräistä siitä johtuen?

  Tuon auto asian tiedän jo hyvin, ettei sitä kannata tuoda Norjaan, vaan myydä se pois Suomessa. Itse olen jo työskennellyt täällä Norjassa nyt jo n. 7kk ajan.

 • Leave a Reply