Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kreikkalaisia pääsiäisperinteitä

Aurinkoisessa olohuoneessa istuessaan voi melkein kuvitella olevansa edelleen välimeren auringon alla. Kunnes parvekkeen oven avatessa sisätiloihin hiipii salakavalaan kylmä tuulahdus. Vajaat pari viikkoa sitten makailin vielä lämpöisellä auringon kylpemällä parvekkeella, sulatellen yhdistettyä pääsiäissunnuntain aamupalaa/lounasta/päivällistä ja kuunnellen ympäröivän kylän ääniä. Joten eiköhän näissä muistelutunnelmissa oteta pikainen katsaus taaksepäin ja Rodavgin kylän pääsiäiseen.

Pääsiäinen on tärkeämpi juhla kuin joulu. Näin julisti paikallinen ystävämme. Pitkänä perjantaina otetaan vielä rauhallisesti ja lihaa ei ruokapöydissä näy. Ihmiset sytyttävät kirkossa ruskeita kynttilöitä ja tunnelma on rauhallisen odottava. Lauantaina kynttilöiden väri vaihtuu kirkkaampiin vaihtoehtoihin koristuksien kera, ja juhlinta alkaa varsinaisesti piiiitkän myöhäisen jumalanpalveluksen jälkeen. Täytyy tosin tunnustaa että me odottelimme palveluksen päättymistä torin viereisessä kahvilassa ja liityimme juhlakansaan papin siirtyessä ulkotiloihin lopettelemaan toimituksia ja laittaessa tulen kiertämään kylän torin täyttäneen ihmisten kynttilöihin.

Perinteistä kynttilöiden sytytystä Kreikassa pääsiäisenäPaaston päättymistä ja keskiyönillallisen alkamista juhlisti myös upea ilotulitus.

Ilotulitus Kreikassa pääsiäisenäKun lauantain myöhäisestä ruokailusta on selvitty, sama ruokailutahti jatkuu pääsiäissunnuntaina. Paikallisen kahvilan pitäjä oli varustautunut ruokailuihin grillaamalla kolme karitsaa…

Lampaan grillausta pääsiäisenä Kreikassa…ja varsinkin meidän miesväki oli erittäin tyytyväinen päästessään juhla-aterian kimppuun.

Mutta nyt jätetään muistelot sikseen, kreikkalaisia pääsiäisperinteitä varmasti riittää ja tässä oli vain muutamia näin yhdessä pienessä kylässä paikallisten parissa pääsiäistä viettäneen näkökulmasta. Onkin aika keskittyä norjalaiseen viikonlopun viettoon, mihin kuuluu mm. suomen veroilmoituksen täyttämistä. Ei muuta kuin hyvää ja aurinkoista viikonloppua kaikille!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply kalamuija 06.05.2011 at 21.43

  Sita ollaan taas oltu vahan reissussa:) Olen kade:)
  Ja ihana toi kuva teidan haista!!

  • Reply satuvw 07.05.2011 at 11.35

   Älä ole kade, huomenna (eli sunnuntaina) töihin vähän tekemään rästihommia rauhassa… :)

 • Reply Lauri Pietikäinen 07.05.2011 at 11.14

  Onpas mahtava tuo kreikkalaiskatolinen pääsiäisperinne. Varmaan siistiä olla mukana ja just noissa pienissä kylissä paikallisten kanssa.
  Hieman sitä tunnelmaa on tullut koettua, tosin toisenlaisissa ympyröissä Valamon luostarissa. Yöjumalanpalveksessa ja sen jälkeisissä syöntipidoissa.
  Pohjanmaallahan ne Suomessakin polttavat kokkoja.
  Meille paastonaika on kovasti tärkeä kun silloin katolisissa maissa syödään paljon kalaa. :) :) :)
  Hyvää veroilmoitusfiilistä ja kauniita ulkoilusäitä sinne etelään.

  • Reply satuvw 07.05.2011 at 11.37

   Joo kyllä on ihan eri olla paikallisten parissa seuraamassa juhlahumua. Ja kalaruokavalio käy vallan hyvin mullekin, eli kaikenlaisia meren herkkuja päästiin maistelemaan! Aurinko paistaa täällä siihen malliin että on ehkä aika kaivaa fillari varastosta esiin, melontaa ajatellen vedet ovat ikävä kyllä jo nyt tosi vähissä! Siinä mielessä sateinen kesä olisi mieluinen :)

 • Reply Lauri Pietikäinen 07.05.2011 at 18.21

  Satu, voisitko ystävällisesti lopettaa sateisen kesän julkisen toivomisen. :) Tai sitten tarkentaa toiveen koskemaan Eteläisempää Norjaa. Viime kesänä vettä tuli riittävästi, tämänkin kesän edestä, niin että nyt vaan kuivia kelejä, aurinkoa ja lämpöä. Sadetta ainoastaan sen verran että sienet kasvaa.

  • Reply satuvw 07.05.2011 at 19.16

   Miten olisi sitten sateiset yöt, aurinkoa ja lämpöä päivisin? Kasvaisivat sienetkin :)

 • Reply Turskatynnyri 09.05.2011 at 18.59

  Tänne toivoisin sopivasti lämmintä sadetta, paljon auringon paistetta ja tuulta kuivattelemaan vedet. Kun kerran hiihtokelit ovat loppuneet niin saisi tulla kesä eikä tarvitsisi sataa esim. rakeita kuten tällä hetkellä. ;)

  Joo, olisi kiva päästä kokemaan kreikkalaista pääsiäisenviettoa – paaston JÄLKEISTÄ! ;D

  • Reply satuvw 09.05.2011 at 20.49

   Kyllä ehdottomasti paaston jälkeen on hyvä suunnata kohti Kreikkaa! :) Huh, nauti raesateesta, täällä arska sen kuin paistaa!

  Leave a Reply