Suomen suurin matkablogiyhteisö

KIVAa sunnuntaita!

Äänestämisen lisäksi tänään voi tehdä jotain muutakin hyvää. Tai vaikka huomenna. Rantapallo on haastanut lukijoitaan lähtemään mukaan KIVA-tiimiinsä. KIVA-lainat ovat mikrolainoja joilla autetaan kehitysmaiden pienyrittäjiä erilaisissa projekteissa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan konsepti toimii näin:

 1. Valitse kenelle haluat antaa lainaa
 2. Anna laina (normaali kertasumma on $25 eli noin 18€)
 3. Odottele että lainasi maksetaan takaisin…
 4. …ja tee sama uudelleen!

Oma lainani lähti Kambodiaan ”kyläpankkiin” joka tukee paikallisia yrittäjiä heidän projekteissaan. Kuten tässä tapauksessa Mrs. Chengiä, joka on hakenut lainaa voidakseen rahoittaa miehelleen uuden moottoripyörän hänen kuljetusyritystä varten. Näitä tämän  postauksen kevään 2009 Ugandan reissulta otettuja kuvia katsoessa tosin surffailen samalla KIVAn sivuilla katsastaen Ugandankin lainanhakijat. Kuten Rantapallon puolella todetaan: ”Monet Kiva-lainojen vastaanottajien kotimaista ovat paikkoja, joissa suomalaiset käyvät lomailemassa, rentoutumassa ja kokemassa eksotiikkaa. Turisteina katsomme paikallista elämää hetken sivusta ja sitten jatkamme matkaamme. Hyvinvoivassa Pohjolassa unohtuu helposti, että mahdollisuus matkustella ei ole mikään itsestäänselvyys. Kun mahdollisuus edes työntekoon ja yksinkertaiseen toimeentuloon ei ole itsestäänselvyys, niin kuinka olisi usean viikon loma toisella puolella maailmaa?”

Mitä tuohon voisikaan enää lisätä? Paitsi että voi kuinka ikävöinkään takaisin Ugandan aalloille! (Ja lähtekää muutkin ihmeessä mukaan KIVA-rahoittajaksi!)

Lisää KIVAsta: www.kiva.org
Liity Rantapallon KIVA-tiimiin: www.kiva.org/lender/rantapallo3018

Ja loppuun vielä ihan aiheen vierestä – muuta kivaa tälle päivällä löytyi paikallisesta marketista kun näkkärihyllyyn tarkemmin tutustuessani löysin hapankorppuja. Jes! Maistuvatkin ihana samalta kuin tutut ja turvalliset kotimaiset vastaavat. :) Mukavaa sunnuntai-iltaa kaikille ja tsemppiä alkavaan viikkoon. Kolme päivää lomaan. Jaksanjaksanjaksan…

P.S. Annalle tervetuloa lukijaksi! :)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply rva ruusunen 17.04.2011 at 18.38

  Jes, meitä on jo useampi mukana! Innolla kyllä odotan että miten homma etenee. :)

  • Reply satuvw 17.04.2011 at 19.11

   Jee jee! Tuo laina mihin itse lähdin mukaan on näköjään jo rahoitettu kokonaisuudessaan. Jännä tosiaan nähdä kuinka homma toimii toisin päin – saavatko lainanottajat tästä kaiken sen hyödyn mitä hakevat ja pystyvätkö he maksamaan lainan takaisin. Ei sillä että tuo olisi suuri investointi, mutta hienoahan olisi jos he pystyisivät pääsemään eroon lainastaan ja ”omille jaloilleen”. Ja että saisi itse vaikka tuon saman lainan kiertämään useampaankin kertaan.

 • Reply Lauri Pietikäinen 18.04.2011 at 6.48

  Loistoidea kun kyseessä on laina ja selkeästi dokumentoitavissa. Ja tukee pienyrittäjyyttä , ja usein naisyrittäjyyttä, kun virallinen kehitysapu ja muut avustukset menevät usein meidän rikkaiden maiden omien organisaatioiden kautta ja niiden hyödyksi. Siksi suoranainen kehitysapu tuntuu usein nololta, ei ollenkaan tasa-arvoiselta.
  Antaa kuitenkin hyvän omatunnon riistohalvalla kolmannesta maailmasta tänne rahdatuttujen elintarvikkeiden kuten riisin, banaanien, soijien, kahvin ja kaakaon nauttimiseen.
  Jos noilla Kiva lainoilla sais käyntiin pienimuotoista elintarviketuotantoa ja käsityöläisyyttä niin sehän olis loistojuttu.
  Sitten meidän kyllä pitäis hieman muuttaa asenteitamme. Ja oltava valmiita ostamaan näitä reilun tuotannon ja kaupan elintarvikkeita ihan kunnon hinnalla.
  Onhan se nyt ihan sairasta kuinka halpaa kehitysmaissa tuotettu ruoka meidän kaupan tiskillä on.
  Keskivertonorjalainen kuluttaa jotain 15 prosenttia tuloistaan ruokaan. Kyllä siinä olisi varaa maksaa aamukahvista hieman korkeampikin hinta.

  • Reply satuvw 18.04.2011 at 18.29

   Sehän tuossa minuakin houkuttikin että ainakin tuntuu siltä että ne välikädet ja iso koneisto mitä pitää kustantaa isommissa organisaatioissa loistavat poissaolollaan. Unohdin tosin mainita että sen esim. 25 dollarin päälle tulee kyllä käsittelykulut mutta ne ovat 2-3 dollarin luokkaa. Toivottavasti ja ymmärtääkseni se tarkoittaa sitä että se varsinainen lainaksi annettava summa menee kokonaisuudessaan lainanottajalle. Ja sekin on hienoa että voi itse valita tarkalleen sen mihin käyttötarkoitukseen ja kenelle lainan antaa.

   Totta puhut myös että omien asenteiden muuttaminen olisi myöskin paikallaan, mutta omasta mielestäni Norjasta ainakin on vaikeaa löytää reilun kaupan tuotteita. Luomukin loistaa usein poissaolollaan…

 • Reply tuula 18.04.2011 at 6.50

  Olen tuosta KIVAsta lukenut joskus aikaisemminkin. Kuulostaa hyvalta tavalta auttaa. taidanpa liittya mukaan :).

  • Reply satuvw 18.04.2011 at 18.30

   Jee, kiva kiva! :) Minusta mukava tapa vaikuttaa, tuntuu siltä että pystyy konkreettisesti auttamaan ihmisiä maapallon toisellakin puolella.

  Leave a Reply