Suomen suurin matkablogiyhteisö

Viikinkikuninkaiden kotimaa

Työmatkojen karu totuus – vähän heikoksi jää isäntäkaupungin paikallistuntemus… Tänään iltapäivällä olisi tosin periaatteessa aikaa lähteä tutkimusmatkalle, mutta mitä luultavammin yhdistelmä toimistotöitä ja univajeen täyttäminen vievät voiton.

Jotain olen kuitenkin oppinut ja nähnyt. Haugesund on historiallinen viikinkikuninkainen kotipaikka. Ja viikinkien kypäröissä ei ole niitä kuuluisia sarvia. Haugesundin rannikkoviiva on erittäin rikkonainen ja pienimmällä kaupunkia ympäröivistä saarista asuu kokonainen yksi perhe (ei ao. kuvassa).

Omasta mielestäni Haugesund on perinteinen kodikas norjalaiskaupunki. Katuja reunustaa sekoitus vanhoja ja uusia puutaloja, valkoisen viedessä voiton talojen värityksestä. Ja vaikka kävelykadulta ei niin kovin elämää löytyisikään (ainakaan tähän aikaan vuodesta), pienet vilkkaat ravintolat ja kahvilat keskittyvät veden ääreen rantalaiturin ympärille.

Haugesund herää henkiin varsinkin kesäisin jolloin täällä järjestetään festivaaleja toisensa jälkeen. Kaupunki on (kuulemma) kuuluisa mm. kansainvälisistä jazz- ja filmifestivaaleistaan.

Koska tässä vaiheessa työt kutsuvat niin loppuun aimo annos niitä alussa mainitsemiani viikinkejä.

P.s. ja Jutalle tervetuloa lukijaksi! :)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Lumicki 06.04.2011 at 15.56

  Mielenkiintoinen postaus, vaikkei sulla olisikaan ollut niin paljoa aikaa tutustua kaupunkiin. :)

 • Reply satuvw 06.04.2011 at 17.04

  Kiitos! Juu ja täytyy tunnustaa että iltapäivällä tapaamisten loputtua kömmin sänkyyn päiväunille… :) Ja nyt tekemään töitä!

 • Reply Lauri Pietikäinen 06.04.2011 at 18.12

  Ei oo sarvia ei. Se oli sen yhen oopperoitten säveltäjän elikä Wagnerin keksintöa. Ja suurin osa kypäröistä oli oikeasti nahkaa eikä rautaa. Just kuninkailla sattoi olla varaa rautakypärään.
  Niin ja mitäs ne viikingit olivat. Pahaisia teini- ikäisiä psykopaatteja jotka eivät sopeutuneet normaaliin elämään vaan läksivät Eurooppaan ryöstöretkille.
  Nykyään sellaisesta joutuu lukojen taakse ja laitoksiin.
  Niitten laivatkin ns.pitkät laivat olivat kuolemanrangaistuksen uhalla kiellettyjä. Eivät soveltuneet rauhanomaiseen tarkoitukseen, ainoastaan sotaan.
  Suurin osa norjalaisista eli rauhallista elämää silloin viikinkiaikana, kalastivat , harjoittivat maanviljelyä ja kävivät ulkomaankauppaa vähemmän väkivaltaisin menetelmin :)
  Kuninkaita ja ylimyksiä oli , ja niillä sotajoukot,. muta heitä en kutsuisi viikingeiksi.
  Hyvä esimerkki kosmopoliitti rauhanomaisesta kuninkaasta viikinkiaikana, sellaisesta jolla oli ystäviä Euroopan hoveissa on Ottar, meidän pohjoisen alueen suuri historiallinen päällikkö.

  Toinen Viikinkinostalgiabuumi alkoi joskus 80- luvulla kun pääministeri Gro Harlem Bruntland halusi kohottaa norjalaisten itsetuntoa kehottamalla löytämään se viikinkiaikojen asenne. Että täältä tullaan Eurooppa.
  Viikinkiys pieninä annoksina ja sopivana brändinä on hyvä markinointikikka sekä Islannissa, että Norjassa ja myös Irlannissa.
  Tämä kommenttini yksityishenkilönä ilman matkailualan kytkentöjä. hehe
  Oon minä viikinkimuseossa Lofooteilla kiltisti vetänyt ne kierrokset ilman minkäänlaista viikinkien kyseenalaistamista.

  • Reply satuvw 06.04.2011 at 20.08

   Ihan hyvä ettet täysin vie turisteilta hehkuvaa kuvaa viikingeistä :) Täytyy kyllä sanoa että täällä viikinkejä on nyt vain hehkutettu. Ihan täysillä. Tehty kiiltokuvaa näistä psykopaateista. Mutta näyttää toimivan ulkomaalaisiin vieraisiimme… :)

   • Reply satuvw 06.04.2011 at 20.09

    …niin ja siis brändäys on tehty juuri kuninkaina. Viikinki-sellaisina. Mutta kiitos opettavaisesta kommentista – kuten aina! :)

 • Reply kalamuija ja lappilifestyle 06.04.2011 at 19.39

  Oi olipa kiva postaus. Juuri ystavapariskuntamme taalta muutti Haugesundiin. Eli se on taas yksi niista paikoista joissa pitaisi paasta kaymaan:) Lista on loputon.. ehka ratkaisu tahan ongelmaan on todella se Widerøen kesajuttu:) ps. tanaan jatettiin tarjous eraasta rekkehusista:)

  • Reply satuvw 06.04.2011 at 20.10

   Haugesund on tosi kiva paikka! Itse olen aina ajatellut tätä läpikulkupaikkana Stavangerista Bergeniin mutta kuinka väärässä olinkaan…. :) Ja mahtavaa, pidän peukkuja pystyssä että teillä käy hyvin asuntokaupoilla!!!

 • Reply Jenni 06.04.2011 at 20.25

  Mulla on nyt hirvee Norjakuume! Pitää ehkä kuitenkin odottaa, kunnes saan myös armaan amerikkalaiseni mukaan seikkailuun ;)

  • Reply satuvw 06.04.2011 at 20.32

   Jes, kaksin aina kaunehimpi! :) Toivottavasti miehesi liittyy pian seuraan. Minulla vielä pari viikkoa ja sitten lomailemaan oman kullan kainaloon, jee!

  Leave a Reply