Suomen suurin matkablogiyhteisö

Hiihtoreissu Jotunheimenissa

Norjassa hiihdettävää maastoa riittää sekä laduilla että ilman, ja parhaassa kuosissa ladut ovat pääsiäisen tienoilla – eli vielä ehtii hyvin suunnittelemaan hiihtoreissua Norjan suuntaan! :)

Hyvien olosuhteiden ja säiden metsästäjät suunnittelevat vain reissun ajankohdan –  ja päättävät viime tingassa matkan päämäärän. Me emme niin minihiihtolomallamme viime viikolla tehneet, mutta onneksi säät suosivat silti sääennustuksista huolimatta. Ainakin melkein. Välillä ”hieman” kävi kova tuuli…

Windy weather in Gjendesheim

Den Norske Turistforening (DNT) ylläpitää yli neljää sataa ”mökkiä” tai majataloa joita löytyy kolmesta eri kategoriasta: 1. ”Miehitetyt” (=staffed) mökit 2. Itsepalvelumökit ja 3. Ei-palvelua mökit.  Joihinkin mökkeihin varauksen voi tehdä etukäteen, mutta joka tapauksessa mökeistä löytyy aina nukkumatilaa hiihtäjille – jos ei muuta niin patjalla lattialta. Palvelua tarjoavissa mökeissä voi asua täyshoidolla. Aamupala, lounaseväät ja illallinen kuuluvat kaikki hintaan. Itsepalvelumökeissä ei ole henkilökuntaa mutta ruokaa ja juomaa on tarjolla, ja maksu hoituu luottokortilla tai käteisellä. Me menimme tällä kertaa sieltä mistä aita on matalin ja vietimme koko neljän päivän lomamme Gjendesheimissa – täyshoidolla (kuva alla). Ja mikä parasta, Gjendesheimista löytyi myös sauna!

Gjendesheim

Jotunheimenissa ei lumen paljoudella voinut kehua, mutta hiihdettävää riitti silti ihan mukavasti neljän päivän reissulle. Mukana meillä olivat sekä normaalit murtsikkasukset sekä lainatut hieman leveämmät vaellussukset. Ne tulivatkin kovaan käyttöön kun latuja ei vielä näin ”alkutalvesta” oltu ihan karttojen mukaan tehty. Alkuperäisen suunnitelman mukaan tarkoituksena oli hiihtää mökiltä mökille, mutta kaikessa helppoudessaan tämä yhdessä paikassa bunkkaaminen sopi meille mainiosti. Ja vähensi suunnittelemisen vaivaa kun autoon pystyi pakkaamaan kaiken tarpeellisen…

Vauhtia antamaan meillä olivat mukana sekä ystävät että heidän aina-energinen koiransa joka työskentelee syksyisin lintujen metsästäjänä ja talvisin hiihtäjän ekstra-moottorina.

Sccoby-dog running aroundSen verran vilkas tapaus tämä koira oli että paikallaan olevaa kuvaa oli melkein mahdotonta saada! :)

Scooby running aroundHiihtämisen ja upeiden maisemien lisäksi matkan kohokohdaksi nousi ruoka. DNT on panostanut täysillä mökkien tarjoilemaan ruokaan ja lähdin sunnuntaina vastahakoisasti valmiiksikatetun pöydän äärestä takaisin kotiin kokkailemaan… Päivällinen koostui aina alkukeitosta, pääruuasta ja jälkiruokasta, raaka-aineina paikallisia tai lähellä tuotettuja raaka-aineita aina kuin mahdollista. Ja aamupalapöydästäkin löytyi paikallisen meijerin tuottamia juustoja.

Breakfast tableAamiaisen päätteeksi tehtiin lounaseväät mukaan päivän hiihtoreissua varten. Tiesin kyllä etta norjalaiset ovat edistyneitä näissä eväiden pakkaamispuuhissa, mutta sitä en olisi uskonut että leipien väliin tulevat voipaperit voi ostaa valmiiksi neliöiksi leikattuina paloina! Ja eri koissa vielä… :)

Halvaksi ei täysihoidossa asuminen kuitenkaan tullut – edes DNT:n jäsenelle. Kolmesta yöstä hintaa tuli kahdelle hengelle noin 600 euroa. Mutta itse kokkaamalla ja yöpymällä ”autiomökeissä” hiihtoreissun kokonaishinnassa voi säästää huomattavasti. Ja jos aikoo olla reissussa useammankin yön, kannattaa laskeskella toisiko DNT:hen liittyminen pientä alennusta yöpymisiin liittymismaksunkin jälkeenkin.

Sen verran jäi suksilla matkaaminen kutkuttamaan että nyt on kalenterin tutkiminen meneillään – saisikohan tähän talveen mahdutettua vielä yhden reissun – vaikka Rondanen maisemiin…? :)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply rva ruusunen 06.03.2011 at 20.28

  Nättiä! Ja ihanan pirteä takki, me likes :) Maisemat on kyllä ihan kuninkaalliset. Sääli että hiihto ei koskaan napannu mua, tosin johtunee vaan ala-asteella saaduista traumoista.. Pitää kokeilla uusiksi näin aikuisiällä joku kerta (;

  • Reply satuvw 07.03.2011 at 19.19

   Ehdottomasti kokeilemaan uusiksi, itsellanikin oli traumoja ennen kuin aloin tyot urheilualalla ja piti vahan panostaa myos ”perusliikuntalajeihin” :)

 • Reply Lauri Pietikäinen 07.03.2011 at 6.06

  Mahtavaa olis tuolla hiihdellä, mutta ei pääse hiihtotuntureille. Pitää vaan toivoa, että pääsiäisenä on meillä lunta ja kunnon hankiaiset. Välillä oli alavilla lähes kaikki lumet poissa.
  Eihän tuo mikään kallis hinta ole kolmesta yöstä täysihoidolla. Kun saa viimeisen päälle hyvän palvelun. Mellomleggspapir on tuttu juttu poikien kouluajoilta ja muutenkin. Hieno oivallus. Sen käytössä tulee halvalla hyvää oloa.
  Norjalaiset varautuu eväisiin kaikissa mahdollisissa tilanteissa, minä en. Huomasin eilen kun ajattelin vaan nopeasti ajella Pellosta kotiin yhdellä Björklidenin pysähdyksellä ja sitten auto jäi tien päälle ja odottelin 4 tuntia hinausautoa. Lämmintä kyllä oli kohtuullisesti, mutta ei evästä.

  • Reply satuvw 07.03.2011 at 19.21

   Toivotaan etta lunta viela tulee, taalla on tiet ihan paljaana mutta muuten kylla viela hyvin lunta. Ja olen huomannut saman evaista – niita loytyy norjalaisista tosiaan kaikista tilanteista! Ja kuten aikaisemmin mainitsit, kviklunsj oli suosituin suklaapatukka hiihtajilla! :)

 • Reply elegia 07.03.2011 at 11.20

  Ei voi kuin ihailla noita maisemia! Yleisesti ottaen olen aina ajatellut, etten halua matkustaa minnekään, missä on kylmää ja lunta.

  Mutta toisaalta nyt mietin, että voisi olla mukava kokeilla sellaista ”urheilulomaa” tuollaisissa maisemissa. kyllähän talvella tarkenee, jos pukeutuu kunnolla ja liikkuu. Ja oikeastaan silloin tuollainen luonnollinen urheiluloma olisi ihanne!

  • Reply satuvw 07.03.2011 at 19.21

   Tuollainen urheiluloma on kylla mukava kun mukana on ystavia ja tahti on sopivan leppoinen. Suosittelen! Ja kerroksia oli mulla ainakin ihan riittamiin, ihan varmuuden vuoksi… :)

 • Reply Lumicki 07.03.2011 at 12.43

  Nättejä maisemia! Ja oikein mainion oloinen reissu muutoinkin. Toivottavasti pääset vielä sivakoimaan tämän talven aikana. :)

  • Reply satuvw 07.03.2011 at 19.22

   Kovasti on suunnitelmat tekeilla, toivotaan niin! :)

 • Reply fjordinna 07.03.2011 at 14.34

  …ihania norjalaisia maisemia… minäkin vakavasti harkitsen suksien ostamista, norjalaisuus on tarttunut minuun… ehkä jopa ensi talvena päädyn sitten ladulle asti ;).

  Ja kiitos tunnustuksesta!

 • Reply satuvw 07.03.2011 at 19.22

  Eipa kesta ja nythan on hyva aika ostaa sukset kun kausi alkaa olla kaantymassa ja loput sukset myydaan alennuksella. Itsekin mietin luistelusuksien ostamista mutta voi olla etta se jaa viela ensi vuoteen…

 • Leave a Reply