Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kohteet Qatar Yleinen

Doha – Qatar

sunnuntai, 24 huhtikuun, 2016

Qatar ei ole roikkunut ensimmäisenä ”pakko päästä”-destinationlistalla, mutta airmilesit alkoivat uhkaavasti vanheta ja niiden hukkaan heittäminen olisi tuottanut suunnatonta psykologista tuskaa. Vanhenevilla pisteillä sai 5 hengen lennot Emiratesin tunnin lennolle Dohaan, joten otimme isovanhemmat mukaan ja tarjosimme lennot.

Kentällä otimme vain nopeat aamukahvit Costasta ja kuolaukset Chanelilla. Koska Dubaista suhaa business ihmisiä Dohaan jatkuvalla syötöllä, oli business täynnä ja economy lähes tyhjä, mikä tietty tarkoitti erittäin henkilökohtaista, ”businessmäistä”palvelua. Jopa poika sai valita pehmolelulahjoja kaksin kappalein.

Dohan uusi kenttä toimi kuin junan vessa ja 100 rialin viiisumimaksun jälkeen olimmekin jo taksissa matkalla hotelille. Viisumi maksettiin suoraan passintarkastustiskille, mutta kannattaa huomioida, että maksun pystyi ainakin 2015 vuoden puolella hoitamaan vain luottokortilla.

Ensi vaikutelma Dohasta piti aika hyvin paikkaansa myös matkan jälkeen. Vähän niin kuin Dubai, muttei kuiteskaan. Same same but different. Dohasta välittyi kompaktimpi ja merellisempi tunnelma.

imageimageimage

Hotellimme kolmeksi yöksi, Ritz Carlton, osoittautui erinomaiseksi vaihtoehdoksi. Ennakkopelko hotellin jäykkyydestä karisi, kun poitsu sai heti henkilökohtaista palvelua ”Ritz Kids”-henkilöiltä ja löysimme resorttimaisen allasalueen. Törmäsimme allas-alueella myös suomalaiseen lapsiperheeseen, joka asui Dohan Pearlilla, mutta joiden asuinrakennuksesta puuttui uima-allas. Uima-allas alue oli erittäin suosittu perjantaina ja lauantaina eli paikallisena viikonloppuna, mutta torstaina, jolloin saavuimme Dohaan, se oli lähes tyhjä. Ritz Carltonista tulossa oma arvostelu hotellit osioon.

Iltasella ajattelimme kävellä katsastamaan läheisen Lagoona-ostoskeskuksen. Kävely onnistuu Dohassa yhtä hyvin=huonosti kuin Dubaissa, jalkakäytäviä ei ole ja jouduimme kävelemään 200 metrin matkan pitkin ajotietä. Lähi-Idän ajokulttuurin tuntien, en suosittele. Lagoona mall oli pieni ostoskeskus, joka oli vielä rakennusvaiheessa. Lähinnä käytimme ostoskeskusta mehu-ja keksivarastojen täydentämiseen, muuta emme sieltä löytäneet.

Paluumatkalle otimme viisastuneena taksin. Taksi ei tietenkään päässyt samaa reittiä hotellille takaisin ja 200 metrin matka muuttui 20 minuutin kierrokseksi Pearlin kautta torstairuuhkissa. Noh, voi sanoa ”käyneensä” sielläkin. Dohan Pearl on verrattavissa Dubain palmusaareen, joka myöskin on niin sanottu ”manmade island”. Olin jo innoissani varaamassa illallispaikkaa yhteen Pearlin ravintoloista, kunnes kuulin Pearlin olevan täysin kuiva alue eli yksikään ravintola ei saa tarjoilla viiniä tai muuta vahvempaa. Jäimme ihailemaan tarkemmin Pearliä vain hotellin parvekkeelta käsin.

Doha on alkoholipolitiikaltaan muutenkin erilainen esimerkiksi Dubaihin verrattuna. Alkoholia ei saa ostaa lentokentältä saati sitten muualta. Lisäksi vain hyvin rajattu määrä hotelleja saavat tarjoilla alkoholia tiloissaan ja yleensä vain sisätiloissa eli unohda Pina Coladan nauttiminen altaalla. Alkoholin ulkonanauttimiskielto tuli päälle erittäin lyhyellä varoitusajalla vuonna 2013.

DSC_0012

MUSEUM OF ISLAMIC ART JA AL CORNICHE

Dohan ehdottomasti parasta antia on Museum of Islamic Art (MIA). IM Pein suunnittelema kulmikas rakennus pisti silmään pilvenpiirtäjien joukosta. Museo oli mielenkiintoinen sekä sisältä, että ulkoa. Sisäänpääsy oli ilmainen. Jopa meidän kolmivuotias malttoi tutkia Creatures in Islamic Art osuuden ilman pahempaa narinaa. Mielenkiintoisin näyttelyn osa oli omasta mielestäni kuitenkin Qajar Women ”Images of Women in 19th century Iran” sekä museon pieni lahjakauppa, josta piti tietty hankkia viidellä rialilla uusi muistivihkonen matkakirjoituksia varten.

MIAa reunustaa puisto, jossa on iso lasten leikkipaikka sekä rantakatu. Puisto sekä Al Corniche, rantakatu, olivat täynnä paikallisia viettämässä viikonloppua. Länsiexpattien vähyys oli Dubaihin verrattuna silmiinpistävää.

DSC_0081imageimageimageDSC_0140DSC_0146DSC_0136

SOUK WAQIF

Toinen listalla ollut nähtävyys oli Souk Waqif. Soukista tuli disneymäinen fiilis, vaikka se onkin rakennettu vanhan beduiinimarkkinapaikan tilalle ja perinteistä rakennustapaa kunnioittaen. Perinteisten mattojen ja huivien lisäksi soukista löytyivät eläinmarkkinat, josta olisi voinut kartuttaa karvajoukkoa kotona kissojen tai liskojen muodossa. Meidän ostokset jäivät yhteen pupuilmapalloon (10QAR).

Kävimme illallisella soukissa sijaitsevassa thaimaalaisessa Jasmine ravintolassa, jonka ruoanlaatua kuvaa ehkä sanat keskivertojen keskiverto eli perusmättöä. Olisi pitänyt jaksaa nähdä vaivaa ja hakea joku paikallinen ravintola tai maistaa paikallisten naisten uppopaistamia herkkuja, joita myytiin keskellä soukia. Virallisen ”Karwa” taksin metsästäminen takaisin hotellille olikin oma operaationsa. Epävirallisia takseja on tarjolla, mutta emme uskaltaneet ottaa riskiä.

DSC_0172imageimageimage

Nämä kolme nähtävyyttä, MIA, Al Corniche ja Souk Waqif huitelevat yleensä top3:ssa kaikissa Dohan matkaoppaissa ja ihan syystä. Dhow risteilyjä sekä aavikkosafareja tarjotaan muissakin Lähi-Idän kohteissa, joten jätimme ne väliin ja keskityimme vain näihin kolmeen nähtävyyteen.

Jos aikaa olisi ollut enemmän kuin 3 päivää, olisi Heritage House, 1935 rakennettu perinteinen talo ollut myös listalla sekä pojalle Dohan eläintarha. Lisäksi olisin etsinyt jonkun kivan paikallisen kahvilan hyvällä näköalalla shishan polttoon.

imageimageimageimage

Dohasta jäi päällimmäisenä mieleen MIA, Ritz Carltonin erinomainen palvelu sekä rakennustyöt. Jalkapallon MM-kisojen rakentaminen näkyi jatkuvina tietöinä ja nostureina. Doha on näppärä kohde viikonloppureissulle, pidemmällä reissulla pitäisi varmaan vuokrata auto ja suunnata Dohan ulkopuolelle tutkimaan maastoja. Iso plussa erinomaisesta lentokentästä, jossa oli huomioitu sekä lapset että aikuiset.

Tämän vuoden lokakuusta alkaen Qatar Airways aloittaa lennot Helsingistä Dohaan. Qatar Airwaysillä on hyvät yhteydet mm. Australiaan ja Afrikkaan, mutta suosittelen tekemään myös pienen stopoverin Dohaan, jos matka-aika vaan antaa periksi. Mielestäni tuo kolme päivää oli oikein sopiva aika Dohan tutkailuun.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, 24 huhtikuun, 2016 at 22:04

  Kiva postaus Dohasta. Vaikuttaa paikalta, jonne voisin hyvinkin lähteä pariksi päiväksi. Hassua, että MM-kisoihin on vielä monta vuotta, ja silti se jo näkyy katukuvassa niin vahvasti.

  • Reply destinationloma sunnuntai, 24 huhtikuun, 2016 at 22:57

   Totta, tosin osa noista tietöistä ja rakennuksista on varmaan ihan normaalia ”kasvua” eikä liity välttämättä jalkapallon MM-kisoihin millään lailla, mutta vuoteen 2022 mennessä on Qatarilla aika jäätävän isoja suunnitelmia rakennettavana (dailymail kirjoitti niistä ison jutun noin vuosi sitten).

 • Reply Annika sunnuntai, 24 huhtikuun, 2016 at 22:09

  Kävin viime vuonna Dohassa päivän pikavisiitillä ja pääsuunnitelmani oli käydä MIA:ssa, mutta osuin kaupunkiin juuri sinä ainoana viikonpäivänä kun museo on suljettu, harmitti! 😀

  • Reply destinationloma sunnuntai, 24 huhtikuun, 2016 at 23:01

   Voi harmi ? En katso itseäni mitenkään kultturelliksi ihmiseksi, joten tällainen tavallinen tallaajakin viihtyi tuolla hyvin. Lapsen kanssa matkatessa museoissa ei voi oikein viettää tuntikausia, mutta ensimmäistä kertaa tuntui siltä, että olisin mielelläni kolunnut jokaisen näyttelyn ja aika loppui kesken.

 • Reply sonjanette | FIFTYFIFTY maanantai, 25 huhtikuun, 2016 at 19:32

  Jotenkin vaikutti tosiaan kuvien perusteella aika samanoloiselta kuin Dubai. Varsinkin nämä Souq Waqif kuvat toivat mieleeni Bur Dubain Bastakiyan. Kiva vinkki, että Dohaan riittäisi kolmisen päivää aikaa tutustumiseen. MIA kuulosti kiinnostavalta!

  • Reply destinationloma maanantai, 25 huhtikuun, 2016 at 21:20

   Kiitos kommentista ? Aika samankaltaiseksi he ovat Dohaa viemässä kun Dubai. Tosin sanoisin, että Dubaissa on enemmän aktiviteettia tarjolla ja aurinkolomaan ihan eri puitteet kuin Dohassa, ainakin tällä hetkellä. Kaikesta huolimatta ehdottomasti käynnin arvoinen. Toivottavasti he onnistuvat säilyttämään tiettyä aitoutta, eivätkä kadota kaikkea pilvenpiirtäjien alle.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.