Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kohteet Oman

Löydä aito Arabia, Muscat – Oman

sunnuntai, 27 maaliskuun, 2016

Muscatista löytää vielä aitoa arabialaista kulttuuria, jonka monet muut Lähi-idän pääkaupungit ovat kadottaneet pilvenpiirtäjien ja bling blingin alle. Se on loistava vaihtoehto lyhyelle 4-5 päivän lomalle. Muscatissa on oma viehätyksensä, kun se uinuu keskipäivän kuumuuden alla ja herää siestan jälkeen eloon.

Oman matkailumaana on suht uusi tuttavuus ja Muscat yllättävän rauhallinen kohde ollakseen pääkaupunki. Muissa vierailemissamme pääkaupungeissa elämä on ollut paljon hektisempää. Kaupunki kärsii tosin monen muun Lähi-idän kohteen tapaan ajoittain järkyttävistä liikenneruuhkista, joista saimme myös kokea oman osamme.

Muscatissa on mielestäni kaksi ehdotonta nähtävyyttä, jotka kannattaa mahduttaa pitkään viikonloppuun, Mutrah Souk ja Sultan Qaboos Grand moskeija. Moskeija oli Sultan Qaboosin lahja omanilaisille hänen juhliessa 30 vuotta vallassa oloa. Kolmas ehdoton olisi uusi oopperatalo muttemme valitettavasti päässeet testaamaan sitä, sillä meidän vierailun aikana ei ollut mitään mielenkiintoista näytöstä.

SULTAN QABOOS GRAND MOSKEIJA

Heitin huivin päähän ja löysin itsestäni sisäisen arabinaisen. Moskeija oli kaunis ja tunnelma rauhoittava. Emme törmänneet kovinkaan moneen turistiin ja saimme rauhassa ihailla Iranissa käsintehtyä mattoa, jonka tekemiseen kuuleman mukaan meni 600 naiselta vuosia (lähteestä riippuen 2,5 vuodesta neljään vuoteen). Kyseessä on maailman toiseksi suurin käsinkudottu matto. Moskeijan ihailun jälkeen joukko paikallisia naisoppaita pyysivät meidät teelle ja taatelille turistitoimistoon, jossa vaihdoimme pari sanaa koraanista ja kristinuskosta.

Lähi-idässä asuneena tiukka pukeutumiskoodi moskeijassa vieraillessa on itsestäänselvyys. Unohda tiukat ja niukat vaatteet. Asun pitää olla löysä ja peittää tarpeeksi. Huivi päässä on ehdoton, muuten ei sisälle ole asiaa. Puketumiseen kiinnittäisin muutenkin Omanissa tarkemmin huomiota. Toisen maan tapojen kunnioittaminen kuuluu sielun sivistykseen.

imageimageimageMoskeija 2 Moskeija 1 DSC_0232

MUTRAH SOUK

Mutrah Soukissa voi aistia vielä vanhan ajan markkinapaikan tuntua. Kujilla tuoksuu oud ja frankincense (olibaanihartsi). Hypistelin hopeisia, raskaita koruja ja pronssista kulhoa. Hintaa kulholle jäi vielä yli 60 euroa tinkimisen jälkeen, mikä Aasian markkinahintoihin tottuneelle tuntui aika kovalta. Mutrah soukista lähti mukaan vain ”aladdin” lamppu koristeeksi. Koristeellinen hopeinen rasia jäi vaivaamaan mieltä ja nyt harmittaa, etten kysynyt edes hintaa.

Muscat ei ole shoppailijan unelma. Kävimme Muscatin uusimmassa ostoskeskuksessa Muscat City Centrerissä kahvilla, mutta jätimme ostokset väliin. City Centeria voi verrata Dubain Marina Mallin ja Wafin risteytykseen. Keskittäisin ostokset sen sijaan Mutrah Soukin kujille sekä Amouage-tuoksuun. Amouagen perusti Omanin Sulttaani vuonna 1983, sillä hän halusi elvyttää vanhan tuoksuperinteen. Kaikista halutuin olibaanihartsi kasvaa Dhofarissa, Omanin eteläisessä osassa. Nykyään Amouage on kasvanut kansainväliseksi ja tunnetuksi tuoksutaloksi.

imageMutrah

CORNICHE JA LUKSUSHOTELLEJA

Oman on luksushotellien luvattu maa ja Muscat ei tee kaupunkina poikkeusta. The Chedi on roikkunut parhaiden hotellien listoilla jo vuodesta 2003. Hotelliharrastajien vertailuhan menee oheisesti: kallis, kalliimpi, kallein, Muscat. Muscatin hotellihinnat ovat ihan omassa luokassaan sesongista riippumatta. Chedi jäi valitettavasti meiltä kokematta, sillä kyseessä ei ole kaikkein lapsiystävällisin hotelli. Sen sijaan asuimme hieman keskustan ulkopuolella sijaitsevassa Shangi La Barr Al Jissahin Al Waha hotellissa, joka on lapsiperheille oiva valinta. Tarkempi arvostelu hotellista tulossa.

Moskeijan ja Soukin lisäksi kävimme kävelemässä Cornichella, ihailimme Mutrah linnoitusta alhaalta käsin ja ajoimme läpi hiljaisten Muscatin kaupunginosien. Auto on ehdoton Muscatissa matkaillessa, sillä välimatkat eri kohteiden välillä ovat pitkiä. Rehellisesti sanoen, en edes nähnyt yhtään bussia, vaikka periaatteessa maassa on kait jonkinlainen bussiverkosto. Käytännössä kaikki liikkuvat autolla. Bensahan on tunnetusti Lähi-idässä puoli-ilmaista, Suomen hintoihin verrattuna.

Muscat on mielestämme yksi Lähi-idän salassa pidetyistä helmistä, joka on onnistunut kehittämään omaa turismiaan luopumatta kuitenkaan perinteistä ja aitoudesta. Vieraile siellä siis ennenkuin rakennusnosturit valtaavat sen, rakennukset alkavat kohoamaan taivasta kohti ja kiiltämään muiden alueen kaupunkien tavoin.

imageMuscatDSC_0330 DSC_0336

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.