Suomen suurin matkablogiyhteisö

Parga, Kreikka

Tämä matka on tehty jo heinäkuussa 2017.

Tämä seitsemän päivän matka heinäkuussa tehtiin Aurinkomatkojen kautta, kustannuksien ollessa noin 560€/hlö.

Parga

Kreikan länsirannikolla sijaitseva Parga on mantreella, lähellä Albanian rajaa. Meidän lentomme saapui Prevezaan, noin tunnin ajomatkan päässä Pargasta etelään. Parga houkutti meitä kirkkaine vesineen ja kauniine rantakatuineen.

Rantakatu

Pargan kylä on rinteessä ja muodostuu useammasta poukamasta. Pohjoisimpana on ranta nimeltä Valtos, jossa on hienoa hiekkaa ja kylän suurimmat resortit. Aivan kaupungin keskustassa on Krionerin ranta, josta on näkymät Panagian pienelle saarelle ja kappelille. Eteläisimpänä on pieni Piso Krioneri, jonka ranta on kiveä. Kylän pääkatuja on kaksi, rinteessä kulkeva autotie ja rannassa kulkeva kävelykatu, muuten kylän kadut ovat pieniä kujia.

Majoittuminen

Hotellivalintamme oli Akanthus studios, pieni huoneistohotelli Krionerin ja Piso Krionerin välistä, aivan keskustan tuntumasta. Huoneessa oli näppärä pieni keittonurkkaus aamupalan laittamista varten, lähin kauppa ja leipomo olivat heti tien toisella puolella. Hotelli oli siisti, huone täysin remontoitu ja omistajat mukavia. Takapihan puolella oleva terassimme oli tilava, mutta näköesteitä naapureihin ei ollut. Myös naapurien kylpyhuoneiden (avoimet)ikkunat antoivat takapihalle päin aiheuttaen ei niin mukavia taustaääniä aamupalapöytään.. Takapihan näkyvät eivät ole kummoiset, pusikkoinen mäki ja yksi sitruunapuu, mutta kyllä siinä iltansa mukavasti istuskeli. Huoneessa oli tallelokero ja ilmastointi, mutta molemmista veloitettiin lisämaksu jos niitä halusi käyttää.

Ajanvietteet

Vietimme aikaa pienimmällä Piso Krionerin rannalla, joka oli meitä lähinnä eikä niin ruuhkainen kuin Krioneri. Rannan päässä mäen päällä oli ihana lounaspaikka, josta avautui mahtavat näkymät merelle.

Piso Krionerin ranta

Noin neljän kilometrin päässä Pargasta on Lichnos ranta, jonne kävelimme oliivipuiden siimeksessä kulkevia patikkapolkuja pitkin. Patikkapolku oli hyvin merkitty ja lähti ravintola Perivolin lähistöltä. Lämpötilan lomamme aikana ollessa jatkuvasti +35, päätimme palata takaisin venetaksilla, patikkapolku kun oli aika mäkistä maastoa. Venetaksi kulkee Lichnos – Parga – Valtos välillä aikataulun mukaan ja maksaa muutaman euron suuntaansa.

Snorklauspysähdys Antipaxoksella

Veneellä teimme päiväretken Antipaxokselle ja Paxokselle. Veneet ovat iltaisin Pargan satamassa, josta voit ostaa itsellesi paikan seuraavaksi päiväksi retkelle. Antipaxoksella päästiin snorklaamaan uskomattoman kirkkaisiin vesiin sekä katselemaan saarta ja sen luolia mereltä päin. Iltapäivän kiertelimme vapaasti Paxoksen Gaios-kylää joka oli aivan ihana! Gaios on suojassa saaren takana ja selkeästi purjehtijoiden suosiossa sataman koosta ja käyttöasteesta päätellen. Tässä pikkuisessa kylässä aika tuntui loppuvan kesken, tämän saaren rauhaan haluaisin palata vielä joskus uudelleen!

Gaios, Paxos

Teimme myös Aurinkomatkojen kautta retken Acheron joelle, joka kreikkalaisen mytologian mukaan on manalan joki. Kreikkalainen mytologia on kiinnostavaa, mutta kyllä paikkakin oli kaunis! Vaikka se onkin yksi isoimmista nähtävyyksistä, jäi suuret massat lähelle palveluja ja pienellä kahlaamisella pääsi omaan rauhaan. Vesi on aivan jäätävän kylmää, mutta tarujen mukaan sinne kastautuminen antaa kuolemattomuuden..

Pargan keskustassa on historiasta tai hyvistä maisemista kiinnostuneille Venetsialainen linnoitus, joka iloksemme oli ilmainen! Käväisimme linnoituksella matkalla Valtoksen rannalle, puiden varjossa sai toivotun levähdyshetken helteessä kävelyyn. Valtoksen ranta ruuhkaisuudessaan ja törkyisyydessään oli meille pettymys ja palasimmekin pikaisen uinnin kautta lounaalle keskustaan ja takaisin Piso Krionerin rannalle.

Eräänä iltapäivänä pakkasimme kuivasäkkimme juotavalla ja uimme Krionerin rannalta edessä olevalle Panagian pienelle saarelle. Jos vesi on alhaalla, ainakin pidempi ihminen pääsee kävelemään koko matkan. Aiheesta kiinnostuineille, Panagian saarelta löytyy myös yksi geokätkö joka meidänkin oli pakko käydä hakemassa vaikkei aktiivisia kätköilijöitä ollakaan.

Krionerin ranta Panagialta päin

Mikä yllätti?

Parga on kohteena levittäytynyt yllättävän laajalle alueelle ja alueet ovat profiloituneet eritavoin. Lapsiperheet keskittyivät selkästi isompiin resortteihin Valtosille, kun taas pariskuntamatkailijat olivat keskustan tuntumassa. Vaikka päivisin ihmismäärä Pargassa ei tuntunut erityisen isolta, oli iltaisin rantakadulla aivan mieletön ruuhka. Kaikki kylän ravintolat ovat keskittyneet rantakadun tuntumaan ja kaikki tuntuivat lähtevän juuri pimeyden laskeutuessa liikeelle. Ruuhka oli mulle ahdistava, verrattavissa Stockmannin huippuvuosien Hullut päivät-ruuhkaan. Lähdimmekin yleensä jo ennen auringonlaskua liikenteeseen, jolloin ravintolasta sai paremman pöydänkin helpommin.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Raija sunnuntai, lokakuu 6, 2019 at 08:39

    Kun menee Parhaan toukokuussa tai syyskuussa,siellä ei ole ruuhkaa vaikka toki ihmisiä on ja sehän on luonnollista. Parga on sympaattinen pikkukaupunki jonne palaan vuosittain.

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.