Suomen suurin matkablogiyhteisö

Paleohora, Kreeta

Tämä matka on tehty jo kesäkuussa 2016.

Ensimmäinen yhteinen matkamme pariskuntana toteutettiin edullisena äkkilähtönä Aurinkomatkojen kautta Paleohoraan juhannussuunnitelmien puuttuessa. Matkan kestomme oli 7 päivää ja hotellimme oli perustasoinen huoneistohotelli Lito.

Mikä Paleohora?

Paleohora on pieni kylä Kreetan saaren eteläosassa, johon ajomatkaa vuoriston yli on noin kaksi tuntia lähimmältä Hanian lentokentältä. Vaihtoehtoina on vuokrata auto, käyttää julkista liikennettä (bussia) tai ottaa matka kokonaisuudessaan matkatoimistolta kuljetuksineen. Oma kokemus on tästä viimeisimmästä vaihtoehdosta, täydestä pakettimatkasta. Aurinkomatkojen bussi tekee vuoristossa pysähdyksen tienvarressa olevan kuppilan kohdalle, jossa ehtii hyvin juomaan yhden juoman ja käymään vessassa ennenkuin matka jatkuu. Jos on taipumusta matkapahoinvointiin, ota pahoinvointilääke etukäteen ja varaudu muovipussilla.

Paleohoran kylä on varsin pieni ja bussi pystyy ajamaan vain kylän päätien läpi, joten kävelymatkaa hotellille saattaa tulla muutamia kortteileita. Suosittelen latamaan Google Mapsiin loman kohdealueen offline-tilaan jo kotona, säästää hermoja jos nälkäväsykiukku vaivaa, suuntavaisto on hukassa ja sinut tiputetaan bussista odottamattomaan paikkaan.

Jalkapallon MM-kisat, myös telkkarit tuotiin kadulle

Paleohoran kylä itsessään on hyvin pieni, eikä aktiviteetteja juurikaan ole. Iltaisin 18 aikaan osa kaduista suljetaan autoilta ja ravintolat nostavat pöytänsä kadulle. Kylän länsipuolella on isompi ja matalampi hiekkaranta aurinkotuoleineen, kun taas itäpuolella oleva ranta on pienempi ja syvempi pikkukiviranta,. Lähistöltä löytyy muutamia suosittuja patikointireittejä joita varten tullaan kaumpaakin.

Itäpuolen ranta oli ihanan rauhallinen

Mopon vuokraaminen

Me vuokrasimme yhdeksi päiväksi mopot käyttöömme, mopon vuokra oli 20€/pv. Huomionarvoista oli vuokraajan asettama rajoitus, mopoilla ei saanut ajaa 40 kilometriä kauemmas Paleohorasta. Liikenne tällä suunnalla oli rauhallista, joten mopolla uskaltaa hyvin liikkeelle hieman kokemattomampikin kuski. On kuitenkin hyvä muistaa, että liikennesääntöjä ei noudateta Kreikassa meidän tottumalla tavalla ja risteyksissä autot saattavat väistämisvelvollisuudesta huolimatta tulla vauhdilla eteen. Ajoimme mopoilla aamupäiväksi länteen Gialiskarin ja Sandy beachin rannoille. Lounaalle lähdimme pohjoisen suuntaan pieneen Anidrin kylään, josta löytyi mahtava meze-ravintola heti tien vierestä. Iltapäivällä ajelimme itään, josta löytyy lisää rantoja.

Päiväreissu Elafonissille

Teimme myös omatoimisesti päiväretken Elafonissin rannalle, jota tituleerataan Kreikan parhaaksi rannaksi. Paleohorasta lähtee päivittäin vene Elafonissiin, lähtö oli aamula kymmeneltä ja paluu viideltä, venematkan kesto noin tunnin ja vene odotti päivän ajan parkissa Elafonissilla. Vene jää Elafonississa kävelymatkan päähän varsinaisesta kohteesta ja käveltävä polku on kivistä, hikistä ja epätasaista. Huonojalkaiselle en suosittele tätä reittiä ja lastenrattailla ei kannata edes yrittää. Elafonissiin tulee bussilasteittain ihmisiä Kreetan pohjoisosista päiväretkille, joten kovin rauhallisesta kohteesta ei ole kysymys jos liikkeellä on kesä-elokuun välisenä aikana. Rannan alkupäässä tulee vastaan muutama pieni ravintola ja vuokrattavat aurinkotuolit. Pidemmälle käveltäessä väenpaljous hieman rauhoittuu, mutta mitään palveluja kauempana ei ole saatavilla. Omasta mielestäni Elafonissi on hieman ylihehkutettu paikka, vaikkakin kaunis ja kirkasvesinen ranta viettää päivää.

Entäs majoittuminen?

Huoneistohotellimme Lito oli paikallisen pariskunnan pitämä, joka vastasi täysin luvattua. Puhdas remontoitu huone, oma pieni terassi molemmin puolin huonetta ja kaikki tarvittava pieneen kokkailuun löytyi keittiöstä. Meidän vakiintunut tapa on tehdä aamupalamme itse ja syödä päivän loput ateriat ravintoloissa. Hotellilta länteen pääkadun varresta löytyy leipomo ja ruokakauppa, jotka täyttivät meidän aamupalatarpeet täysin. Leipomosta sai myös mahtavat take away-kahvit, joten tällä kertaa ei tarvinnut tyytyä pikakahviin!

Kenelle Paleohora sitten sopii?

Sellaiselle, joka on valmis pötköttämään rannalla koko loman ilman sen enempiä aktiviteetteja. Muutama kauppa vaatteita ja vastaavaa kylältä löytyy, ravintolavalikoimaakin sen verran ettei viikon lomalla tarvitse kahta kertaa samassa ravintolassa syödä ja valinnanvaraakin jää. Jos patikkalomat ovat intohimosi, Paleohora on erittäin hyvä valinta tukikohdaksi patikkaretkille.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Silja keskiviikko, elokuu 7, 2019 at 18:35

  Paleohora kyllä kiinnostaa mutta askarruttaa se, viihtyykö siellä viikkoa jos kylässä ei ole muuta kuin rantaelämää. Kreetalla on oltu monta kertaa ja käyty myös Elafonissin rannalla autolla.

  • Reply tiiakaro lauantai, syyskuu 28, 2019 at 17:56

   Riippuu tietysti mitä lomaltaan hakee. Mitään varsinaista nähtävää Paleohorassa ei tosiaankaan ole, joten suosittelisin kohdetta vain auringonpalvojille 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.