Espanjalaista ruokakulttuuria

Yksi suosituimpia syitä matkustaa Espanjaan (sään ja kulttuurin lisäksi) on gastronomia! Espanjalaisesta keittiöstä löytyy monen monta herkkua, mihin harvemmin suomessa ainakaan arkena kohtaa taikka edes ravintolassa. Tunnetuin perinneruoka on luultavasti paella, joka saattaa koostua joko merenelävistä tai erilaisesta lihasta, kuten kanasta ja jäniksestä. Itse en merenelävä paellasta välitä, mutta moni tuntuu pitävän siitä todella paljon. Itselleni uusi tuttavuus on tortilla, eli perunamunakas, kuulostaa hieman villiltä mutta maistuu hyvälle. Eli jos tilaat espanjalaisessa ravintolassa tortilla, luvassa ei luultavasti ole mikään tex mex tortilla wrappi. Tapaksista lemppareita ovat erilaiset bocadillot, eli pienet patongit ja erityisesti kannattaa kokeilla bocadilloa jossa on perunamunakasta välissä! Epäilyttävää, mutta hyvää. Patatas bravas eli perunaa punaisella kastikkeella. Yksinkertaista, mutta hyvää. Kana/kinkku Qroquetas kuuluvat ykkössuosikkeihin (kalanmakuisista en itse niin välitä) Qroquetit ovat siis nugetin tapaisia friteerattuja pallukoita joissa sisällä täyte. Erilaiset kinkut, juustot ja leipätikut täyttävät usein tapaslautasia sekä oliivit. Leipää syödään oliiviöljyn kanssa. Epsanjalaiseen keittiöön kuuluvat myös ihan perus liharuoat, varsinkin hitaasti kypsytetyt mureat lihat joita tarjoillaan ranskalaisten kera. Olut, sangria, tinto de verano sekä viinit kuuluvat espanjalaisten juomasuosikkeihin. Myös churrot kuuluvat perinneruokiin ja niitä nautitaankin usein aamupalaksi. Churrot ovat ns. friteerattua taikinaa joita dipataan suklaakastikkeeseen. Näitä ruokia on lisää vaikka millä mitalla, mutta edellä mainitut ovat sellaisia mitä ainakin itse olen täällä päässyt kokeilemaan.

Ruokaa on tarjolla aina paljon ja syömään mennään ajan kanssa, pikaista suomalaista lounaskulttuuria harvemmin tapaa.

Täällä on yhtä jos toistakin paikkaa tullut kokeiltua ja voisin suositella muutamaa tässä:

  1. El Tigre – Tätä vaan ei voi tarpeeksi hehkuttaa. Osta juoma saat kasan tapaksia kaupan päälle. Super espanjalainen mesta.
  2. Cervezeria 100 montaditos – Edullinen tapas-ravintola josta saa erilaisia bocadilloja (valikoimassa 100 erilaista)
  3. Restaurante Puerto rico – Täältä sai kunnon espanjalaista ruokaa kuten paellaa, liharuokia sekä tapaksia. Hinnat ovat edullisia ja hintalaatusuhde on hyvä.
  4. Chocolateria sin gines – Ihania tuoreita churroja ja suklaakastiketta! Madridin suosituin churro-ravintola ja seiniltä voi bongailla itsellekkin tuttuja julkisuuden henkilöitä jotka ovat paikassa vierailleet.

Madridista löytyy ravintoloita joka lähtöön kun hiukan malttaa poistua Gran vian ja solin alueelta, löytyy kivoja paikkoja ja hinnatkin ovat huomattavasti halvempia.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply