Suomen suurin matkablogiyhteisö

Riikan parhaat palat

Kävin kesällä ensimmäistä kertaa Riikassa ja Latviassa, ja tykästyin sekä maahan että kaupunkiin. Riikassa on helppo liikkua, sillä kävellen pääsee kätevästi kaikkialle. Riika on kaunis kaupunki, ja mä viihtysin siellä todella hyvin. Vanha kaupunki on kaunis, ja siellä on toinen toistaan ihanampia kahviloita. Riika on rauhallinen kaupunki, missä riittää hyvin nähtävää pariksi päiväksi.

Riika on siitä oiva kohde, että sinne pääsee helposti Suomesta. Lentäen pääsee Turusta ja Helsingistä, eikä matka kestä kovin kauaa. Bussiyhteydet muista Baltian kaupungeista ovat hyvät, eivätkä bussiliput ole turhan kalliita.

Vanha kaupunki

Mä tykkää vanhoista kaupungeista, ne ovat yleensä tunnelmallisia ja kauniita paikkoja. Odotin siis innolla Riikan vanhaan kaupunkiin tutustumista, eikä alue jättänyt kylmäksi taikka pettänyt odotuksia.

Riika perustettiin 1200-luvun alussa, ja kaupunkistatuksen se sai vuonna 1225. Keskiajalla Riika oli tärkeä hansakaupunki, nykyään kaupunki on moderni ja hieno sekoitus erilaista arkkitehtuuria. Parikymmentä vuotta sitten Riikan vanha kaupunki pääsi Unescon maailmanperintölistalle.

Hieman yllättäen vanhasta kaupungista voi bongata Saksan Bremenistä tutun nähtävyyden; Bremenin soittoniekat. Riikan soittoniekoilla tosin on poliittinen merkitys, sillä toistensa selissä seisovat eläimet kurkistavat rautaesiripun toiselle puolen. Veistos on vuodelta 1990, ja se symbolisoi kaikkea uutta, mikä rautaesiripun takaa paljastui.

Vanhan kaupungin alueella on kaksi hienoa, korkeaa kirkkoa; Pyhän Pietarin kirkko sekä tuomiokirkko. Ainakin ensimmäiseksi mainitussa on näköalatasanne, missä voi katsella Riikaa ylhäältä käsin.

Vanha kaupunki on täynnä toinen toistaan ihanampia kahviloita, ja ravintoloitakin on paljon. Tietysti löytyy myös useita erilaisia kauppoja ja putiikkeja.  

Kolme veljestä

Riikan vastine Tallinna kolmelle siskokselle on kolme veljestä. Kolme veljestä on Riikan vanhimmat keskiaikaiset asuinrakennukset, ja vanhin taloista on peräisin 1400-luvun loppupuolelta. Kaksi muuta taloa ovat 1600- ja 1700-luvuilta, ja nykyään taloissa toimii Riikan arkkitehtuurinen museo.

Kissatalo

Keltainen, kaunis kivitalo vanhassa kaupungissa ei ensisilmäyksellä vaikuta mitenkään erikoiselta. Talon katolle katsoessa kyseisen rakennuksen erikoisuus paljastuu; katolla on kaksi mustaa kissaa, yksi kummasakin päässä. Talo on vuodelta 1909, ja tarinan mukaan talon omistaja halusi kissat katolle, hännät käännettyinä kohti erästä killan taloa, sillä kissatalon omistajalla oli jonkinlaista kaunaa kiltaa kohtaan. Myöhemmin kissat kuitenkin käännettiin niin, että niiden kasvot ovat kiltataloon päin.

Kanaaliristeily

Risteilyä Daugavajoella sekä pientä kanaalia pitkin ei kannatta jättää välistä Riikassa. Noin tunnin mittainen risteily on kiva tapa nähdä vähän erilainen puoli Riikasta, vaikka jonkinlainen selostus olisi ollut kiva. Riga by canal –firman järjestämät risteilyt lähtevät läheltä Vapauden monumenttia, Bastejklans puistosta. Pikkuisiin veneisiin mahtuu parisenkymmentä ihmistä, joten tunnelma on aika tiivis kauniina kesäpäivänä. Veneissä on katos, joten pieni sadekaan ei haittaa. Leveällä Daugavajoella seilatessa tunsi itsensä aika pieneksi matalassa, pienehkössä veneessä.

Laima kello

Laima-suklaa on latvialainen suklaa- ja karkkimerkki. Vanhan kaupungin läheisyydestä löytyy Laiman karkkikauppa, ja hieman kauempaa Laiman suklaatehdas. Komean vapauden monumentin vieressä sijaitsee Laima -kello, mikä on ollut suosittu tapaamispaikka kaupunkilaisten keskuudessa vuodesta 1924. Alun peri kello pystytettiin jotta ihmiset eivät enää myöhästyisi töistä.

KGB:n päämaja (corner house)

Talon kellarissa on vankityrmiä, joihin pääsee tutustumaan vain oppaan kanssa. Mä en vankityrmiin tällä kertaa päässyt tutustumaan, sillä päivän kierrokset oli täyteen varattu. Entiseen KGB:n rakennukseen voi kuitenkin tutustua ilman tyrmissä kiertämistä, jolloin käynti on ilmainen. Kierroksesta talon vankityrmissä maksaa jokusen euron.

Vaikken vankiloiden puolta nähnytkään, oli talo aika karmiva paikka. Suuressa huoneessa kerrotaan Latvian Neuvostoajan miehityshistoriasta, vuosina 1940 – 1991. Paikka on karu, ja on vaikea kuvitella mitä kaikkea talon seinien sisällä on tapahtunut kymmenien vuosien aikana.  

Bastejkalns -puisto

Kaunis puistoalue aivan vapauden monumentin vieressä on rauhaisa paikka viettää iltapäivää. Hauska yksityiskohta on pieni silta, mikä on täynnä lukkoja. Puisto ei ole ainoa lajissaan Riikassa, ja esimerkiksi Esplanadin puisto on kaunis kohde rauhoittumiseen nähtävyyksien katselun välissä.

Art nouveau -talot

Riikan keskustan alueen taloista noin yksi kolmasosaa on rakennettu art nouveau tyyliin. Suurin osa Riikan art nouveau -rakennuksista ovat 1900-luvun alkupuolelta. Riika onkin yksi parhaita kaupunkeja maailmassa ihailla art nouveau arkkitehtuuria. Eniten tähän tyyliin rakennettuja taloja Riikassa on Alberta ielan sekä Elizabetes ielan varrella. Mä en varta vasten käynyt taloja ihmettelemässä, sillä en arkkitehtuurista mitään ymmärrä. Hienon näköisiä art nouveau –talot kuitenkin ovat, ja ne sopivat täydellisesti Riikan katukuvaan.

Riika oli kaupunki mun makuun. Viihdyin siellä hyvin, ja olisin mielelläni ollut kauemminkin kuin pari päivää. Entäs te muut Riian kävijät, millainen mielipide kaupungista jäi?

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Elisa 29.11.2017 at 21:31

    Minä kävin Riiassa toissa kesänä ja tykkäsin. Joskus pitää mennä uudelleen ja yhdistää reissuun vielä Jurmala, siihen ei tuolla ekalla reissulla ollut aikaa eikä oikein säätäkään. Samalla reissulla kävin myös Vilnassa joka hurmasi minut täysin, eli ihan ykkössuosikkia ei Riiasta tuolla ekalla reissulla kuitenkaan tullut.

    • Reply Tanja 30.11.2017 at 22:24

      Mullakin jäi Jurmala välistä, mutta siellä olisi kiva käydä joskus. Mä kävin samalla reissulla myös Vilnasta, mikä on myös todella kiva kaupunki.

    Leave a Reply