Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mitä nähdä Tartossa? Vinkit ihanaan kaupunkiin!

Kesäkuisella Balttian matkalla Viron puolella pysähdyttiin Tartossa yöksi. Tykkäsin Tartosta todella paljon, kaupunkina se on kaunis ja viihtyisä. Lisäksi Tartto on kompaktin kokoinen, joten kaupungin ottaa helposti ja nopeasti haltuun kävellen. Yksi lisäyö Tartossa ei olisi ollut yhtään pahitteeksi, mutta päivässäkin ehti hyvin kierrellä kaupungilla.

Tartossa on useita, mielenkiintoisia museoita. Mä kävin Tarttossa maanantaina, joten kaikki museot olivat harmiksi kiinni. Vanhankaupungin ulkopuoliset kaupunginosatkin jäivät kesän käynnillä välistä, joten mulla on siis monta hyvää syytä palata Tarttoon.

Tartto sijaitsee muutaman tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta. Busseja kulkee tiheään, eivätkä hinnatkaan ole turhan korkeat.  Tallinnan lisäksi yhteydet muuallekin Baltiaan ovat hyvät.

Toomemägi

Toomemägi vanhan kaupungin tuntumassa on kaunis, suuri puisto. Vähän vaivaa ylös kapuamiseen saa nähdä, sillä portaita on paljon. Kauniit maisemat ja rauhallisuus kuitenkin palkitsevat hikisen kiipeämisen. Vehreät lehtipuut hieman peittävät näkymää kohti vanhaa kaupunkia, joten näkyvät eivät ehkä ole Tarton parhaat mutta hienot kuitenkin.

Toomemägi –kukkulalta löytyy yksi Struven ketjun pisteistä. Piste sijaitsee Tähtitornin kohdalla, ja se on helppo löytää. Struven ketju kokonaisuutena kuuluu Unescon listalle, ja pisteitä on kymmenessä maassa. Unescon suojelun piiriin kuuluu 34 pistettä, Suomessa näitä pisteitä on kuusi.

Neuvostoajan jäänne

Vanhasta kaupungista, Raatihuoneen torin tuntumasta, voi bongata jäänteen Tarton neuvostomenneisyydestä. Menneisyyden tuulahdusta voi olla vaikea havaita jos sen olemassaolosta ei tiedä, ja vaikka tietäisikin, voi löytäminen silti olla hieman haastavaa. Vasaraa ja sirppiä kuvastava reliefi löytyy rakennuksen numero 5 seinästä. Löytäminen oli yllättävän vaikeaa, ja Raatihuoneentoriympäristöineen tuli kierrettyä useaan otteeseen ennen oikean talon löytymistä. Talo sijaitsee aika tarkkaan puolivälissä Raatihuoneentoria, ja nykyään talon alakerrassa toimii matkamuistomyymälä. Reliefien pitäisi löytyä, kunhan tarkkaavaisesti katselee tarpeeksi ylös.  

Suutelevat opiskelijat Raatihuoneentorilla on suosittu nähtävyys. Tartto on tunnettu yliopistokaupunki, ja joten suutelevista opiskelijoista on tullut eräänlainen kaupungin symboli. Lämpimänä kesäkuun iltana suihkulähteen ympäristö oli täynnä juuri valmistuneita opiskelijoita. Kaikki halusivat kuvaan juhlavaatteissaan ikoninen suihkulähde taustalla.

Vanha kaupunki

Raatihuoneentori (Raekoja plats) on vanhan kaupungin sydän. Torilta lähtevät pikkukujat kutsuvat tutkimaan niitä, ja jos nälkä yllättää, on vanha kaupunki täynnä kahviloita ja ravintoloita. Raatihuoneentori on täynnä elämää, ja siitä tuli yksi suosikkipaikoistani Tartossa ihmisvilinästä huolimatta. Raatihuoneentorilta voi bongata myös hauskannäköisen vinon talon, missä nykyään toimii taidemuseo.

Mikäli haluaa yöpyä Tarton sydämessä, yhdessä Raatihuoneentorin rakennuksista toimii mukava hostelli, Terviseks BBB.

Emajoki virtaa läpi Tarton, ja vaikkei sen rannoilla ole oikeastaan erityisempää nähtävää, on joen tuntumassa mukava kävellä. Keskustan tuntumassa on pari hienoa siltaa (joista yksi oli harmiksi remontissa kesäkuussa), sekä pari puistoa muistomerkkeineen.

Ootteko muut käyneet Tartossa? Mitä tykkäsitte kaupungista?

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Nicola 30.10.2017 at 14:26

  Olen kerran käynnyt Tarttoossa reilu 10 vuotta sitten, ja haluaisin uudelleen palata tutustumaan koko kaupunkiin. Joten postauksesi tuli kuin tilauksesta, kun haaveilen muutenkin Virossa käymisestä.

  • Reply Tanja 1.11.2017 at 19:25

   Kiva jos postauksesta on hyötyä :) Mä oon alkanut pitämään Virosta paljon, ja seuraavalla kerralla olisi kiva matkustaa maassa vähän enemmänkin.

 • Reply Minttu 3.11.2017 at 19:41

  Oih, olin viikonlopun siellä 15 v sitten ja pidin kyllä paikasta. Vireä, nuorekas ja rento. Helposti lähestyttäviä ihmisiä ja edullista olemista. Käytiin Peipsijärvellä jossain jännässä ortodoksi-(venäläis)kylässä ja nähtiin sovhooseja, autioita kerrostaloja ja muita Venäjän ajan jäänteitä.
  Kiitos tästä muisteluhetkestä, edelleen tutun näköistä.

  • Reply Tanja 5.11.2017 at 14:09

   Kiva kuulla! Tartto tuntuu olevan pidetty paikka, ja sitähän se on :)

 • Reply Ananas2go 4.11.2017 at 18:59

  Kiitos! Huomasin, että Tartossa on pian IdeeJazz, joten olisi syy päästä Tallinnaa pidemmälle.

  • Reply Tanja 5.11.2017 at 13:55

   Siinähän on hyvä syy lähteä Tallinnaa kauemmas :)

 • Reply Marianne/Heavy Metal Traveler 8.11.2017 at 17:36

  Tartto on kyllä ihana paikka, ja tunnelmaltaan ihan erilainen kuin Tallinna. Jotenkin fiilis on lähempänä Vilnaa. Omia Tartto-suosikkejani listalla on paljon, mutta pakko myöntää että joka reissulla on käytävä Ruutikellarissa sekä yliopiston kahvilassa. Molemmat niin kivoja, tunnelmaltaan omalaatuisia paikkoja. Paras Tarton-matkani on muutaman vuoden takainen reissu jonka tein äitini ja äitini virolaisen ystävän kanssa. Hän oli opiskellut Tartossa 70-luvulla ja kertoi, millainen kaupunki silloin oli. Monet asiat näki sen jälkeen aivan uusin silmin.

  • Reply Tanja 9.11.2017 at 20:16

   Ehdottomasti tunnelma Tartossa on erilainen kuin Tallinnassa. Pitää laittaa mieleen noi sun mainitsemat paikat ensi kertaa varten :)

  Leave a Reply