Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vinkit hostellielämään

Mä tykkään yöpyä hostelleissa, sekä hinnan että tunnelman takia. Matkustan paljon yksin, ja hostelleista löytyy aina juttuseuraa jos sitä sattuu kaipaamaan. Tykkään hostellien rennosta tunnelmasta sekä eräänlaisesta yhteisöllisyyden tunteesta.

Tähän mennessä olen ollut tyytyväinen niihin hostelleihin joissa olen yöpynyt, vaikkeivät kaikki ole olleet täydellisiä löytyjä. Sellaisia hostelleita mihin en enää uudestaan menisi, ei ole kuin muutama. Hostelleilla tuntuu olevan hieman kyseenalainen maine, ja hostellit mielletään vain nuorten biletyspaikoiksi. Toki suurin osa hostellimajoituksen valitsijoista on nuoria, mutta myös vanhempia ihmisiä hostelleissa näkee. Tarjonta hostelleissa on laaja, joten myös erityyppisiä hostelleja on paljon. Hostellien joukosta löytyy niitä bilepaikkoja, mutta myös niitä rauhallisia, idyllisiä paikkoja.

Hostellin valitseminen & varaaminen

Samoin kuin hotelleita, myös hostelleja on eri tasoisia ja eri kokoisia. Arvosteluja kannattaa lukea netistä ennen hostellin valitsemista, mikäli ei halua päätyä bileparatiisiin tai muuten vähän huonompimaineisempaan paikkaan. Mä kurkkaan arvostelujen lisäksi myös hostellien nettisivut ja joskus myös Facebook-sivut, sillä niistäkin saa usein jonkinlaisen kuvan hostellista.

Mä oon hostelleja etsinyt ja varannut pääasiassa Hostelworldin kautta, silloin tällöin myös Lonely planetin sivuilta. Hostelli varatessa kannattaa tietenkin kurkata myös hostellin omat nettisivut, sillä hinnat ovat joskus edullisempia varatessa suoraan hostellin omilta sivuilta. Kaikilla hostelleilla ei ole omaa nettivarausjärjestelmää, vaan hostellin nettisivuilta ohjataan tekemään varaus esim. Hostelworldin sivuille. Hostelworld on kattava ja helppokäyttöinen sivu, missä hakutuloksia voi säädellä esim. hinnan, huoneen tyypin ja sijainnin perusteella.

Mulle hostellin valinnassa sijainti on todella tärkeä juttu. Yksin matkustaessa tykkään valita sellaisen hostellin, mikä sijaitsee kaupungin keskustassa ja/tai hyvien kulkuyhteyksien varrella. Toki hinnallakin on merkitystä, mutta mielelläni maksan vähän enemmän sellaisesta hostellista mikä sijaitsee hyvällä paikalla. Toinen tärkeä valintakriteeri ovat asiakasarvioit, joita yleensä luen parilta eri sivulta.

Huoneet

Hostelleissa voi valita dorm-huoneen tai yksityisen huoneen. Lähes kaikissa paikoissa yksityiset huoneet jakautuvat kahden hengen huoneisiin ja yhden hengen huoneisiin. Jossain yksityisissä huoneissa saattaa olla oma wc, mutta usein wc ja suihku löytyvät käytävältä. Valitsipa sitten dormin tai oman huoneen, kannattaa pakata korvatulpat mukaan jos tietää ettei pysty nukkumaan äänekkäässä ympäristössä. Hostellista ja huonenaapureista riippuen erilaisia ääniä voi kuulua paljon tai ei yhtään.

Mä valitsen usein yksityisen huoneen, koska nukun omassa huoneessa paremmin kuin dormissa. Dormeistakin kokemusta löytyy, muun muassa Sveitsistä ja Uudesta-Seelannista. Dormeja löytyy eri kokoisia, suurimmissa voi nukkua samaan aikaan jopa parikymmentä ihmistä. Usein dormit jaetaan vielä naisten ja miesten dormeihin sekä sekadormeihin. Sekadormit ovat yleensä hieman halvempia kuin yhden sukupuolen dormit.

Mikäli aikoo dormeissa yöpyä, kannattaa ostaa pieni lukko millä saa rinkan tai matkalaukun lukkoon päivän ajaksi. Dormeissa melko yleisiä ovat lukittavat kaapit, joita jokaiselle on yksi. Kaapit saattavat kuitenkin olla niin pieniä, että sisälle ei mahdu isompaa laukkua. Kaikissa kaapeissa taas ei ole valmiina lukkoa, joten oman lukon ostaminen kannattaa.

Hostelleista riippuen dormeissa on joko kerrossänkyjä tai yksittäisiä sänkyjä, kerrossängyt ovat huomattavasti yleisimpiä. Yksityisissä huoneissa yksittäiset sängyt ovat yleisempiä, mutta eivät kerrossängyt kahden hengen huoneissa ole mitenkään harvinaisia. Dormeissa sängyt jaetaan yleensä saapumisjärjestyksessä, joten kannattaa saapua mahdollisimman aikaisin jos haluaa nukkua kerrossängyn alapedissä.  

Hostellien varustelutaso & palvelut

Voisin väittää kaikissa hostelleissa löytyvän keittiön, missä on mahdollisuus tehdä itse ruokaa. Mun kokemuksien mukaan leittiöissä on muutama kaappi ruokien säilyttämistä varten, ja myös jääkaapissa voi säilyttää omia ruokia. Kaikki ruuat kannattaa (ja yleensä pitää) merkata omalla nimellä. Merkkaamisesta huolimatta kannattaa varautua siihen, että ruokaa saattaa hävitä muiden suihin. Mulle näin on käynyt kerran, eräässä suuressa hostellissa Wellingtonissa. Jääkaapista hävisi maitoa ja jotain hedelmiä, eli ei mitään kovin arvokasta, mutta kyllähän toisten ruokien syöminen aina harmittaa. Hostellien keittiössä on tullut tehtyä aika paljon ruokaa, ja jokainen hostellin keittiö on aina hieman erilainen. Suurin osa keittiöistä ovat olleet siistejä, mutta mukaan on myös mahtunut niitä aika ällöttävän näköisiä yksilöitä.

Omien kokemuksieni mukaan petivaatteet kuuluvat huoneen hintaan useimmissa paikoissa. Mikäli näin ei ole, pystyy ne vuokraamaan hostellilta. Pyyhkeet kuuluvat harvoin huoneen hintaan, mutta sellaisen pystyy yleensä vuokraamaan jos omaa pyyhettä ei mukana ole.

Mulle hostellissa tärkeintä on hyvä sijainti ja siisti sekä turvallinen ympäristö. Aamupala on aina kiva lisä, vaikkei se hostellissa olekaan samaa tasoa kuin hotellissa. Aika usein hostellien aamupala koostuu paahtoleivästä, muroista ja jonkinlaisista hedelmistä. Joissain paikoissa tarjolla voi olla jugurttia. 24/7 avoinna oleva vastaanotto on sekin kiva lisä, varsinkin jos tietää saapuvansa hostelliin keskellä yötä.

Hostellit tarjoavat usein erilaisia päiväretkiä lähialueille, mutta mä en ole retkiä koskaan hostellista varannut. En usko että retkiä saa halvemmalla hostellista varattuna, mutta mahdollisuus tehdä retkivarauksia on olemassa.

Wi-fi sisältyy aina huoneen hintaan (korjatkaa jos teillä on muuta tietoa!). Toimivuus on täysin eri asia, ja aina wi-fi ei toimi kunnolla huoneessa, mutta yleisissä tiloissa kyllä.

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Lauri 18.10.2017 at 13:23

  Korjaatko tuon ”ketä potee jatkuvaa matkakuumetta”. On niin törkeä kielioppivirhe, että vie makua koko blogista

  • Reply Tanja 18.10.2017 at 21:01

   Ikävä kuulla että ”ketä” -sanan käyttö häiritsee ja vie makua koko blogista. Olen Turusta kotoisin, missä
   ”ketä” -sanan käyttö kuuluu murteeseen. Sana siis eksyy blogiin silloin tällöin ihan huomaamatta, sillä käytän kyseistä sanaa puheessa päivittäin.

 • Reply Helena 23.10.2017 at 22:06

  Siisteys ja esteettömyys ovat tärkeitä. Tukholman Interhostellissa molemmissa oli paljon parannettavaa.
  Tässä omia kokemuksiani siitä:
  https://mahotonreissaaja.blogspot.fi/2017/10/hostellielaman-plussat-ja-miinukset.html.

  • Reply Tanja 1.11.2017 at 19:21

   Kiitos linkistä, pitää käydä lukemassa! :)

  Leave a Reply