Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ihana kesäpäivä Raumalla

Kävin pari viikkoa sitten ensimmäistä kertaa Raumalla näin aikuisiällä, ja kaunis kesäpäivä oli täydellinen kaupungin tutkimiseen. Käynti Raumalla on ollut mielessä jo pidemmän aikaa, mutten syystä tai toisesta ole saanut aikaiseksi. Ehkä Rauma on tuntunut olevan liian lähellä, hurauttaahan sinne Turusta bussilla alle kahdessa tunnissa. Rauma osoittautui oikein mukavaksi kaupungiksi, missä nähtävää oli yllättävän paljon.

Suurin osa varmasti tietää vanhan Rauman olevan Unesco-kohde, on ollut vuodesta 1991 asti. Unesco-kohteiden joukkoon vanha Rauma valittiin, koska se on hyvä esimerkki hyvin hoidetusta vanhasta puutalokaupungista. Porvoo oli ehdokkaana samana vuonna, mutta Rauma sai Unesco-statuksen, koska sitä pidettiin vähemmän restauroituna kuin Porvoota. Vanha Rauma on idyllinen puutaloalue, mikä on ansainnut Unesco-statuksensa.

Suurin osa puutaloista on saanut nykyisen ulkoasunsa 1890-luvulla. Hauskoja yksityiskohtia muutamissa taloissa ovat mustat juorupeilit, joita voi bongata rannikkokaupunkien vanhoissa taloissa. Peili toimii siten, että sisällä istuva pystyi tarkkailemaan kadun tapahtumia huomaamattomasti peilin avulla. Raumalla peilejä näkyi parissa talossa, ja Suomen kaupungeista peilejä on eniten Porvoossa ja Raahessa. Turun Luostarinmäellä on myös muutama juorupeili, ja siellä niistä ensimmäisen kerran kuulinkin.

Vanhan Rauman alueella asuu noin 800 ihmistä. Puutaloalue vaikutti erittäin eloisalta paikalta, enkä usko vanhan Rauman hiljentyvän täysin edes talvisaikaan. Eriväristen puutalojen reunustamat pikkukadut olivat todella sympaattisia, ja pikkukadut itsessään olivat aivan ihania. Vanha Rauma on yhä edelleen kaupungin sydän, eikä ole vaikea ymmärtää miksi näin on. Vanhaan Raumaan on helppo tulla, alue on selkeä ja sieltä löytyy kaikki tarvittava.

Sanomattakin selvää, että vanhaan Raumaan tutustuu parhaiten kävellen. Alue ei ole mikään iso, joten joka paikkaan on lyhyt matka. Hiljalleen kävellen on aikaa ihastella puutaloja, sekä poiketa yhdessä tai vaikka kaikissa ihanissa kahviloissa. Mulle tuli jollain tapaa vanhasta Raumasta mieleen Naantali.

Tori on yleensä kaupungin sydän, eikä Rauman tori ole tässä asiassa poikkeus. Vipinää riitti torin alueella aurinkoisena kesäpäivänä, ja jätskikioskille tuntui olevan jonoa koko ajan. Iloinen puheensorina kantautui korviin joka puolelta toria. Alkuillasta torin reunalla sijaitsevassa baarissa alkoi karaoke. Eniten ihastuin kauniin keltaiseen kivitaloon torin reunalla, missä nykyään toimii museo.

Rauman pitsiviikot olivat parhaillaan käynnissä, mutta pakko sanoa että vähän petyin koko pitsiviikkoon ja pitsiin yleensäkin. Missään päin Raumaa ei näkynyt jälkeäkään pitsistä, tai sitten en vain osunut oikeisiin paikkoihin. Ainoat pitsit mitä näin, olivat erään talon ikkunassa. Pitsiviikon osalta ympäri vanhaa Raumaa oli pihakirppiksiä miltei joka kulmassa, mutta muuten ohjelmaa tuntui olevan aika vähänlaisesti.

Vanhasta Raumasta löytyy Suomen kapein katu, Kitukränn. Katu on alle kolme metriä leveä, ja 60 metriä pitkä. Ohitin kadunpätkän ensin tietämättä sen kuuluisuudesta, mutta onneksi myöhemmin kahvilassa luin Rauman nähtävyyksistä, ja Kitukränn pomppasi esille. Pakkohan pikkukadulle oli lähteä uudestaan katsomaan oikein kunnolla miltä se Suomen kapein katu oikein näyttää. Mitään sen erikoisempaa lyhyessä kadunpätkässä ei ollut, mutta onhan se hauska yksityiskohta katukuvassa.

Kiva ja kätevä tapa nähdä Rauman kaupunkialuetta on istahtaa Kake kaupunkijunan kyytiin. Kaupunkijuna lähtee liikkeelle Savilan aukiolta, ja kierros kestää vähän alle tunnin. Kierros kuljettaa läpi vanhan Rauman katujen, kohti Poroholman leirintäaluetta ja takaisin Savilan aukiolle. Poroholmassa on mahdollista jäädä pois kyydistä ja käydä vaikka uimassa tai lounaalla. Kierros maksaa aikuiselta 5 euroa, ja juna on liikenteessä 13.8. asti. Jonkinlainen selostus olisi ollut kiva, mutta ei pelkässä maisemien katselussakaan mitään huonoa ollut. Mikäli jää Poroholmassa pois, pitää kaupunkijunaan ostaa uusi lippu.

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply