Suomen suurin matkablogiyhteisö

Rappioromantiikkaa Užupiksen mikrovaltiossa

Oletko koskaan kuullut Užupiksesta, mikä on sekä Vilnan kaupunginosa että mikrovaltio? Kesäkuisella Baltian matkalla Užupis oli yksi niistä paikoista, joita eniten odotin. Olin lukenut jonkin verran blogeja ja muita matkajuttuja Užupiksesta etukäteen, ja liikkeellä tuntui olevan kahdenlaisia mielipiteitä. Osa oli ihastunut Užupiksen rappioromantiikkaan, osa taas piti tätä mikrovaltiota hieman tylsähkönä paikkana.

Užupikseen on helppo saapua, pitää vain ylittää silta. Tai yksi seitsemästä sillasta, sillä Užupis on perustettu Vilnia joen viereen. Užupis julistautui itsenäiseksi vuonna 1997, ja aprillipäivä on tämän erikoisen paikan itsenäisyyspäivä. Eihän itsenäisyyspäiväksi edes sopisi mikään muu päivä kuin vitsailuun tarkoitettu huhtikuun päivä. Užupiksella on myös oma lippu, presidentti ja valuutta, sekä muutamasta ihmisestä koostuva armeija.

Užupiksen enkeli on yksi harvoista Užupiksen varsinaisista nähtävyyksistä. Patsas sijaitsee Užupiksen keskusaukiolla, ja se paljastettiin huhtikuussa 2002. Enkelipatsas symboloi Užupiksen taiteellista vapautta, ja patsaasta on tullut Užupiksen symboli.

Kukkalaatikot talojen seinustoilla toivat mukavaa väriä ja tunnelmaa kaupunkikuvaan. Paras tapa tutustua tähän mikrovaltioon on kävely kaduilla ja kujilla. Alue ei ole mikään iso, joten eksymistä ei tarvitse stressata. Enemmän tai vähemmän rappiolla olevat talot ovat kauniita, ja kukkalaatikot talojen seinustoilla toivat mukavaa väriä ja eräänlaista tuoreutta katukuvaan.

Užupis on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia, kuten siltaan kiinni sidottu keinu sekä merenneitopatsas joen tuntumassa. Tuntuu kuin joka nurkan takaa löytyisi jotain uutta, kunhan vaan katsoo tarkasti.

Joen tuntumassa on muutamia taiteilijoiden pajoja, ja taiteellisuus näkyy kävellessä joen rantaa. Löytyypä erään taidepajan edestä myös reppureissaajien suojelijapatsas.

Koska Užupis on mikrovaltio, on sillä totta kai myös eräänlainen perustuslaki. Perustuslaki on kasattu pilke silmäkulmassa, eikä sitä lukiessa voi olla hymyilemättä. Laissa on 41 kohtaa, tai jos aivan tarkkoja ollaan niin 39 kohtaa sekä kolme mottoa. Perustuslaki on käännetty 23 kielille, ja uusia käännöksiä lisätään seinälle jatkuvasti. Tuoreimmat käännökset ovat hindi ja sanskrit kuluvan vuoden toukokuulta.

 1. Everyone has the right to live by the River Vilnelė, and the River Vilnelė has the right to flow by everyone.
 2. Everyone has the right to hot water, heating in winter and a tiled roof.
 3. Everyone has the right to die, but this is not an obligation
 4. Everyone has the right to make mistakes.
 5. Everyone has the right to be unique.
 6. Everyone has the right to love.
 7. Everyone has the right not to be loved, but not necessarily.
 8. Everyone has the right to be undistinguished and unknown.
 9. Everyone has the right to idle.
 10. Everyone has the right to love and take care of the cat.
 11. Everyone has the right to look after the dog until one of them dies.
 12. A dog has the right to be a dog.
 13. A cat is not obliged to love its owner, but must help in time of nee.
 14. Sometimes everyone has the right to be unaware of their duties.
 15. Everyone has the right to be in doubt, but this is not an obligation.
 16. Everyone has the right to be happy.
 17. Everyone has the right to be unhappy.
 18. Everyone has the right to be silent.
 19. Everyone has the right to have faith.
 20. No one has the right to violence.
 21. Everyone has the right to appreciate their unimportance.
 22. No one has the right to have a design on eternity.
 23. Everyone has the right to understand.
 24. Everyone has the right to understand nothing.
 25. Everyone has the right to be of any nationality.
 26. Everyone has the right to celebrate or not celebrate their birthday.
 27. Everyone shall remember their name.
 28. Everyone may share what they possess.
 29. No one can share what they do not possess.
 30. Everyone has the right to have brothers, sisters and parents.
 31. Everyone may be independent.
 32. Everyone is responsible for their freedom.
 33. Everyone has the right to cry.
 34. Everyone has the right to be misunderstood.
 35. No one has the right to make another person guilty.
 36. Everyone has the right to be individual.
 37. Everyone has the right to have no rights.
 38. Everyone has the right to not to be afraid.
 39. Do not defeat
 40. Do not fight back
 41. Do not surrender

Vilna, Liettua, Uzupis Vilna, Liettua, Uzupis

Mun mielestä Užupis on yksi Vilnan parhaita paloja, eikä sitä kannatta jättää välistä. Tunti tai pari kuluu helposti Užupiksen katuja tutkien, ja jos makean nälkä yllättää, kannattaa poiketa Kmynine -leipomossa. Valikoimassa on toinen toistaan herkullisemman näköisiä keksejä ja leivoksia, ja hinnat ovat todella edulliset. Mikä parasta, kaikki oli todella herkullista, voi kun niitä keksejä saisi Suomestakin!  Vilna, Liettua, Uzupis

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Sisko 17.8.2017 at 09:07

  En olekaan ennen tästä mikrovaltiosta kuullut. Vaikuttaa kyllä käymisen arvoiselta paikalta niille, jotka tykkää rappioromantiikasta. Miksei tietysti muillekin. Sait kyllä minun mielenkiinnon herätettyä. :)

  • Reply Tanja 17.8.2017 at 20:51

   Kiva jos mielenkiinto heräsi :) Ehdottomasti käynnin arvoinen jos Vilnassa päin liikkuu.

  Leave a Reply