Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mitä tehdä Vilnassa? 9 vinkkiä ihastuttavaan kaupunkiin!

Liettuan pääkaupunki Vilna hurmasi mut täysin. Kaupunki oli ollut haavelistalla jonkin aikaa, ja lähden ehdottomasti kaupunkiin toisenkin kerran. Vilna osoittautui kauniiksi, vehreäksi ja siistiksi kaupungiksi. Kaupunki on kompaktin kokoinen, minkä lisäksi nähtävää on paljon. Kaksi päivää riittää hyvin kaupunkiin tutustumiseen, mutta kolmekin päivää Vilnassa ei ole yhtään huono päätös. Liikkuminen Vilnassa on helppoa, ja kävellen pääsee kaupunkialueella joka paikkaan. 

Mikä parasta, Vilnaan pääsee helposti. Lentomatka Helsingistä ei ole pitkä, ja Tallinastakin pääsee helposti bussilla Vilnaan. Matka tosin vie noin yhdeksän tuntia, mutta yöbussin kyydissä ei matka tunnu laisinkaan pitkältä. Lisäksi Liettuassa on käytössä eurot, joten rahan vaihdosta ei tarvitse ottaa stressiä. Tallinaan ja Riikaan verrattuna turisteja oli huomattavasti vähemmän, mikä oli oikeastaan aika virkistävää.

Vanha kaupunki

Kaunis vanha kaupunki ihan huutaa ja kutsuu tulla tutkimaan sen katuja ja kujia. Vanha kaupunki on pullollaan ravintoloita, kahviloita ja ihania pikkupuoteja, mistä voi kotiinviemisiksi ostaa vaikka pellavahuivin. Vanha kaupunki on vuodesta 1994 ollut Unesco-kohde, ja Pilies kadulta avautuu kaunis näkymä kohti Gediminasin tornia.

Aamunkoiton portti on todella kaunis rakennus vanhassa kaupungissa. Avoimesta ikkunasta erottuu selvästi upeita kultaisia esineitä sekä maalaus Neitsyt Mariasta.. Aamunkoiton portti on pyhä paikka, eräänlainen kirkko. Monet portin ali tulleet pysähtyivät tekemään ristinmerkin portin edessä ennen jatkamista eteenpäin. Alun perin Vilnassa oli viisi samankaltaista porttia, mutta vain Aamunkoiton portti on säilynyt.

Gediminasin torni ja kukkula

Ylös Gediminasin kukkulalle päästäkseen saa nähdä hieman vaivaa. Ylös tornin luo ja kukkulan päälle johtaa jyrkähkö tie, mikä etenkin alussa on aika raskas nousta. Tie ylös on epämukavaa mukulakiveä, ja askelia saa varoa, ettei kompastu. Onneksi ylös mentäessä on hyvä syy pysähtyä ja tasata hengitystä, sillä maisemat ovat upean näköiset. Jos kävely ylös ei nappaa, pääsee Gediminasin kukkulan laelle myös funikulaarilla, mikä tosin on ollut poissa käytöstä useamman kuukauden tänä vuonna. Ylhäältä kukkulalta avautuu upeat näkymät kohti Vilnaa ja jokea sekä viereistä kolmen ristin kukkulaa.

Kansanmurhan uhrien museo

Vähän synkempi puoli Vilnasta on nähtävillä kansanmurhan uhrien museossa. Museo on perustettu KGB:n käyttämään rakennukseen, ja kylmiä väreitä aiheuttaa erityisesti alakerrassa sijaitsevat vankisellit sekä teloittamiseen käytetty huone. Ei vankien ulkoilupihakaan miltään paratiisilta näyttänyt. Jollain tapaa on vaikea uskoa että kaikista rakennuksessa tapahtuneista asioista on aikaa vasta parikymmentä vuotta. Museo on todella mielenkiintoinen katsaus Vilnan ja Liettuan historiaan, ehdottomasti käymisen arvoinen paikka mikäli historia herättää jotain kiinnostusta.

Užupis

Boohemi kaupunginosa ja mikrovaltio Užupis oli mun suosikkipaikka Vilnassa. Užupis on pullollaan rappioromantiikkaa ja toinen toistaan kauniimpia taloja. Mitään varsinaista nähtävää ei ole, mutta kaupunginosa itsessään on nähtävyys. Užupiksesta on tulossa oma postaus piakkoin, missä kerron vähän enemmän paikasta ja siitän, mitä siellä voi tehdä. Voin nyt jo paljastaa, että Užupiksesta löytyy aivan mahtava pieni leipomo.

Literatu gatve

Symppis kadunpätkä poikkeaa vilkkaalta Pilius gatvelta. Katu itsessään on kaunis, mutta mielenkiintoisen siitä tekee muutamaan seinään kiinnitetyt kyltit. Vuonna 2008 joukko taiteilijoita keksi koristella katua kirjallisuusteemalla, ja pari seinää otettiin taiteilijoiden käyttöön. Nyt seinillä voi ihastella liettualaisiin kirjailijoihin tai muuten Liettuan kirjallisuuteen liittyviä taideteoksia.

Kirkot

Vilnassa kirkkoja tuntuu olevan joka kulman takana. Valkoinen katedraali on upean näköinen sekä sisältä että ulkoa. Kesäisenä iltapäivänä katedraalin aukio oli täynnä iloisesti jutustelevia ihmisiä, sekä paikallisia että turisteja. Pyhän Annen kirkko taas on rakennettu kauniista punaisesta tiilestä, eikä kirkon ulkomuoto ole muuttunut yli 500 vuoteen. Vieressä sijaitsevan Bernardine-kirkon voisi luulla kuuluvan samaan rakennukseen ulkomuodon perusteella, sillä kaksi punatiilistä kirkkoa ovat hyvin samannäköisiä.

Bernardine puisto

Mikä olisikaan parempi tapa viettää rento iltapäivä kuin kävely kauniissa puistossa? Puisto sijaitsee joen rannalla, lähellä Gediminasin kukkulaa sekä Bernardinen kirkkoa. Eriväriset, kauniit kukat kukkivat ympärillä, ja ympärillä loistaa vihreän eri sävyjä. Siellä täällä on suihkulähteitä ja penkkejä, joihin voi istahtaa nauttimaan hiljaisuudesta ja rauhasta.

Yliopisto

Monessa paikassa Vilnan yliopistoa on kehuttu yhdeksi kaupungin parhaimmista nähtävyyksistä. Mun odotukset olivat siis aika kovat, mutta pakko sanoa että petyin hieman yliopiston alueella kulkiessa. Olivathan yliopiston sisäpihat kauniit, mutta jonkinlaisen opasvihkosen tai kierroksen kanssa yliopiston alueesta olisi varmasti saanut irti paljon enemmän. Sisäpihat ovat sokkeloista labyrinttia, ja mä menetin suuntavaiston pariinkin otteeseen pihoja kiertäessä. Jos kauniit ja historialliset sisäpihat kiinnostavat, kannattaa yliopistolla poiketa. Pihoille pääsee ilmaiseksi ihmettelemään, pariin rakennukseen on pieni sisäänpääsymaksu. 

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Tiia/ReiseReise 18.7.2017 at 10:51

  Joo, ihana Vilna! Nyt tosin ilmeisesti lentämällä ei pääse, koska kiitorata on remontissa eli lentää voi Kaunasin kautta Liettuaan. Mutta itse tykkäsin Kaunasista enemmän, niin ei huono valinta lentää sinne. ;)

  • Reply Tanja 19.7.2017 at 16:05

   Ihan totta, Vilnan kenttä on suljettuna jonkin aikaa. Kaunas oli mullakin mielessä, mutta tällä kertaa piti jättää välistä, hyvä syy mennä vielä uudestaan Liettuaan :)

 • Reply Katja/historiadeviajes 19.7.2017 at 15:27

  Vilna kyllä ihastutti aikoinaan kun rynkky vielä lensi Tampereelta näppärästi kaunasiin ja tehtiin päiväreissu myös vilnaan. Ihan näitä kaikkea ei taidettu nähdä tai en ainakaan muista, joten uusintareissu ois kyllä tarpeen!

  • Reply Tanja 19.7.2017 at 16:21

   Mulla oli suunnitelmissa käydä Kaunasissa, mutta aika ei loppujen lopuksi oikein riittänyt. Ens kerralla sitten :)

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas 21.7.2017 at 22:30

  No voihan, onko Vilnan kenttä suljettu? Kätevästi Vilnaan pääsee myös Turusta. Vaikka vaihto Riikassa, meni kaikki sukkelaan. Minä pidin Vilnasta. Sen hintatasokin oli hyvällä tolalla.

  • Reply Tanja 23.7.2017 at 20:42

   Vilnan kenttää korjataan kesän aikana, ei siis ole kokonaan suljettu :) Turusta tosiaan pääsee myös (asun itse Turussa) vaihdon kanssa. Riikan kentällä oon pari kertaa vaihtanut, ja on tosiaan toiminut kaikki hyvin.

  Leave a Reply