Suomen suurin matkablogiyhteisö

Irlannin Newgrange – aikamatka 5000 vuotta taaksepäin

Unesco-kohde Newgrange (Bru Na Boinne) sijaitsee noin 40km pohjoiseen Dublinista, tehden siitä oivan päiväretkikohteen. Jos omaa autoa ei ole käytössä, kannattaa laittaa harkintaan Mary Gibbonsin Newgrange & Hill of Tara -retkeä. Retki oli erittäin onnistunut, ja opas Mary aivan mahtava. Mary selvästi tiesi mistä puhui, ja kaiken maailman vuosilukuja ja paikkoja tuli niin kovaa vauhtia ettei perässä pysynyt.

Newgrange on suuri hautakumpu, minkä sisältä löytyy hautakäytävä ja sen päässä hautakammio. Newgrange on osa Bru na Boinne –nimenä tunnettua aluetta, minkä kaksi muuta tunnettua hautakumpua ovat Knowth ja Dowth. Näistä kolmesta ainoastaan Newgrangen sisään pääsee käymään. Näiden kolmen hautakummun lisäksi alueella on jopa 35 pienempää hautakumpua, joiden sisällä ei ole käyty tuhansiin vuosiin. Ympäristössä selvästi erottuvat hautakummut ovat hauska yksityiskohta nummimaastossa, ja ilman nurmikon peittämiä hautakumpuja ympäristö näyttäisi jollain tapaa paljaalta, lähes alastomalta.

Newgrangen alkuperäisestä käyttötarkoituksesta ei olla aivan varmoja, mutta usean arkeologin mielestä paikkaa on käytetty uskonnollisiin tarkoituksiin. Kaivauksissa on löydetty sekä palaneita että palamattomia ihmisten luita hautakummun sisältä. Luiden lisäksi sisältä löytyi erilaisia esineitä. Newgrangen rakentaneet ihmiset olivat mitä ilmeisimmin maanviljelijöitä, eikä heillä monumentin rakentamisen aikaan ollut käytössä metallisia työkaluja.

Newgrangen sisälle ja ympäristöön pääsee ainoastaan oppaan kanssa. Sisällä hautakummussa on yksi, kapeahko käytävä, mikä johtaa hautakammioon. Kammiota ei ole koolla pilattu, ja sinne mahtuu juuri ja juuri parisenkymmentä ihmistä. Käytävä sekä kammio ovat lähes täysin pimeitä, sillä ainoa valonlähde on pieni ikkuna oven yläpuolella. Kompastumisvaaraa ei kannatta käytävässä kuitenkaan pelätä, sillä käytävään on asennettu muutamia lamppuja valoa tuomaan.

Oven yläpuolisesta ikkunasta ei valoa oikeastaan sisään tule, paitsi yhtenä päivänä vuodessa (sään salliessa). Joulukuussa talvipäivänseisauksen aurinko paistaa suoraan sisään ikkunasta valaisten koko käytävän ja hautakammion.  Mikäli mielii päästä talvipäivänseisauksen päivänä sisälle hautakammioon, pitää matkassa olla roppakaupalla onnea ja hyvää tuuria. Sanomattakin selvää, että talvipäivänseisaus on suosittu ajankohta, joten vuosittain pidetään arvonta, ja onnekkaat voittajat pääsevät näkemään talvipäivänseisauksen auringon sisältä käsin, hautakammiosta. Onnekkaita voittajia arvotaan 60, ja muutama vuosi sitten arvontaan osallistui lähes 40 000 ihmistä.

Yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista kierroksella tapahtuu hautakammiossa, missä opas sammuttaa valot. Pimeys tuntuu miltei ahdistavalta, mutta samalla jollain tapaa mukavalta ja kiehtovalta. Pimeässä ei kauaa tarvitse ihmetellä, sillä opas näyttää keinovalolla miltä talvipäivänseisaus hautakammiossa näyttää. Kauniiltahan se näyttää, vaikkei lamppu tietenkään vastaa auringonvaloa. Jonkinlaisen idean kuitenkin saa siitä pienestä hetkestä, jolloin auringon säteet valaisevat pitkän käytävän sekä hautakammion.
Newgrange

Mikäli mielii päästä talvipäivänseisauksen päivänä sisälle hautakammioon, pitää matkassa olla roppakaupalla onnea ja hyvää tuuria. Sanomattakin selvää, että talvipäivänseisaus on suosittu ajankohta, joten vuosittain pidetään arvonta, ja onnekkaat voittajat pääsevät näkemään talvipäivänseisauksen auringon sisältä käsin, hautakammiosta. Onnekkaita voittajia arvotaan 60, ja muutama vuosi sitten arvontaan osallistui lähes 40 000 ihmistä.

Ennen Newgrangen avaamista yleisölle, sitä entisöitiin ja korjailtiin. Harmillisesti ennen Newgrangen suojelua kuka tahansa pääsi sisälle hautakumpuun, ja tämä seurauksena hautakammion seiniin on kaiverrettu kaikenlaista. Kaikista tuhansia vuosia vanhoista kaiverruksista ei enää tahdo saada selvää, mikä on todellinen sääli.Newgrange

Newgrange on uskomaton paikka, ja ehdottomasti käymisen arvoinen. On jännä tunne käydä ja nähdä sellainen paikka, mikä on vanhempi kuin Stonehenge ja Gizan pyramidit. Newgrange on mystinen paikka, ja todella kaunis. Kiviin kaiverretut muodot ympyröistä spiraaleihin ovat hienoja. On vaikea ymmärtää, miten tuhansia vuosia sitten on onnistuttu rakentamaan niinkin upea rakennus kuin Newgrange, ilman sen kummempia koneita tai laitteita.

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Jenni / Globe Called Home 22.4.2015 at 13:24

  Kiitos tästä kirjoituksesta! Matka Dublinista tuonne on aika pitkä kun käytössä Dublinissa on vain viikonloppu, mutta tämän jälkeen ainakin lähden tuonne käymään lauantaina. :)

  • Reply Tanja 28.4.2015 at 23:35

   Anteeksi kun kesti vastaaminen vähän aikaa, nyt vasta huomasin kommentin. Matka Dublinista tosiaan on aika pitkä, mutta ehdottomasti vaivan arvoinen! :) Toivottavasti tykkäsit paikasta ja Dublinista :)

 • Reply Päivi 27.3.2016 at 10:10

  Upea paikka, olen käynyt muutama vuosi sitten. Olisi kyllä upeaa päästä tuonne talvipäivänseisauksen aikana :)

  • Reply Tanja 28.3.2016 at 12:59

   On todellakin upea paikka, ja myös todella mielenkiintoinen. Haaveissa olisi päästä paikan päälle talvipäivänseisauksen aikaan, harmi vaan että se on aika vaikeaa.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 29.3.2016 at 11:50

  Twitterin #matkachatissa oli eilen aiheena maailmanperintökohteet ja päädyin laskussani 55. Tosin tämähän jäi ainakin listasta puuttumaan, sillä olen sen nähnyt. Toisaalta en kokenut, sillä se oli jo suljettuna, kun ajoin siitä ohi ja vierailu jäi toiseen kertaan. County Louthin maailmanluokan links-kenttä vei voiton sillä kertaa :-)

  • Reply Tanja 30.3.2016 at 15:22

   Harmittaa etten matkachattiin ehtinyt osallistua, sillä maailmanperintökohteet kiinnostaa. Vähän aikaa sitten kirjoitin lyhyen postaussarjan niistä paikoista joissa olen käynyt, nyt en muista mihin lukuun päädyin.

  Leave a Reply