Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ihanan idyllinen Skansen

Djurgårdenin saarella sijaitseva Skansen on kiva paikka viettää päivä. Alue on iso, joten kiertelyyn kannattaa varata hyvin aikaa. Maaliskuussa tosin muutama tunti riitti hyvin, sillä lähes kaikki talot olivat kiinni. Hyvä syy siis matkustaa Tukholmaan uudestaan kesällä, jolloin useampi talokin on avoinna.

Skansen on maailman vanhin ulkoilmamuseo, ja talot on tuotu Skanseniin ympäri Ruotsia. Päivä Skansenissa onkin kuin kiertomatka Ruotsin historiaan ja menneisyyteen. Vaikka talot eivät ole alkuperäisillä paikoillaan (kuten Turun Luostarinmäessä), on Skansen mielenkiintoinen kohde.

Vanhojen puutalojen keskellä kulkiessa tuntuu kuin olisi astunut ajassa taaksepäin parisataa vuotta. Talojen osalta keskitytään 1700- ja 1800-lukuihin, tavallisen elämän kuvaamiseen. Tavallisten asuintalojen ja maatilarakennusten lisäksi Skanseniin on tuotu komea puukirkko sekä muutama kartano. Löytyypä Skansenista suomalainenkin osa, finska byn. Talojen ollessa avoinna käsityöläiset esittelevät osaamistaan erilaisissa ammateissa, leipureista lankaa kehrääviin maalaisemäntiin.

Skansenin museokokonaisuuden perusti Arthur Hazelius, ketä oli kiinnostunut eri aikakausien perinteistä. Matkatessaan Ruotsin maaseudulla Hazelius pelkäsi talopoikaskulttuurin unohtuvan teollistuvassa yhteiskunnassa, ja hän päätti kerätä tuleville sukupolville esineitä ja muistoja talonpoikaisajasta. Hazelius päätyi matkustamaan ympäri Ruotsia, ja ostamaan matkoiltaan taloja. Hazelius rakennutti ostamansa talot uudestaan Skansenin kukkulalle, ja näin ulkoilmamuseo oli syntynyt.

Skansenin vanhat, puiset talot maalaismaisine pihapiireineen olivat upeita ja kauniita. Oli mielenkiintoista nähdä eri aikakausien taloja ja rakennuksia, ja oli vaikea kuvitella että ne joskus tuotiin jostain. Niin hyvin talot sopivat ympäristöön, että voisi kuvitella niiden aina olleen siellä.

Hienojen talojen lisäksi Skansenilta avautuu upeat näkymät kohti Tukholmaa, sillä Skansenin vanhojen talojen alue sijaitsee korkean kukkulan laella. Kesällä varmasti tuo on oikein kelvollinen paikka pitää piknik.

Djurgårdenin saarelle pääsee helposti kävellen tai julkisen liikenteen kyydissä. Gamla Stanin Slussenin pysäkiltä voi hypätä lautan kyytiin, ja matka Djurgårdenin lauttapysäkille kestää kymmenen minuuttia.  Lauttapysäkeillä on lippuautomaatit, mitkä toimivat vaihtelevalla menestyksellä (ainakin mun kokemuksen mukaan). Maaliskuussa Slussenin päässä lippuautomaatin kanssa sai miltei tapella ennen kuin lipun sai ulos, sillä automaatin kosketusnäyttö ei millään ottanut toimiakseen.

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply