Suomen suurin matkablogiyhteisö

Blarneyn linna ja kuuluisan kiven pussaaminen

Kaunis Blarneyn linna on hyvä päiväretkikohde Corkista, sillä matkaa Corkista linnaan on vain muutama kilometri. Mikäli haluaa välttää pahimman ruuhkan, kannattaa Blarneyn linnaan suunnata heti aamusta. Vanha kivilinna on upean näköinen, ja ympärillä oleva puutarha vallan mainio paikka iltapäiväkävelylle. Kaunopuheisuuden lahjan perässä taas kannattaa kiivetä linnan katolle suutelemaan kuuluisaa kiveä.

Nykyinen linna on 1400-luvulta, ja samoihin aikoihin myös Blarneyn kivi tuotiin linnaan. Linnaan pääsee sisälle, mutta sisätiloissa ei ole oikeastaan mitään nähtävää, sillä linna on osittain raunioitunut.

Kuuluisimpia aktiviteetteja, mitä Blarney Castlessa voi tehdä, on Blarneyn kiven suuteleminen. Olihan munkin pakko käydä tekemässä lähempää tuttavuutta kiveen, niin tyhmältä kuin se kuulostaakin. Kaunopuheisuuden lahjan antava kivi sijaitsee hieman hankalassa paikassa, linnan katolla. Kiveä suudellakseen pitää asettua selälleen makaamaan ja ottaa kiinni turvakaiteista. Vaarallista puuhaa kiven suuteleminen ei ole, sillä vierellä on koko ajan työntekijä avustamassa. Todistukseksi suorituksestaan voi ostaa diplomin ja kuvan itsestään pussaamassa kiveä.  

Kiven alkuperä ei ole täysin selvä, ja siihen liittyy parikin erilaista tarinaa. Suosituin ja kenties todennäköisin tarina pitää sisällään Elisabeth I ja Cormac Teiger McCarthyyn, Blarneyn linnan rakentajan. Tarinan mukaan vanha nainen kertoi McCarthylle kiven antavat kaunopuheisuuden lahjan. Lahjan avulla McCarthy ei joutunut antamaan tilansa hallinto-oikeuksia kuningattarelle.  

Toisessa tarinassa taas esiintyy jumalatar Cliodhna sekä McCarthy. McCarthyllä oli edessään oikeussyyte, ja hän rukoili apua jumalattarelta. Cliodhna käski McCarthya suutelemaan ensimmäistä näkemäänsä kiveä, minkä seurauksena hän sai kaunopuheisuuden lahjan ja voitti oikeudenkäynnin. Voittoisan oikeudenkäynnin jälkeen McCarthy muurasi kiven linnaansa.

Ylös katolle päästäkseen saa nähdä hieman vaivaa kiviportaissa. Ylöspäin mentäessä portaat ovat paikoin aika kapeat, ja muutamissa paikoissa ylös kapuaminen on hieman haastavaa. Vaiva kuitenkin palkitaan upeilla maisemilla kohti linnan puutarhaa sekä ympäröivää maaseutua.

Linnan ympärillä on iso, kaunis puutarha, missä kannattaa käydä kiertelemässä. Syksyllä puutarha loisti ruskan eri väreissä, ja maassa oli kauniita lehtiä syksyn harmautta värittämässä.

Puutarha on jaettu osiin, ja linnan takana sijaitsee ehkä se mielenkiintoisin; Poison garden. Nimensä mukaisesti puutarhassa on erilaisia myrkkykasveja, joita pidetään mustissa, häkkimäisissä rakennelmissa. Myrkkykasvien puutarhaan on kerätty kasveja eri puolilta maailmaa, ja useita niistä on joskus käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin.

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Maria 6.11.2014 at 16:56

    Oi, rakastan linnoja :) Tuo näyttää hienolta paikalta joten täytyy laittaa käytävien paikkojen listalle!

    • Reply Tanja 6.11.2014 at 19:28

      Ite tykkään myös linnoista! Onneksi niitä löytyy ihan kiitettävästi Irlannista :D

    Leave a Reply