Suomen suurin matkablogiyhteisö

IGTT: Täydellinen Irlannin-matka

Aurinkoista kesäkuuta ja hyvää Instagram Travel Thursdayta! Kesä alkaa jo olla kulman takana, ja monilla on edessä kesäreissu ulkomaille. Mä lähden vajaan kahden viikon päästä tutkimaan Viroa, Latviaa ja Liettuaa, ja myöhemmin kesällä alustavissa suunnitelmissa on reissata Suomessa.

Kesäkuun Instagram Travel Thursdayssa ei ole teemaa, ja tällä kertaa päädyin Lähtöportti-blogin Mikan innoittamana suunnittelemaan oman täydellisen matkan Irlantiin. Suunnittelemani reitti kiertää aika lailla ympäri koko Irlannin, Pohjois-Irlantia unohtamatta. Irlanti on mulle todella tärkeä paikka, ja viime aikoina Irlanti-ikävä on ollut aika kova. Vielä en tiedä menenkö käymään Irlannissa tänä vuonna, mutta viimeistään ensi vuonna taas.

Mä olen liikkunut Irlannissa bussilla, ja suunnittelemani reitin pystyy siis helposti toteuttamaan ilman autoa. Irlannissa bussien reittiverkosto on hyvä, eivätkä lippujen hinnat ole turhan kalliit. Suurimmista kaupungeista järjestetään bussiretkiä upeille luontokohteille, kuten Cliffs of Moherille ja Ring of Kerrylle. Junat Irlannissa ovat huomattavasti busseja kalliimmat, eikä reittiverkosto ole läheskään niin monipuolinen kuin busseilla.

Reitti on yhdistelmä omista Irlannin matkoistani; vaihto-opiskelu syyskuusta 2014 tammikuuhun 2015, viikko maaliskuussa 2015 St Patrcik’s Dayn merkeissä, ja pari viikkoa kesäkuussa 2016. Matkojen aikana olen kiertänyt Irlannin miltei kokonaan, mutta vielä on muutama sellainen paikka jäljellä, missä en ole ehtinyt käymään. Pitemmittä puheitta, tervetuloa mukaan matkalle Irlantiin!

Päivät 1 – 2: Dublinissa riittää paljon mielenkiintoista nähtävää, minkä takia Irlantiin tutustuminen on hyvä aloittaa parilla päivällä Dublinissa. Kesäaikaan kaupunkiin voi tutustua vaikka jokiristeilyllä, mutta hauska vaihtoehto on myös ympäri vuoden toimiva Viking Splash tour. Vanha vankila Kilmainham Gaol on mielenkiintoinen pala Dublinin ja Irlannin historiaa. Paikka vankilakierrokselle on hyvä varata etukäteen netistä. Väliin ei sovi myöskään jättää Trinity Collegea, sen vanhaa kirjastoa ja Book of Kellsin näyttelyä.

Päivä 3: päiväksi Pohjoiseen. Pohjois-Irlanti on upea, kaunis pala Irlannin saarta. Mielenkiintoinen Giant’s Causeway on Pohjois-Irlannin helmiä, ja sinne ehtii hyvin päivässä retkibussin kanssa. Matkalla ikkunasta voi ihailla sinisenä kimaltelevaa merta sekä vihreitä niittyjä. Rohkeimmat voivat ylittää Carrick-a-Rede riippusillan. Jos sillan ylitys ei nappaa, ympärillä avautuu sinisenä kimmeltävä meri ja hyvällä säällä voi erottaa Skotlannin saaristoa. Belfast on hieno kaupunki, missä voi vaikka hypätä mustan taksin kyytiin kuulemaan lisää kaupungin synkästä menneisyydestä.

Päivä 4: Galway. Bussimatka Dublinista toisella puolen Irlantia sijaitsevaan Galwayhin kestää kolmisen tuntia, ja matkan varrella maisemat ovat paikoin todella vehreät. Siellä täällä voi näkyä lammas jos toinenkin. Galwayssa kannattaa kävellä joen rantaan, ja pitää siellä vaikka piknik. Kaupungin kadut ovat täynnä elämää, ja raikas merituuli puhaltaa kaupungissa. Pubeja on joka nurkassa, eikä ravintolatarjontakaan ole yhtään huonoa. Iltaisin iloinen musiikki kantautuu kaduille luoden iloisen rennon tunnelman.

Päivä 5: Cliffs of Moher & Burren ovat suosittuja päiväretkiä Galwaysta. Burrenin maisemat lumoavat karulla kauneudella, Cliffs of Moher taas mykistää jyrkillä mereen laskeutuvilla kallioilla. Vaikka Burren aluksi näyttää elämän hylkäämältä, kasvaa siellä todellisuudessa useita kukkalajeja. Cliffs of Moher taas on Irlannin ikonisimpia nähtävyyksiä, ja kesällä kallioilla voi nähdä lunneja.

Päivä 6: Aransaaret Galwayn edustalla ovat osa upeinta Irlantia. Saaria on yhteensä kolme, ja halutessaan voi käydä vaikka jokaisella. Saman päivän aikana se ei tosin onnistu. Saarista suurin ja ehdottomasti suosituin on Inis Mor, keskimmäinen Inis Meain ja pienin Inis Oirr. Inis Oirriin on helppo tutustua itsenäisesti pyöräillen, ja saaren kiertää helposti ympäri muutamassa tunnissa. Suurimmalla Inis Morilla voi ottaa alleen pyörän, tai hypätä satamassa pikkubussin kyytiin. Inis Morilla ei kannata jättää väliin Dun Aengusin henkeäsalpaavia kalliomaisemia ja rauniolinnaa. Inis Oirrilla taas mielenkiintoinen nähtävyys on haaksirikkoutunut laiva. Jos suunnittelet ostavasi matkamuistoksi villapaidan, on Aransaaret oiva paikka sellaisen hankkimiseen. Lautta Aransaarille lähtee Rossaveelistä, jonne pääsee kätevästi Galwaysta bussilla.

Päivä 7: Hyppää aamulla retkibussin kyytiin kohti luonnonkaunista Connemaran kansallispuistoa. Ympäri Connemaraa liikkuessa ei voi olla bongaamatta yksin tai ryhmässä vaeltavia lampaita. Kylemore Abbey on kaunis, luostarinakin toiminut linna järven rannalla. Linnan luona pysähtyvät myös retkibussit. Jos kansallispuiston maisemat haluaa nähdä parhaimmillaan, kevät ja kesä ovat siihen parasta aikaa. Maaliskuussa bussin ikkunasta erotti lähinnä ruskean eri sävyjä.

Päivät 8 – 9: Killarney + Ring of Kerry. Jatka Galwaysta bussilla idylliseen Killarneyn kaupunkiin, minne matkailijoita vetää kaunis luonto. Vaikka turisteja on paljon, on tunnelma Killarneyssa leppoisa. Jos villapaitaostokset jäivät Aransaarilla väliin, Killarney on myös hyvä paikka villapaitashoppailuun. Maukkaan jäätelön perässä kannattaa suunnata Murphys Ice Cream –myymälään, missä voi maistaa vähän erikoisempiakin makuja.

Ensimmäinen päivä kannattaa käyttää tutustuen Killarneyn kansallispuistoon, mikä alkaa heti kaupungin ulkopuolelta. Toisena päivänä on aika suunnata kuuluisalle maisemareitille Ring of Kerrylle. Hyppää retkibussin kyytiin jos omaa autoa ei ole, ja keskity nauttimaan upeista maisemista. Matkalla pääsee ihailemaan sekä vuoristoa että merta, samoin kuin värikkäitä kyliä.

Päivät 10 – 11: Cork. Jatka matkaa Corkiin, minne bussilla hurauttaa alle kahdessa tunnissa. Mielenkiintoinen nähtävyys kaupungissa on vanha vankila Cork Gaol. Kannattaa poiketa myös kauppahallissa, mistä voi tehdä hyviä ja herkullisia löytöjä. Corkissa kannattaa pitää korvat auki, sillä St Fin Barre’s Cathedralin katolla oleva kultainen enkeli puhaltaa torveensa tuomipäivän koittaessa. Shandonin naapurustossa sijaitsevan St Annen kirkon katolla taas on kultainen kala. Linnafanien kannattaa poiketa kuuluisassa Blarney Castlessa, ja pussata Blarneyn kiveä kaunopuheisuuden lahjan toivossa.

Päivä 12: Sympaattinen Kinsale sijaitsee noin tunnin bussimatkan päässä Corkista, minkä takia Kinsale on oiva päiväretkikohde. Kesällä kannattaa suunnata satamaan, ja lähteä satamaristeilylle. Hyvien näköalojen perässä taas kannattaa suunnata keskustan tuntumassa sijaitsevalle kukkulalle. Mikäli suklaa vetää puoleensa, on matkailuinfon lähellä pieni KoKo-suklaaputiikki.

Päivä 13: Rock of Cashel on myös hyvä päiväretkikohde Corkista. Bussilla matka Casheliin taittuu parissa tunnissa. Rock of Cashelin jälkeen aikaa on hyvin tutustua Cashelin kaupunkiin.

Päivät 14 – 15: Palaa Dubliniin pariksi päiväksi. St Stephen’s Green on kaunis puistoalue, ja sen vierestä löytyy suurehko ostoskeskus. Little Museum of Dublin on hurmaava pikkumuseo, kun taas Guinness Storehouse tarjoaa katsauksen kuuluisan juoman historiaan. Toisena päivänä kannattaa lähteä retkelle Newgrangelle, mikä on Unesco-kohde noin 40 kilometrin päässä Dublinista. Newgrange on suuri hautakumpu noin 5000 vuoden takaa. Hautakumpuun pääsee sisälle oppaan kanssa, ja kokemus on varmasti iskumuistoinen.

Päivä 16: kotiinlähtö. Kaikki hyvä loppuu aikanaan, ja nyt on aika jättää Irlannin vehreät nummet ja Guinness. Todennäköisesti tässä kohtaan olet ihastunut Irlantiin, ja paluulennolla Suomeen alat suunnittelemaan jo seuraavaa matkaa vihreällä saarelle.

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa 

**

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat TravelloverMuru Mou ja Skimbaco. Lue tempauksesta lisää täältä. Minut löytää Instagramissa nimellä @levotonmatkailija

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Skimbacon Katja 1.6.2017 at 19:03

  Irlanti on kyllä niin idyllinen! Ihanan kuuloinen reissu.

  • Reply Tanja 2.6.2017 at 23:30

   Kiitos! Irlanti tosiaan on ihana ja idyllinen paikka :)

 • Reply Timo 1.6.2017 at 22:05

  Mainio kiertomatka! Meilläkin tuli vasta viime kesänä korkattua Irlanti ja jäi kyllä paikkoja, jotka ajateltiin kurkattavan seuraavalla kerralla. Blogissa on juttu, mutta täällä kuvat: https://www.flickr.com/photos/timokoo/albums/72157670115540315

  • Reply Tanja 5.6.2017 at 11:18

   Kiitos! Pitää käydä kurkkaamassa sun blogi ja kuvat :)

 • Reply Mika / Lähtöportti 1.6.2017 at 23:34

  Mukavaa, että innostuit ideasta ja suunnittelit oman unelmamatkasi Irlantiin :) Houkuttelevan kuuloinen tämäkin kierros, ja kiva kun sait myös Corkin seudun ja varsinkin Kinsalen mahtumaan mukaan. Upea saari täynnä toinen toistaan kiinnostavampia paikkoja!

  • Reply Tanja 5.6.2017 at 12:10

   Oli niin kiva idea sulta, että oli pakko miettiä oma reitti :) Irlanti todellakin on upea saari, mikä olisi ihan kiva kiertää myös autoillen joskus.

 • Reply Terhi / Muru Mou 2.6.2017 at 07:14

  Tämä kyllä nostatti minun Irlanti-kuumetta! Loistava juttu, että teit reitin niin, että sen pystyy kiertämään busseilla, sillä jos lähtisin yksin reissuun, en varmastikaan vuokraisi autoa. Kiitos siis tästä! :)

  • Reply Tanja 5.6.2017 at 12:19

   Kiitos! :) Irlannissa onneksi pystyy kätevästi liikkumaan bussilla, vaikka olisihan siellä joskus kiva kierrellä myös auton kanssa.

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 2.6.2017 at 21:22

  Voi kun Irlantiin pääsisi takaisin! Ihanan kuuloinen kierros, johon mahtui paljon mulle uusia paikkoja. Eikä niitä vanhoja tuttujakaan haittaisi kiertää toiste. Varsinkin Giant’s Causeway oli niin upea, että sinne voisin mennä vielä monta kertaa :)

  • Reply Tanja 5.6.2017 at 12:21

   No niinpä! Joissain Irlannin paikoissa on todellakin kiva käydä uudestaankin, mä oon esim, käynyt Giant’s Causewaylla ja Ring of Kerryllä kaksi kertaa. Erityisesti Ring of Kerryllä oli kiva käydä toisen kerran, sillä ensimmäinen kerta oli lokakuun sumussa ja harmaudessa :P

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana 4.6.2017 at 13:52

  Me oltiin viime kesäkuussa Irlannissa ja ihastuttiin Dublinin lisäksi myös Belfastiin! Käytiin maaseudulla ajelulla, mutta valitettavasti ei uskaltauduttu vauvan ja leikki-ikäisen kanssa Giants Causewaylle. Harmittaa niin vietävästi, upealta näyttää! Mutta sehän tarkoittaa vaan sitä, että meidän on palattava paikoille ja ehkä sitten voisi käydä näissä muissakin kohteissa.

  • Reply Tanja 5.6.2017 at 11:25

   Mä tykkään myös Belfastista, vaikkein siellä kovin paljoa aikaa ole viettänyt. Giant’s Causeway on yksi mun suosikkipaikkoja, muttei ehkä sopiva vauvan ja leikki-ikäisen kanssa. Ens kerralla sitten ;)

 • Reply ROSA 11.6.2017 at 12:08

  Kauhee ikävä irlantiin :( olin sielä vuoden au pairina ja eniten jäi harmittamaan etten jostain syystä käynyt aran islandilla..

  • Reply Tanja 13.6.2017 at 21:16

   Mulla myös, toivon mukaan ens vuonna tai loppuvuodesta pääsisi taas Irlantiin päin. Mä en vaihdossa ollessani ehtinyt Aransaarille, mikä jäi harmittamaan, joten pakko oli käydä siellä seuraavalla matkalla :)

 • Reply Kohteena maailma / Rami 18.6.2017 at 13:55

  Niin tämä kuin Lähtöportti -blogin täydelliset Irlanninreissut ovat sellaisia, että voisin lähteä niille koska vaan. Suurin osa näistä kohteista oli itselle tuttuja, ainoastaan tuo Cork & Kinsale -seutu ja Aransaaret näkemättä.

  Dublinissa olisi mukava käydä tekemässä laajempi pubkierros, kun edellinen jäi maaliskuussa hieman vajaaksi. Olen siellä muutaman kerran aikaisemmin käynyt, joten enää ei ole ”pakollista nähtävyyksistä” kuin Kilmainham Gaol näkemättä. Muuten mulle riittää siellä hengailu ja kävely pubeista toiseen :-D

  Tuo rannikko ja Wild Atlantic Way on omaa suosikkialuetta Irlannissa. Pelkästään siinä saisi kulumaan jo useamman kuukauden, jos sitä alkaisi oikein tositosissaan tutkimaan. Olen sen aika hyvin eri reissuilla ajanut läpi, mutta osan aion mennä vielä uudestaan ja ne puuttuvatkin pätkät täytyy käydä katsastamassa.

  Upea maa, niin kuin sanoit! Aina jo sitä paluumatkalla miettii seuraavaa reissua ja nytkin on pari suunnitelmaa auki sinne.

  • Reply Tanja 20.6.2017 at 21:10

   Rannikko ja Wild Atlantic Way ovat tosiaankin kaunista seutua. Jonkin verran olen bussimatkoilla sitä osaa Irlannista nähnyt, mutta en vielä läheslään tarpeeksi.

   Mulla on alustava suunnitelma seuraavalla kerralla mennä Sligon ja Limerickin suuntaan, sillä se nurkka Irlannista on vielä näkemättä. Mielenkiintoista olisi käydä myös Pohjois-Irlannin Derryssä :)

 • Reply Travelloverin Annika 29.6.2017 at 18:34

  Jotain tuttua mutta paljon vierasta. Pitäisikin taas mennä Irlantiin! 12 vuotta jo edellisestä (jollei Pohjois-Irlantia lasketa). Saatan päätyä kurssille Dubliniin syksyllä. Silloin pitääkin kahlata kaikki sinun ja muiden Dublin-postaukset ja saada vinkkejä.

  • Reply Tanja 29.6.2017 at 21:34

   Hyvää kurssimatkaa Irlantiin jos sinne syksyllä päädyt! Mun tekisi aivan hirveästi mieli lähteä Dubliniin vielä tänä vuonna, mutta vähän näyttää siltä että pitää odottaa ensi vuoteen.

  Leave a Reply