Suomen suurin matkablogiyhteisö

Runebergien vieraana Porvoossa

Kesälomakauden lähestyessä ja Suomen juhlavuoden kunniaksi piipahdetaan tällä kertaa Porvoossa, mistä löytyy Suomen vanhin kotimuseo. Kyseessä on kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin kotitalo, missä hän asui uodesta 1852 kuolemaansa asti 1877. 

Johan oli kotoisin Pietarsaaresta, opiskeli Turussa ja päätyi lopulta töihin Porvooseen. Vaimo Fredrika oli niin ikään lähtöisin Pietarsaaresta, ja kaiken kaikkiaan pariskunta sai kahdeksan lasta. Johan vietti viimeiset vuotensa vuodepotilaana ja lähinnä pyörätuolissa aivoverenvuoden ja siitä seuranneen halvaantumisen johdosta. Johanin kuoleman jälkeen Fredrika muutti Helsinkiin. Hän otti mukaansa vai vähän talon irtaimistosta, ja nekin palautettiin Porvoon kotitaloon Fredrikan kuoltua.

Ennen talon avautumista yleisölle rakennuksessa toimi pienten lasten kouluna. Valtion lunastettua rakennus irtaimistoineen Runebergien perikunnalta, Suomen ensimmäinen kotimuseo oli syntynyt.
IMG_8950IMG_8952 IMG_8953IMG_8954

Helmikuisena iltapäivänä olin ainut vieras museossa, ja eräällä museon työntekijällä oli aikaa jutella kanssani. Sain kuulla mielenkiintoisia yksityiskohtia museosta, esimerkiksi Runebergin entisessä kodissa olevat kasvit ovat Fredrika Runebergin kasvattamien kasvien ”jälkeläisiä”.

Runebergien koti on pitkälti siinä kunnossa kuin se oli Runebergien siellä asuessa. Taloon ei ole tuotu mitään lisää, vaan kaikki esineet ja huonekalut ovat perheen peruja. Esillä on myös henkilökohtaisempia tavaroita; Johanin pöytätuoli ja Fredrikan kesken jäänyt virkkuutyö. Runebergien ajalta on säilynyt jopa kauppakuitteja. Hauskoja yksityiskohtia olivat parista huoneesta löytyvät Runebergin tortut.IMG_8957 IMG_8958IMG_8959 IMG_8960

2000-luvun alussa Runebergien talossa tehtiin peruskorjaus, minkä aikana suurin osa huonekaluista ja taideteoksista restauroitiin. Ruokasalissa olevat tapetit ovat restauroitu 1860-luvun mallin mukaan. Peruskorjauksen yhteydessä talon lattiavärit ja tapetit on palautettu mahdollisimman lähelle alkuperäistä loistoaan. Runebergien kotitalon puutarha lukeutuu harvojen säilyneiden 1800-luvun kaupunkipuutarhojen joukkoon. Helmikuun pakkasilla puutarha ei tietenkään ollut parhaimmillaan, mutta kesällä se on varmasti upea ilmestys.IMG_8961 IMG_8962 IMG_8963

Tykkäsin museosta, ja ainakin omaan makuun Runebergin koti on hyvin mielenkiintoinen paikka.  Kiertely museossa tapahtuu omatoimisesti, opaskirjasen kanssa. Kotimuseo on mielenkiintoinen katsaus Runebergien elämään, ja on todellakin käymisen arvoinen paikka Porvoossa. Esineet ovat upeita ja todella arvokkaan näköisiä. Seinillä komeilevat suuret maalaukset ja huonekasveja on joka paikassa. Mahtavan näköiset kattokruunut voisivat jossain muualla olla liikaa, mutta Runebergien taloon ne sopivat täydellisesti. Ulko-ovesta sisään astuessa voi helposti kuvitella itsensä 1800-luvulle, Runebergien vieraaksi. Tuntuu kuin Runebergien perhe olisi vain lomamatkalla, ja heidän odottaa minä hetkenä hyvänsä astuvan ovesta sisään.IMG_8966 IMG_8967 IMG_8968

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja Blogipolussa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply