Suomen suurin matkablogiyhteisö

Irlannin Cobh – Titanicin viimeinen pysähdyspaikka

Corkin vieressä sijaitseva pieni merenrantakaupunki Cobh on kiva päiväkohde Corkista. Kävin Cobhissa loppusyksystä 2014, ja harmaan syksyisenä päivänä vietin kaupungissa parisen tuntia, mikä riitti vallan mainiosti. Kesällä kaupungissa voisi varmasti viettää kokonaisen päivänkin, sillä Cobh on hurmaava pikkupaikka. Hyvien maisemien perässä kannattaa kiivetä kukkulalle, missä sijaitsee St Colman’s Cathedral. 

Mielenkiintoinen osa Cobhin historiaa liittyy Titaniciin. Cobh oli Titanicin viimeinen pysähdyssatama ennen kohtalokasta Atlantin ylitystä. Kovin kauaa Titanic ei Cobhissa viipynyt, sen verran että muutama matkustaja jäi pois kyydistä, ja 123 matkustaa astui kyytiin.

Titanic ei ole ainoa kuuluisa laiva, mikä yhdistetään Cobhiin. Vuonna 1915 uponnut Lusitania painui meren pohjaan Cobhin lähettyvillä, paikassa nimeltä Old Head of Kinsale. Uppoamisesta selvinneet kuljetettiin Cobhiin, ja 148 hukkunutta haudattiin kaupunkiin.  Cobh

Titanic experience -museo

Titanic Experience –museo on käymisen arvoinen paikka. Sisälle museoon pääsee vain kierroksen mukana, mikä kestää puolisen tuntia. Kierroksen jälkeen saa vapaasti tutkia Titaniciin ja sen matkustajiin liittyvää näyttelyä. Näyttelyssä myös selviää, miten ”itselleen” kävi Titanicin kyydissä. Sisäänpääsylipun oston yhteydessä saa nimittäin boarding kortin Titaniciin, ja lipussa on sellaisen henkilön nimi, ketä astuin laivan kyytiin Cobhissa. Kierroksen alkupuolella poiketaan ulkona, museon takana. Seisoimme aika tarkkaan samassa paikassa, kuin Titanicin kyytiin menossa olleet toisen ja kolmannen luokan matkustajat. Cobhissa Titanicin kyytiin nousseista 123 ihmisestä 44 pelastui.

Oma Titanic-aliakseni oli 23-vuotias Nellie O’Dwyer, joka pelastui Titanicilta. Nellie oli kotoisin Irlannin Limerickistä, ja hänellä oli kymmenen sisarusta. Nellie muutti New Yorkiin jo vuonna 1906, ja kuusi vuotta myöhemmin saapui Irlantiin perhettään tapaamaan. Nellie sai kaksoset vuonna 1915, mutta valitettavasti kuoli synnytyksessä toukokuussa 1917. Oli mielenkiintoista selvittää, miten ”itselleen” kävi Titanicin upotessa. Museossa käynti oli tavallaan aika henkilökohtainen kokemus, erityisesti loppupuolella jolloin pääsi selvittämään mitä matkustajille oli laivan upotessa käynyt.Titanic ExperienceAlkuperäinen laituri mistä matkustajat astuivat Titanicin kyytiinBoarding Pass Titanicille

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply