Suomen suurin matkablogiyhteisö

8 vinkkiä Dubliniin

Irlannin pääkaupungissa Dublinissa riittää nähtävää päiväksi tai viikoksi. Kaupungilla on helppo liikkua kävellen, sillä suurin osa nähtävyyksistä sijaitsee lähellä toisiaan. Julkinen liikenne toimii myös hyvin, eikä sitä ole vaikea käyttää.

Dublin tuntuu jakavan siellä käyneiden mielipiteitä; osa ihastuu heti ensisilmäyksellä, joku toinen taas lämpenee myöhemmin. Mulle Dublin ei ollut rakkautta ensisilmäyksellä, mutta nykyään kaupunki on yksi suosikkipaikkojani. Olen Dublinissa käynyt useaan otteeseen, ja kaupunki alkaa olla aika tuttu. Vielä silti olisi muutama sellainen paikka, joissa olisi kiva käydä. Tähän postaukseen olen koonnut sellaisia paikkoja, mitä omasta mielestäni kannattaa Dublinissa nähdä.

Joki Liffey, sillat & jokiristeily

Liffey-joen alue siltoineen on yksi suosikkialueistani Dublinissa. Joen ranta on kaunista ja mukavaa aluetta vaikka päiväkävelylle. Nousuvesi vaikuttaa myös Liffey-jokeen, ja laskuvesi näkyy aina välillä todella selvästi.

Tunnetuin silloista taitaa olla söpö Ha’Penny Bridge. Silta on alun perin rakennettu vuonna 1816, ja liikenne tällä kävelysillalla on vilkasta. Varmasti sanomattakin selvää, että Ha’Penny Bridge on suosittu kuvauskohde. Nimensä silta on saanut siitä, että sillan ylitys maksoi joskus puoli penniä.

Kaksi muuta tunnettua siltaa ovat O’Connell Bridge sekä Samuel Beckett Bridge. Näistä jälkimmäinen näyttää aivan harpulta, Irlannin symbolilta.IMG_3133 IMG_3141

Jokiristeily Liffey-joella on kiva ja vähän erilainen tapa kokea ja nähdä Dublin. Hieman alle tunnin risteilyn aikana ohitetaan muun muassa Custom House ja alitetaan pari kuuluisaa kaupungin siltaa. Loppupuolella käydään kääntymässä Docklandsin alueella, missä on kivan näköisiä taloja.IMG_7454

Kilmainham Gaol

Entinen vankila Kilmainham Gaol on unohtumaton käyntikohde. Sisälle pääsee käymään vain oppaan kanssa, ja paikka kierrokselle kannattaa varata etukäteen netistä. Kilmainham sijaitsee muutaman kilometrin päässä Dublinin keskustasta, ja paikan päälle pääsee helposti Luas-junaa käyttäen.

Kierroksen aikana kuullaan mielenkiintoisia, mutta samalla todella murheellisia kertomuksia Kilmainhamin vangeista. Suurin osa tarinoista liittyy vuoden 1916 pääsiäiskapinaan, sillä 14 kapinan johtajaa ammuttiin Kilmainhamin pihamaalla. Tarinat pistivät miettimään, ja teloitettujen kohtalot pyörivät mielessä pitkään. Omaan mieleen jäi erityisen hyvin 18-vuotiaanan teloitetun James Fisherin tarina, ja erityisesti hänen viimeinen kirje äidilleen.

Kierroksen jälkeen kannattaa myös tutustua näyttelyyn, missä nähtävillä on muun muassa pääsiäiskapinan johtajien omaisuutta, sekä mielenkiintoista tietoa kapinan johtohahmoista. Kilmainham on ehdottomasti mielenkiintoinen kohde. Suosittelen käyntiä, jos vanhat vankilat taikka hieman synkemmät kohteet kiinnostavat.1311

Temple Bar

Temple Bar tunnetaan yleisesti turistialueena, mutta alue on paljon muutakin kuin kuuluisa punainen pubi. Nykyään tämä Dublinin osa tunnetaan kulttuuritarjonnastaan, sekä lukuisista ravintoloista ja pubeista. Alueella on söpöjä pikkukujia, joiden varrelta voi tehdä vaikka mitä löytöjä. Ei ole mitenkään tavatonta nähdä katutaiteilijoita tässä Dublinin kulttuurin mekassa.IMG_7434 IMG_7435

Puistot

Vaikkei Dublin mikään betoniviidakko olekaan, ovat kaksi kaupungin keskustan suurehkoa puistoa mukavia paikkoja rentoutua kaupungin vilinästä.

St Stephen’s Green

Vehreä St Stephen’s Green on kiva paikka viettää aikaa ja rentoutua nähtävyyksien katselun lomassa. Vaikka puisto sijaitsee keskellä Dublinia vilkkaasti liikennöidyn tien varrella, on puistossa yllättävän hiljaista. St Stephen’s Green on täynnä erilaisia kävelyreittejä, ja penkkejäkin on tarpeeksi jalkojen lepuuttamista varten. Kesällä puisto on kauniin vihreä, ja täynnä toinen toistaan värikkäämpiä kukkia.IMG_7442 IMG_7441

Merrion Square Park

Merrion Squaren puisto ei ehkä yllä St Stephen’s Greenin kauneuteen, mutta on todellakin käymisen arvoinen paikka. Itse Merrion Squaren puistossa ei ole niinkään mitään erikoista nähtävää, mutta puiston ympärillä on kauniita, värikkäitä ovia. Oscar Wild –fanien kannattaa suunnata Merrion Squaren puistoon, sillä puistosta löytyy Oscar Wilden patsas.  IMG_3180 IMG_3176

Museot

Museoista innostuneille Dublinissa on paljon mielenkiintoista tarjontaa aina Guinnessista menninkäisiin.

Leprechaun Museum

Menninkäisiin liittyvä museo saattaa kuulostaa vain lapsille suunnatulta, mutta Leprichaun museum on hauska paikka myös vähän varttuneemmillekin matkaajille.  Menninkäismuseo tarjoaa mielenkiintoisia välähdyksiä menninkäisistä kerrottuihin taruihin, joita Irlannissa on paljon. Leprechaun museumin mainostetaan olevan maailman ensimmäinen irlantilaiselle mytologialle omistettu museo, ja legendojen sekä myyttien lisäksi menninkäiset ovat esillä populaarikulttuurissa. Museossa kierrellään oppaan kanssa, ja kierroksen lopuksi tavoitellaan tietenkin menninkäisten kultapataa.

Little Museum of Dublin

St Stephen’s Greenin tuntumassa sijaitseva pieni, kolmikerroksinen museo on täynnä mielenkiintoista tutkittavaa. Museossa voi oppia jotain Dublinin historiasta, samoin kuin U2, yhdestä Irlannin suosituimmista bändeistä. Ehdottomasti käymisen arvoinen museo, ja opastetulle kierrokselle kannattaa osallistua jos vain mahdollista.

Guinness Storehouse & Gravity Bar

Guinness Storehouse on ihan mielenkiintoinen kohde Guinnessin valmistumisesta ja historiasta. Omaan makuun parasta museossa oli ylimmän kerroksen Gravity Bar upeine näkymineen. Mieleen jäi hyvin myös oman Guinness-tuopin laskeminen Guinness Aacademyssä, mikä sisältyy pääsylipun hintaan. Guinness Storehouse on yksi Dublinin suosituimpia nähtävyyksiä, mutten ehkä ensimmäisellä visiitillä Dublinissa suuntaisi Guinnessin museoon.

Dublinia

Joko tiesit, että viikingit perustivat Dublinin? Dubliniassa on mahdollisuus tutustua kaupungin historiaan sekä Dublinin viikinkimenneisyyteen. Viikinkeihin keskittyvässä näyttelyssä voi muun muassa kokeilla miten paljon se panssaripaita oikeasti painaa, sekä opiskella viikinkien aakkosia. Dublinin viikinkimenneisyyden lisäksi Dubliniassa kerrotaan keskiaikaisesta Dublinista sekä kaupungin historiaan arkeologian välityksellä.

Trinity College, Book of Kells & Long Room

Trinity College on yksi Dublinin parhaimpia ja mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä. Ihana paikka on erityisesti vanha kirjasto, Long Room, missä vanhojen kirjojen tuoksu tuntuu nenässä jo kävellessä portaita ylös. Vanha kirjasto sijaitsee mielenkiintoisen Book of Kells –näyttelyn yläkerrassa, ja näyttely kannattaa todellakin käydä kurkkaamassa. Trinity Collegen kampukseen voi tutustua vaikka opastetulla kierroksella, joita koulun oppilaat järjestävät.IMG_7498 IMG_3166IMG_7518 IMG_3171

Värikkäät ovet

Dublinin värikkäät ovet ovat hauskoja väripilkkuja kaupungilla, eikä Dublinissa liikkuessa voi välttyä näkemästä värikkäitä ovia. Eri värein maalatut ovet ovat yksi suosikkiasioitani Dublinissa, ja sateenkaaren väreissä hehkuvat ovet saavat aina hymyn huulille. Värikkäitä ovia voi bongata missä päin Dublinia tahansa, mutta erityisen hyvin niitä löytyy muun muassa Merrion Squaren lähettyviltä.IMG_1556 IMG_3172 IMG_3173

Parhaat näkymät

Dublinissa ei ole korkeita pilvenpiirtäjiä, tai kovin korkeita rakennuksia ylipäätään, joten kovin monesta paikkaa Dublinia ei pysty ihailemaan ylhäältä käsin.

Hyvät näkymät Dublinin kattojen ylle tarjoaa Guinness Storehousen Gravity Bar. Baari sijaitsee Guinness Storehousen ylimmässä kerroksessa, ja baariin päästäkseen pitää ostaa pääsylippu Storehouseen. Gravity Barin ikkunoista avautuu 360 asteen näkymät Dublinin ylle, ja maisemat ovat todella upeat. Ikkunoiden luo tosin on tunkua, joten maisemapaikkaa saattaa joutua odottelemaan jonkin aikaa.

Gravity Barin lisäksi ihan kivat maisemat avautuvat Dublinia-museon yhteydessä sijaitsevasta St Michael’s Towerista. Ylös torniin johtaa 96 porrasta, ja käynti siellä sisältyy museon pääsymaksuun. Gravity Bariin verrattuna maisemat St Michael’s Towerista ovat aika erilaiset, sillä torni sijaitsee lähempänä Dublinin keskustaa kuin Gravity Bar.

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply