Suomen suurin matkablogiyhteisö

Irlannin länsirannikon helmi Galway

Galwayn kaupunki on yksi Irlannin helmistä. Länsirannikolla, Atlantin rannalla sijaitseva kaupunki on yksi omia suosikkipaikkojani Irlannissa. Kävin Galwayssa ensimmäistä kertaa syksyllä 2014, jolloin olin vaihto-opiskelijana Dundalkissa. Viikonloppu Galwayssa sujui hyvin, ja ihastuin kaupunkiin täysin. Osittain siitä syystä päädyin viettämään Pyhän Patrikin päivää Galwayhin maaliskuussa 2015. Viime kesäkuussa ehdin viettää Galwayssa muutaman tunnin, mistä olin todella iloinen. Galwayhin on aina yhtä ihana palata, ja heti ensimmäisellä käynnillä Galway tuntui todella kotoisalta.

Jo muutamassa tunnissa saa hyvän yleiskuvan Galwaysta kävelemällä ympäriinsä kaduilla ja kujilla. Yhdessä päivässä ehtii hyvin kiertää Galwayn kaupunkialueen, ja parissa päivässä kerkeää näkemään koko Galwayn vallan mainiosti. Tekemistä riittää kuitenkin useammallekin päivälle, sillä Galwayn lähellä sijaitsee useita mielenkiintoisia retkikohteita.River Corrib

Muistan jostain lukeneeni, että Galwayta on kuvailtu lännen Venetsiaksi. Onhan Galwayssa eräänlaista Venetsian tuntua, vaikkei Galwayssa varsinaisia kanavia tai gondoleita olekaan. Kaupungin läpi virtaava kaunis Corrib-joki on pituudeltaan vain runsaat kuusi kilometriä, mikä tekee siitä yhden Euroopan lyhyimmistä joista. Joen vierellä kulkee kävelytie, mikä tarjoaa rauhaa ja hurmaavia maisemia.

Mitä nähtävää Galwayssa sitten on? Nähtävyydet ovat keskittyneet keskustan alueelle, lyhyen kävelymatkan päähän toisistaan. Näiden esimerkkien lisäksi Galwayssa voi käydä myös ihmettelemässä esim. kaupunginmuseota sekä Hall of the Red Earl –museota. Jälkimmäinen on hyvin pieni, mutta mielenkiintoinen museo. Nähtävillä on monta sataa vuotta vanhoja raunioita, jotka löydettiin parikymmentä vuotta sitten. 

Galwayn tuomiokirkko on kaunis sisältä päin. Kirkko otettiin käyttöön vuonna 1965, mikä tekee siitä Euroopan nuorimman kivisen tuomiokirkon. Värikkäät lasimaalaukset ovat ihastuttavia, varsinkin auringon paistaessa niiden lävitse.

Lynch’s castle, ei kannatta odottaa hienoa linnaa upeilla esineillä sisustettuna, sillä nykyisin rakennus on osa AIB-pankkia. Itsehän en tätä tiennyt, vaan innoissani säntäsin pankin aulaan kiireisimpään aikaan päivästä. Poistuin pikaisesti vähin äänin ja hieman hämilläni, luullen etten ollut tullut oikeaan paikkaan. Ulkona oleva kyltti paljasti, että rakennus todellakin oli Lynch’s castle1500-luvulta, mutta vanhasta ajasta jäljellä oli vain ulkokuori.

Spanish Arch Spanish Arch joen tuntumassa on mitä luultavimmin jatkopala Galwayn keskiaikaiseen kaupunginmuuriin. Spanish Arch on peräisin vuodelta 1548, ja alun perin sen ”tiloissa” asuivat vahdissa olevat sotilaat. Spanish Arch on mahdollisesti saanut nimensä Espanjasta tulleiden kauppiaiden takia, sillä he kävivät usein myymässä erilaisia tavaroita Galwayn satamassa. Galway Tourism mukaan itse Kristoffer Kolumbus piipahti kaupungin satamassa vuonna 1477.

Eyre Square on Galwayn keskusaukio, minkä ympärillä on useita pubeja ja ravintoloita. Vaikkei Galway mikään luonnosta etääntynyt miljoonakaupunki olekaan, niin Eyre Square on mukava pala vihreää puistotunnelmaa. Bussiasemalle sekä kaupungin tärkeimmille shoppailukaduille on muutaman minuutin kävelymatka. Puistolla on pitkä historia, sillä Eyre Squaren tuntumassa on järjestetty markkinoita keskiajalta saakka.

Mikäli shoppailu innostaa, niin Galwayssa on hyvät mahdollisuudet myös siihen. Keskustassa on useita kauppoja ja putiikkeja, sekä suht iso ostoskeskus. Ravintoloita ja pubeja on paljon, samoin kuin kahviloita. Jos pubit kiinnostavat, kannattaa lukaista Kohteena maailma -blogin Ramin kirjoittama juttu Galwayn pubeista.Galway

Syksyn 2014 reissulta parhain muistoni on aikainen viikonloppuaamu joen rannalla. Koko Galway tuntui vielä nukkuvan aamukymmeneltä hakeutuessani joelle päin. Joen pinnalla leijui hento sumu, minkä alta paljastui kymmeniä joutsenia ruokailemassa aamuauringossa. Ympärillä oli aivan hiljaista, ja hetki oli lähes täydellinen.River Corrib ja muutama joutsenGalway

Päiväretket Galwaysta

Kovin moneksi päiväksi ei Galwayssa nähtävää ole, mutta lähialueilta löytyy paljon tekemistä useammaksikin päiväksi. Galwaysta käsin on kätevä lähteä päiväksi pois Irlannin upeaa luontoa ihailemaan. Irlannin suosituimpiin nähtävyyksiin lukeutuva Cliffs of Moher sijaitsee lähellä, samoin kuin upea Connemara. Jos pieni merimatka ei ole este, kannattaa suunnata Aransaarille.

Jos omaa kulkupeliä ei ole käytössä, Galwaysta järjestetään retkiä Cliffs of Moherille sekä Connemaran luonnonpuistoon. Aransaarten lautat taas lähtevät Rossaveel -nimisestä kylästä. Rossaveeliin ja sieltä takaisin pääsee ainakin Galway Tour Companyn bussin kyydillä.connemara aran island cliffs of moher

Löytyykö muita Galwayhin ihastuneita? 

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply