Suomen suurin matkablogiyhteisö

Taru Sormusten Herrasta ja Uusi-Seelanti #1

Tunnustan, olen aikamoinen nörtti Taru Sormusten Herrasta kirjoja ja leffoja kohtaan. Kirjat olen lukenut pariin kertaan, ja leffat olen nähnyt lukemattomia kertoja. Vuoden 2012 Uuden-Seelannin matkan yhtenä suurimmista innoittajista toimi juurikin Taru Sormusten Herrasta -leffojen kuvauspaikat. Uudessa-Seelannissa reissatessa tuntuu kuin oikeasti olisi Keski-Maassa, ja sitä vain odottaa hobitin putkahtavan esiin kulman takaa.

Näin jälkikäteen ajateltuna Uusi-Seelanti on täydellinen paikka Keski-Maaksi. Pieneksi maaksi Uusi-Seelanti on yllättävän monipuolinen tulivuorineen, lumihuippuisine vuorineen ja upeine metsineen. Täydellisten kuvauspaikkojen etsiminen on varmasti ollut työn ja tuskan takana, mutta lopputulos varmasti puhuu puolestaan.  

Leffojen kuvauspaikkoja löytyy sekä Pohjois- että Eteläsaarelta. Hobittilaa lukuun ottamatta kuvauspaikoilla voi käydä omatoimisesti, tosin julkisilla suurimpaan osiin paikoista voi olla hankalaa päästä. Kuvauspaikkoja on paljon, joten tämä postaus keskittyy pohjoissaareen, ja osa kaksi eteläiseen Uuteen-Seelantiin.
IMG_1468

Hobittila

Matamatan kylässä sijaitseva Hobittila on ehkä ikonisin ja parhain kuvauspaikoista, sillä elokuvista tuttu rekvisiitta ja sympaattiset kolot ovat paikoillaan. Hobittillaan pääsee ainoastaan kierroksen mukana, ja alueella kuljetaan pienryhmässä oppaan kanssa. Kierrokset starttaavat Matamatan I-Siten luota, ja Hobitillaan kuljetaan leffoista tuttujen hahmojen mukaan nimetyillä busseilla. Suurempi kaupunki Matamatan lähellä on Cambridge, mistä on hyvät bussiyhteydet Matamataan.

Hobittila on aivan kuin elokuvista, ja kierros siellä oli upea elämys. Käynti Hobittiliassa oli yksi Uuden-Seelannin reissun kohokohdista, ja todellinen Taru Sormusten Herrasta – fanin unelma. Välillä sitä melkein unohti olevansa Uudessa-Seelannissa eikä Konnussa. Kierros Hobitilassa tuntuu siltä, kuin olisi astunut johonkin aivan toiseen maailmaan. Kaikki on kaunista ja söpöä, eikä ulkopuolisen maailman melu kantaudu sinne.IMG_1479 IMG_1511 IMG_1531 IMG_1548

Matamatassa kannattaa käydä kurkkaamassa myös paikallinen I-Site, eli turisti-info, minkä sisällä seisoo Klonkku-patsas. Läheisellä aukiolla taas on kyltti toivottamassa matkaajan tervetulleeksi Hobittilaan.IMG_1455

Wellington

Wellingtonin ympäristössä on runsaasti kuvauspaikkoja, joiden lisäksi Wellingtonissa on Weta Cave sekä Weta studios, jälkimmäisessä kuvattiin leffojen sisätilakohtauksia. Eikä sovi unohtaa Embassy Theateria Wellingtonin keskustassa.

Ihan kaikissa Wellingtonin ympäristön kuvauspaikoilla en käynyt, ja esimerkiksi mielenkiintoinen Putangirua Pinnacles jäi välistä. Pohjoissaaren kuvauspaikoista jäi seuraavalle kerralle muitakin mielenkiintoisia kohteita, kuten Tongariro National Park, minne on pakko päästä seuraavalla reissulla.IMG_5673 IMG_5675

Alla olevassa kuvassa olevaan louhokseen rakennettiin Helmin syvänne sekä Minas Tirith. Mitään lavasteita ei paikalla ole jäljellä, eikä kaivos ole yleisölle avoinna. IMG_5659

Harcourt Park / Rautapihan puutarha

Ensimmäisen leffan Rautapihan puutarhan kohtaukset kuvattiin Harcourt Parkissa. Kovin paljon tunnistettavia paikkoja ei tietenkään ollut, mutta Gandalfin ja Sarumanin kävelemä polku on suth helposti löydettävissä. 

Harcourt Parkin puistossa kuvattiin lisäksi ensimmäisen leffan kohtaus, jossa Sarumanin örkit kaatavat Rautapihan puut. Todellisuudessa puita kaadettiin vain kaksi, puiden kaatuminen vain kuvattiin eri kuvakulmista. Kaadetut puutkin tuotiin monen sadan kilometrin päästä, ja istutettiin Harcourt Parkin multaan.IMG_5668IMG_5661 IMG_5662

Kaitoke Regional Park / Rivendel

Rivendeliä ei tunnistaisi Rivendeliksi, ellei joku sanoisi, että siellä ollaan. Muutama puu muistuttaa siitä, missä leffoja kuvattiin, mutta muuten mitään tunnistettavaa ei maastossa ole. Perille löytäminen voisi olla vaikeaa ilman opastekylttejä, joita matkan varrella on muutamia.

Kaitoken Regional Park on pullollaan toinen toistaan kauniimpia lehtipuita. Aurinkoisella säällä tunnelma todellakin muistuttaa Rivendeliä, vain haltiat ja kauniit rakennukset puuttuvat. Koko Rivendeliä ei tietenkään puistoon voitu rakentaa, mutta esimerkiksi ensimmäisen leffan Frodon makuuhuone rakennettiin puistoon. Hauskana yksityiskohtana kerrottakoon, että osaan puista lisättiin lehtiä ennen kuvausten alkua.IMG_5687IMG_5693IMG_5681

Mt Victoria / Kontu

Konnun metsät luotiin Mt Victorian metsiin, aivan Wellingtonin keskustan läheisyyteen. Mt Victorian puistikossa kuvattiin muun muassa hobittien piileskely mustalta ratsastajalta sekä ”shortcut to mushrooms”.

Wellingtonin Taru Sormusten Herrasta -retkellä pääsimme näyttelemään muutamia ensimmäisestä leffasta tuttuja kohtauksia niiden oikeilla kuvauspaikoilla. Mitä muuta fani voisikaan toivoa, kuin päästä makaamaan maahan samaan paikkaan kuin kuuluisat näyttelijät.IMG_5727 IMG_5740

Joku saattaa muistaa ensimmäisen leffan alkupuolelta kohtauksen, missä näytetään musta ratsastaja yöllä mäen laella. Kyseinen kohtaus on kuvattu Wellingtonin ”Konnun metsissä”, ja totta kai mekin lavastimme kyseisen kohtauksen. Meillä ei tosin ollut hevosta eikä mustaa kaapua, mutta kolme ihmistä hevosen muodossa, ylhäällä mäen päällä, ajoi saman asian.
IMG_5764

Weta Cave, Wellington

Weta Cave ei sinänsä liity kuvauspaikkoihin, mutta on vallan upea paikka. Pieni Weta Cave toimii elokuvien minimuseona, ja näytillä on muutakin kuin Taru Sormusten Herrasta –leffoihin liittyvää rekvisiittaa. Toki Taru Sormusten Herrasta on pääosassa, ja esillä on muun muassa myynnistä poistuneita minipatsaita. Weta Cave sijaitsee vajaa kymmenen kilometrin päässä Wellingtonin keskustasta, Miramarissa, ja paikan päälle pääsee helposti vaikka bussilla. Pääsy minimuseoon on ilmaista, mutta kannattaa varautua lompakon kevenemiseen, sillä Weta Cavesta saa ostaa kaikenlaista kivaa tavaraa.IMG_2082 IMG_2097 IMG_2113IMG_2115

Embassy Theatre

Wellingtonissa ei sovi unohtaa Embassy teatteria, missä järjestettiin kolmannen leffan maailman ensi-ilta vuonna 2003. Lisäksi teatterissa järjestettiin kahden ensimmäisen leffan Australaasian ensi-illat.IMG_2126 IMG_2129 IMG_2130

Löytyykö muita Taru Sormusten Herrasta -faneja?

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Timo 12.3.2017 at 20:58

  Hauska yllätys lukea Hobittonista samana päivänä kun itsekin sain blogiini aikaiseksi videon sieltä otetuista kuvista ja videonpätkistä. Hyvää jatkoa!

  • Reply Tanja 18.3.2017 at 19:25

   Hauska sattuma, pitääkin käydä kurkkaamassa Hobittilan video sun blogista :)

 • Reply Faijahommia 12.3.2017 at 21:23

  Ainoa mikä maailmanympärysreissultani jäi harmittamaan oli juuri tämän postauksen aihe!
  Olisi pitäny ostaa kartta ja käydä kaikki LOTR-paikat läpi, mutta eih.. Surffailin ja surffailin päivästä toiseen.

  Hyvä postaus! :)

  https://faijahommia.fi

  • Reply Tanja 18.3.2017 at 19:32

   Kiitos! :)
   Ei surffailukaan huonolta kuulosta ;) Mä en ole koskaan kokeillut, mutta ehkä vielä joku kerta jossain.

 • Reply Miia 13.3.2017 at 10:27

  LoTR- fani ilmoittautuu! Juuri tuollainen reissu olisi itselleni sellainen ultimaattinen unelma. :) Kirjan en ole lukenut kuin kerran, mutta elokuvat on tullut kyllä katsottua useaampaan kertaan. Teininä mun huoneen seinät oli lähestulkoon vuorattu kaikenmaailman Taru Sormusten Herrasta- kuvilla. :) Tosi kiva postaus!

  • Reply Tanja 18.3.2017 at 19:36

   Kiitos! :)
   Mun seinät oli myös joskus täynnä Lotr-kuvia, ja löytyyhän niitä vieläkin muutama :) Tän jutun kirjoittamisen jälkeen tuli kova hinku takaisin näihin maisemiin..

 • Reply Johanna @ Out of Office 14.3.2017 at 18:12

  Kiitos matkasta kuvauspaikoille! Olen suuri fani ja haaveilen matkasta Uuteen-Seelantiin ja myös tuonne.

  • Reply Tanja 18.3.2017 at 19:28

   Uusi-Seelanti on kyllä aivan upea paikka, kovin tekisi mieli mennä uudestaan.

 • Reply Nicola 19.3.2017 at 19:09

  Aivan mahtava juttu. Täälläkin yksi fani. Tänne toivon mulaan vielä joskus pöäsisi itsekkin käymään. :)

  • Reply Tanja 26.3.2017 at 14:56

   Kiitos! Olisi kiva joskus päästä vielä kiertelemään näissä maisemissa :)

  Leave a Reply