Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 syytä ihastua Irlantiin

Kenellekään ei varmasti tule yllätyksenä, että Irlanti on yksi suosikkimaistani. Kertauksen vuoksi sanottakoon, että ensimmäisen kerran kävin Irlannissa syksyllä 2014, jolloin vietin siellä nelisen kuukautta vaihto-oppilaana. Toisen kerran Irlantiin suuntasin maaliskuussa 2015 ja kolmannen kerran viime kesänä. Saa nähdä maltanko pysyä poissa tänä vuonna.

Irlantia on siis tullut nähtyä aika paljon, ja silti vielä löytyy sellaisia kolkkia missä haluaisin käydä. Tähän postaukseen keräsin omasta mielestäni kymmenen hyvää syytä ihastua Irlantiin.IMG_1772

1. Luonto & vehreys

Irlannin vetonauloja ovat ehdottomasti luonto ja sen vehreys. Ja onhan luonto Irlannissa aivan omaa luokkaansa, sitä ei ole kieltäminen. Cliffs of Moherin jyrkät, mereen laskeutuvat kalliot jäävät varmasti mieleen, samoin kuin Burrenin alueen karu maasto. Vehreys ympärillä on uskomatonta, ihanan kaunista.IMG_1858 IMG_1946

2. Kaupungit & pikkukylät

Vaikka Dublin kiva onkin, on Irlanti täynnä pääkaupunkia ihanampia kaupunkeja ja söpöjä pikkukyliä. Maaseudun pikkukylät ovat erityisen hurmaavia, vaikkei niissä välttämättä ole mitään kummempaa nähtävää. Pikkukylissä hurmaa rauha ja värikkäät talot, joita näkee paljon. Suuremmatkin kaupungit ovat sympaattisia paikkoja, missä kenelläkään ei tunnu olevan kiire mihinkään.IMG_2240IMG_2738

3. Aran Islands

Kolmesta karusta saaresta koostuva Aran Islands ovat henkeäsalpaavan kauniit. Olen käynyt saarista kolmella, suurimmalla ja pienimmällä. Pienin saari Inis Oirr teki suurimman vaikutuksen karuilla, kivisillä maisemilla ja täydellisellä hiljaisuudella. Saaret ovat kuin Irlanti pienoiskoossa; kaunista luontoa, rauhaa ja iirinkielisiä katukylttejä.IMG_3460 IMG_3737 IMG_3799

4. Sää

Yleisenä harhaluulona tuntuu olevan, että Irlannissa sataa lähes koko ajan. Syyllistyin tähän mielikuvaan myös itsekin, mutta ilokseni sain huomata, ettei se Irlannin ilmasto niin kamala ole. Ensimmäiset pari viikkoa Irlannissa ei näkynyt yhtä ainoaa sadepilveä, mutta sateen alettua vettä tuli usein oikein kunnolla. Periaatteessa taivaalta voi tulla alas mitä tahansa. Säätilasta on helppo aloittaa keskustelu kenen tahansa kanssa, vähän niin kuin Suomessa. Sadepäivät ovat toki ikäviä, mutta ovat ehdoton osa autenttista Irlanti-elämystä.IMG_2306 IMG_3389

5. Pohjois-Irlanti

Pohjois-Irlanti on mielenkiintoinen osa Irlannin saarta. Pohjoisen puolella on paljon nähtävää, mutta luonto erityisesti on kaunista ja ainutlaatuista. Giant’s Causewayn maisemissa voisi vaeltaa tuntikaupalla, eikä Carrick-a-Reden riipusillan merellisiin maisemiin kyllästy kovin helposti. Belfast ja sen historia on tietenkin aivan oma lukunsa.IMG_7954 IMG_8063 IMG_8093

6. Guinness

Ei Irlantia ilman Guinnessia. Guinness on melkeinpä osa irlantilaisten identiteettiä, eikä tältä mustalta kullalta voi välttyä missään. Kyllähän Irlannissa kuuluu ainakin yksi Guinness juoda, sillä se maistuu kummasti paremmalta kuin Suomessa. Dublinin Guinness Storehousessa voi itse kokeilla täydellisen Guinness-tuopin kaatamista, mikä on kiva kokemus.The perfect pint!

7. Historia

Irlannista löytyy useita, mielenkiintoisia historiallisia kohteita. Pyramidejakin vanhempi Newgrange (Bru na Boinne) on todella upea ja kiehtova kohde. Hienoin hetki on Newgrangen sisälle meno, ja kävely kapeaa käytävää pitkin hautakammioon. Valojen sammuessa pienen kammion valaisee vain kaukana sijaitsevan oviaukon päältä tuleva kapea kaistale auringonvaloa. Lähihistorian kannalta taas Dublinin Kilmainham Gaol on erittäin kiehtova.  IMG_33324

8. St Patrick’s Day

Vaikken Irlannin suurinta juhlaa Dublinissa viettänyt, oli Galwayssakin oikein riehakas tunnelma. Ihmisiä oli kerääntynyt paraatipaikalle paljon, ja kulkueen jälkeen sama lössi jatkoi matkaa joen vierelle. St Patrick’s Day on jotain mikä pitää kokea, että kaiken sen juhlahumun voi todella käsittää. Pyhän Patrikin päivänä kaikki ovat enemmän tai vähemmän irlantilaisia.IMG_3665 IMG_3670

9. Linnat

Irlanti on linnojen luvattu maa, ja erikokoisia sekä erikuntoisia linnoja tulee vastaan maaseudulla usein. Yksi kuuluisimmista linnoista on varmasti Blarney Castle, missä pääsee luvan kanssa pussaamaan vanhaa kiveä. Linnan puutarha on kaunis, ja syksyn ruskan aikaan puutarhan puut loistivat eri väreissä.IMG_2342 IMG_2373IMG_2499

10. Kansantarut & menninkäiset

Ihanan salaperäiset menninkäiset (leprichaun) ovat mielenkiintoinen kansa. Pienessä Carlingfordin kylässä asustaa legendan mukaan Irlannin viimeiset menninkäiset. Jos menninkäisiin ei ennen Irlannin matkaa uskonut, niin varmasti uskoo kotiin palatessa. Menninkäiset ovat vahvasti läsnä missä päin Irlantia tahansa, samoin kuin erilaiset legendat ja kansantarut.8

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja Blogipolussa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY 24.1.2017 at 19:39

  Se on kyllä kiva, kun löytää rakkauden jotain maata kohtaan ja koluaa sitä innoissaan ristiin rastiin. Mä pääsen tänä keväänä itse katsomaan Irlannin ihanuutta Corkiin ja Dubliniin. :)

  • Reply Tanja 29.1.2017 at 22:57

   Ihan totta, rakasta maata on kiva koluta ja tutkia :) Ihanaa matkaa Irlantiin, jään odottelemaan juttuja sun matkalta :)

 • Reply Harry Erlund 25.1.2017 at 08:57

  Moi, muista tulevalla upealla matkallasi että Cork gin on maailman parasta giniä. Nam, enjoy

 • Reply Moona 25.1.2017 at 11:02

  Ihanaa että olet hullaantunut Irlantiin, niin tuntuu käyvän monelle! :) Itselle Irlanti on kuin toinen koti ja sinne on aina palattava uudelleen. Seuraavaksi haaveissa olisi ajaa Wild Atlantic Way.

  • Reply Tanja 29.1.2017 at 23:09

   Mulle Irlanti tuntuu myös kuin toiselta kodilta, ja sinne on aina yhtä kiva palata :) Wild Atlantic Way ajaen olisi varmasti upea kokemus! Siellä päin Irlantia on todella kaunista.

 • Reply Onerva 12.2.2017 at 16:42

  Mitä kohdetta suosittelisit jos haluaa lähteä Dublinista maaseudulle pariksi päiväksi?
  Eli suht lyhyen ja helpon matkan päähän.

  • Reply Tanja 12.2.2017 at 22:23

   Newgrange (Bru Na Boinne) on kaunis ja mielenkiintoinen paikka. Kyseessä on siis käytävähauta, ja Dublinista järjestetään sinne retkiä jos omaa autoa ei ole käytössä. Mary Gibbons tours on ainakin retkijärjestäjä. Päiväksi tai pariksi voisi hyvin mennä vaikka Galwayhin, toiselle rannikolle. Aika paljon riippuu siitä, mistä itse tykkää :)

 • Reply Onerva 12.2.2017 at 22:32

  Entäs Connemara tai Doolin, ovatko sinulle tuttuja paikkoja? Taitavat olla Galwayta lähellä.

  • Reply Tanja 13.2.2017 at 11:56

   Connemara on todella kaunis alue, suosittelen! Doolinista ei oikeastaan ole kokemusta, joskus olen muistaakseni bussilla mennyt kylän läpi. Molemmat tosiaan ovat Galwayn lähellä.

  Leave a Reply