Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ajassa taaksepäin Turun Luostarinmäellä

Historialliset paikat kiinnostavat mua, niissä on jotain hyvin kiehtovaa ja mielenkiintoista. Lukiossa historia oli mun lempiaineeni, ja hain jopa opiskelemaan historiaa yliopistoon. Vaikken historiaa vapaa-ajalla mitenkään harrasta, on kotimaassa ja ulkomailla kiva käydä katsastamassa historiallisia kohteita.

Yksi Turun helmistä on omasta mielestäni Luostarinmäen käsityöläismuseo, mikä on avattu vuonna 1940. Näin turkulaisena on vähän noloa myöntää, että kävin Luostarinmäessä ensimmäistä kertaa vasta viime kesänä. Jotenkin sitä ei vain tule käytyä katsomassa oman kotikaupungin nähtävyyksiä, sillä niihin voi periaatteessa mennä milloin tahansa. Ihastun vanhoihin taloihin täysin, ja joulun ajaksi pääsen Luostarinmäkeen töihin! En voisi kuvitella paljon kauniimpaa taikka idyllisempää museota työpaikaksi.
1 2 3 4

Luostarinmäen alue on ainoa yhtenäinen alue, mikä säilyi vuoden 1827 Turun palosta. Rakennukset ovat peräisin 1700- ja 1800-luvuilta, ja ne sijaitsevat alkuperäisillä paikoillaan. Luostarinmäen talot sijaitsevat Vartiovuorenmäellä, ja korkea sijainti selittää talojen säästymisen liekeiltä.

Ennen Turun paloa Luostarinmäki oli lähinnä köyhien asuinaluetta. Koska Luostarinmäki sijaitsi kaupungin laitamilla, tonttimaa oli halpaa siellä päin. Palon jälkeen Turkuun laadittiin uusia paloturvallisuutta koskeva asemakaava. Luostarinmäen talot ovat tiheästi rakennettu, minkä takia vanhat puutalot määrättiin purettaviksi. Pikku hiljaa asukkaat muuttivat pois, ja kaupunki lunasti rakennukset. Onneksi Luostarinmäkeä ei koskaan purettu, vaan ihanista, vanhoista rakennuksista pääsee nauttimaan nykyään.
56107

Talojen tärkein huone oli tupa, missä tapahtui kaikki normaaliin elämään liittyvät askareet. Tuvassa nukuttiin, syötiin ja tehtiin erilaisia askareita. Luostarinmäen museon alueella on 14 pihaa, ja pihojen rakennukset on sisustettu aikakauden esinein. Talot on sisustettu alkuperäisin esinein, mitkä tekevät käynnistä kuin aikamatkan 1800-luvulle. Muutamissa taloista istuu käsityöläisiä työssään, ja heinä touhujaan on mahdollista päästä seuraamaan vierestä museokäynnillä. Kivoja yksityiskohtia olivat talojen vieressä olevat kyltit, mitkä kertoivat millaisia käsitöitä talossa tehdään.

Museon alueella kulkiessa en voinut kuin ihmetellä, miksen ollut käynyt Luostarinmäessä ennen?! Kesäisenä päivänä Luostarinmäki näyttäytyi todella idyllisenä paikkana. Vieressä kulkevien teidenkään äänet eivät kantautuneet museoon. Kylän raitilla kulkiessa tuntui kuin olisi ollut takaisin 1800-luvulla, kaukana tästä ajasta.8 911

Joulun ajan museo on avoinna 26.11. – 6.1. tiistaista sunnuntaihin, klo. 10 – 16. Tämän bloggarin voi bongata joistain Luostarinmäen taloista, kaunis vanhanaikainen puku päällä. Odotan joulunaikaan Luostarinmäessä jo innolla, vaikka vähän pelottaa miten kylmä taloissa tulee olemaan. Mielenkiintoista kuitenkin nähdä ja kokea vanhanaikaisen joulun tunnelma, ja virittäytyä joulutunnelmaan. Joulun ajaksi museoon pystytetään joulupöydät, ja viikonloppuisin on jonkinlaista jouluun liittyvää ohjelmaa.121319

Joko Luostarinmäki on sinulle tuttu?

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja Blogipolussa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply