Suomen suurin matkablogiyhteisö

Trinity College ja upea kirjasto

Trinity College ja upea, vanha kirjasto Long Room lukeutuvat Dublinin suosituimpien nähtävyyksien joukkoon. Erityisesti Long Room ja Book of Kellsin näyttely ovat sellaisia, joita ei kannatta jättää välistä. Koska Trinity College on suosittu nähtävyys, väenpaljouteen kannattaa varautua erityisesti kesäkuukausina. 

Trinity College on avattu 1500-luvun lopussa, ja kampuksen alueella liikkuessa on vaikea ajatella, että koulu on yhä oikeasti toiminnassa. Kesäkuussa oppilaita ei juuri näkynyt, ja suurin osa pihalla parveilevista ihmisistä oli turisteja. En olisi yhtään pistänyt vastaan mahdollisuutta opiskella Trinity Collegessa, olisihan se ollut mielenkiintoista opiskella niin vanhassa koulussa!IMG_1599 IMG_1597IMG_7498

Kesäkuun käynnillä osallistuin opiskelijoiden järjestämälle kierrokselle kampuksen alueella. Kierrokset lähtevät Front Gaten luota, lippua ei voi ostaa etukäteen. Opastettu kierros kustantaa aikuiselta 13 euroa, ja hintaan sisältyy pääsy kirjaston tiloihin, eli Book of Kellsin näyttelyyn sekä Long Roomiin. Kierros kestää puolisen tuntia, ja se päättyy Long Roomin rakennuksen viereen. Kierrosten lähtöajat vaihtelevat kuukauden mukaan, ajankohtaiset ajat löytyvät netistä.

Ennen kesäkuista käyntiä olin käynyt Trinity Collegen kampusalueella kaksi kertaa, kirjastossa kerran. Trinity Collegen historia ei ollut sen enempää tuttu, joten kierrokselle osallistuminen antoi kivasti vähän lisätietoa koulusta. Kampuksen alueella voi toki liikkua myös omatoimisesti, mutta minkäänlaisia infotauluja ei ole. Opiskelijoiden järjestämillä kierroksilla ei poiketa sisään rakennuksissa, vaan liikutaan pihamaan poikki, päättyen aukiolle missä sijaitsee Sphere Within Sphere.

Alla olevassa kuvassa on George Salmonin patsas. Salmon toimi Trinity Collegen johtajana vuosina 1888 – 1904. Miehen mielestä naisten paikka ei ollut koulussa, eikä hän halunnut päästää naisia kouluunsa. Tarinan mukaan naisopiskelijat olisivat tervetulleita Trinity Collegeen vain hänen kuolleen ruumiinsa yli, ja niin loppujen lopuksi kävi. Hieman Salmonin kuoleman jälkeen ensimmäiset naisopiskelijat aloittivat Trinity Collegessa.IMG_75019

Oheinen suuri, pronssinen pallo on nimeltään Sphere Within Sphere. Veistos on italialaisen Arnaldo Pomodoron käsialaa, ja samankaltaisia palloja löytyy muualtakin päin maailmaa. Pallo on aika jännän näköinen ilmestys, ja oikeastaan se sopii täydellisesti Trinity Collegen pihamaalle. Sphere Within Sphere sijaitsee aukiolla Berkeley Libraryn edustalla.a

Book of Kells & Long Room

Trinity Collegessa on ollut kirjasto alusta alkaen, ja nykyinen kirjastorakennus on peräisin 1700-luvun alusta. Vuonna 1992 rakennusta muutettiin sisältä päin, jotta saatiin tilaa kaupalle sekä näyttelysalille. Kirjastossa esillä oleva suurehko harppu on mitä luultavimmin Irlannin vanhin, ja peräisin 1400-luvulta. Kirjastorakennuksessa sijaitsevat sekä Book of Kellsin näyttely että vanha kirjasto Long Room. Kirjasto sijaitsee Book of Kellsin näyttelyn yläkerrassa. Jo portaissa ylös nenään tulvahtaa ihana vanhojen kirjojen tuoksu, ja silmien edessä avautuva kirjojen rivistö on mykistävä ilmestys. Kirjastossa on kaksi kerrosta, vain ensimmäinen on yleisölle avoinna.

Suurikokoinen Book of Kells on esillä vitriinissä, ja näytillä olevat sivut vaihtuvat säännöllisin väliajoin. Näyttelyssä esillä on yksi kuvasivu sekä yksi tekstisivu. Netistä voi tarkistaa mitkä sivut ovat juuri tällä hetkellä näytillä. Book of Kells, suomalaisittain Kellsin kirja, on vuodelta 800. Sen valmistivat kelttiläiset munkit, ja kirjassa on neljä evankeliumia. Sivuja on 340, arviolta kolmisenymmentä sivua on kateissa. Vuosien saatossa kirja on sidottu uudelleen useaan kertaan, ja nykyään Book of Kells on jaettu neljään osaan.
IMG_7518IMG_7521IMG_7525IMG_7529

The Long Room on pullollaan kirjoja, tarkkaan ottaen kirjoja on noin 200 000. 65 metriä pitkää huonetta voisi siis kuvailla kirjalliseksi paratiisiksi, ja vanhojen kirjojen selaaminen houkuttelee suuresti. Trinity Collegen opiskelijoilla toki on mahdollisuus lukea kirjaston kirjoja, mutta oikean kirjan löytäminen voi olla hyvinkin haasteellista. Kirjat eivät ole aakkosjärjestyksessä, vaan ne on järjestetty koon mukaan. Alimpana hyllyillä ovat suurimmat ja painavimmat kirjat, ylimpänä kevyimmät opukset. Oikean kirjan löytäminen voi siis olla aikamoinen prosessi, kirjat kun eivät ole järjestyksessä edes teeman tai aihepiirin mukaan.IMG_3166IMG_3170

Pari vinkkiä kirjastovisiitille;

 • Trinity College sijaitsee Dublinin keskustassa, ja sinne on helppo löytää
 • Jonottamiseen kannattaa varautua, etenkin kesäkuukausina
 • Toukokuusta syyskuuhun kirjasto on avoinna ma-la 8.30 – 17.00, sunnuntaisin 9.30 – 17.00. Lokakuusta huhtikuuhun kirjasto on avoinna ma-la 9.30 – 17.00, sunnuntaisin 12–16
 • Sisäänpääsy maksaa  aikuiselta 11 euroa, mutta lippuja voi ostaa ennakkoon netistä. Netistä voi ostaa fast track lipun (14e), jolloin ei tarvitse jonottaa sisäänpääsyä.
 • Book of Kellsistä kertovassa näyttelyssä ei saa kuvata, Long Roomissa kuvaaminen on sallittu ilman salamaa

IMG_3169

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja Blogipolussa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Daphnion 13.11.2016 at 09:30

  Vautsi, mikä kirjasto! Vanhojen kirjastojen tunnelma on vertaansa vailla.

  • Reply Tanja 15.11.2016 at 19:42

   Todellakin! Vanhat kirjastot on ihan parhaita.

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana 25.11.2016 at 10:04

  Olipa kiva lukea postaus Trinity Collegesta ja Book of Kellsistä. Me käytiin juhannuksen alla tuolla kanssa, mutta ei saatu läheskään yhtä informatiivista otetta paikkaan, sillä mukana oli pari vauhdikasta ipanaa. Joten nyt olikin kiva lukaista taustat oikein huolella. Kiitos tästä!

  Book of Kells oli kyllä vaikuttava. Ja se vanhojen kirjojen tuoksu! Onneksi mies vei kyllästyneet lapset jo edeltäkäsin ulos, joten sain jäädä fiilistelemään paikkaan kameran kanssa.

  • Reply Tanja 25.11.2016 at 16:22

   Kiitos! :) Mä oikein yllätyin miten hyvältä vanhat kirjat tuoksuu, ei ole sen tuoksun voittanutta.

  Leave a Reply