Suomen suurin matkablogiyhteisö

Guinnessin jäljillä Dublinissa

Dublinissa, tai Irlannissa yleensäkään, ei voi olla törmäämättä Guinnessiin. Vaikken henkilökohtaisesti oluesta välitä, niin pakko myöntää Guinnessin olevan aika hyvää. Guinnessin synnyinmaassa pääsee luonnollisesti tutustumaan Guinnessin valmistukseen. Oluen ystävät ja muut uteliaat voivat oppia Guinnessista Dublinissa, Guinness Storehousessa. Guinness Storehouse on perustettu vuonna 1904 valmistuneeseen, seitsemän kerroksiseen tehtaaseen. Museo avattiin vuonna 2000, ja sinä aikana Guinnessin historiasta on käynyt oppimassa yli neljä miljoonaa ihmistä.

Tripadvisorin arvostelujen perusteella puolet on sitä mieltä, että kierros panimossa on yksi Dublinin must-juttuja, puolet taas tuntuvat olevan sitä mieltä, että koko paikka on pelkkää rahastusta. Itse en kuvailisi Guinness Storehouse Dublinin ykköskohteeksi, mutta on se silti mielenkiintoinen ”museo”. Jos Dublinissa on aikaa vain pari päivää, jättäisin Guinness Storehousen toiseen kertaan, ellei matkalla mukana ole vannoutuneita oluen ystäviä. 20e pääsylipusta on aika paljon, tosin hintaan sisältyy tuoppi Guinnessia (tai vaihtoehtoisesti alkoholiton juoma). Mutta ei tästä sen enempää, jokainen muodostakoon paikasta oman mielipiteensä.IMG_3293IMG_3298IMG_3297

Guinness Storehouse on yksi Dublinin ja koko Irlannin suosituimpia nähtävyyksiä. Kerroksia museossa on seitsemän, ja ylimmässä sijaitsee mahtavin näkymin varustettu Gravity Bar. Ensimmäisessä kerroksessa, kierroksen lähtöpisteessä, on kopio Arthur Guinnessin allekirjoittamasta sopimuksesta. Arthur kehitti Guinnessin, ja vuonna 1759 hän vuokrasi Guinness Storehousen paikalta 16 000 neliökilometrin suuruisen alan. Vuokrasopimus allekirjoitettiin 9000 vuodeksi. Nykyään Guinness Storehouse käsittää paljon suuremman alueen, eikä vuokrasopimus ole enää voimassa. Guinness osti itselleen Storehousen alueen monta vuotta sitten, joten Guinness ei ole katoamassa mihinkään tuhansiin vuosiin.

Museossa kierrellään omatoimisesti omaan tahtiin. Matkalla ylös maailman suurinta tuoppia kerrotaan Guinnessin historiasta sekä valmistustavasta. Oman nurkan kolmannessa kerroksessa ovat saaneet myös Guinnessin mainokset. Omaa silmää miellyttävät paljonkin Guinnessin mainokset, ja löytyypä kotoakin muutama Guinness-postikortti ja magneetti maskotilla varustettuna. IMG_3294IMG_3295Guinness StorehouseVanhoja Guinness mainoksia

Guinness Academy & Gravity Bar

Omasta mielestä parasta koko Guinness Storehousessa on Guinness Academy, missä pääsee kokeilemaan täydellisen Guinness-tuopin laskemista. Iloiseksi yllätykseksi lyhyelle kurssille osallistuminen sisältyi pääsylipun hintaan, ja pakkohan täydellisen tuopin laskemista oli kokeilla.

Guinness Academy sijaitsee neljännessä kerroksessa, ja akatemian tiloista pääsee suoraan hissillä Gravity Bariin. Kerralla Guinness Academyyn otetaan noin kymmenkunta ihmistä, ja alussa ammattilainen näyttää oikean tavan Guinness-tuopillisin laskuun.  Oikean tavan oppiminen oli yllättävän vaikeaa! Maku ei silti pilaantunut, vaikken ihan nappiin ehkä onnistunutkaan Guinnessia hanasta laskemaan.

Täydellisen tuopin voi viedä mukanaan Gravity Bariin, ja baarista avautuvia maisemia on kiva ihailla itse laskettu tuoppi toisessa kädessä, toisessa todistus siitä että on onnistunut laskemaan täydellisen Guinness-tuopin.Guinness AcademyIMG_3302The perfect pint!

Gravity Barin ikkunoista avautuu 360 asteen näkymät Dublinin ylle. Dublinissa ei juuri ole korkeita rakennuksia, joten Gravity Barin ikkunoista näkee esteettömästi joka puolelle. Istumapaikkoja baarissa ei ole kuin muutama, ja ikkunoiden luo pääseminen voi vaatia jonkin verran kärsivällisyyttä. Gravity Bar on ehdottomasti panimokierroksen kohokohta. Olutkin maistuu paremmalta, kun sen on itse laskenut hanasta.Gravity BarGravity Bar

Pari vinkkiä Guinnessin täyteiseen käyntiin;

 • Guinness Storehouse sijaitsee reilu kahden kilometrin päässä Dublinin keskustasta. Kävellen matka taittuu noin puolessa tunnissa. Bussi numero 123 kulkee Storehousen lähettyville, myös Luas-linjalla pääsee perille.
 • Avoinna viikon jokaisena päivänä, 9.30 – 19.00. Sesonkiaikaan aukioloajat ovat hieman pidemmät. 
 • Liput voi ostaa etukäteen netistä, jolloin lipun hinnassa voi säästää jonkin verran. Halvimmillaan lipun voi netistä saada 14 eurolla, kalleimmillaan kahdellakympillä.
 • Suositeltu vierailun kesto on 1,5 tuntia.

Gravity Bar

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja Blogipolussa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Maria 23.2.2015 at 19:25

  En itse ole oluen ystävä, mutta tasaisin väliajoin on kuitenkin pakko kokeilla josko se mieli olisi muuttunut ;) Guinness näyttää itse asiassa hyvältä ja kierros tehtaassa voisi tuoda uutta ulottuvuutta myös siihen juomiseen. Melkeinpä luulen että on pakko käydä tutustumassa jos ja kun joskus pääsen Irlantiin asti :)
  Laitoin muuten sulle haastetta #ReilutBlogit teemalla jos aihe kiinnostaa https://www.rantapallo.fi/maelle/2015/02/23/vastuullinen-matkailu-pisara-meressa/

  • Reply Tanja 23.2.2015 at 20:46

   Guinness on kyllä yllättävän hyvää, se ei maistu sellaselta ”perinteiseltä” oluelta :D
   Ja kiitos haasteesta! Pitää siihen oikein kunnolla paneutua :)

  Leave a Reply