Bernin parhaat palat

Maaliskuiselta Sveitsin reissulta olisi vielä jonkin verran juttuja jäljellä. Välillä on kiva kirjoittaa muustakin kuin Irlannista, ja Sveitsin pääkaupunki Bern on juuri oikea kohde aloittaa Sveitsin juttujen purkaminen. Vietin Bernissä pari päivää ja ihastuin kaupunkiin ikihyviksi. En vieläkään voi olla ihmettelemättä miten kaupunkilaiset voivat uida kaupungin joessa! Näin turkulaisena ei tulisi mieleenkään uida kotikaupunkini joessa.

Bern on hyvin symppis kaupunki, helposti lähestyttävä jos näin voi sanoa. Liikkuminen on helppoa jalkaisin, mutta kaupungissa on myös toimiva julkisen liikenteen verkko. Vanha kaupunki erityisesti on hyvin kompakti alue, missä kannattaa liikkua kävellen sivukujia tutkiskellen.

Bern ei ole mikään suuri paikka, ja pari päivää kaupungin tutkimiseen riittää hyvin. Jos kaupungista haluaa pois päiväksi, on Zermattin alppikylä ja Matterhornin maisemat oiva vaihtoehto. Bernistä hurauttaa Zermattiin junalla parissa tunnissa. Matkasta kannattaa varautua maksamaan kova hinta, itse pulitin maaliskuussa meno-paluusta 160 euroa.IMG_6209IMG_6469

Ruusutarha Rosengraten

Kaunis ruusutarha sijaitsee korkealla kukkulalla. Kapuaminen ylös jyrkkää ylämäkeä on rankka puristus, mutta kaiken vaivan arvoinen. Ylhäältä avautuu upeat näkymät kohti jokea ja vanhaa kaupunkia, ja suurin osa istumapaikoista on kohdistettu kohti vanhaa kaupunkia.  Jos kävely ei nappaa, pääsee puiston portille myös julkisilla.

Maaliskuun puolivälissä en odottanut ruusutarhalta paljoa, mutta iloksi koko alue oli pullollaan kauniita kevään ensimmäisiä kukkia. Jännä ajatella että tämä kaunis puisto toimi hautausmaana vuosina 1765 – 1877. Parhaaseen ruusuaikaan puutarhassa voi ihastella jopa yli 200 ruusulajikkeen loistoa. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka kävelylle ja rennolle yhdessäololle!2 3 41

Parlamenttitalon aukio

Ajatella että tämä ihana aukio oli vielä muutamia vuosia sitten parkkipaikka! Nykyään parlamenttitalon aukio on kuin koko kaupungin olohuone, ja hyvä niin. Aukion suihkulähteet olivat juuri käynnistetty talven jälkeen, ja niistä tuntui olevan yhtä paljon iloa niin lapsille kuin aikuisille. Aukiolla on yhteensä 26 lähdettä, jotka edustavat Sveitsin kantoneita.IMG_6457

Katedraali Berner Münster & terassi

Bernin katedraali on aika komea ilmestys. Katedraali on Sveitsin suurin omassa lajissaan, ja kirkon tornista avautuu hienot näkymät Berniin ja ympäröiville alueille. Harkinnan jälkeen päätin olla kiipeämättä 344 askelta ylös torniin, sillä jalkani muistivat vielä liian hyvin kirkon torniin kapuamisen Zürichissä. Bernin katedraalin rakennustyöt alkoivat 1400-luvun alussa, mutta katedraali valmistui vasta vuonna 1893, jolloin 100 metriä korkea torni valmistui.

Ulkona oven päällä on viimeistä tuomiota esittävä kuvaelma, mitä voisi tuijotella vaikka kuinka kauan kaikkien yksityiskohtien löytämiseksi. Kuvaelma on peräisin 1400- ja 1500-luvuilta, ilmeisesti sitä on tehty useaan otteeseen vuosien aikana. Etualalla seisova hahmo on arkkienkeli Mikael, ja hänen takana on erotettavissa Helvetti ja Taivas.  IMG_62165

Omasta mielestä parasta Bernin katedraalissa on sen takana oleva puisto. Vaikka oltiin vasta maaliskuun puolivälissä, uskalsi puistossa riisua takin vähäksi aikaa pois, ja kääriä hupparin hihoja ylemmäs. Näkymät kohti jokea olivat mitä parhaimmat, samoin kuin allas Mattequartieria päin. Aurinkoisena iltapäivänä puisto oli täynnä ihmisiä nauttimassa lounasta auringon alla.6 7

Keskiaikaiset lähteet

Bernin vanhassa kaupungissa ei voi olla huomaamatta kauniita, hieman erikoisiakin keskiaikaisia lähteitä. Vesi on aina ollut tärkeä elementti Bernissä, ja vielä nykyäänkin kaupungin katujen alla virtaa jokia. Osa jalkojen alla virtaavista joista on näkyvissä, ja maanalaiset joet yhdistävät lähteet toisiinsa. Keskiaikaiset lähteet tuovat kivaa väriä muuten aika harmaaseen vanhaan kaupunkiin. Kuuluisin lähteistä on Kindlifresserbrunnen, lapsia syövä peikko.2 3

Karhupuisto

Karhukaupunkina tunnetusta Bernistä löytyy karhuaitaus, keskeltä kaupunkia. Meininki on vähän kuin eläintarhassa, sillä poikkeuksella ettei karhujen töllistelystä tarvitse maksaa. Jotenkin vierastan koko ajatusta karhujen vangitsemisesta aitaukseen, vaikka eläin Bernin symboli onkin. Legendan mukaan Bernin perustaja päätti nimetä kaupungin sen eläimen mukaan, minkä hän ensimmäisenä tappaa. Eläin sattui olemaan karhu, joten siitä nimi Bern. Karhun kuvia ei voi olla Bernissä huomaamatta.

Matterhornista muotonsa saanut Toblerone on kahden berniläisen miehen kehittelemä. Tarkkaan katsottuna Tobleronon logosta voi löytää karhun, Bernin symbolin.toblerone

Lähde

Vanha kaupunki & kellotorni Zytglogge

Vanha kaupunki on Bernin vetonaula ja sydän. Vuodesta 1983 Bernin vanha kaupunki on ollut Unesco-kohde, minkä tunnetuin nähtävyys on komea kellotorni Zytglogge. Kello on peräisin 1500-luvun alkupuoliskolta, ja sen liikkuvat hahmot toimivat edelleen. Nykypäivän ihmiselle Zytgloggen liikkuvat hahmot eivät ehkä ole kovin kummoisia, mutta hahmoja katsellessa pitääkin ajatella kuin 1500-luvun berniläinen. Moni sanoo, ettei Bernistä voi lähteä käymättä katsomassa Zytgloggen hahmojen esitystä, ja vaikken itse sitä pakollisena pidäkään, niin olihan hahmojen liikkumista kiva seurata.

Parasta vanhassa kaupungissa on kaduilla vaeltelu ilman määränpäätä. Vaikka vanha kaupunki on vähän tylsähkön värinen, tuovat erikoiset keskiaikaiset lähteet väriä katukuvaan.IMG_6201 IMG_6465

Mattequartier

Entinen työläisten ja ulkomaalaisten kortteli Matte kulkee sinertävän joen vierellä. Joen läheisyyden vuoksi tulvat ovat yleisiä, ja aina joskus vesi nousee sisälle rakennuksiin. Mattequatierin asukkaat olivat joskus sekoitus useita kansallisuuksia, eikä toisten ymmärtäminen ollut aina helppoa. Tämän seurauksena Mattessa asuvien keskuudessa syntyi oma ”kieli”, mikä yhdisteli esimerkiksi saksan ja ranskan sanoja.

Tykkäsin Matten korttelin alueesta, vaikkei siellä varsinaisesti mitään nähtävää olekaan. Vanhan kaupungin vilskeeseen ja vilinään verrattuna Matten alueella oli hiljaista ja rauhallista. Joki oli koko ajan läsnä, ja kevätauringossa se hohti sinisenä. Mattequartieriin pääsee esimerkiksi katedraalin terassilta, josta alas Matten alueelle pääsee portaita pitkin taikka hissillä. Hissimatkasta pitää pulittaa frangi tai pari.IMG_63908

Ilmainen kävelykierros

Jos ei tiedä mistä kaupunkiin tutustumisen aloittaisi, on ilmainen kävelykierros oiva vaihtoehto. Bernissä tarjolla on kolme erilaista kävelykierrosta, eikä kierroksia järjestetä joka päivä. Jokainen kolmesta kierroksesta kestää pari tuntia, ja jokaisella kierroksella on eri teema. Kierros kaksi, mille myös itse osallistuin, keskittyy Bernin nähtävyyksiin.IMG_6198

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja Blogipolussa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply