Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mystinen Rock of Cashel

Rock of Cashel on yksi Irlannin mielenkiintoisimpia arkeologisia nähtävyyksiä. Vaikkei Rock of Cashel välttämättä lukeudu maan kymmenen käydyimmän nähtävyyden joukkoon, on se ehdottomasti käymisen arvoinen. Rock of Cashelin veroista paikkaa ei löydy mistään muualta maailmassa, enkä sen nähtyäni voisi kuvitella sen sijaitsevan missään muualla kuin Irlannin maaseudulla.

Kaukaa katsottuna Rock of Cashel on todella vaikuttavan näköinen. Alhaalta käsin alue näyttää todella isolta, mutta todellisuudessa ei se niin valtavan kokoinen paikka ole. On ajateltu, että kiven päällä on ennen ollut enemmänkin rakennuksia, mutta nykyään jäljellä on vain katedraali, pyöreä torni sekä kaunis hautausmaa. Ylväänä katedraalin edessä seisoo kopio Pyhän Patrikin rististä, alkuperäistä säilytetään lippukassan yhteydessä olevassa Hall of the Vicar’s Choral –rakennuksessa. Risti ei todellakaan tuo mieleen perinteistä ristiä, itse en vieläkään osaa hahmottaa oudon muotoisesta kivipylväästä ristiä. Nykyään Hall of the Vicar’s Choral toimii museona. Mitään kovin ihmeellistä museossa ei ole, mutta suosittelen silti katsastamaan sen ennen poistumista. 

Satoja vuosia sitten Rock of Cashel palveli Munsterin kuninkaiden asuinpaikkana. 1100-luvulta alkaen kalkkikivestä muodostunut kukkula alkoi kehittyä tärkeäksi kristilliseksi kohteeksi. Kuninkaiden aikana Rock of Cashelin tarkoitus oli toimia linnoituksena, ja sellaisena paikka on varmasti ollut mitä mainioin. Irlannin maaseudulla ei ole korkeita puita, ja vähänkin maastoa ylempää on hyvä näkyvyys joka suuntaan. Kaksi kuuluisaa irlantilaista legendaa yhdistetään Rock of Casheliin vahvasti; Pyhä Patrik sekä Brian Boru. Brian Borun sanottiin olevan ainoa kuningas, ketä pystyisi yhdistämään Irlannin yhdeksi valtioksi.IMG_7114IMG_7215IMG_7197

Lippukassalta ulos astuttaessa silmien edessä avautuu komea, 1200-luvulta peräisin oleva katedraali. Erikoisen katedraalista tekee se, ettei siinä ole varsinaista käytävää ollenkaan. Vuosien saatossa katedraalin katto on monista paikoin sortunut, mutta silti katedraali on Rock of Cashelin suurin, yhä pystyssä oleva rakennus. Muutama sata vuotta myöhemmin katedraalin yhteyteen rakennettiin asuintilat.IMG_71891 2IMG_7132IMG_7135 IMG_7140

Rock of Cashelin vanhin rakennus on 28 metriä korkea pyöreä torni, mikä on peräisin 1100-luvulta. Kattoa lukuun ottamatta torni on alkuperäinen, ja siinä on kuusi kerrosta. Sisälle torniin pääsy voi tosin tuottaa hieman vaikeuksia, sillä ovi on reilusti maanpinnan yläpuolella. Mikä lie idea oven sijoituspaikassa, nelisen metriä maan pinnasta, on ollut?
3 4IMG_7171

Voisi sanoa, etteivät Rock of Cashelin maisemat voisi olla paljoa enempää irlantilaiset. Suuri, kivinen linnoitus seisoo ylväänä korkean kukkulan laella, vehreän nummimaiseman avautuessa joka suunnassa. Peloilla käyskentelee lampaita, näkyvissä on pätkiä kivimuurista, ja vähän matkan päässä sijaitsee toinen rauniolinna. Ulkoa muurin luota Cashelin kylä näkyy myös hyvin. Hyvän näkyvyyden takia ei siis ole ihme, että Rock of Cashel päätettiin perustaa juuri kyseiselle nyppylälle. Näkymän lisäksi kaunis on pihamaan hautausmaa. Olen alkanut pitämään hautausmaista, erityisesti irlantilaisista, niiden kauniiden ristien vuoksi.
IMG_7143IMG_7145 IMG_71525

Cormac’s Chapel oli kesäkuussa kunnostettavana, mutta sisällä pääsi silti käymään. Kappeli on yksi varhaisimpia romaaniseen tyyliin rakennettuja omassa lajissaan Irlannissa, ja kyllähän kappeli on kauniin näköinen. Sisällä oli jotenkin aavemainen tunnelma, osittain valojen takia ja osittain tyhjyyden takia. Kappelissa kaikui todella hyvin, ja valo muodosti kaikenlaisia kuvia seinille. Cormac’s Chapelia pidetään Cashelin tärkeimpänä rakennuksena, sekä historiallisesti että arkkitehtuurisesti. Kappelin seinät ovat joskus olleet täynnä freskoja, mutta valitettavasti kaikki peitettiin 1500-luvulla. Freskot löydettiin uudestaan vasta kolmisenkymmentä vuotta sitten, ja tarkkaan katsottuna pieniä osia maalauksista on mahdollista erottaa seinillä ja katossa. Miltä ne ovatkaan näyttäneet satoja vuosia sitten!IMG_7187Rock of Cashel

Muutama vinkki Rock of Cashelin käynnille;

  • bussilla pääsee kätevästi Corkista hieman alle kahdessa tunnissa. Bussilinja X8 kulkee neljä kertaa päivässä, joten matkaan pitää lähteä ajoissa aamulla. Samainen bussi kulkee myös Dublinista, jolloin matka kestää pari tuntia.
  • cashelin kylästä Rock of Cashelille kävelee noin viidessä minuutissa
  • rock of Cashelin aukioloajat vaihtelevat sesongin mukaan, ja aukioloajat liikkuvat 9.00 – 19.00 välillä, viimeinen sisäänpääsy 45 minuuttia ennen sulkeutumista
  • aikuiselta sisäänpääsy kustantaa 7 euroa, opiskelijalippu 3e
  • kävelyä on paljon, välillä hieman epätasaisilla ja mahdollisesti liukkailla pinnoilla, joten hyvät jalkineet mukaan!
  • aikaa kannattaa varata yhdestä kahteen tuntia
  • kesäkuussa Rock of Cashel oli osittain piilossa rakennustöide takia, mutta itse käyntiin kunnostustyöt eivät vaikuttaneet

IMG_7199

Cashel

Itse Cashel on sympaattinen pikkukylä, missä kannattaa poiketa Rock of Cashelin käynnin lomassa.  Cashelin keskusta on pienehkö, joten liikkuminen on helppo eikä eksymistäkään tarvitse pelätä.  Cashelin keskustassa ei niinkään ole mitään nähtävää, mutta keskustan tuntumasta löytyy muutamia ravintoloita, kahviloita sekä pubeja.IMG_7155IMG_7226 IMG_7230 IMG_7233IMG_7237

Kaikki tiedot lokakuulta 2016.

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja Blogipolussa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply