Upea Burren & Cliffs of Moher

Irlannin länsirannikon helmiä ovat Cliffs of Moher ja Burrenin kansallispuisto. Molemmat tarjoilevat upeita maisemia, Atlantin pauhua sekä jyrkästi mereen laskeutuvia kallioita. Kesäkuukausina onnekkaat voivat nähdä lunneja viilettämässä lähellä merenpintaa Cliffs of Moherilla.

Cliffs of Moher

Olen käynyt Cliffs of Moherilla peräti kolme kertaa; kaksi kertaa syksyllä 2014 ja kolmannen kerran kesällä 2016. Ensimmäisellä ja viimeisellä kerralla sää oli mitä mahtavin! Aurinko paistoi, taivas oli lähes pilvetön ja ilma oli mukavan lämmin. Tuulenvirettä lukuun ottamatta oli kaikin puolin täydellinen sää. Toisella kerralla olikin aivan toinen juttu; vettä satoi jokaisesta mahdollisesta suunnasta, ja tuuli oli kova. Ei siis mikään täydellinen sää, mutta alhaalla pauhaava Atlantin oli aika komea näky tuulisessa säässä.

Cliffs of Moher on oiva esimerkki siitä, miten kaunista luonto ja Irlanti voivat olla. Luonto ympärillä on uskomattoman vihreää, ja alhaalla mekastava Atlantti syvän sininen. Joka vuosi kallioita käy ihailemassa noin miljoona ihmistä, mikä on todella paljon. Sanomattakin selvää, että Cliffs of Moher on yksi Irlannin suosituimpia nähtävyyksiä, eikä se ole mikään ihme.4 56

Korkeimmasta kohdasta Cliffs of Moher kohoaa 214 metrin korkeuteen. Itsensä tuntee aika pieneksi seistessään lähellä reunaa. Aika, vesi ja tuuli ovat muokanneet kalliosta sen, miltä ne näyttävät nykyään. Cliffs of Moherin kalliot ovat yli 300 miljoonaa vuotta vanhoja, ja kivi on suurilta osin hiekka- ja kalkkikiveä. Eroosio, erityisesti merivesi ja tuuli, kuluttaa jatkuvasti alimpia osia, ja välillä kiveä sortuu mereen.

Komeat kalliot eivät tehneet minuun sen kummempaa vaikutusta ensimmäisellä kerralla. Olihan Cliffs of Moher upea paikka, mutta kaiken hehkutuksen takia odotin jotain vielä upeampaa. Kolmannella kerralla pidin kallioista jo enemmän, muttei Cliffs of Moher silti nouse omalla listallani viiden parhaan Irlannin kokemuksen joukkoon. Se ei tarkoita ettenkö Cliffs of Moheria suosittelisi, ei todellakaan! Jos vain aikaa on, kannattaa Moherin kallioita ehdottomasti käydä ihailemassa.

Cliffs of Moher

Sateessa, tuulessa ja sumussa. Aika vakuuttavan näköinen silti.

7

Cliffs of Moherin kallioita voi ihailla kolmesta eri paikasta; Main Platform, North Platform ja South Platform. Main Platform on keskimmäinen, ja sieltä on hyvät näkymät kohti South Platformia. South Platform jatkuu kokonaisuudessaan neljän kilometrin verran, joten sitä ei ehdi kävellä päästä päähän jos on liikkeellä retkibussilla. North Platfrom alkaa Cliffs of Moherin korkeimmalta paikalta, O’Briens Towerin luota. Itse tykkään eniten sen suunnan maisemista, mutta myös etelän puolella kannattaa ehdottomasti kävellä. O’Briens Towerin kohdalta on upeat näykmät kohti Aransaaria, mitkä erottuvat hyvin kauniilla säällä. Kolmen saaren saariryhmä ei sijaitse kovin kaukana, ja Cliffs of Moheria lähimpänä sijaitsee saarista pienin, Inis Oirr.

Seuraava ohje koskee erityisesti South Platformin suuntaa. Aivan reunan vieressä saa periaatteessa kävellä, mutta omalla vastuulla. Erityisesti navakassa tuulessa voi reunalla olla vaarallista, sillä tuuli yltyy äkkiä koviksi puuskiksi. Tästä huolimatta monet kävelevät reunan tuntumassa, ja näkeehän siitä paremmin kuin hieman kauempaa. Muualla kuin polulla kävely on turvallista, kunhan muistaa pysyä tarpeeksi kaukana reunasta. Varsinainen polku sijaitsee turvallisen matka päässe kallion reunasta, lähellä lehmien aitausta. Polku on todella kapea, mutta sopu sijaa antaa, ja yleisesti ottaen ihmiset osaavat väistää vastaantulijoitaan. Polku on suhteellisen helppokulkuinen, mutta matkalla on jonkin verran portaita.9 11

The Cliffs Exhibition on kiva lisä käyntiin, jos aikaa jää sopivasti yli. Näyttelyyn kuuluu aikaa puolesta tunnista tuntiin, vähän riippuen siitä miten tarkkaan kaiken tutkii. Video The Ledge on mielenkiintoinen viisiminuuttinen. Näyttelyssä on hyvin tietoa esimerkiksi Cliffs of Moherin linnuista, sekä paikan muodostumisesta.IMG_2316 IMG_2315

Cliffs of Moherilla on muutama matkamuistomyymälä, kahvila ja ravintola. Ravintolassa en ole käynyt, mutta kahvila on ihan mukava paikka. Kahvilan tilat ovat pienet, ja paikka on usein ruuhkaisa. Istumapaikkoja ei ole paljoa, mutta hyvällä ilmalla kannattaa mennä ulos syömään. Valikoima kahvilassa on ihan ok; tarjolla on erilaisia leipiä, skonsseja, jotain makeaa, sekä kahvia/teetä/limsaa. Ravintolan puolella on muutamia salaatteja sekä kalaa, hinnat liikkuvat 9-14 euron välissä.

Kiireisimmät kuukaudet ovat heinä- ja elokuu, ja ruuhkaa voi olla erityisesti klo. 11–15 välissä. Retkibussit ovat kallioilla tuohon aikaa, ja samaan aikaan busseja voi hyvinkin olla yli kymmenen. Jos siis halajaa tutkia paikkoja rauhassa, kannattaa liikkeellä olla aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Cliffs of Moherille kannattaa varata aikaa vähintään kaksi tuntia, mutta aikaa saa kulumaan myös paljon enemmän.

Sisäänpääsy maksaa aikuiselta 6 euroa. Lippua ei tarvitse ostaa, jos luottaa siihen ettei kukaan sitä kysele. Käytännössä se on mahdollista, mutta minulta ei lippua ole koskaan kysytty. Cliffs of Moher on avoinna ympäri vuoden, mutta erittäin kovan tuulen sattuessa ei kallioille ole asiaa. Visitor Center aukeaa joka päivä aamuyhdeksältä, sulkeutumisaika riippuu kuukaudesta. Lisää aukioloajoista voi lukea täältä.8

1012

Suurimmista kaupungeista Galway on lähimpänä, mutta Cliffs of Moher on saavutettavia myös esimerkiksi Dublinista ja Corkista. Jos omaa autoa ei ole käytössä, Moherin kallioille järjestetään bussiretkiä. Lähtökaupungista riippuen kannattaa tutkia Googlea ja tehdä hintavertailua. Yleisesti ottaen retkibussien hinnat ovat aika lailla samat, mutta eroja reitissä saattaa olla jonkin verran, vähän riippuen lähtöpaikasta.

Retkibussit antavat yleensä aikaa kiertelyyn noin 1,5 – 2 tuntia. Annetussa ajassa ehtii nähdä kaikki ”perus”nähtävyydet ja syödä jotain, mutta toki pidempikin aika olisi aina parempi. Cliffs of Moherin Visitor Centressä on kiva näyttely, Cliffs Exhibition. Jos on käymässä Cliffs of Moherilla ensimmäistä kertaa, suosittelen ensin suuntaamaan ulos kallioita ihmettelemään, ja kiertämään näyttelyä jos aikaa jää. Liikkeelle kannattaa lähteä mukavat kengät jalassa, sillä mitä luultavimmin tulet kävelemään paljon.13

Burren

Vaikka Cliffs of Moher on vaikuttava ilmestys, ei mikään vedä vertoja Burrenin karulle maastolle. Heti ensi näkemältä ei uskoisi, että useita Irlannin harvinaisia kasveja esiintyy vain Burrenin alueella. Alueelta löytyy muun muassa suurin osa Irlannissa tavattavista orkideoista. Burren on Irlannin kuudesta kansallispuistosta pienin, ja alueen kivi on kalkkikiveä. Kivissä on paljon pieniä koloja ja railoja, joista pilkistelee pikkuisia kasveja auringonvaloa tavoitellen.15 17 18

Kävely Burrenin karuissa maisemissa on upea kokemus, ja Burren onkin yksi suosikkipaikkojani Irlannissa. Ensi näkemältä epätodellisen tuntuinen karu maisema kätkee sisäänsä uskomattoman paljon elämää. Maan alla virtaa useita jokia ja pikku puroja, ja Burrenin alueella on vain yksi maanpäällinen joki. Maanalaisia luolia Burrenin alueella on paljon, ja niistä tunnetuin on Ailwee Cave.19 20

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja Blogipolussa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Anna / 270 degrees 30.8.2016 at 08:52

    Onpa kerrassaan kaunista! Ja miten erilainen luonne voikaan paikalla olla säästä riippuen. Mä voisin mennä tuonne käväisemään mieluusti niin pilvisellä kuin aurinkoisellakin kelillä :)

    • Reply Tanja 30.8.2016 at 20:06

      Sade ja tuuli todellakin muuttavat näkymän aivan kokonaan. Pilvinen ilma on maisemien puolesta vähähn tylsähkö, muttei yhtään huono :)

    Leave a Reply