Suomen suurin matkablogiyhteisö

Liikkuminen Irlannissa

Irlanti on lähes täydellinen matkailumaa. Maata ei ole koolla pilattu, mutta nähtävää ja koettavaa on vaikka muille jakaa. Kolme kertaa olen Irlannissa käynyt, ja asunutkin nelisen kuukautta, ja silti olisi vielä vaikka mitä nähtävää. Suurimmat kaupungit ovat suhteellisen lähellä toisiaan, ja esimerkiksi matka itärannikolla sijaitsevasta Dublinista länsirannikon Galwayhin on matkaa kolmisen tuntia. Vaikka oma auto olisi täydellinen väline liikkumiseen Irlannissa, toimii julkinen liikenne myös todella hyvin.Irlanti liikkuminenIMG_2546

Autoilu

Autolla en ole Irlannissa liikkunut, mutta heitän tähän pari yleistä juttua. Jos auton haluaa Irlannin lomalle vuokrata, kannattaa pitää mielessä vasemmanpuoleinen liikenne. Kaupunkien ulkopuolella tiet voivat olla todella kapeita ja mutkittelevia, mutta pääpiirteittäin ihan hyvässä kunnossa. Teiden kapeudesta johtuen siirtymiseen paikkojen välillä kannattaa varata tarpeeksi aikaa, sillä kartalla lyhyeltä näyttävään matkaan voi kulua pitempään kuin miltä aluksi näyttää.

Moottoritiet ovat leveitä ja hyväkuntoisia. Moottoriteillä oleviin tietulleihin kannattaa varautua kolikoilla. Summat ovat pieniä, joten ei matkabudjetti tiemaksuihin kaadu. Moottoriteillä nopeusrajoitus on yleisesti 120km/h, maanteillä 80km/h paikkeilla ja taajamissa 50km/h. Lampaat saattavat eksyä tielle etenkin maaseudulla.

Pohjois-Irlannin puolelle pääsee ilmaan minkäänlaisia rajamuodollisuuksia, eikä Iso-Britannian puolelle siirtymistä välttämättä edes huomaa, etäisyydet ja nopeusrajoitukset vain ilmoitetaan maileina kilometrien sijaan.Irlanti autolla Irlanti autolla Irlanti autolla bussilla

Bussit

Jos päätyy matkustamaan bussilla Irlannissa, suurella todennäköisyydellä viilettää mutkikkaita teitä Bus Eireannin kyydissä. Muutamia muitakin bussifirmoja on, mutta Bus Eireannin yhteydet ympäri Irlantia ovat parhaimmat. Bussit ovat mukavat, tosin jalkatilaa voisi olla enemmänkin. Ilmastointi toimii hyvin, ja omalla kohdalle osuneet kuskit ovat olleet ystävällisiä. Wi-fi busseissa toimii hyvin, eikä salasanaa tarvita. Jos bussin wi-fiä haluaa käyttää, tarvitsee vain rekisteröityä eli täyttää lomakkeeseen muutama perustieto. Tiedot voi hyvin vaikka keksiä päästään, ei niitä ketään kysele.

Bussimatkat eivät ole kovin kalliita, ja lippuja voi varata etukäteen netistä. Varaus on suositeltavaa erityisesti muiden kuin Bus Eireannin reiteille, sillä ne ovat todella suosittuja. Etukäteen varattaessa voi saada pari euroa alennusta bussilipun hinnasta. Jonkinlainen todiste pitää lipusta yleensä olla, paperilla taikka puhelimessa. 

Dublinin lentokentältä pääsee useisiin kaupunkeihin myös muiden bussifirmojen kyydissä. Corkiin ja Galwayhin pääsee Go Bus:in, Aircoachin ja Citylinkin kyydissä, jotka ovat hieman nopeampia kuin Bus Eireannin tarjoamat yhteydet. Bus Eireann pysähtyy usein pikkupaikkakunnilla, toisin kuin edellä mainitut. Bus Eireannin kyydissä pääsee Dublinin lentokentältä suoraan useisiin Irlannin kaupunkeihin, ja myös Belfastiin pääsee bussilla lentokentältä.Irlanti bussit Irlanti bussit

Retkibussit

Retkibussit ovat oiva tapa nähdä Irlantia. Suurimmista kaupungeista lähtee päivittäin iso joukko retkibusseja suosittuihin nähtävyyksiin, kuten Cliffs of Moherille ja Ring of Kerrylle. Dublinista pääsee myös Pohjois-Irlannin puolelle, Belfastiin ja Cliffs of Moherille.

Paddywagon on yksi suurimpia retkien järjestäjiä, ja omien kokemuksien mukaan heidän retkensä toimivat hyvin. Kalleimmat retket liikkuvat 60 – 70 euron paikkeilla, halvimmat 20 euron hujakoilla. Luonnollisesti Dublinista on paljon tarjontaa, mutta muistakin kaupungeista järjestetään ihan hyvin retkiä.  Paddywagoning lisäksi hyvin tarjontaa löytyy Irish Day Toursilla ja Wild Rover Tourilla. Jos on suunnitelmissa lähteä retkibussilla johonkin, kannattaa googletella eri järjestäjiä ja vertailla hintoja ja vaihtoehtoja.

Omalle kohdalle on sattunut aivan mahtavia kuskeja/oppaita, jotka ovat osanneet kertoa paikoista hauskalla ja mielenkiintoisella tavalla. Retkibusseissa ei ole vessoja, mutta taukoja pidetään usein. Muutamissa retkibusseissa wi-fi on toiminut ihan hyvin, muissa taas ei ollenkaan. Bussit ovat olleet hyvässä kunnossa, jalkatilaa olisi tosin voinut retkibusseissakin olla hieman enemmän. Irkkumusiikki raikaa, tunnelma on iloinen ja ikkunasta näkyy upeita maisemia. Mikä voisikaan olla parempi tapa tutustua Irlantiin?Bussilla IrlannissaLiikkuminen Irlannissa

Junat

Junat ovat usein busseja kalliimpia, mutta nopeampia. Reittiverkosto ei kuitenkaan ole yhtä laaja kuin Bus Eireannilla, mutta suurimpien kaupunkien välillä toki pääsee junalla kulkemaan. Pikainen googlettaminen näyttää esimerkiksi Dublin – Galway junamatkan maksavan keskimäärin 25 euroa, bussilla hinta on noin 14 euroa. Junalla kyseinen matka kestää 2,5 tuntia, bussilla kolmisen tuntia.

Dublinissa on kaksi juna-asemaa, Heuston ja Connolly. Heuston sijaitsee noin parinkymmenen minuutin kävelymatkan päässä keskustasta, ja sieltä lähtevät junat muun muassa Corkiin, Galwayhin ja Waterfordin suuntaan. Connolly on aivan keskustassa, ja sieltä lähtevät junat suuntaavat pohjoiseen päin; Dundalk, Sligo sekä Howth ja Dun Laoghaire.

Junien suhteen mulla on ollut huono tuuri. Opiskellessani Dundalkissa olin varannut meno-paluu matkan junalla Belfastiin, sillä bussiyhteyttä ei ollut saatavilla. Viikolla oli tullut vettä oikein kunnolla, ja suurin osa junaraiteista oli suljettu tulvan takia. Kokemukseni junamatkailusta Irlannissa rajoittuu kahteen kymmenen minuutin pätkään. Parin lyhyen junamatkan perusteella junat vaikuttivat ihan mukavilta ja toimivilta kulkupeleiltä, jos ei huomioida satunnaisia tulvia.Irlanti junat

Liikkuminen kaupungeissa

Kooltaan Irlannin kaupungit eivät ole suuren suuria, joten liikkuminen paikasta toiseen onnistuu vallan mainiosti kävellen. Kaupungeista Dublin on ainoa, missä julkisen liikenteen palvelut voivat tulla tarpeeseen. Dublinissa liikennöivät bussit, sekä kaksi Luas-linjaa. Luas on kätevä ja nopea tapa liikkua kaupungilla, sillä bussit jäävät herkästi jumiin ruuhkaan, erityisesti iltapäivällä. Keskustan alueella ei kuitenkaan tarvitse julkiseen liikenteeseen turvautua, sillä nähtävyydet ovat kävelyetäisyyden päässä toisistaan. Irlannin reissulle kannattaakin pakata mukaan hyvät ja mukavat kävelykengät, sillä niille on käyttöä!

Dublinin lentokentältä pääsee keskustaan helposti ja nopeasti bussilla. Taksimatka maksaa noin 20 euroa, vähän kellonajasta ja liikenteestä riippuen. Airlink 747 ja 757, sekä Aircoach route 700 yhdistävät Dublinin lentokentän ja keskustan toisiinsa. Airlink meno-paluu kustantaa 10 euroa, Aircoach 11 euroa. Reiteissä ei ole suuria eroja, mutta kannattaa tutustua molempiin, ja tutkia kumman tarjoama reitti osuu paremmin oman majapaikan läheisyyteen. Aircoach route 700 kulkee läpi yön, Airlink aloittaa aamuisin viiden maissa. Bussilla matka kestää puolisen tuntia.Galway Irlanti Dublin Irlanti

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja Blogipolussa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Anna / 270 degrees 25.8.2016 at 11:46

  Mä olen miettinyt, että Irlantiin olisi ihana lähteä tutustumaan vuokra-auton voimin, mutta kiva kuulla, että julkinen liikennekin pelaa siellä noin hyvin! Se auton vuokra on kuitenkin aina iso lovi matkabudjettiin, eli jos sitä ei tarvitsisikaan niin reissuun olisi heti paljon pienempi kynnys lähteä… :)

  • Reply Tanja 27.8.2016 at 19:02

   Busseissa on se hyvä juttu, että kaikki voivat nauttia maisemista :) Auton vuokra voi tosiaankin maksaa aika paljon, ja siihen päälle tulisi vielä bensatkin.

 • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa 27.8.2016 at 07:04

  Irlanti pitäisi kyllä kokea tässä jonkun vuoden sisällä. Ja Irkannilla en tarkoita pelkästään Dublinia, vaan juurikin jotain kiertomatkaa. Junailisin mielummin, mutta tuolla taitaisi olla kätevämpi matkustaa bussilla.

  • Reply Tanja 27.8.2016 at 19:04

   Ei sitten muuta kuin Irlannin reissua varaamaan! Suosittelen lämpimästi ;)

  Leave a Reply