Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ihana Porvoo!

Heinäkuussa suuntasin Porvooseen ensimmäistä kertaa aikuisiällä. Viime reissusta tuohon ihanaan kesäkaupunkiin on aikaa, sillä en muista siitä mitään. Voisi siis sanoa heinäkuisen reissun olleen elämäni ensimmäinen, ja ainokaiseksi Porvoon matkaksi se ei varmasti jää. Vaikka aurinko ei juuri pilviverhon takaa näyttäytynyt, ilma oli juuri sopiva kaupunkikävelyyn. Porvoolta odotin autioita, puutalojen reunustamia pikkuteitä, päätöntä kaduilla harhailua, sekä suklaata. Porvoon suklaapaikoista voi lukea lisää täältä.1 2 3

Vanha Porvoo on kaupungin parhaita paloja, ja kuljeskelua päämäärättömästi kapeilla kujilla odotin kaikkein eniten. Jotenkin hassua ajatella, että vanha Porvoo on vajaan 800 ihmisen koti. Tykästyin kovasti vanhaan Porvooseen, sen idyllisiin ja värikkäisiin puutaloihin sekä mukulakiviteihin. Vanhan Porvoon alueelta löytyy noin 550 toinen toistaan kauniimpaa puutaloa, joista sellaiset 250 toimivat asuinrakennuksina. Sivukujilla kulkiessa oli hetken yksin, aivan kuin eristäytyneenä muusta maailmasta. Siellä täällä oli kesäisiä, pieniä puistoalueita, jotka melkeinpä kutsuivat istahtamaan penkille maailman menoa pohtimaan. Pikkukujilla kulkiessa melkein unohti mitä vuotta tai aikakautta nyt eletään, ja kaikki nykymaailman huolet unohtuivat vähäksi aikaa.18 5 11

Tummanpunaiset ranta-aitat taitavat olla asia, mikä yhdistetään Porvooseen ensimmäisenä. Ikoniset, kauniit talot näkyvät bussin ikkunasta sen ylittäessä sillan, ja jo ranta-aittojen näkeminen saa hyvälle mielelle. Porvoon ranta-aitat ovat noin 300 vuotta vanhoja, ja alun perin niitä käytettiin kauppatavaran varastointiin. Muutamissa aitoissa on museoista tai ravintoloita, mutta suurin osa on yksityisessä käytössä. Miltä tuntuisikaan viettää yö historiaa huokuvassa ranta-aitassa, ja aamulla nähdä ikkunasta kaunis joki. Tummanpunertavat ranta-aitat tuntuvat tekevän Porvoosta Porvoon. Onhan kaupunki kaunis ilman aittojakin, mutta joen reunus vaikuttaisi alastomalta ilman aittoja.12 14 15 1625

Toiseksi suosikkipaikakseni muodostui joen ranta, erityisesti se osa vähän kauempana keskustasta. Poissa olivat äänekkäät turistilaumat. Niiden tilalle tuli kaunis luonto ja hiljaisuus. Näkymät kohti vanhan Porvoon aluetta ja tuomiokirkkoa olivat komeat, ja vastaan käveli vain pari Pokemon Go-pelaajaa sekä muutama kalastaja mato-onkineen. Näiltä kulmilta olisi löytynyt myös jonkinlainen näköalapaikka, Linnamäki, mutta suklaa painoi repussa ja väsymys jaloissa, joten mäen valloitus jäi tällä kertaa välistä.IMG_848822

Kaunis kivikirkko kruunaa kävelyn vanhassa Porvoossa. Kirkko on peräisin 1400-luvulta, ja vaikka sisätilat eivät niin ihmeellisiä olekaan, ulkoapäin tuomiokirkko on nätti. Kuuluisan Porvoon tuomiokirkosta teki vuoden 1809 valtiopäivät. Kirkko paloi pahoin kymmenen vuotta sitten. En itse muista kyseistä tapahtumaa lainkaan, mutta kuvien perusteella tuli teki aika pahaa jälkeä. Sisälläkin kannattaa mennä käymään, voi vaikka kuulla urkurin soittavan Coldplayn La Vivaa uudelleen ja uudelleen.24

Syyskuun loppuun asti Porvoossa kiertää ilmainen kesäbussi, Rinkeli. Bussi kiertää lyhyen reitin Porvoossa arkisin, klo. 10 – 13 ja 14 – 17. Kierros kestää parisenkymmentä minuuttia. Bussi on muutaman paikan pikkubussi, ja ilmeisesti paikalliset käyttävät sitä aika paljon. Vaikkei Porvoo suuri kaupunki olekaan, niin kesäbussi on hauska idea kiertää kaupunki. Pysäkkejä on ympäri kaupunkia, ja helpoiten ne löytyvä täältä23

Tee- ja kahvihuone Helmi

Ihanan päivän Porvoossa kruunasi herkkuhetki tee- ja kahvihuone Helmessä. Ihana kahvila ja Vanhan Porvoon helmi on toiminut jo vuodesta 1983. Sisustus tuntuu heti sisään astuessa olevan vähän liikaa, mutta silmien ja mielen totuttua alkavat kaikki yksityiskohdat ja sisustus näyttämään tosi kivoilta. 

Leivokset ja kakut näyttivät toinen toistaan houkuttelevimmilta, ja pitkähkön pohdinnan jälkeen päädyin kokeilemaan suklaamoussekakkua.  Ei ollut yhtään hullumpi valinta. Teevalikoima oli monipuolinen, ja henkilökunta todella mukavaa ja ystävällistä. Alkuillasta takapihan terassilla oli hyvin tilaa istuskella ja lepuuttaa jalkoja koko päivän kestäneen kävelyn jälkeen.7 821620

Kahvila sijaitsee osoitteessa Välikatu 7, ja on avoinna maanantaista sunnuntaihin klo. 10 – 18. Kauniin rakennuksen yläkerrassa voi myös yöpyä. Kahvilan erikoisuutena tarjolla on Runebergin torttuja ympäri vuoden.

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja Blogipolussa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 16.8.2016 at 21:25

    Mua harmittaa, etten tänä kesänä ehtinyt käydä Porvoossa, vaikka se oli suunnitelmissa. No, onhan tässä vielä kesää mutta… Pitää kattoa jos sitten vaikka jonkun syysretken sinne heittäisi. Vaikka ruskaa ihailemaan. Oo ja Runebergin torttuja, taidankin lähteä sinne heti! :D

    • Reply Tanja 18.8.2016 at 09:53

      Porvoo + ruska ei kuulosta yhtään huonolta yhdistelmältä :) Mun tekis mieli lähteä joulumarkkinoille Porvooseen. Miettisin sitä jo viime vuonna, mutten silloin ehtinyt. Musta alkaa kovaa vauhtia tulossa joulumarkkina-addikti :D

    Leave a Reply