Suomen suurin matkablogiyhteisö

Belfast ja kierros mustassa taksissa

Belfastin, tai tarkemmin sanottuna koko Pohjois-Irlannin, lähihistoria on surullista luettavaa. Pohjois-Irlanti on saanut oman osansa pommeista, ammuskeluista ja muista levottomuuksista kolmisenkymmentä vuotta kestäneen the Troubles -ajanjakson aikana. Rauha solmittiin vuonna 1998, mutta satunnaisia levottomuuksia voi yhä esiintyä. Levottomuuksien aikana yli 3000 ihmistä sai surmansa. 1970-luku, erityisesti alkuvuodet, olivat verisintä aikaa. Vaikka olen syntynyt vuonna 1992, muistan hämärästi kuulleeni televisiosta pommeista ja muista levottomuuksista Pohjois-Irlannissa ja muualla Isossa-Britanniasssa.

Nykyään kaupungilla kulkiessa on vaikea kuvitella, että tällä kauniilla kaupungilla on niin synkkä menneisyys. Ensimmäistä kertaa kävin Belfastissa lokakuussa 2014. Saavuin kaupunkiin illalla, auringon jo laskiessa. Taivaalta satoi heikosti vettä, eikä yleistunnelma ollut kovin riemukas. Tunnelma kaupungista jäi ensimmäisen illan aikana aika kylmäksi, mutta kahden seuraavan päivän aikana tykästyin Belfastiin, niin paljon että muutto kaupunkiin on joskus käynyt mielessä.  Vasta keskustan ulkopuolella alkaa näkyä merkkejä kaupungin menneisyydestä. Surullistenkuuluisien Falls Roadin ja Shankill Roadin ympäristöt ovat nuhjuisia. Talot ovat nähneet parempiakin päiviä, samoin katujen asfaltti. 

Belfastiin voi siis huoletta matkustaa, samoin kuin muualle Pohjois-Irlantiin. Belfast on turvallinen kaupunki, vaikka jotkut kirjat ja nettisivut kehottavat välttämään liikkumista yksin pimeällä keskustan ulkopuolella.26

”Kun suuntaa länteen keskustasta kohti Falls Roadia ja Shankill Roadia, löytää itsensä painajaismaisesta harmaiden betonirivitalojen lähiöstä, jonka poliittiset seinämaalaukset ahdistavat joka hetkeä, jonka kaupungissa viettää”. – 101 paikkaa, joissa ei kannata käydä.4

Parhaiten Belfastin menneisyyteen voi tutustua Black Taxi Tourilla. Osallistuin taksikierrokselle kesäkuussa osana päiväretkeä Giant’s Causewaylle. Retken järjestäjä varasi taksikierroksen halukkaiden puolesta, joten en osaa sanoa mikä taksifirma oli kyseessä. Kierroskin taisi olla lyhyempi kuin yleensä, sillä aikataulu oli tiukka. Vajaassa tunnissa ehdittiin kuitenkin nähdä muutama seinämaalaus sekä kuulla Belfastin menneisyydestä. Taksikierros tulee sitä halvemmaksi henkeä kohde mitä enemmän porukkaa on mukana. Meitä oli samassa taksissa kuusi, ja hinnaksi tuli 10 puntaa /henkilö. Maksaa sai myös euroissa, jolloin hinta oli 15 euroa. Sanoisin Black Taxi Tourin olevan milteipä must-juttu Belfastissa. Jos taksilla kiertelyyn ei ole aikaa, kannattaa uhrata pari minuuttia lähihistoriaan tutustumiseen, koska kaupungista saa enemmän irti tuntiessaan sen historian.

Taksikierroksen pysäyttävimpiä pysähdyskohteita oli Peace Wall. Korkea Peace Wall on kuuluisa siihen kirjoitetuista viesteistä. Ketä tahansa on vapaa kirjoittamaan oman rauhanviestin muuriin, ja mekin saimme tähän mahdollisuuden. Yhteensä ”rauhanmuureja” Belfastissa on parikymmentä, joista pisimmät ovat 5km ja korkeimmat lähes kahdeksan metriä. Suuri ja korkea Peace Wall erottaa toisistaan Falls Roadian ja Shankill Roadin.  Muureissa on pari pientä ovea kävelijöille sekä pari suurempaa autoille ja busseille. Ovet pidetään öisin kiinni, mikä tuli minulle aikamoisena yllätyksenä. Olin tietoinen muurien olemassaolosta,  mutten olisi ikinä kuvitellut niissä olevan ovia, jotka ovat kiinni öisin. Muurien ovet suljetaan iltaisin ja avataan aamuisin, poliisin toimesta.
738

Taksikierros sai ajattelemaan. On vaikea kuvitella mitä muurien alueella asuvista ihmisitä tuntuu. Moni näkee korkean Pece Wallin ikkunastaan joka päivä, toiset taas matkallaan töihin. Voiko sellaiseen muuriin olla mahdollista tottua ajan kanssa? On vaikea kuvitella, miten vielä vuonna 2016 Euroopassa on tarvetta muureille kahden yhteisön välissä. Se on todella surullista että tuollaisille muureille on vieläkin tarvetta, vaikka asiat ovat menossa parempaan suuntaan.

On mielenkiintoista nähdä miten Pohjois-Irlannin tilanne kehittyy tulevaisuudessa, etenkin kun Iso-Britannia äänesti EU-eron puolesta. Joissain lähteissä on puhuttu jopa Irlantien yhdistämisestä, enemmistö Pohjois-Irlantilaisistahan oli EU:ssa pysymisen kannalla.
5 9

Jos Belfastin lähihistoria kiinnostaa, suosittelen katsomaan pari vuotta sitten tehdyn elokuvan nimeltä ’71. Elokuvassa seurataan brittisotilas Gary Hookin selviytymistä yksin Belfastin kaduilla, vihollisten keskellä. Pohjois-Irlannin levottomuuksien taustaa elokuva tosin ei valoita, mutta katsomisen arvoinen ’71 kuitenkin on.

Seinämaalauksista voi lukea lisää täältä.

*****

Piditkö lukemastasi?  Seuraa blogia Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja Blogipolussa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

32 Comments

 • Reply Nuppuja 2.7.2016 at 22:52

  Varmasti muelenkiintoinen reissu! Minua on aina kiehtonut Pohjois-Irlanti ja erityisesti juuri Belfast. Suosittelen hyvää ja hauskaa kirjaa alueen elämänmenosta ja protestanttien ja katolilaisten koukeroista nimeltään Eureca Street, Belfast.

  • Reply Tanja 3.7.2016 at 23:10

   Ollessani vaihdossa Irlannissa odotin ehkä eniten Pohjois-Irlannin puolella käyntiä.
   Kirjasta Eureca Street muistan joskus kuulleeni, mutta vielä en ole lukenut. Kiitos vinkistä!

 • Reply Katja / Lumiomena 3.7.2016 at 07:26

  Kiinnostava postaus. Olen matkustamossa Dubliniin tänä kesänä ja mieli tekisi käydä Belfastissa.

  Edellisen kommentoijan tavoin suosittelen Robert McLiam Wilsonin romaania Eureka Street Belfast. Se on aika rujo ja silti kaunis.

  • Reply Tanja 3.7.2016 at 23:13

   Kiitos! :) Dublinista pääsee helposti Belfastiin, ihan vaikka päiväreissulle jos aikaa ei ole paljon.
   Eureka Street on nimenä tuttu, mutten vielä ole lukenut. Pitääkin katsoa jos kirjastosta löytyisi.

 • Reply Anna / Tämä matka -blogi 3.7.2016 at 11:07

  Jaahas, aukko sivistyksessä. En nimittäin olut mitenkään tietoinen mistään tuollaisista muureista. Irlanti on aina kiehtonut, mutta vain maisemien ja historian takia. Ei suinkaan nykyhistoria, vaan paljon vanhemman…

  • Reply Tanja 4.7.2016 at 22:46

   Belfastista kuulee harvoin puhuttavan, enkä muista blogeissakaan nähneeni juttuja sieltä. Varmaan ainakin osaltaan sen takia muurit tulivat itsellekin yllätyksenä ensimmäisellä kerralla.
   Irlannin vanha historia on todellakin kiinnostavaa myös! :)

 • Reply Teija / Lähdetään taas 3.7.2016 at 13:18

  Olen jotenkin aina Irlantia ajatellessa keskittänyt ajatukseni Dublinin lähistöön ja toiselle puolelle rannikkoa Galwayn seutuun. Jotenkin tuo Pohjois-Irlanti ja Belfast on ihan kokonaan jäänyt unohduksiin. Hauskaa lukea sieltä juttua!

  • Reply Tanja 4.7.2016 at 22:50

   Aika moni tuntuu unohtavan koko Pohjois-Irlannin suunnitellessa Irlannin matkaa. Mikä on sääli, koska pohjoisen puolella on aivan upeita paikkoja. Ei niin että esim. Dublinin ja Galwayn ympäristöissä mitään vikaa olisi :).

 • Reply Terhi / Muru Mou 4.7.2016 at 18:30

  Belfastissa haluan kyllä ehdottomasti päästä käymään! Mulla on sieltä pari kaveria, ja vaikka he eivät siellä enää asukaan, niin ovat kertoneet kaupungistaan kaikkea mielenkiintoista. Mutta noista muureista en kyllä tiennyt mitään!

  • Reply Tanja 5.7.2016 at 11:35

   Kannattaa todellakin lähteä Belfastiin! :) Mäkin kuulin muureista ensimmäistä kertaa käydessäni Belfastissa ekan kerran.

 • Reply Meidän matkassa / Monna 4.7.2016 at 19:00

  Mielenkiintoinen postaus, vaikken usko että itseäni löydän tuolta ainakaan vielä hetkeen. Joku päivä täytyy alkaa tutkimaan tarkemmin! :)

  • Reply Tanja 7.7.2016 at 13:32

   Kiitos! Kannattaa todellakin lähteä joskus tuonne jos Irlannissa päin liikkuu :)

 • Reply Reason for a Season 4.7.2016 at 22:15

  En tiennyt minäkään tällaisesta muurista.. Olisi mielenkiintoista nähdä tuo joskus livenä. Taksikierros kuulostaa myös tässä kontekstissa varsin relevantilta. En ollut juurikaan kuullut tämän paikan historiasta.

  • Reply Tanja 7.7.2016 at 13:32

   Mulle muuri tuli myös täytenä yllätyksenä ekalla kerralla Belfastissa. Olihan se aika jännä nähdä muuri ensimmäistä kertaa.

 • Reply Lotta | Watia.fi 5.7.2016 at 04:49

  Olipa mielenkiintoinen juttu. Muuri on mullekin ollut aivan tuntematon. Irlannissa en ole vielä koskaan käynyt mutta kiinnostaisi kyllä kovasti, vaikka enemmän olenkin sitä ajatellut luontokohteena. Tällaiselle kierrokselle olisi todellakin mielenkiintoista osallistua. Täytyy ehdottomasti pitää mielessä.

  • Reply Tanja 7.7.2016 at 13:35

   Kiitos! :) Onneksi Irlannissa voi helposti yhdistää luontomatkailun ja tällaisen historiakierroksen. Mulla on jossain vaiheessa tulossa juttua Pohjois-Irlannin luonotkohteista, silläkin puolta saarea luonto on upeaa :)

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 5.7.2016 at 12:15

  Kuulostaa kivalta pikku kierrokselta. Mä olen sua pari vuotta vanhempi, ja Irlannin levottomuuksista on jotenkin tosi vähän mielikuvia. On tosiaan jännä nähdä, miten Irlannin ja koko Euroopan tilanne tulee kehittymään. :/

  • Reply Tanja 7.7.2016 at 13:40

   Kierros oli tosiaankin mielenkiintoinen, ainakin jos nää asiat kiinnostaa :).
   Jännä todellakin nähdä miten koko Euroopan tilanne kehittyy.

 • Reply Pirkko / Meriharakka 5.7.2016 at 17:22

  Londonderryssä vietimme Pohjois-Irlannissa joskus päivän, eikä kyllä käynyt mielessä, että siellä enää mitenkään vaarallista olisi. Belfast jäi silloin kokematta, mutta voisin hyvin kuvitella, että sinne joskus vielä syystä tai toisesta päätyisin.

  • Reply Tanja 7.7.2016 at 13:47

   Mä en vielä Londonderryssä ole käynyt, mutta kiinnostaisi mennä myös sinne. Eipä ole mullakaan käynyt mielessä että Belfastissa (tai Pohjois-Irlannissa) oli nykyään jotain vaarallista.

 • Reply Martta / Martan Matkassa 6.7.2016 at 02:51

  Irlanti kiinnostaa kovasti ja jonkin verran muistan noista levottomuuksista uutisista ja jotain on tullut elokuvien myötä tutuiksi. Kiinnostava kierros todella!

  • Reply Tanja 7.7.2016 at 13:51

   Kannattaa todellakin lähteä Irlantiin jos kiinnostaa! Todella hieno maa :)

 • Reply Karoliina / From Karoliina 7.7.2016 at 09:40

  Irlanti on niin ihana maa <3 Piti lähteä pohjoinen keväällä roadtrippaamaan, mutta mun uus työkuvio esti suunnitelman, yritettävä syksyllä. Viime keväänä kiersin etelää, oli kyllä maailman kauneinta!

  • Reply Tanja 7.7.2016 at 13:53

   No niin on! <3 Toivottavasti pohjoisen road trip toteutuu :)

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 7.7.2016 at 16:33

  Belfast on kyllä nimenä sellainen, että sen menneisyys on jättänyt sille sitä yhä rasittavan painolastin. Tuosta muurista tuli niin mieleen Betlehemissä näkemäni vastaava…

  • Reply Tanja 8.7.2016 at 12:52

   Nimi on todellakin jättänyt ikävän painolastin Belfastille. Todella harmi, sillä kaupunki on ihana paikka ja todellakin vierailun arvoinen.

 • Reply Kohtteena maailma / Rami 7.7.2016 at 21:59

  Kymmenen vuotta sitten kävin vuokra-autolla katsastamassa alkuillasta näitä katuja samalla muutamia kuvia ottaen. Shankill roadilla ei muita autoja Irlannin rekkareissa näkynyt ja irlannissa asuva kaverini oli aika jännittyneessä tilassa. Ei siellä silloin kauaa viihdytty, olisi ollut mukavampi olla päiväsaikaan liikkeellä.

  Ehdottomasti tuonne joskus uudestaan, samoin kuin Londonderryyn. Se oli kiva päivävierailukohde myös, joskin luontonähtävyydet ja golfkentät itselle on Pohjois-Irlannin ykkösjuttu.

  • Reply Tanja 8.7.2016 at 12:56

   Mä en ole Londonderryssä vielä käynyt, mutta ehdottomasti kiinnostaisi mennä käymään myös siellä. Muutenkin olisi kiva matkustaa enemmän Pohjois-Irlannissa, Tasavallan puoli kun on tullut tutkittua aika hyvin :).

 • Reply Kiira / Lifelong Adventure 8.7.2016 at 16:23

  Enpä tiennytkään muurista, vaikka tiesinkin, että Irlannit eivät ole oikein hyvää pataa keskenään. Mies on kova Englanti-fani, ja tietysti Irkut kuuluvat siihen kokonaisuuteen yhtä lailla kuin Skotlanti, joten sinne on joskus päästävä. Myös pohjoispuolelle.

  • Reply Tanja 10.7.2016 at 20:08

   Mä kuulin myös muurista vasta ekall käyntikerralla. Tavallaan ihan hyvin ymmärtää miksi harva on siitä kuullut, ketä nyt haluaisi mainostaa korkeasta muurista omassa kaupungissaan?

 • Reply miraorvokki 8.7.2016 at 17:21

  Kaksi ystävää ovat Irlannista ja välillä on saanut kuulla hurjia juttuja täältä! Absurdia kuinka 2016 vuonna on tällaista! Oli varmasti todella silmiä avaava ja ajatuksia herättävä reissu!

  • Reply Tanja 10.7.2016 at 20:13

   On todellakin absurdia! Sitä on vaikea ymmärtää miten tuollaista muuria vieläkin tarvitaan, toivottavasti tilanne ei ainakaan mene enää huonompaan suuntaan tulevaisuudessa.

  Leave a Reply