Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pikkuruinen Vaduz

Liechtensteinin pääkaupunki Vaduz on yksi erikoisimmista paikoista missä olen koskaan käynyt. Mikä kaupungista sitten teki niin erikoisen? Sitä on vaikea selittää, mutta kaupungin pienuus oli yksi tekijä. Saavuin Vaduziin aika aikaisin aamupäivällä, ja pikkukaupungin kaduilla sai kulkea miltei omassa rauhassa. Koko kaupungissa olon aikana vastaan käveli reilusti alle 30 ihmistä.

Jos on Vaduzissa ensimmäistä kertaa, kannattaa suunnata ensimmäiseksi turisti-infoon, Liechtenstein Centeriin. Infosta saa hyvin infoa siitä, mitä Vaduzissa ja muualla Liechtensteinissa voi tehdä ja nähdä. Kannattaa ainakin käydä nappaamassa kaupungin kartta mukaan. Infossa on ok postikorttivalikoima, enemmän tarjontaa löytyy vastapäätä sijaitsevasta postista.  Liechtenstein on tunnettu postimerkeistään, kuten moni pikkumaa, joten postikortin lähetys kotiin on melkeinpä must-juttu. Postimerkit ovat aika lailla Suomen hinnoissa, eli noin 1,20e /merkki.2

Passien leimoista innostuneet voivat saada passiinsa Liechtensteinin ruhtinaskunnan leiman. Leima kustantaa 3 frangia, ja vaikka leiman ostaminen vähän hölmöltä kuulostaa, niin onhan se aika hienoa esitellä passissa olevaa Liechtensteinin leimaa. 20160524_143605

Sveitsin tavoin myös Liechtensteinissa hintataso on korkea. Päivän käynnillä hintatasosta ei muodostunut ongelma, mutta esimerkiksi halpaa majapaikkaa voi olla vaikea löytää. Vaduzissa maan vauraus näkyi erityisesti vastaan tulevissa autoissa, joista lähes kaikki olivat kalliita merkkiautoja. Talot olivat kauniita ja siistin näköisiä, eikä kerrostaloja muistaakseni näkynyt missään.56

Mitä nähtävää Vaduzissa sitten on? Pieneksi kaupungiksi yllättävän paljon. Vaduz on parhaiten tunnettu linnastaan, mikä hallitsee näkymää joka puolella kaupunkia. Linna sijaitsee kaupungin yläpuolella, ja ylös linnaan menee polku pitkin kaunista metsäreittiä. Sisälle linnaan ei ole asiaa, koska prinssiperhe asuu linnassa. Ei yhtään huonot puitteet kodilla.7

Mitteldorf & punainen talo

Mitteldorfin alue muutaman minuutin kävelymatkan päässä Vaduzin keskustasta on kaunis alue. Mitteldorf on Vaduzin vanhin osa, mistä on hyvät näkymät kohti linnaa. Mitteldorfin ei ole mikään suuren suuri kaupunginosa, ja alue käsittää lähinnä yhden tien. Tietä reunustaa kiviset talot sekä viinitilat. Alueen tunnetuin nähtävyys on Punainen talo, minkä punainen väri on peräisin 1800-luvulta. Mitteldorf on täydellinen paikka rauhalliseen päiväkävelyyn, eivätkä maisematkaan ole yhtään huonot.89101112

Vaduzin linna & upeat näkymät

Saksalaisen Neuschwansteinin linnan sijoituspaikka ei voisi olla parempi, mutta ei Vaduzin linnakaan huonolla paikalla sijaitse. 120 metrin yläpuolella merenpinnasta oleva Vaduzin linna hallitsee kaupungin näkymää joka puolella. Linna on luultavasti peräisin 1000-luvulta, asuinosat linnan lisättiin 1200-luvulla. Ruhtinasperheen omistukseen linna tuli 1700-luvun alussa, ja yhä nykyään linna kuuluu ruhtinasperheelle. Prinssi perheineen asuu linnassa, minkä takia linnaan ei ole sisäänpääsyä. Vaikkei linnaan pääse sisälle, kannattaa ylös kuitenkin kiivetä. Näkymät alas Vaduziin ovat linnan luota upeat, ja ylhäältä voi oikeastaan nähdä koko kaupungin ja ympäröivät vuoret.1314151617181922

Kaupungintalon hevospatsaat & Vaduzin keskusta

Kaupungintalon edustalla on kolme suurta pronssista hevosta. Teoksen nimi on Tre Cavalli, ja taiteilijan Nag Arnoldi. Patsaat ovat vuodelta 2002. Vaduzin keskustassa on ravintoloita, muutamia kauppoja ja pari matkamuistoputiikkia. Hallinnollisten rakennusten ja kaupungintalon välinen alue on pelkästään jalankulkijoille tarkoitettu.2324

Hallinnolliset rakennukset

Hallinnolliset rakennukset sijaitsevat kivalla aukiolla, Peter-Kaiser-Platzilla. Hallituksen rakennus on peräisin 1900-luvun alusta. Kyseinen aukio oli melkeinpä suosikkialuettani Vaduzissa, ihan jo upeiden rakennusten takia. Aukiolla vastaan tuli paljon ihmisiä, joista suurin osa tosin taisi olla töissä hallinnon rakennuksissa.252627

Näiden lisäksi Vaduzissa on pari hyvää museota. Museot sijaitsevat Liechtenstein Centerin molemmin puolin, toisella puolen Liechtensteinisches Landesmuseum, ja toisella postimerkkimuseo sekä ruhtinaskunnan aarrekammio. Lisäksi Vaduzissa on taidemuseo. Olin Vaduzissa maanantaina, ja harmiksi Liechtensteinisches Landesmuseum on maanantaisin suljettu. Usea nettisivu kehuu museota, joten kannattaa suunnata sinne jos museo on Vaduzin visiitillä auki. Postimerkkimuseo oli rehellisesti sanottuna vähän tylsä, lähinnä koska kaikki tekstit ja info olivat saksaksi. Aarrekammiota suosittelen, siellä oli aivan upeita esineitä! Kuvaaminen ei ollut sallittua, alla olevan kuvan nappasin täältä. Kammiossa on esillä muun muassa taidetta sekä Kuusta tuotuja kivinäytteitä.Sieppaa

Miten Vaduziin pääsee?

Vaduziin ei mene junia taikka busseja suoraan esimerkiksi Zürichistä. Menin itse junalla Zürichistä Sargansiin ja sieltä bussilla Vaduziin. Zürichistä Sargansiin pääsee tunnissa, ja hinta on noin 30 euroa. Bussi Sargansista Vaduziin kestää noin puoli tuntia, ja bussit lähtevät Sargansin juna-aseman ulkopuolelta. Vaduziin pääsee bussilla numero 12E tai 11. Hintaa bussilipulle tulee noin 9 euroa. Bussimatkalla Vaduziin kannattaa pitää silmät auki, sillä maisemat ovat upeat!34

********

Haluatko tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa?

Seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

40 Comments

 • Reply Jenna/Live your dreams 29.5.2016 at 16:20

  Wow, onpas kivan näköistä! Täytyypä pistää korvan taakse, jos tuonne joskus pääsisi käymään. Täällä muuten yksi joka olisi varmaan ensimmäisenä hakemassa leimaa :D

  • Reply Tanja 30.5.2016 at 10:52

   Mahtavaa että joku muukin innostui leimasta! :D Olihan se pakko hankkia kun Vaduziin asti oli mennyt :P

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani 29.5.2016 at 16:21

  Hyvä ja kattava postaus paikasta! Mielenkiintoiselta päiväretkikohteelta vaikuttaa. Nuo lumihuippuiset vuoret tuovat kyllä kivan maisemalisän paikalle :)

  • Reply Tanja 30.5.2016 at 11:07

   Kiitos! :)
   Lumihuippuiset vuoret toivat ehdottomasti kivan lisän maisemaan, ja vuoria katselee aina mielellään.

 • Reply Hanneli / Duunireissaaja 29.5.2016 at 18:02

  Kun suunniteltiin kesän roadtrippiä, ajatus Liechtensteinista kävi mielessä lähinnä sen vuoksi, että olis reissuun osunut edes yksi uusi maa. Reittivalinnat meni kuitenkin toisin tällä kertaa. Hauska tuo passin leima!

  • Reply Tanja 30.5.2016 at 18:11

   Mulla yksi syy Zürichissä pysähtymiseen oli juurikin hyvät yhteydet Vaduziin. Oli kiva saada uusi maa, ja Liechtenstein oli kiehtonut jo pidemmän aikaa.

 • Reply Stacy Siivonen 29.5.2016 at 18:25

  Kiva paikka ja kivat maisemat! Tuolla tekisi mieli käydä, valitettavasti se on hankalien yhteyksien päässä ja siellä olo muodostuu kalliiksi, koska haluaisin ihan kunnolla tutustua tuohon kääpiövaltioon Vaduzin ulkopuolellakin. Ökyistä minä en kyllä kauheasti välitä missään ja ne onnistuvat muuttamaan kaikki paikat tylsiksi ja gentrifikoituneiksi. Pysyvätköhän Liechtensteinissä syntyneet maassaan vaiko muuttavat muualle.

  • Reply Tanja 30.5.2016 at 18:21

   Olisin myös tykännyt tutkia Liechtensteinia vähän enemmän, mutta yöpyminen olisi tosiaankin ollut aika kallista. Ihan toimivat yhteydet Vaduziin on, ja sieltä lähtee mielestäni hyvin busseja muualle Liechtensteiniin. Todellakin käymisen arvoinen paikka :)

 • Reply Ansku BCN 29.5.2016 at 20:39

  Ihanaa, kun ihan pääkaupungin ytimen tuntumassa on viinipeltoja :D. Näin se pitääkin olla! Kivalta päiväretkikohteelta näyttää tämäkin kaupunki, mutta nuo taustalla häämöttävät vuoret saavat mun sydämen läpättämään!

  • Reply Tanja 30.5.2016 at 18:25

   Mä tykästyin myös taustalla näkyviin vuoriin, ei ole vuorimaiseman voittanutta! Jos olisi ollut aikaa (ja rahaa), olisin tutkinut Liechtensteinia vähän enemmän :)

 • Reply Teija / Lähdetään taas 29.5.2016 at 21:02

  Hienot näkymät tuolta korkealta! Ja nuo lumihuippuiset vuoret on kyllä minunkin mieleeni. En ole tuolla vielä käynyt, mutta eiköhän siellä joku päivä tule käytyä. Täytyy pitää vinkit mielessä.

  • Reply Tanja 30.5.2016 at 19:44

   Niin oli, parhaimmat pitkään aikaan! Jos Vaduz sattuu matkana varrelle, kannattaa pistäytyä käymään :)

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita 29.5.2016 at 21:30

  Mukava pikkukaupunki päiväkäynnille! Ja paljon hyvää tietoa. Paljon olet erilaisissa paikoissa reissannut! :)

  • Reply Tanja 30.5.2016 at 20:40

   Tykkäsin kovin, ja vaikka Vaduz on pieni niin ei tullut tylsää :)

 • Reply Anna / Muuttolintu 30.5.2016 at 01:40

  Mielenkiintoisen kuuloinen paikka! Mielellään tekisin päiväretken tuonne joskus. Huimat näkymät tuolta linnan luota tosiaan. Ei ole kyllä ollenkaan huonommat puitteet prinssiperheellä asua! :)

  • Reply Tanja 31.5.2016 at 14:37

   Suosittelen Vaduzia jos joskus liikku tuolla päin :) On todella mielenkiintoinen paikka, eikä turisteja ole kauheasti (;

 • Reply Terhi / Muru Mou 30.5.2016 at 09:37

  Onpas hyvä ja kattava postaus! ? Vaikka en ole mikään leimojen keräilijä, saattaisin minäkin tuosta leimasta maksaa :)

  • Reply Tanja 30.5.2016 at 20:42

   Kiitos! :)
   Ensin vähän ajattelin etten hae koko leimaa, ajatus kuulostin vähän tyhmältä. Mutta olihan sellainen pakko hakea, ei sitä tiedä koska Vaduziin menee uudestaan (:

 • Reply Pirkko / Meriharakka 30.5.2016 at 10:08

  Yhden yön ja pari puolikasta päivää tuolla aikoinaan vietimme – ja kiipesimme jopa ylös linnalle! Muutama muukin rakennus kuvissasi vaikutti tutulta. Kuten totesit, niin vaikka kaupunki on pieni, niin kyllä se yhden vierailun väärtti on, eikä siellä nyt ihan heti ikävystykään, kunhan vähän vaan katsoo ympärilleen.

  • Reply Tanja 31.5.2016 at 14:36

   Yhden päivän kaupungissa saa tosiaan kulumaan helposti :) Jos olisi ollut enemmän aikaa (ja rahaa), niin mielelläni olisin tutkinut Liechtensteinia enemmän.

 • Reply Anna / Tämä matka -blogi 30.5.2016 at 14:53

  Me ollaan vain tyyliin ajettu läpi. Liechtenstein ei ole ollut mitenkään houkutteleva pysähdyspaikka, koska aina on satanut. Kerran muistaakseni ostettiin kuppi kahvia, jolloin tuli ongelma rahan kanssa heti : D

  • Reply Tanja 31.5.2016 at 17:41

   Ensi kerralla kannattaa sitten pysähtyä vähän pidemmäksi aikaa : D Vaikka sateessa paikka kuin paikka on aika tylsä.

 • Reply Laura / Laura's Itinerary 30.5.2016 at 15:13

  Minakin olen tehnyt jonkin Alppi laskettelureissun yhteydessa paivaretken Liechtensteiniin, kun satuttiin olemaan niin lahella, tutulta naytti postauksen maisemat :) En kylla tiennyt tuosta leimasta silloin!

  • Reply Tanja 31.5.2016 at 17:45

   Aika moni taitaa Vaduzissa ja Liechtensteinissa käydä juuri tuosta syystä, sattui olemaan lähellä :) Kiva päiväretkikohde kuitenkin, voisin lähteä uudestaankin.

 • Reply Mirka/ Reason for a Season 31.5.2016 at 16:44

  Nyt puhutaan taas sellaisesta paikasta, josta en ole koskaan kuullutkaan :D. Ja yleensä kierrän tällaiset kalliimmat kohteet budjettisyistä kaukaa. Pakko sanoa, että varsin nättiä siellä kyllä on. Jos noilla tienoilla liikkuisin, niin mielelläni tuonne kyllä pysähtyisin.

  • Reply Tanja 31.5.2016 at 17:51

   No niin, hyvä että sain jollekin ”opetettua” jotain uutta :D. Mä kierrän yleensä kalliit paikat myös kaukaa, mutta kuinka sattuikaan niin löysin itseni Sveitsistä maaliskuussa. Eipä päivä Vaduzissa tuntunut Sveitsin jälkeen juuri miltään, hintojen suhteen siis.

 • Reply salaine 1.6.2016 at 19:19

  Pieni on kaupunki ja pieni näytti olevan linnakin. Mitäköhän maalissa on, jos on noin kauan pysynyt talon seinässä, eikä ole virttynyt. Pitää käydä googlettamassa löytyykö jotain asiasta. Noi tiedot kuinka päästä kaupunkiin on juuri niitä tarpeellisia ajatellen reissaajaa, joka etsii paikasta tietoa.

  • Reply Tanja 2.6.2016 at 14:38

   On todella pieni kaupunki, mutta siitä syntyy osa Vaduzin viehättävyydestä :)

 • Reply lena / london and beyond 2.6.2016 at 11:56

  Haa, noi leimat passeissa on ihan parhaita! Mulla oli kans noita muutamasta Euroopan maasta, ainakin Monacosta taisi olla. ;) multa puuttuu nämä lilliputtivaltiot käytyjen maiden osalta ihan täysin. Ehkä me otetaan jossain vaiheessa auto alle täältä ja lähdetään matkaan… jotenkin nämä Euroopan kohteet jää helposti käymättä kun suuntaa muualle.

  • Reply Tanja 2.6.2016 at 14:44

   Mulla löytyy vanhasta passista leima San Marinosta :D
   Euroopan kohteet, ainakin ne kaikkein pienimmät, jää helposti käymättä. Jotenkin sitä ajattelee, että aina on aikaa kiertää Eurooppaa, jolloin mieluummin suuntaa kauemmas.

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 2.6.2016 at 19:57

  Enpä ole tiennyt, että noita leimoja voi jossain ostaakin. Mua harmittaa ihan mielettömästi, ettei passeja saa nykyään enää säilyttää. Sydäntä särkee antaa vanha mukana kulkenut passi pois, kun se on täynnä leimoja ihanista maista. Mutta on tuostakin leimasta ainakin hetken ilo… Vaikuttaa kivalta pikkukaupungilta. :)

  • Reply Tanja 3.6.2016 at 17:50

   Mua harmittaa ihan sama asia! Mun nykyinen passi menee vuoden lopussa vanhaksi, ja se on täynnä kaikkia kivoja leimoja. Tietty vanha passi on tallessa, mutta mä tykkään lentokentällä aina jonoissa selata passia ja tutkia leimoja ?

 • Reply Heidi / Maailman äärellä 3.6.2016 at 14:22

  Pikku kaupungeissa on aina jotain hurmaavaa, eikä vuorimaisema ainakaan huononna tilannetta! Tähänhän voisi yhdistää hyvin jonkin patikointimatkan vuorille (hetia alkaa pää tehdä suunnitelmia, miten tästä saisi tehtyä omannäköisen matkan :D).

  • Reply Tanja 4.6.2016 at 17:24

   Tähän saisi ehdottomasti yhdistettyä jonkin patikkamatkan vuorille! :D. Jos mulla olisi ollut Vaduzissa enemmän aikaa, niin olisi ollut kiva suunnata vuorille jollain keinolla.

 • Reply Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar 3.6.2016 at 15:00

  Vuorilla maisemamassa on kyllä suuri vaikutus kaupungin yleisilmeen kannalta. Ilman vuoria tuo paikka saattaisi jäädä vähän vaisuksi, vaikka kiinnostava paikka varmasti onkin. Tuolla seikkailessa suuntaisin luultavasti kaupunkia ennemmin juurikin noille vuorille vaeltamaan.

  • Reply Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar 3.6.2016 at 15:01

   maisemamassa=maisemassa (Ipad on välillä liiankin fiksu) ;)

  • Reply Tanja 4.6.2016 at 17:25

   Oon ihan samaa mieltä, ilman vuoria Vaduz olisi ollut vähän tylsä paikka, ainakin maisemien puolesta. Kyllä ne vuoret tekee yleisilmeestä usein paljon kivemman :)

 • Reply Laura / Tuntemattomaan ja takaisin 5.6.2016 at 22:15

  Onpas pääkaupunki pienen oloinen tosiaan. Ja jotenkin ei edes näytä niin vauraalta ainakaan näin kaupungin yleisilmeen puolesta, vaan aika vaatimattomalta – siis kun siellä reissaamisen kalleudesta mainitsit. Hirveän hintainen tunnin junamatka, 30 euroa on tosi suolainen hinta.

  • Reply Tanja 7.6.2016 at 10:41

   Toi 30e junamatkasta ei vielä ollut edes paha Sveitsin hinnoissa! :D Kallein oli meno-paluu Bern-Zermatt-Bern, mistä maksoin 160 euroa.

 • Reply matkailija3000 10.4.2018 at 12:51

  ihan ok paikka

 • Leave a Reply