Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ulm – Einsteinin synnyinkaupunki

Kuinka monelle saksalainen Ulmin kaupunki on tuttu? Ennen maaliskuuta en koskaan ollut kuullut koko paikasta, mutta tykästyin kaupunkiin heti ensisilmäyksellä. Parhaiten kaupunki tunnetaan maailman korkeimmasta kirkontornista. Lisäksi vuonna 1879 kuuluisa fyysikko Albert Einstein syntyi Ulmissa. Kauaa Albert ei Ulmissa asustanut, sillä perhe muutti Müncheniin hänen ollessa vuoden vanha.

Missä Ulm sitten sijaitsee? Ulm löytyy Etelä-Saksasta, vielä tarkemmin sanottuna Baden-Württembergin osavaltiosta. Junamatka Müncheniin kestää hieman alle kaksi tuntia. Kaunis Tonava virtaa kaupungin läpi, ja joki erottaa Ulmin ja kaksoiskaupunki Neu-Ulmin toisistaan. Kaupunkina Ulm on mukavan kokoinen, ja päivä siellä oli mukavaa vaihtelua Münchenin suurkaupungille.

320160310_170149

Ulm olisi jäänyt näkemättä, jos en kuutisen vuotta sitten olisi netissä tutustunut saksalaiseen Claudiaan. Vuodesta 2010 olemme kirjoitelleet kirjeitä, lähetelleet postikortteja sekä herkkuja puolin ja toisin. Ensimmäisen kerran tapasimme joulukuussa 2013, jolloin matkustin muutamaksi päiväksi Stuttgartiin. Tuon reissun jälkeen ollaan moneen kertaa puhuttu uudesta tapaamisesta, ja maaliskuussa aikataulut vihdoin sopivat yhteen. Vaikka viime tapaamisesta oli aikaa 2,5 vuotta, tuntui kuin olisimme nähneet vasta pari päivää sitten. Oli lähes kuin olisimme jatkanut juttua siitä, mihin viimeksi jäimme, ja sehän on paras asia ystävyydessä! Ja mikä parasta, sain kulkea ympäri uudessa kaupungissa (melkein) paikallisen perässä.

1

Vaikken uskonnosta perusta, niin monet kirkot ovat arkkitehtuurisesti upeita rakennuksia, niin ulkoa kuin joskus myös sisältä. Tällä kertaa päädyin ihailemaan Ulmin katedraalia vain ulkopuolelta, ja onhan Ulmer Münster aika komean näköinen. Kuten sanottu, Ulmin katedraalin torni on maailman korkein. Torni kohoaa 161,53 metrin korkeuteen, ja ylös johtaa peräti 768 porrasta. Kirkon rakentaminen alkoi vuonna 1377, ja se on hieno esimerkki goottilaisen tyylisuunnan kirkosta. Tuomiokirkko valmistui vihdoin vuonna 1890, eikä se kärsinyt suuria tuhoja toisen maailmansodan pommituksissa.

IMG_5456

Kevät oli saapunut Ulmiin maaliskuun alussa.

12

Kaupungintalo

8

Parasta Ulmissa olivat kaunis Fischerviertel – kortteli sekä kaunis Tonava. Erityisesti ihastuin Fischerviertel – korttelin söpöihin taloihin. Fischerviertel on todella symppis alue, mikä on täynnä restauroituja taloja kahden kanaalin ympäristössä. Alue on täydellinen leppoisaan kävelyyn kauniina päivänä.  Ennen korttelissa asusteli lähinnä käsityöläisiä, mutta nykyään alueella on ravintoloita, hotelleita sekä käsityöläisten liikkeitä. Korttelista löytyy myös maailman vinoin talo (näin ainakin väitetään)! Vino talo on peräisin 1300-luvulta, ja viimeiset 20 vuotta se on toiminut hotellina.

4567

Sieppaa

Maailman vinoin talo.

Tonavan rannalla löytää helposti vaikka Fischerviertelin läpi. Kortteli tulee Ulmin kaupunginmuurin päälle, mistä on hyvät näkymät joelle. Tonava on Euroopan toiseksi pisin joki, joka saa alkunsa Saksasta. Pituutta joella on huimat 2850 kilometriä. Ulmin kohdalla Tonava on mukavan rauhallinen, ja yllättävän leveä. Kevään merkkejä oli näkyvissä jo maaliskuun alussa, ja joen rantoja reunusti ihanat kukkaset.

91011

Ulmissa ehdin viettää viitisen tuntia, ja voin kaupunkia ehdottomasti suositella! Kaupungissa ei ehkä ole mitään upeaa vetonaulaa, mutta kaupunkina Ulm on ihanan sympaattinen. Parasta on vain kävellä ympäriinsä, tutkia kaikkia pienetkin kujat, ja rentoutua kauniin Tonavan maisemissa.

************

Haluatko tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa?

Seuraa blogia Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä, Blogipolussa, Blogit.fi:ssä ja Bloglovin’issa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Katriina 13.5.2016 at 18:08

  Veikkaan, että kaikille saksalaisille Ulm on tuttu. Harvat taitavat olla siellä koskaan käyneet, mutta kaikki ovat harjoitelleet kilpaa joko koulussa tai nurorisoryhmissä kielisolmulorua (Zungenbrecher) : In Ulm, um Ulm und um Ulm herum. Voittaja on se, joka selviää nopeimmin virheettä eli sanoissaan sotkeutumatta loppuun asti. Kannattaa itsekunkin kokeilla noin helppoa lorua.

  • Reply Tanja 14.5.2016 at 16:16

   Muistan kuulleeni tai lukeneeni tuosta lorusta, kyllä sillä saa kielen solmuun!

 • Reply Teija / Lähdetään taas 15.5.2016 at 14:08

  Kuulostaa ja näyttää siltä, että Ulm olisi tunnetumpi kaupunki. En kuitenkaan ole edes kuullut koko paikasta. Toisaalta tunnen aika vähän muutenkin Saksaa. Näyttää kuitenkin hienolta!

  • Reply Tanja 16.5.2016 at 15:27

   Ulm oli hieno kaupunki, suosittelen jos siellä päin Saksaa sattuu liikkumaan :)

 • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa 15.5.2016 at 18:02

  Tulee sellainen olo että viihtyisin tuolla kaupungissa ainakin jonkin aikaa. En tiedä mikä minua viehättää paikoissa, joissa ei ole mitään suuria turistijuttuja. Ulm ei kyllä minulle ollut ollenkaan tuttu, mutta nyt tiedän ainakin Einsteinin syntyneen siellä.

  • Reply Tanja 17.5.2016 at 09:39

   Mä tykkään myös sellaisista paikoista missä ei ole mitään suuria turistijuttuja. Toki turistijutut myös kiinnostaa, mutta välillä on kiva mennä johonkin ja vain kävellä ympäriinsä ilman mitään pitkään käytävien paikkojen listaa.

 • Reply Pirkko / Meriharakka 15.5.2016 at 18:19

  Joskus kauan kauan sitten autolomalla pysähdyimme hetkeksi tännekin, mutta tuota mahtavaa kirkkoa lukuunottamatta kaupungista ei juuri jäänyt mielikuvaa.
  Selvästikin meiltä jäi jotain näkemättä, sen verran kauniita ovat monet kuvasi joen (tai kanavan?) rannalta.
  Ja kiva lukea, että vaikkakin ehkä uudessa muodossa, niin edelleen on ”kirjeenvaihtokavereita” ja maailmalla tulee liikuttua tapaamistenkin tiimoilta. Minulla oli Englannissa vuosikausia ystävä, johon tutustuin koulun kirjeenvaihtokaveri projektin tiimoilta – olimme ystäviä hänen kuolemaansa asti ja tapasimme jos ei nyt joka vuosi, niin ainakin joka 5. vuosi.

  • Reply Tanja 17.5.2016 at 09:44

   Nuo kivat talot olivat siinä kanavan rannalla, mutta lähellä jokea kuitenkin.
   Multa löytyy pari kirjeenvaihtokaveria, tämän saksalaisen kanssa tulee oikeita kirjeitä kirjoiteltua aika harvakseen, lähinnä Facebookissa kirjoitellaan. Yhden kanadalaisen kanssa kirjoittelen ahkerasti, ja meillä onkin ollut puhetta Uuteen-Seelantiin lähdöstä working holiday viisumin kanssa :)
   Ihana kuulla että sinäkin olet päässyt kirjekaveria tapaamaan.

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani 15.5.2016 at 21:54

  Tuo kaupungintalo on tosi kaunis ja erilainen mitä yleensä! Meillä asuisi Ulmissä tuttuja suomalaisia, mutta emme ole vielä (muka) ehtineet heitä tapaamaan! Täytyisi kyllä ryhdistäytä asiassa, sillä Ulm taatusti olisi jo kaupunkinakin käymisen arvoinen kohde.

  • Reply Tanja 17.5.2016 at 09:45

   Tykkäsin myös tuosta kaupungintalosta, ei ihan samanlainen kuin yleensä.
   Ehdottomasti kannattaa lähteaä Ulmiin, varsinkin jos sieltä löytyy tuttuja :)

 • Reply Anna / Tämä matka -blogi 16.5.2016 at 09:26

  Kuten muissakin Saksalaisissa kaupungeissa, joissa kirkko on säilynyt, myös Ulmissa säilymiselle löytynee melko selkeä selitys. Liittoutuneet käyttivät pommituslennoillaan kirkon tornia suunnistukseen, joten kirkon tuhoamista koetettiin välttää.

  Ulm oli nätti kaupunki. Muutamaan otteeseen siellä yövytty.

  • Reply Tanja 16.5.2016 at 15:29

   Juuri näin, kirkon torneja oli hyvä käyttää suunnistamiseen.
   Ulm tosiaan on nätti kaupunki, siellä olisi voinut viettää vähän pidempäänkin.

 • Reply Annika | Travellover 16.5.2016 at 16:05

  Todella söpöjä nuo kanavan rannan vanhat talot. Moni saksalainen kaupunki tosiaan on nimenä tuttu. Olen minäkin Ulmista kuullut, mutta en olisi osannut kartalle laittaa enkä koskaan ole ajatellut, että sinne pitäisi mennä. Mutta hyvä tietää, jos vaikka .saksan läpi joskus pitäisi ajaa, että ei ole huono vaihtoehto yöpyä vaikka siellä.

  • Reply Tanja 17.5.2016 at 23:26

   Kanavan talot oli todella ihania, ja olisi ollut mielenkiintoista päästä käymään sisällä niissä.

 • Reply Heidi / Maailman äärellä 17.5.2016 at 21:36

  Nyt täytyy tunnustaa, etten ole koskaan käynyt Saksassa. Jotenkin se ei ole kiehtout minua, mutta viime vuosina olen alkanut ajatella, että Etelä-Saksasta saattaisin sittenkin tykätä – vaikka saksan kielestä en tykkää sitten yhtään. Tämä Ulm näyttää oikein viihtyisältä pikkukaupungilta. Noita vinoja taloja olen bongaillut myös Hollannissa :).

  • Reply Tanja 17.5.2016 at 23:27

   Mulla on vähän samat fiilikset Saksasta, vaikka siellä olen pari kertaa käynyt. Jotenkin maa on ihan kiva, muttei mikään suosikki. Berliinissä olisi vielä kiva päästä käymään, samoin Dresdenissä. Mä taas tykkään paljon saksan kielestä, ranska on ihan kamala :D

 • Reply Susanna 19.5.2016 at 00:43

  Kivan kuuloinen reissu!
  Tonava oli kyllä hienoa nähdä, näin Wienissä ja Passaussa

  • Reply Tanja 20.5.2016 at 08:56

   Tonava oli yllättävän kaunis :)

 • Reply Johanna @ Out of Office 20.5.2016 at 17:44

  Sydäntäni lämmitti tuo kansainvälinen ystävyys <3

  Aivan tolkuttoman vino pikkutalo löytyy myös Windsorista, mutta se ei taida sitten olla kuitenkaan tarpeeksi vino jos tuo on ykkönen :)

  • Reply Tanja 21.5.2016 at 14:16

   On se kyllä kiva kun on ulkomailla ystäviä, ja vielä sellaisia kenen luona voi käydä :)
   Mä en ihan täysin varma ole siitä, että Ulmin talo on virallisesti maailman vinoin. Muutama sivu väittää talon olevan vinoin, toiset taas jotain muuta.

  Leave a Reply