Suomen suurin matkablogiyhteisö

Neuschwanstein – saksalainen satulinna

Jokainen on varmasti joskus kuullut Neuschwansteinista, Saksan ihanasta satulinnasta Alppien syleilyssä. Upeampaa rakennuspaikkaa linnalle on vaikea kuvitella, sillä maisemat ovat upeat, ja oma rauha on taattu. Lopputalvesta mukavan lisän upeisiin maisemiin toivat lumipeitteiset vuoret ja kukkulat. Neuschwanstein on hyvä päiväretkikohde Münchenistä, sillä Neuschwansteiniin pääsee suht edullisesti ja nopeasti. Münchenistä kannattaa lähteä tarpeeksi ajoissa aamulla, jotta aikaa Neushcwansteinin ja alueen tutkimiseen jää tarpeeksi aikaa.

Neuschwanstein lukeutuu Saksan suosituimpiin nähtävyyksiin, ja linna on yksi suosituimpia linnoja Euroopassa. Joka vuosi Neuschwansteinissa käy huimat 1,4 miljoonaa turistia, ja parhaimpina kesäpäivinä sisällä linnassa voi käydä jopa 6000 ihmistä!

1311

Neushcwanstein sijaitsee pienessä Schwangaun kylässä. Suoraan linnaa kohti ei kannata rynnistää, sillä kylässä on muutakin nähtävää. Schwangaun ”keskustassa” on toinen tunnettu linna, Schloss Hohenschwangau. Myös Hohenschwangauhun pääsee sisälle, mutta siihen ei harmiksi ollut tällä reissulla aikaa. Lähellä Schloss Hohenschwangauta on kaunis Alpsee-järvi, ja tumman sinisen veden toisella rannalla siintää Alpit. Järvi on kaunis paikka, missä sai vähäksi aikaa vetää henkeä, rauhoittua ja ihailla maisemia ennen kapuamista ylös Neuschwansteinin luo.

Schwangaun keskustasta lähtee ylämäkeen kulkeva tie ylös Neushcwansteinin linnaan. Neushcwanstein sijaitsee kaupungin yläpuolella, joten matka linnaan taitetaan melko jyrkkää ylämäkeä kavuten. Aikaa kapuamiseen on hyvä varata vähintään 40 minuuttia. Itseltä meinasi puolessa välissä usko loppua, mutta loppujen lopuksi ylös päästiin. Olkoon tästä sauvakävelyn kiittäminen, minkä aloitin muutama kuukausi ennen matkaa. Matkalla ylös ei juuri ole mitään nähtävää, sillä reitti kulkee aika lailla metsän keskellä. Välillä puiden välistä kuitenkin pilkahtaa esiin Schwangaun kylä ympäristöineen.

Jos kävely ei innosta, ylös pääsee myös hevoskärryjen kyydissä. Hevoskyyti ylös kestää noin 20 minuuttia ja kustantaa 6 euroa. Hevoskyydillä pääse myös alas, jolloin hinta on 3 euroa. Ylös pääsee myös bussilla, ja meno-paluu maksaa 2,60 euroa. Bussi kulkee vain hyvällä säällä, eli ei silloin jos tiellä on lunta tai jäätä. Hevosten takia kävellessä kannattaa vähän katsoa, mihin jalkansa laskee. Vaikka ylös menisi hevoskyydillä tai bussilla, viimeiset parisataa metriä Neuschwansteinin portille pitää kävellä ylämäkeen. Aivan linnan porteille pääsee siis vain kävellen.

54

Saksan kuningas Ludwig II rakennutti Neushcwansteinin. Ludwig itse ei koskaan nähnyt linnaa valmiina, sillä ulkopuoli valmistui vasta 1892, tosin vaatimattomimpina kuin mitä Ludwig suunnitteli. Ludwig kuoli kesäkuussa 1866, ja Neuschwanstein avattiin yleisölle pian kuninkaan kuoleman jälkeen, vaikkei Ludwig olisi halunnutkaan ulkopuolisia linnaan.

Ludwig oli vain 18-vuotias tullessaan kuninkaaksi. Nuorena Ludwig pakeni mielellään todellisuutta mielikuvituksiinsa, ja tästä syystä hän rakennutti pari satulinnaa aikuisena. Satulinnojen rakentaminen ei ole halvimmasta päästä oleva harrastus, ja Ludwig velkaantuikin pahasti. Vuosien varrella Ludwig erakoitui entistä enemmän, ja loppuvuosina hän piti yhteyttä ministereihinsä ja neuvonantajiinsa kirjeitse. Halutessaan nähdä teatteriesityksiä Ludwig tilasi esityksen linnaansa. Lopulta kuninkaan suku kyllästyi Ludwigin touhuihin, ja mielisairauteen vedoten syrjäytti Ludwigin. Ludwig kuljetettiin linnaan lähelle Müncheniä, missä hän kuoli hämärissä olosuhteissa. Neuschwanstein avattiin turisteille jo seitsemän viikkoa Ludwigin kuoleman jälkeen, jotta rakentamiseen käytetyt velat saataisiin maksettua.

6

Kierros sisällä linnassa

Onko kierros linnan sisällä hintansa arvoinen? Kyllä ja ei. Sanotaanko näin, etten varmaankaan toistamiseen osallistuisi kierrokselle, mutta olen tyytyväinen että olen käynyt sisällä Neuschwansteinissa. Jos sisälle päätyy, on hyvä pitää mielessä, että suurin osa linnan sisätiloista jäi kesken.

Liput sisäkierrokselle ostetaan Schwangaun kylästä, ennen ylös linnaan kapuamista. Lippu maksaa 12 euroa. Kierros linnassa kestää noin 35 minuuttia, ja kuten kuvitella saattaa, kierros päättyy matkamuistokauppaan. Ennen kierroksen alkua jaetaan audio-oppaat, ja niitä kuunnellaan kierroksen ajan. ”Opas” ei siis sano mitään, hänen tehtävänsä on näyttää oikea tie linnassa. Oman maun mukaan kierroksella oli aivan liikaa ihmisiä, luultavasti noin 40-50. Kaikki kuulevat kuulokkeistaan saman selostuksen, joten joukon viimeiset kuulevat selityksen sellaisista asioista ja huoneista, joita he eivät ole edes vielä nähneet. Puolet vähemmän ihmisiä kierroksella olisi siis ollut hyvä, mutta linnaan on varmasti tunkua, joten voin ymmärtää miksi kierrokset ovat niin täynnä.

Kaikesta huolimatta Neuschwansteinin sisätilat ovat upeat, ja suosittelen kierrosta sisällä jos on yhtään mielenkiintoa nähdä linna sisältä päin.

109

Miten Neuschwansteiniin pääsee?

Münchenistä Neuschwansteiniin pääsee kätevästi junalla. Järjestettyjä retkiä on myös tarjolla paljon, ja itse päädyin lähtemään linnaan Sandemansnimisen yrityksen kanssa. Oikeastaan ainoa syy, miksi järjestetyn retken valitsin, oli se, että oppaan kanssa vierailusta sai jollain tapaa enemmän irti. Omalle kohdalle sattui todella hyvä ja mukava opas, ja hän kertoi linnasta sekä Ludwigista paljon. Toki nämä asiat olisi voinut selvittää myös itse ennen taikka jälkeen. Retken hinta ei ollut paha, 34 euroa opiskelijalta. Normaalihintainen lippu maksaa 37 euroa. Hinta sisälsi matkat Neuschwansteiniin, opastetusta kierroksesta linnan sisällä piti maksaa erikseen. Meno-paluu itsenäisesti junalla kustantaa noin 50 euroa (maaliskuu 2016).

Vaikka järjestetylle retkelle osallistuin, taittui matka Münchenistä Füssenin kaupunkiin junalla, ja Füssenistä pieneen Schwangaun kylään bussilla. Junamatka Münchenistä kestää pari tuntia. Bussimatka Füssenin juna-asemalta Schwangauhun vie noin vartin verran, ja Schwangausta lähtee tie ylös linnaan. Bussin ikkunasta on mahdollista nähdä ensimmäiset vilaukset korkealla sijaitsevasta satulinnasta. Füssenistä Schwangauhun on matkaa nelisen kilometriä.

München – Füssen on suosittu junamatka, joten on suositeltavaa saapua junaan hyvissä ajoin, varsinkin jos on liikkeellä suurella seurueella. Lisäksi kannattaa lähteä matkaan tarpeeksi ajoissa, jotta itse linnaan tutustumiseen jää tarpeeksi aikaa.

87

Kaikki hinnat maaliskuulta 2016.

**********

Haluatko tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa?

Seuraa blogia Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä, Blogipolussa, Blogit.fi:ssä ja Bloglovin’issa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

47 Comments

 • Reply Tiia/ReiseReise 2.5.2016 at 18:46

  Olipa hyvä tietopläjäys! Itse en ole vielä satulinnassa ehtinyt käymään, mutta on kyllä ehdottomasti mun must-kohde. Onneksi München on melko lähellä Bambergia (jossa teen Erasmus-vaihtoa).
  Vinkkinä voisin kertoa, että Baijerin osavaltioon on mahdollista ostaa 23€ maksava Bayern Ticket, jolla voi matkustaa kuinka paljon vain haluaa/ehtii Baijerin sisällä klo 9-00.00 (viikonloppuna muistaakseni klo 3 asti). Lippu kyllä käy vain paikallisjunissa, niin matka-aika kyllä saattaa pidentyä. Jokaisella osavaltiolla on omat lippunsa ja taitaa olla jokainen samanhintainen. Lipun voi ostaa ihan juna-aseman koneesta. Ehkä mun pitäis kirjottaa näistä Saksan lipuista ihan oma postaus. :D

  • Reply Tanja 4.5.2016 at 09:22

   Kiitos! :)
   Mä en tuollaisesta Bayern Ticket -lipusta ole kuullutkaan, mutta hyvä tietää että sellainen on olemassa. Jotenki vaikuttaa, että Saksassa on niin paljon erilaisia lippuja, että postaus Saksan junalipuista voisi olla paikallaan :D

 • Reply Noora 2.5.2016 at 21:00

  Toi on niin ihana paikka <3 Ihan mun suosikkirakennuksia maailmassa. Tuli käytyä siellä pari kesää sitten ja toi oli yksi ensimmäisiä linnoja, mitä olen nähnyt. Ensimmäinen, jonka perusteella suunnittelin reissuni :D Mä kyllä tykkäsin ku hullu puurosta myös linnan sisäpuolesta, ainakin siitä kaikesta minkä pääsi näkemään. Se oli niin överiä. Harmi, ettei siellä saanut kuvata. Me kyllä päästiin kiertämään ihan "livenä" puhuneen oppaan kanssa, onneksi. Nää kai vähän sitten vaihtelee. Ja me kyllä saatiin tonne paljon halvemmat junaliput. Etukäteen ostettiin netistä, ei tosin paljoakaan ennen, mutta taidettiin saada meno-paluu alle 20 euron.

  • Reply Tanja 4.5.2016 at 09:29

   No niin on! <3 Kaikki linnat on muutenkin tosi mielenkiintoisia paikkoja, ja linnoissa on aina kiva käydä matkoilla.
   Mun serkku on myös käynyt täällä, muutamia vuosia sitten, ja sanoi heillä olleen myös "live" opas sisäkierroksella. Se ois ollut paljon kivempi kuin pelkkä audio-opas. Ja kiva tietää että halpojakin junalippuja on, alle 20e meno-paluu on jo tosi edullinen!

 • Reply duunireissaaja 2.5.2016 at 22:17

  Kiva lukea juttua kohteesta, jonne on kesällä menossa. Ollaan vielä kahden vaiheilla mennäänkö linnaan sisälle. Lennetään samana aamuna Muncheniin, joten jäi mietityttämään mihin aikaan linnalla ollaan. Ymmärsin että liput kannattaisi ostaa etukäteen netistä.

  • Reply Tanja 4.5.2016 at 09:16

   Hyvää matkaa, varmasti tulette pitämään Neuschwansteinista! Ilmeisesti netistä voi lippuja ostaa etukäteen, mutta voi olla että siinäkin pitää tietää (tai arvioida) koska sisälle linnaan olisi menossa.

 • Reply Maria 3.5.2016 at 11:17

  Ihana tuuri tuon sään kanssa! On se vaan upea linna :D Itse kävin marraskuussa eikä säätä voi kehua… koko linna jäi lumipilveen ja näkyvyys lähenteli nollaa.
  https://www.rantapallo.fi/maelle/2015/12/21/satumainen-schloss-neuschwanstein/

  • Reply Tanja 4.5.2016 at 09:11

   No oli kyllä, ei ois parempaa säätä voinut toivoa! :) Sulla tosiaan näyttää olleen aika huono tuuri sään kanssa. Olisi niin kätevää jos säätilan voisi ennustaa tarkkaan vaikka 2 viikkoa etukäteen :D

 • Reply sonjanette | FIFTYFIFTY 4.5.2016 at 19:40

  Neuschwanstein on kyllä aina kiehtonut, kun olen nähnyt siitä kuvia. Ihailusta en ole kuitenkaan päässyt vielä kovinkaan pitkälle, siksi tää olikin kiinnostava postaus! Hyvä tietää, että Münchenista pääsee sinne päiväretkelle. :)

  • Reply Tanja 5.5.2016 at 11:04

   Mulla Neuschwanstein oli myös pitkään sellainen paikka, missä haluan päästä käymään. Müncheniin kun matkustin, niin olihan se melkeinpä pakko käydä katsastamassa myös Neuschwanstein :)

 • Reply Kohteena maailma / Rami 8.5.2016 at 13:44

  Hyvä ja kattava informaatio Neuschwansteinin linnasta. Nyt tiedän, miksi moni on menissa Fusseniin :-)

  Tuo linna on kyllä upea, ehdottomasti haluaisin nähdä sen omin silmin. Toki olen nähnyt sen rakennettuna Legolandissa ja Brysselin mini-Euroopassa, mutta ei nyt niitä oikein voi verrata silti oikeaan rakennukseen :-D

  Opastettu kierros ei kuulostanut kyllä kovin hyvältä tuolla tavalla noinkin isolle ryhmälle toteutettuna :-(

  • Reply Tanja 11.5.2016 at 09:48

   Kiitos! :)
   Linna on kyllä upea vaikkei se koskaan valmistunutkaan. Ilmeisesti ainakin joskus opastetut kierrokset linnassa sisällä ovat olleet erilaisia. Serkkuni kävi Neuschwansteinissa 9-10 vuotta sitten, ja silloin mentiin oppaan perässä. Eräs kommentoija oli käynyt linnassa pari vuotta sitten, ja silloinkin mentiin oppaan perässä. Tiedä sitten onko käytäntö erilainen esim. eri vuodenaikoina.

 • Reply Sateenmuru 8.5.2016 at 14:21

  Vau, aikamoinen kävijämäärä yksittäisessä kohteessa! Olen varmasti koonnut palapelejä linnasta, kiva oli saada vähän lisätietoakin nyt.

  • Reply Tanja 11.5.2016 at 09:54

   No niin on! Ihan kiva ettei käynyt paikan päällä kesällä, pahimpaan ruuhka-aikaan.

 • Reply Venla / Breezes from my Atlas 8.5.2016 at 17:53

  Huh miten paljon kävijöitä! Tää taitaakin olla nyt se oikein mahdollisimman perinteinen satulinna – ainakin mulle tuli heti mieleen Disneyn prinsessasadut.. Olis kyllä mielenkiintosta käydä tuolla, sillä kaikki linnotukset ja linnat kiinnostaa. Melko hintavat muuten noi junaliput tonne.

  • Reply Tanja 11.5.2016 at 09:58

   Onneks en pahimpaan ruuhka-aikaan ollut liikkeellä, nyt sai kulkea aika lailla rauhassa. Linnat ja linnoitukset on kiinnostavia, vaikkei Neuschwanstein niin vanha linna olekaan.
   Junalippuja voi ilmeisesti saada halvemallakin, näin ainakin joku kommentoi.

 • Reply ankka 8.5.2016 at 18:43

  Nyt minun ei tarvitsekaan käydä linnassa. Ei tarvitse olla selvänäkijä arvatakseen, että Neuschwanstein on Saksan suosituimpia turrekohteita. Turistien lisäksi sitä vaivaa sama kuin Machu Picchua: se rakennettiin huomattavan myöhään. Parhaimmillaan se on yhden rikkaan miehen mielen sairauden monumentti ja tietysti sellaisena kiinnostava.

  • Reply Tanja 11.5.2016 at 10:02

   Ei siinä tosiaan tarvitse selvännäkijä olla, jotta arvaa Neuschwansteinin olevan Saksan suotuimpia nähtävyyksiä.
   Linnaa voi todella kuvailla yhden miehen monumentiksi.

 • Reply Martta / Martan Matkassa 9.5.2016 at 01:28

  Linnat on NIIN ihania, toivottavasti pääsisin joskus käymään näissä oikein suurissa linnoissa ;) Tuohan kuullostaa hassulta että erikseen maksettava opas on audio-laite…

  • Reply Tanja 11.5.2016 at 10:09

   Linnat on tosi ihania! Harmi vaan ettei Neuschwanstein koskaan ehtinyt valmistua.

 • Reply Karoliina / From Karoliina -blogi 9.5.2016 at 09:24

  Melkoinen on kävijämäärä! Ja mun täytyy tunnustaa, ettei ollut linna itselleni tuttu – kiitos siis tästä kattavasta postauksestasi!

  • Reply Tanja 11.5.2016 at 10:12

   Onneks lopputalvesta ei ollut mikään ryysis, sai kulkea aika lailla rauhassa. En edes uskalla ajatella millainen määrä porukkaa tuolla oikeasti on kesällä :D

 • Reply salaine 9.5.2016 at 21:14

  Vierailulistalla on. Niin paljon tuosta linnasta on tullut kuvia nähtyä, että on se ihan itsekin pakko päästä kuvaamaan! Saksassa ja keski-Euroopassa on niin paljon nähtävää. Sinne on tehtävä vähän pidemmän ajan kiertomatka.

  • Reply Tanja 11.5.2016 at 10:17

   Saksassa todella on paljon nähtävää, niin kuin Keski-Euroopassa muutenkin. Mulle Neuschwanstein oli myös sellainen, minkä halusin itse nähdä koska siitä on niin paljon kuullut.

 • Reply Laura / Tuntemattomaan ja takaisin 10.5.2016 at 00:33

  Mua ei ole ikinä muu Saksa Berliinin lisäksi hirveästi kiinnostanut, mutta tämä satulinna on kyllä joskus nähtävä – onhan se ihan mahdottoman kaunis. Mutta älytön määrä jengiä sinne painelee päivittäin, ottaen vielä huomioon ettei se edes ole kaupungissa, vaan saa vähän nähdä vaivaakin sen nähdäkseen.

  • Reply Tanja 11.5.2016 at 10:26

   Mua on Saksa vasta parin viime vuoden aikana alkanut kiinnostaa enemmän, muttei se silti mikää ykkösvalinta matkakohteeksi ole. Berliini olisi kiva nähdä joskus.
   Onneksi näin lopputalvesta ei mitään kauheaa ryysistä linnassa ollut, voi vaan kuvitella kuinka paljon porukkaa siellä on kesällä.

 • Reply Ansku BCN 10.5.2016 at 10:58

  Ihana linna, on käyty :). Ja ympäröivä luonto ja maaseutu on tosi kaunista, tykkäsin kovasti!

  • Reply Tanja 11.5.2016 at 11:14

   Luoto ja maaseutu linnan ympärillä on kaunista. Harmi ettei lopputalvesta oikein voinut ympäristöä tutkia, ja Marienbrücke -siltakin oli suljettu.

 • Reply Pirkko / Meriharakka 10.5.2016 at 12:12

  Mekin valitsemme usein retken ja/tai oppaan, kun olemme laiskoja lukemaan etukäteen ”riittävästi”. Ja sitten kun oppaan vakiojutut eivät välttämättä kiinnosta, niin ”kiusaamme” opasta kysymyllä kaikkea sitä, mikä meistä on kiinnostavampaa!

  • Reply Tanja 11.5.2016 at 11:22

   Mä en ole koskaan onnistunut keksimään mitään vaikeita kysymyksiä oppaalta, mutta hyvä idea ”kiusata” opasta aina välillä :D

 • Reply Outi 10.5.2016 at 23:45

  Johan näitä linnapostauksia satelee! Lähiaikoina niitä tuntuu tulevan joka suunnasta ;) Mutta ei se mitään, sillä linnat ovat usein niin upeita ja kiehtovia. Näitä on kiva lukea ja katsella.

  Kuulostaa kyllä aika erikoisen huonosti järjestetyltä kierrokselta tuohon hintaan. Itseäni ärsytti Budapestissä turistijokiristeilyllä, kun audiokuulokkeet eivät toimineen ja vasta puolessa välissä risteilyä sain jotain tolkkua siitä sepostuksesta. Luultavasti siis tuollakin olisin repinyt pelihousuni, jos olisin tullut viimeisten joukossa ja kuullut väärät selitykset väärissä huoneissa.

  Mutta näyttä satumaisen kauniilta! Yksityiskierros ja päivä ilman muita turisteja tuolla olisi varmaan aika upea ;)

  • Reply Tanja 12.5.2016 at 11:51

   Linna on tosi kivoja, pitäisi käydä Turun linnassakin useammin.
   Yksityiskierros ilman turisteja Neuschwansteinissa olisi kyllä upea! Ilmeisesti ainakin joskus kierrokset ovat myös ilman audio-opasta, ehkä käytäntö vaihtelee.

 • Reply Anna / Muuttolintu 11.5.2016 at 03:06

  Itse törmäsin vasta vähän aikaa sitten tämän linnan olemassaoloon, oisko ollut Instassa tai jossain. En ollut ensin uskoa, että onko tuo oikeasti olemassa, niin satulinnan näköinen se on. :) Onhan se ehdottomasti joskus nähtävä turistilaumoista huolimatta!

  • Reply Tanja 12.5.2016 at 11:37

   Onhan tuota vaikea uskoa todeksi, on se niin satulinnan näköinen :) Harmi vaan ettei linna koskaan valmistunut kokonaan.

 • Reply Teija / Lähdetään taas 11.5.2016 at 21:42

  En kyllä yhtään ihmettele, että tuo on yksi suosituimpia nähtävyyksiä. Olen vieraillut paljon eri linnoissa, mutta yksikään ei ole ollut kyllä noin satulinnamainen. Tuo on kyllä todella hieno!

  • Reply Tanja 12.5.2016 at 11:36

   En myöskään, en Neuschwanstein sen verran upea paikka. Linnat on upeita paikkoja, ja kyllä tämä pääsee aika kärkipäähän käytyjen linnojen listalla :)

 • Reply Lotta Watia | Unagidon 12.5.2016 at 11:41

  Tämä on kyllä niin klassinen kohde, että pitäisi ehdottomasti joskus nähdä livenä. Kyllä se varmaan sisältäkin päin tulisi katsastettua, jos tuonne saakka on mennyt. Harmi, että tuo ryhmä oli kuitenkin vähän liian suuri. Jos se olisi puolet pienempi niin ehkä sitten opaskin voisi selittää ne asiat niiden luurien sijaan, eikä tarvitse kuunnella selostuksia ”ennakkoon”.

  • Reply Tanja 12.5.2016 at 11:57

   Todellakin klassinen kohde, ja kiva käydä mikä tahansa vuodenaika :) Ilmeisesti ainakin joskus sisäkierrokset ovat olleet ”live”oppaan kanssa, ilman kuulokkeita.

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 12.5.2016 at 12:30

  Kalliit oli harrastukset Ludvigilla. :D Mä haluaisin Saksaan tutustumaan kaikkiin linnoihin, en ole ikinä yhdessäkään käynyt! Ympäristö on kuin luotu tuolle rakennukselle.

  • Reply Tanja 14.5.2016 at 16:15

   Todellakin! :D Saksassa olisi mielenkiintoista käydä kiertelemässä linnoja, pitää pistää listalle.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää 14.5.2016 at 18:43

  Kyllä olisi joskus kiva nähdä tuo kuuluisa linna. En koskaan ajatellutkaan, että sen sisällä ei olisi kovin paljoa nähtävää. Minä inhoan liian täysiä paikkoja tai juuri tuollaisia isoja ryhmiä, joten nyt alkoi vähän epäilyttämään. Mutta varmaan hammastapurren kävisin kierroksen jos tuonne asti olen itseni raahannut.

  • Reply Tanja 15.5.2016 at 16:45

   Isot ryhmät on munkin mielestä tylsiä, samoin kuin liian täydet paikat. Mutta oli linnassa silti mahtava käydä sisällä.

 • Reply Tuuli-Maria Siukonen 15.5.2016 at 11:24

  Sen verran noista junalipuista, että Saksassa on noita alueellisia ”ale-lippuja”, joilla saa suhata niin paljon kuin ehtii päivän ajan ( ja viikonlopulle on oma versio, joka kattaa koko viikonlopun). Loppupeleissä niissä ei ole mitään hämmentävää sillä edellytyksellä, että tietää missä maakunnassa on ja missä matkakohde on. DB:n nettikauppa kyllä puhuu englantia ja ehdottaa alelippuja, jos ne ovat mahdollisia. Ja siis noi kyseiset aleliput on saatavilla myös ihan lipunmyyntitoimistoista, jos ei taho ite säätää netin tai lippuautomaatin kanssa. Huomionarvoista on se, että noi liput käy paikallisjuniin, ei pikajuniin, eikä sisällä paikkalippuja (ei saatavilla paikallisjuniin), eli nopeet syö hitaat. Ja noi lipputyypit on ihan sikahalpoja porukalla!
  Sori typot, kirjoitan puhelimella!

  • Reply Tanja 15.5.2016 at 16:47

   Joku noista junalipuista jo kommentoikin, ja hyvä tietää että myös alelippuja löytyy.

 • Reply Seppo 13.3.2017 at 17:20

  Jos on liikkeellä varsinaisena turistisesonkina eli heinä-elokuussa, kannattaa kyllä varata lippu etukäteen netistä (lunastus lipputoimistosta), tai jos asuu lähitienoolla, käydä iltapäivällä rauhallisempaan aikaan ostamassa seuraavalle päivälle lippu. Olen vakikävijä Fussenissä (jossa minulla on sukulaisia) ja usein käyn katsomassa ihan huvin vuoksi, miltä aamulla näyttää: juu, 50 metrin jono ennen lipputoimiston aukeamista ja muutenkin aikamoinen tungos koko alueella.
  Koko Fussenin seutu on näkemisen arvoinen, on hieno Tegelberg hisseineen, linnoja, järviä, mukaan luettuna isompi Forggensee, joka on tekojärvi: se tyhjennetään talveksi ja täytetään huhti-toukokuussa, kun sulamisvedet tulevat Lech-jokea pitkin Alpeilta. Eikä Fussein vanha keskustakaan ole kesäpäivänä hassumpi käyntikohde.

 • Leave a Reply