Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tätä et tiennyt Liechtensteinista!

Pikkuinen Liechtenstein on Sveitsin, Itävallan ja Alppien ympäröimä. Maata ei ole koolla pilattu, ja Liechtensteinin pinta-ala onkin vain 160 neliökilometriä. Liechtenstein on Euroopan neljänneksi pienin maa (pienempiä maita ovat Vatikaani, San Marino ja Monaco). Maan pääkaupunki on Vaduz, ja maata hallitsee ruhtinasperhe. Koska Liechtenstein on varmasti aika vieras paikka monelle, tässä postauksessa on luvassa muutama enemmän tai vähemmän tarpeellinen fakta tästä pienestä Alppimaasta.12

Liechtensteinissa ei ole lentokenttää. Esimerkiksi Zürichistä helpoin tapa saapua maahan on ottaa juna Sargansiin, ja jatkaa sieltä bussilla Vaduziin. Koko hommaan menee noin aikaa 1,5 tuntia.

Kerran vuodessa prinssi kutsuu kaikki 37 000 asukasta Vaduzin linnan puutarhaan juhlimaan. Vaduzissa sijaitseva linna sijaitsee upealla paikalla kaupungin yläpuolella. Itse linnan sisälle ei ole asiaa, koska Liechtensteinin ruhtinasperhe asuu pysyvästi linnassa.

Liechtensteinilla ei ole rajaa meren kanssa, eikä ole myöskään maata ympäröivillä Sveitsillä ja Itävallalla. Liechtenstein on siis ”double landlocked”. Koko maailmassa vain Uzbekistan on samassa tilanteessa. 34

Naiset saivat äänestää vaaleissa vasta vuonna 1984. Näin ollen Liechtenstein oli viimeinen maa Euroopassa, mikä myönsi naisille äänioikeuden. Äänioikeudesta järjestettiin kansanäänestys, joka meni kolmannella kerralla läpi. Ainoastaan miehet saivat äänestää, tietenkin, ja äänestys meni nipin napin läpi.

Liechtensteinilla ei ole omaa armeijaa. Maan armeija on viimeksi ollut liikekannalla vuonna 1866. Kyseessä oli 80 sotilaan ryhmä, ketkä kaikki palasivat takaisin, eivätkä nähneet yhtään taistelua. Sotilaiden lisäksi Liechtensteiniin palasi myös italialainen sotilas, koska Liechtensteinin sotilaat olivat saaneet uuden ”ystävän”.

Maassa on hyvin vähän rikollisuutta. Viimeisen murha Liechtensteinissa tapahtui 1990-luvun lopussa (ainakin tämän sivun mukaan). Liechtensteinin vankilat ovatkin pääasiassa tyhjiä, ja yli kahden vuoden tuomion saaneet kuljetetaan vankilaan Itävaltaan.56

Liechtenstein on maailman pienin saksankielinen maa, ja ainoa saksankielinen maa, mikä ei jaa rajaa Saksan kanssa.

Liechtenstein kaupunki Schaan on yksi suurimpia tekohampaiden valmistajia maailmassa. Yritys nimeltä Ivoclar Vivadent valmistaa 60 miljoonaa tekohammassettiä vuodessa.

Maa on kuuluisa kauniista postimerkeistä. Vaduzsista löytyy postimerkkimuseo, johon on ilmainen sisäänpääsy. Kaikki on saksaksi, mutta museo on silti ihan mielenkiintoinen paikka erityisesti postimerkkien ystäville.8

Vuonna 2007 Sveitsi miehitti Liechtensteinin vahingossa. Noin 170 sveitsiläistä sotilasta ylitti vahingossa maiden rajan, ja he ehtivät kävellä Liechtensteinin puolella yli kilometrin ennen kuin ketään huomasi heidän olevan toisen maan puolella.

Liechtenstein sai ensimmäisen kultaisen olympiamitalin vuonna 1980. Nainen nimeltä Hanni Wenzel voitti Lake Placidissa suurpujottelun. Yhteensä maa on voittanut yhdeksän mitalia, kaikki laskettelusta.9

******

Haluatko tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa?

Seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply sonjanette | FIFTYFIFTY 4.4.2016 at 19:16

  Ihan hauskaa tietää vähän lisää tästä lilliputtimaasta. Monacosta en ollut kovin vakuuttunut, mutta ehkä Liechtenstein olisi kiinnostavampi kohde! https://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2016/02/11/12-monaco-kun-kohokohta-on-hummerien-parittelu/

  • Reply Tanja 5.4.2016 at 17:46

   Mä tykkäsin Liechtensteinista paljon, jo pelkästään maisemien takia. Monacosta mulla ei ole kokemusta, mutta voisi olla ihan mielenkiintoista nähdä miltä siellä näyttää. Pitääkin käydä lukemassa sun postaus!

 • Reply Noora 4.4.2016 at 23:43

  Haa, lähes kaiken tiesin. :P Tai jos nyt en ulkoa olisi osannut faktoina luetella, niin ainakin lukeneeni muistan. Kävin pari kesää sitten Liechtensteinissa, kun se osui sopivasti matkalle Itävallasta Sveitsiin, ja toki siinä ennen reissua piti ottaa faktat haltuun :) Kovin sympaattinen pikkuvaltio, mutta jos ei olisi erityisesti tiennyt siirtyvänsä uuteen maahan, niin ei sitä olisi kyllä Itävallan tai Sveitsin kaupungista erottanut. Mutta hauskaa että tuollaiset minimaat vaan on olemassa :D

  • Reply Tanja 5.4.2016 at 17:55

   Hitsi, en päässyt sivistämään sua :D Aika moni taitaa käydä Liechtensteinissa päiväkseltään Sveitsistä/Itävallasta. Olisi kyllä ihan mielenkiintoista viettää pari päivää Liechtensteinissa ja käydä muissakin kaupungeissa/kylissä. Samaa mieltä, kaikki minimaat on kivoja!

 • Reply ankka 11.4.2016 at 13:24

  ”Liechtenstain” on tahra Liechtensteinissä. Se on tuttua, että maa tienaa postimerkeillä, se on yhteinen asia monen muun kääpiövaltion kanssa. Eiköhän kuitenkin varallisuus tule pääosin siitä, että se on pahamaineinen veroparatiisi, jossa ökyt ramppaavat. Kuitenkin se maa on huisin kiinnostava ja korkealla minun sankolistallani. Minua tietysti lähinnä kiinnostaa luonto ja alpit ja geokätköt. Geokätköt yleensä johdattavat luontoon, viimeksi näin ihanaisen valkoselkätikan kun olin geokätkön perässä.

 • Reply Pirkko / Meriharakka 11.4.2016 at 20:16

  Me jopa yövyimme jonain vappuna Liechtensteinissa. Hotellihuoneen hinnan tiesimme etukäteen, eli siinä ei ollut mitään yllättävää, mutta illallisen löytäminen edes jotenkin kohtuulliseen hintaan oli haastavaa!
  http://meriharakka.net/2009/05/04/liechtenstein/

  • Reply Tanja 13.4.2016 at 14:06

   Liechtensteinissa voisi olla kiva viettää joskus yö tai pari, ja tutustua maahan paremmin. Kohtuuhintaisen ruokapaikan löytämisen vaikeuden kohtasin minäkin.

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 14.4.2016 at 21:56

  Mä en tiennyt ainoatakaan asiata Liechensteinista (paitsi että se on pieni), joten postaus tuli hyvään rakoon. :D

  • Reply Tanja 15.4.2016 at 10:01

   Hyvä juttu! :D

 • Reply Tero / Laamanaaman maailma 15.4.2016 at 11:27

  Liechtenstain kiinnostaa kovasti ja toivottavasti joku päivä pääsen sinnekin käymään. Jotenkin ihan uskomattoman hienoa, että on keskellä Eurooppaa on maa, jossa asuu saman verran ihmisiä kuin Raumalla :)

  Kiitos näistä faktatiedoista!

  • Reply Tanja 16.4.2016 at 12:48

   Liechtenstein oli tosi kiva paikka, kannattaa ehdottomasti lähteä käymään jos joskus on mahdollisuus! :) On tosiaankin uskomatonta että keskeltä Eurooppaa löytyy noin pieni maa.

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita 15.4.2016 at 18:17

  Katsoin hiljattain vaellusmatkaa, jossa Liechtenstein olisi ollut yksi kohde. Siinä yhteydessä jotain luin tästä minivaltiosta, mutta en näin tarkasti. Vaikuttaa todelliselta lintukodolta tämä pieni maa. :) Mielenkiintoinen!

  • Reply Tanja 16.4.2016 at 12:52

   Liechtenstein on todella kiva ja mielenkiintoinen pikkumaa. Olisi kiva viettää josku muutama yö siellä ja tutustua maahan vähän paremmin :)

 • Reply Juha-Petteri Kukkonen | Sirbizler.com 16.4.2016 at 00:57

  Listalla on ja varsinkin paikallisen turreorganisaation kanssa keskusteltua ITB Berliinissä päätin, että pari yötä täytyy testaa :) Maassa on ilmeiseti useita positiivisiä puolia, joten katsotaan, että mihin yöpyminen johtaa..

  • Reply Tanja 16.4.2016 at 12:54

   Liechtenstein on tosiaankin mukava paikka, ja on siellä paljon positiivia puolia :) Olisi kiva viettää joskus siellä pari yötä.

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 16.4.2016 at 23:39

  aivan loistava postaus :-) tiesin näistä vain tuon naisten myöhäisen äänioikeuden sekä merirajattomuuden.

  Prinssin pisteet nousi heti pilviin tuon kaikille ulotetun juhlakutsun myötä ja Sveitsin tahattomalle miehitykselle nauroin ääneen :-)

  • Reply Tanja 18.4.2016 at 08:49

   Kiitos! :) Mulla ei taas ollut mitään käsitystä siitä, että naiset ovat saanet äänioikeuden Liechtensteinissa noin myöhään. Sitä jotenkin ajattelee, että varsinkin läntisessä Euroopassa naiset ovat saaneet äänioikeuden vuosia sitten.
   Prinssin pisteet nousi myös mun silmissä :)

  Leave a Reply