Suomen suurin matkablogiyhteisö

Giant’s Causeway & Carrick-a-Rede riippusilta

Irlanti-viikon viimeisen postauksen aika. Koko viikko on ollut täynnä ihanaa muistelua Irlannista, ja nyt matkakuume Irlantia kohtaan onkin jo kova. Tässä postauksessa otetaan katsaus Pohjois-Irlannin tunnetuimpaan nähtävyyteen Giant’s Causewayhin. Tämän jättiläisten paikan lisäksi kerron 30 metriä meren päällä heiluvasta riippusillasta Carrick-a-Redestä.

1

Giant’s Causeway

Giant’s Causeway oli yksi suurimmista syistä miksi halusin ylipäätään päästä Irlantiin. Muistan, miten ala-asteella viidennellä luokalla englannin kirjassa oli juttua Irlannista. Saatiin tehtäväksi kirjoittaa lyhyt juttu Irlantiin liittyen ja itse valitsin tehdä jutun Giant’s Causewaysta. Siitä lähtien olen halunnut nähdä jättiläisten jättämät kivet livenä.  Kymmenen vuoden odotus ehdottomasti kannatti, paikka oli todella upea! Giant’s Causeway on Pohjois-Irlannin suosituin nähtävyys, enkä yhtään ihmettele miksi. Erikokoiset basalttikivipylväät, karun näköinen luonto sekä sininen meri tekevät paikasta jotenkin maagisen. Kivien päällä sai vapaasti kävellä ja istuskella, kunhan ei mennyt liian lähelle vettä.

Olin itse liikkeellä retkellä, mutta Giant’s Causewaylle pääsee jotenkin myös julkista liikennettä apuna käyttäen. Belfastista Giant’s Causewaylle on matkaa noin 100km. Hyppäsin itse Causeway Coast Tour nimisen yrityksen kyytiin. Giant’s Causewaylle on varattu aikaa pari tuntia, ja jos ilma on kaunis niin koko tuon ajan saa varmasti kulumaan maisemia ihastellen ja paikkoja tutkien.  Parkkipaikalta Giant’s Causewayn luokse kävelee vartin verran. Vaihtoehtoisesti matkan voi taittaa bussikyydillä, mikä maksaa yhden punnan/suunta. Suosittelen ehdottomasti kävelyä, koska maisemat ovat komeita.

2

Kävin Giant’s Causewaylla marraskuussa 2014. Sää oli mitä mahtavin; aurinko paistoi eikä edes tuullut. Oli todellinen onnen potku etten ollut liikkeellä viikko aiemmin, koska edeltävän viikon sää oli ollut aivan kamala. Osassa Pohjois-Irlanti ja Irlantia oli pieniä tulvia vesisateen takia, ja esimerkiksi junarata Belfastiin oli vedentulon takia poikki.

Giant’s Causeway koostuu noin 40 000 yhtyeenliittyneestä basalttipylväästä. Virallisen teorian mukaan paikka on muodostunut noin 60 miljoonaa vuotta sitten tulivuorenpurkauksen seurauksena. Legendan mukaan paikka on Fionn mac Cumhaill nimisen jättiläisen rakentama. Ja onhan legenda paljon mielenkiintoisempi syntymistarina kuin tulivuorenpurkaus. Giant’s Causeway on periaatteessa jaettu kolmeen pienempään osaan; Little Causeway, Middle Causeway sekä Grand Causeway.

Giant’s Causewaylle ei ole pääsymaksua, ja aukioloaikojen puitteissa siellä saa oleskella niin kauan kuin mieli tekee. Pääsymaksu peritään ainoastaan parkkipaikan vieressä sijaitsevaan Visitor Centeriin.

3

Carrick-a-rede rope bridge

Carrick-a-Rede riippusilta sijaitsee lyhyen matkan päässä Giant’s Causewaysta. Parkkipaikalta on parinkymmenen minuutin kävelymatkan sillan luo, ja kävely riippusillalle on ilmainen. Sillan ylittäminen pienelle saarelle maksaa muutaman punnan. Kävelyreitti parkkipaikalta on joissain kohdissa vähän epätasaista, ja matkan varrella on jonkin verran portaita.

Sillalla on pituutta parikymmentä metriä, ja korkeutta 30 metriä. Silta on tukevaa tekoa, joten sen puolesta ylittämistä ei tarvitse jännittää. Pakko sanoa että silti sillan ylitys hieman jännitti, onhan alapuolella villinä pauhaava Atlantti ja teräviä kallioita. Silta on auki ympäri vuoden, sääolot huomioon ottaen. Riippusillalle laskeudutaan portaita pitkin. Portaat ovat hyvässä kunnossa, mutta ne ovat hieman jyrkät. Ne kyllä pääsee helposti kapuamaan ylös ja alas kaiteesta kiinni pitäen.

456

Pikkuisella saarella sillan päässä ei varsinaisesti ole mitään nähtävää, mutta hyvällä säällä sieltä avautuu komeat maisemat. Kivikkoisella saarella on vain yksi polku, kuitenkin tarpeeksi leveä että sen molempia puolia mahtuu juuri ja juuri kävelemään kahteen suuntaan. Kirkkaalla säällä kivikkoiselta saarelta voi nähdä lähellä sijaitsevan Rathlin Islandin, ja jopa Skotlannin rannikolle saakka.

Alun perin siltaa käyttivät pienelle saarelle kulkevat kalastajat. Nykyinen silta ei tietenkään ole se alkuperäinen. Jonkinlainen silta on luultavasti ollut olemassa mantereen ja saaren välillä yli 350 vuotta. Näiden vuosien aikana silta on muuttanut muotoaan, mutta sen tarkoitus palvella kalastajia on säilynyt. Kalastusta saarella ja sen ympäristössä jatkettiin 2000-luvun alkuun asti, vuonna 2002 viimeinen kala pyydystettiin Carrick-a-Redellä. Nykyinen silta on vuodelta 2008.

7

*************
Tämä kirjoitus on osa Irlanti-viikkoa, joka on suomalaisten matkabloggaajien toteuttama kampanja. Viikon aikana 13.20.3.2016 julkaistaan blogipostauksia, joissa esitellään monipuolisesti Irlantia matkakohteena. Arvomme yhteistyössä Tourism Irelandin kanssa matkan Irlantiin sekä monia muita palkintoja. Seuraa Irlanti-viikkoa Facebookissa, jotta pysyt selvillä myös kampanjan muista kilpailuista.

Mukana ovat seuraavat blogit:
Kohteena maailma | Levoton matkailija | London and beyond | Lähtöportti | Pää pilvissä | To travel is to live

Yhteistyökumppanit:

Tourism IrelandSolo Sokos Hotel TorniO'Malley'sbooky.fi
inSpiral Dance CompanySuomi-Irlanti -seuraSalo Irish FestivaaliKelttikorut

********************

Haluatko tiedon uusista postauksista ensimmäisten joukossa?

Seuraa blogia Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä, Blogipolussa, Blogit.fi:ssä ja Bloglovin’issa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Maarit Johanna 20.11.2014 at 19:39

  Myös minun lempparipaikka Irlannissa. Oli sateinen päivä mutten ollut koskaan nähnyt mitään niin hienoa. Luulin että paikka on uniikki, mutta sainkin silmieni eteen Svartifossin Islannissa. Siinä kuin väärinpäin käännetty Giants Causeway!

  • Reply Tanja 21.11.2014 at 15:59

   Mä myös luulin ettei muualla ole mitään vastaavaa mutta googlettaminen kertoi jotain muuta : D
   Svartifossista en ollutkaan koskaan kuullut, mutta näytää tosi hientolta paikalta! Oon kerran käynyt Islannissa ja kovin haluaisin päästä sinne uudestaan : )

 • Reply Leena 21.11.2014 at 18:06

  Oijoi: näin tämän kivimuodostelman matematiikkaa ja geometrisiä muotoja käsittelevässä brittidokumentissa ja se näytti siinä tosi mielenkiintoiselta. Teki mieli lähteä katsomaan.

  Olen tosi iloinen, että pääsit sinne.

  • Reply Tanja 21.11.2014 at 19:51

   Oli kyllä tosi mielenkiintoinen ja upea paikka :) Vaikea uskoa että tollanen paikka on oikeasti olemassa.

   • Reply Leena 21.11.2014 at 22:21

    Todellisuus on tarua ihmeellisempää, se on nää ihmisaivot, kun rajoittaa luomista :)

 • Reply laura / to travel is to live 21.3.2016 at 18:02

  Tuttuja maisemia :) Sulla oli vaan parempi tuuli sään suhteen, silloin kun kävin tuolla niin oli aika sateista, mutta ei se tunnelmaa latistanut! Muistelen että joku kertoi tarinaa että riippusillan paikalla oli alunperin vain kaksi köyttä. Kalastajat ylittivät ”sillan” hivuttautumalla alempaa köyttä pitkin, pitäen samalla ylemmästä kiinni. Aika hurjaa jos juttu on tosi! Giant’s Causewaystä muistan tarinan jossa jättiläisiä oli kaksi, mutta heidän välissään oli meri. Toinen rakensi kivistä causewayn lähteäkseen tappelemaan toisen kanssa.

  • Reply Tanja 23.3.2016 at 19:58

   Tuntuu että Irlannissa joko sataa tai paistaa kun lähtee katsomaa jotain luontokohdetta :D On kyllä hurjan kuuloista jos kalastajat on ylittänyt nykyisen sillan kohdan kahden köyden avulla!

 • Reply Mika / Lähtöportti 22.3.2016 at 08:49

  Tiivistit tuohon alkuun hyvin omatkin tuntemukseni. Irlantia on tullut muisteltua nyt sen verran, että matkakuume todellakin nousee :) Mitä enemmän luen Pohjois-Irlannista, sitä enemmän sinne tekee mieli. Tässä postauksessa olikin ne kiinnostavimmat kohteet, joihin haluaisin. Riippusillasta olin nähnyt aiemmin vain kuvia, oli mielenkiintoista lukea myös vähän sen taustoista.

  • Reply Tanja 23.3.2016 at 19:59

   Pohjois-Irlantia olisi todella mielenkiintoista päästä tutkimaan vielä lisää. Sieltäkin löytyy yllättävän paljon kaikkea mielenkiintoista kun oikein alkaa tutkimaan :)

 • Reply Kohteena maailma / Rami 29.3.2016 at 12:24

  Upea paikka tuo Giants Gauseway. Kun samana päivänä pelasin yhden maailman parhaista golfkentistä (Royal Portrush Dunluce) ja kävin Bushmillsin viskitislaamossa, niin on elämäni hienoimpia yksittäisiä reissupäiviä :-) Riippusilta oli valitettavasti kiinni maaliskuun alkupuolella, niin jäi se kokematta. Mutta tuollaisen päivän voisin tehdä koska tahansa uudestaan ja toivottavasti teenkin ;-)

  • Reply Tanja 30.3.2016 at 15:19

   Mä kävin myös tuolla viskitislaamossa. Itsehän en juo, joten ei ollut mikään ”spesiaali” paikka, mutta varmasti mielenkiintoinen sellaiselle ketä viskistä tykkää :) Irlannissa taitaa olla todella paljon golfkenttiä, mutta onhan siellä toisaalta taas upeita maisemia missä pelata.

 • Reply Saana | Live now – dream later 7.2.2017 at 10:51

  Tasan viikon päästä tepastelenkin jo näissä maisemissa! Tästä jutusta oli kiva hakea fiilistä lähestyvään reissuun. Toivottavasti ilmat suosivat helmikuisia roadtrippailijoita! ;-)

  • Reply Tanja 8.2.2017 at 00:14

   Ihanaa matkaa! Giant’s Causeway on yksi mun suosikkipaikoista Irlannin saarella :)

  Leave a Reply